Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ecovacs Airbot Z1

Riktigt bra. Men dyr.

En luftrenarrobot som rör sig i ditt hem och renar luften där det behövs. Kan det vara något?

Av / 2023-03-12 - 10:00
Ecovacs Airbot Z1
Åsa Warme Hallén

Det som inte syns finns inte – eller? Är du inte allergiker är det generellt ganska enkelt att ignorera kvaliteten på vår inomhusluft. Det är nämligen svårt att med blotta ögat se de pyttesmå partiklar, pollen och föroreningar som faktiskt finns i våra hem. Dessvärre finns de där ändå men det finns även lösningar – luftrenare!

I Ecovacs bot-serie hittar vi Airbot Z1, en luftreningsrobot som både filtrerar och steriliserar luften. Den håller koll på luftkvaliteten och kan röra sig mellan olika rum likt en robotdammsugare tack vare bland annat truemapping-teknik. Men prislappen, närmare 17 000 kronor!

Vad får jag då för pengen?

Jag minns såklart från mina tidigare test av luftrenare att de tar plats. Och trots att hemmet är betydligt mindre än vid förra testet är jag ändå rätt exalterad när det är dags att plocka upp min Airbot. Jag ska få en alldeles egen robot, en egen R2-D2 som ska rädda hemmet från undergång och förfall… eller nåja, riktigt så illa är det förhoppningsvis inte men jag känner ändå en viss samhörighet med Luke Skywalker i uppackningsfasen.

Med i förpackningen hittar jag, förutom den nämnda roboten, laddstation, en luftkvalitetsövervakare att placera i valfritt rum, snabbstartsguide och en instruktionsbok (ingen av dessa är på något av de nordiska språken). Airbot Z1 rymmer även en luftfuktarmodul och luftfräscharkapslar men de har man valt att sälja separat vilket lägger på ytterligare strax över 1 000 kronor på prislappen. Personligen tycker jag att det är aningen snålt att inte inkludera det redan från start. Man har visserligen, av någon anledning som jag inte förstår, petat in ett par stereohögtalare (!) i produkten. Lite ”kul” feature kan tyckas, men in ärlighetens namn blir det mest konstigt.

Ecovacs Airbot Z1
På hemsidan står följande: ”Med utformning av branschledande JACOB JENSEN DESIGN passar AIRBOT Z1 in sömlöst i alla hem oavsett stil.” Det är helt okej att tycka olika men hur pepp jag än är på att ha en egen R2-D2 kan jag inte riktigt hålla med om att luftrenaren smälter in i mitt hem. Den behöver dessutom fritt utrymme omkring sig så tanken om att gömma den bakom något är bara att glömma om du vill få ut det optimala av luftrenaren. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Läs också Liten och lättplacerad Att lösa ett bra inomhusklimat behöver varken vara så svårt eller dyrt.

Vi kör i gång

Om du inte bor väldigt rymligt och luftigt är roboten inte helt lättplacerad. Den är rätt stor och iögonfallande Jag hittar en plats som jag tänker kan passa och låter min nya inneboende ladda i lugn och ro några timmar.  Med hjälp av snabbstartsguiden tar jag mig sedan sakta men säkert igenom processen med att låta luftrenaren bli en del av hemmet. Det är inte speciellt svårt att komma i gång men den gnäller lite eftersom vårt wifi går på både 2,4 och 5 GHz och Airbot uppskattar inte 5 GHz. Men efter lite om och men är vi på banan och det är dags för roboten att ta sina första staplande (rullande) steg för att mappa upp lägenheten.

Vi har inga trappor hemma men om du har det så ska du inte behöva oroa dig eftersom roboten ska klara av att känna av trappor med hjälp av sina Anti-Drop-sensorer.

Av någon anledning lägger den ihop vissa rum och min upplevelse är att den inte riktigt mappar alla rum korrekt. Å andra sidan är det bara att gå in i appen, ta fram kartan och justera den så som du själv vill ha den.

Luftkvalitetsövervakare Luftövervakare 2
<
>
I paketet ingår en luftkvalitetsövervakare som du kan placera i valfritt rum. Den är snygg, nätt och enkel att installera. Förutom att utläsa kvaliteten på luften i aktuellt rum kan du trycka två gånger på den lilla knappen på ovansidan för att ”kalla” på luftrenaren så att den kommer rullande och renar luften i rummet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Eftersom själva luftrenaren nu bor mellan kök och vardagsrum placerar jag luftkvalitetsövervakaren i sovrummet och kopplar in även den på wifi och säkerställer att den och Airbot hittat varandra. Bor du större eller känner att du har behov av övervakare i fler rum finns det möjlighet att köpa till fler.

