Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Har Matter förändrat det smarta hemmet?

One standard to rule them all! Efter två år, har Matter gjort det enklare att koppla ihop ett smart hem?

Av / 2024-04-21 - 12:20
Har Matter förändrat det smarta hemmet?

Matter lanserades 2022 som en ny standard för smarta hem-enheter. Syftet var att göra det enklare för olika smarta hem-produkter att fungera tillsammans, oberoende av tillverkare eller ekosystem. Ibland har det nämligen varit lite av en huvudvärk att försöka få en smart-TV från ett märke att fungera med en övervakningskamera från ett annat. Eller till och med något så enkelt som att ha smarta glödlampor från olika märken.

Innan Matter var man ofta tvungen att välja en enda leverantör av smarta hem-enheter, eftersom produkter från olika varumärken och ekosystem inte alltid fungerade tillsammans. Det gjorde det svårt för konsumenterna att fritt välja och kombinera enheter från olika tillverkare.

Matter togs därför fram som ett gemensamt ”språk” som smarta hem-enheter kan använda för att kommunicera. Det är ett samarbete mellan många av de största aktörerna inom smarta hem-industrin, inklusive Amazon, Apple, Google, Philips Hue, Samsung och Zigbee Alliance. Fler än 175 företag har anslutit sig till Matter-alliansen.

Yale-Doorman-L3S-GeirNordby
Yale Doorman L3S är det dyraste dörrlåset från Doorman. Det är dock inte Matter-kompatibelt och fungerar bland annat inte med HomeKit. Foto: Geir Gråbein Nordby

Tanken är att om en enhet är Matter-certifierad så ska den kunna fungera med andra Matter-enheter och styras från olika plattformar som Google Home, Apple HomeKit, Amazon Alexa och Samsung SmartThings.

Detta gör det enklare för konsumenterna att välja produkter, eftersom de inte behöver oroa sig för kompatibilitet. Tanken är också att det ska öppna upp för mer konkurrens och innovation i branschen.

Har det fungerat?

På den positiva sidan har Matter definitivt förenklat processen med att installera nya smarta hem-enheter. Tidigare var man tvungen att noggrant undersöka kompatibiliteten med plattformen man hade hemma, oavsett om det var Google Home, Apple HomeKit eller Amazon Alexa. Med Matter har detta problem försvunnit. En Matter-certifierad glödlampa eller väggkontakt fungerar oavsett plattform.

Det här är ett stort steg framåt som sänker tröskeln för att komma igång med smarta hem-teknik. Det ger användarna större frihet att välja produkter baserat på funktionalitet och pris, utan att behöva oroa sig för om de fungerar tillsammans.

Wiz-produkter som bordslampan Portrait är numera Matter-kompatibla. Foto: Wiz

Samarbete över plattformar

Matter har också gjort det möjligt för produkter från olika ekosystem att fungera tillsammans. Wiz-lampor kan nu enkelt styras via Apple HomeKit, och Nanoleaf-paneler kan integreras med Google Home. Sådana plattformsoberoende samarbeten var tidigare svåra eller omöjliga, och den nya funktionaliteten är en betydande förbättring för användare med blandade system.

Matter eller inte, Google Home kan fortfarande inte kommunicera direkt med Apple HomeKit. Foto: Geir Gråbein Nordby

Allt är inte frid och fröjd med Matter

Men Matter är inte en magisk lösning som löser alla smarta hem-problem. Vissa funktioner är fortfarande låsta till specifika plattformar. Man kan till exempel inte enkelt använda Google Assistant för att styra en HomePod, eller Siri för att justera temperaturen på en Nest-termostat. Detta går att kringgå, till exempel med smart-hubben Homey Pro, men hela poängen är ju att Matter ska göra sådant överflödigt. Saker och ting ska bara fungera.

Det är också värt att notera att Matter ännu inte har lett till den revolution som vi kanske hade hoppats på. De stora aktörerna inom smarta hem har i stort sett implementerat standarden utan att göra några större förändringar i hur deras produkter fungerar. Detta har resulterat i en viss stagnation när det gäller innovation. Produkterna fungerar ”precis lagom” med varandra, men är inte utformade med varandra i åtanke från grunden.

Homey-Pro-Packaging-topaz
Homey Pro är en hubb som kopplar samman produkter som talar olika ”språk”. Det gör att Apple- och Google-produkter kan arbeta tillsammans utan att de ens vet om det själva. Foto: Homey

Begränsad bakåtkompatibilitet

Det är också viktigt att komma ihåg att äldre smart-produkter inte är Matter-kompatibla. Om du till exempel har investerat i ett dyrt, toppmodernt Yale Doorman-dörrlås är det inte Matter-kompatibelt och kommer kanske inte att bli det i framtiden heller.

Vi kan bara hoppas att det kommer direktiv som tvingar branschen att implementera Matter retroaktivt i smarta produkter där det är fysiskt möjligt. Både i de som säljs i dag och de som byttes ut för mindre än fem år sedan. Det skulle förhindra en dramatisk ökning av elektronikavfall.

nanoleaf-hexagons
De coola Nanoleaf-lamporna kan kommunicera med andra via Matter. Foto: Nanoleaf

Ett steg i rätt riktning, men vägen är lång

Slutsatsen så här långt är att Matter har gjort det smarta hemmet mer tillgängligt och förenklat installationen av nya enheter. Att kunna kommunicera mellan plattformar är en stor fördel. Men standarden har inte revolutionerat marknaden för smarta hem eller helt eliminerat fragmenteringen.

Matter-standarden är under ständig utveckling och nya funktioner tillkommer regelbundet. Det är därför rimligt att anta att Matter kommer att spela en allt viktigare roll i det smarta hemmets framtid.

Men just nu är det mer av en ”minsta gemensamma nämnare” än en enhetlig standard.

Vad tycker du om Matter? Använder du standarden hemma hos dig? Dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet nedan!

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

What’s the Matter? – har det smarta hemmet blivit enklare?

Sov gott tack vare tekniken

Välj en smart vattningslösning till semestern

Rulla till toppen