Airbot Z1
På ovansidan hittar du en stor, tydlig och väldigt blank skärm där du bland annat kan utläsa förekomsten av PM2,5-partiklar och VOC (Volatile Organic Compounds) eller flyktiga organiska ämnen som man mäter allmänna föroreningar i inomhusluften i. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Hur sköter Airbot Z1 sig?

I Ecovacs Home-appen går det att göra en mängd olika inställningar om hur du vill att roboten ska agera vid olika tillfällen. Om du har en robotdammsugare sedan tidigare kommer du säkert känna igen tänket ganska snabbt.

I appen kan du göra en rad olika val och inställningar över hur du vill att Airbot ska bete sig. Du kan välja att styra den helt manuellt eller som i detta fall låta den sköta allt genom att själv övervaka luftkvaliteten och starta reningen när den själv anser att det behövs. (Skärmdump från app)

 

Läs också En luftrenare värd sitt pris? Dags att fräscha upp inomhusluften med en luftrenare.

Antingen kan du sköta reningen helt och hållet manuellt eller välja att den själv ska känna av läget och jobba utefter det. Du kan göra scheman, välja fläkthastighet med mera. Nu är det visserligen inte så att du kan föra några djupare samtal med din robot, men om du vill kan du styra den med YIKO-röststyrning. Min upplevelse är att det tog ett tag för YIKO att förstå mig, och tvärtom, och jag personligen väljer hellre appen. Men det är ju en smaksak såklart.

Efter att ha skakat sängkläder och haft balkongdörren öppen när det kört förbi tyngre fordon gör luftkvalitetsövervakaren, som jag placerat i sovrummet, Airbot Z1 uppmärksam på att luftkvaliteten inte är optimal och roboten kommer till undsättning. Det tar ärligt talat ett litet tag att vänja sig vid att ha en pryl hemma som lever sitt eget liv och som rör sig i hemmet utan att jag behöver göra något. Men rätt kul ändå och jag upplever att inomhusluften är ren och fräsch. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Och även om det, som jag nämnt tidigare, är svårt att se orenheter så får jag ändå ett ”kvitto” på att Airbot gör sitt jobb då den sätter i gång luftreningen när någon i hushållet stått i köket och lagat mat en stund.

Monotor appen Monitor appen 1 Monitor appen 2 Moniotor appen 3
<
>
Är jag inte hemma kan jag bara gå in i appen och kika på aktuell luftstatus i det rum jag valt att placera min luftkvalitetsövervakare. Jag kan även gå in på respektive parameter för att få en mer ingående förklaring om vad de egentligen betyder. Samma sak går naturligtvis att se när det gäller själva luftrenaren. (Skärmdump från app)

Men hur tänkte man här?

Jag skulle så hjärtans gärna vilja ha den där luftfuktaren som standard eftersom jag tror att det är något som de flesta hem skulle må bra av. Att Ecovacs väljer att utesluta det är väldigt synd. Att de väljer att utesluta luftfuktaren men sätter dit ett par högtalare är så dumt så klockorna stannar.

Tillbehör Högtalare
<
>
Jag hade valt bort de där högtalarna till förmån för luftfuktare alla dagar i veckan. Luftfräscharmodulen är jag kanske mer tveksam till eftersom även dofter kan vara en utmaning för allergiker. Jag håller dock tummarna att Evocacs tar sitt förnuft tillfånga och låter dessa båda bli standard. För högtalarna gör ingen människa glad. (Skärmdump från app)

 

I mitt huvud kan jag liksom se hur utvecklingsteamet har kick-off och hur någon i gänget kläcker den briljanta idén framåt halvfyratiden på morgonen efter ett galet tequila-rejs. Och när baksmällan sedan lättar är beslutet taget och det är för sent att backa. Hugaligen, snacka om en dålig dag på jobbet…

Ljudet från högtalarna är dessutom verkligen inget att jubla över.

Slutsats

Ecovacs Airbot Z1 är en riktigt bra produkt med en väl fungerande och användarvänlig app. Men om jag lägger närmare 17 000 kronor på en luftrenare känner jag spontant att jag hellre skulle vilja att luftfuktarmodulen och luftfräscharkapslarna ingår i priset än högtalare. Jag har ärligt svårt att förstå vad som egentligen hände när man fick för sig att: Ja – en högtalare känns rimligt att sätta in i en premium-produkt vars syfte är bättre inomhusklimat.

För att nå full potential behöver du lägga närmare 20 000 kronor och det är en hel del pengar för de allra flesta. Jag tänker så här: Gör om och gör rätt! Inkludera det som har med sunt inomhusklimat att göra och kassera resten.

Karakter
Ecovacs Airbot Z1
High End

Home tycker

Pålitlig, lättanvänd och stabil. Priset tillsammans med att du behöver lägga ytterligare pengar för att få ut optimalt av produkten.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rulla till toppen