TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW

Friskt och fräscht inomhus

Att lösa ett bra inomhusklimat behöver varken vara så svårt eller dyrt.

Av / 2022-10-26 - 07:00
Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW

Home tycker

  • Liten, nätt, prisvärd och hyfsat lättplacerad
  • Ljudnivån gör att den är utmanande att köra i ett sovrum nattetid. Appen skulle må bra av en mer genomtänkt struktur.

På dessa breddgrader tillbringar vi som bekant en hel del tid inomhus vilket gör att vi är beroende av ett bra inomhusklimat för att må bra. Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW är, till skillnad från till exempel TCL breeva A5, en liten luftrenare som är något mer lättplacerad och som passar rum upp till 18 m2.

Det vi vill få bort från luften vi andas är bland annat skadliga partiklar som letar sig in i våra bostäder. Partiklarna räknas i PM och luftrenaren från Wilfa mäter PM2,5 vilket betyder partiklar i luften som är mindre än 2,5 mikrometer i diameter.

Luften renas med hjälp av förfilter, Hepa 13-filter, kolfilter och Uvc-ljus. Hepa-filtret filtrerar luften från de allra minsta partiklarna såsom pollen, mögelsporer, kvalster osv medan kolfiltrets uppgift främst är att ta bort dålig lukt, fett och kemikalier. Uvc-ljus är känt för sina bakteriedödande egenskaper och tester visar att ljuset klarar av att ta död på 99 procent av bakterier och virus.

Detta verkar ju riktigt lovande!

Liten och natt
Luftrenaren kan enkelt och smidigt tas under armen och flyttas mellan rummen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Wilfa flyttar in

Jag är lite tacksam över att denna är mindre än sina föregångare men hoppas såklart att den ska klara jobbet ändå. I kartongen hittar jag själva luftrenaren, ett litet kort i A5-format med snabbinstruktion (på engelska) om hur jag kommer ingång. Här hittar jag även en bruksanvisning på svenska.

Annons
Connection Method
Enkelt och smidigt att komma igång. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Luftrenaren väljer jag först att placera i min walk in closet som hastigt och lustigt även blev mitt hemmakontor när Corona slog till och maken också skulle jobba hemifrån. Här samsas alltså kläder, kartonger, papper och annat pyssel. Här finns ingen lufttillförsel utifrån och i slutet av en arbetsdag känns det faktiskt att luftkvaliteten inte är helt optimal.

Appen Wilife

Jag hämtar hem appen enligt instruktionerna på A5-kortet, lägger till Wilfa Fresh Air Purifier och klickar in mig på produkten. Inga bekymmer såhär långt. Här kan jag direkt se aktuellt PM2,5-värde, kvalitet på luften och längst ned finns ett antal undermenyer där jag har möjlighet att välja lite olika inställningar såsom fläkthastighet, timer (hur länge ska den vara igång), Uvc-lampa av/på med mera.

Wilfa produkter
Wilfa har otroligt många olika produkter som ska kunna styras med samma app vilket gör det hela lite krångligt. Min personliga uppfattning är dock att man kunde valt en annan väg gällande strukturen. (Skärmdump från app)

Jag vill minnas att jag läst något om schemaläggning men hittar det inte i appen! Tar fram bruksanvisningen, vilken visar sig inte vara till någon hjälp alls… Den informerar mig visserligen om att luftrenaren ska placeras ca 30 cm från en vägg men inte mycket mer. Vet med mig att jag sett något på produktsidan på nätet, en manual jag kan ladda ned. Denna är dock samma som jag fått med produkten i pappersform. Suck.

Skapa schema
På bild 1 ser du en blå cirkel – här är det meningen att du ska gå in för att kunna göra scheman med mera för din produkt. Inte helt självklart om du frågar mig. Framförallt inte eftersom det inte finns någon som helst information om detta i någon bruksanvisning. Bild 2 – skapa. Bild 3 – välj vad det är du vill schemalägga/göra. Här finns det en hel del alternativ (de flesta faktiskt) som är fullständigt ointressanta och inaktuella för en luftrenare. (Skärmdump från app)

Det visar sig att det längst ned på sidan i appen, där jag ser mina aktuella Wilfa-produkter, finns en liten, liten ikon som det står smart på. Denna ikon är nyckeln till bland annat schemaläggning.

Det mesta är ju enkelt när man väl kan det och hittat hur man ska göra det. Men personligen måste jag säga att strukturen på appen är lite bakvänd och onödigt osmidig. Språket är också en blandning av engelska och svenska vilket bidrar till känslan av att det inte är riktigt genomarbetat och färdigt.

Ovansida Ovansida mörker
<
>
På ovansidan hittar du en pekpanel så du bland annat smidigt kan ställa in hur länge du vill att den ska vara ingång och skifta hastighet på fläkten. Utan att behöva ta fram mobilen och gå in i appen. I mörkare förhållanden är det däremot inte fullt lika enkelt att se (Foto: Åsa Warme Hallén).

Wilfa i vardagen

På ovansidan finns en display med pekpanel där du kan göra en del olika inställningar såsom justera fläkthastighet och välja om du vill ha Uvc aktivt. I dagsljus fungerar detta finfint. Men i mörker ser du ingenting utom de små blå lamporna eftersom panelen inte har bakgrundsbelysning. Inte ens av/på-knappen går att hitta i mörker om du inte vet exakt var den sitter. Ett I-landsproblem, men ändå bra att veta.

Inredning
Luftrenaren vill stå placerad 30 cm från väggen och det skapar såklart lite utmaningar (som jag inte riktigt kan tillgodose hela tiden). Och jag kan inte skryta med att sovrummets nya inredningsdetalj är speciellt snygg heller. Men den gör åtminstone jobbet. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Du kan välja att köra din luftrenare på läge auto eller manuell. I läget auto justerar den fläkthastighet själv utifrån vad den anser behövs för stunden i förhållande till PM2.5 och i manuell sköter du det på egen hand. Här finns fyra olika fläkthastigheter, från Low till Turbo. Enligt uppgift ligger dB-nivån mellan 30 och 50 men jag misstänker att det inte är helt sant. Jag har visserligen ingen dB-mätare men erfarenheten säger mig att det är högre.

Fläktens susande är konstant och monotont och under dagtid är det inget som stör direkt, framförallt inte när jag hade den placerad i mitt kombinerade kontor och walk in closet. Men under en period fick den bo i sovrummet och då var ljudet helt enkelt för påtagligt nattetid.

En luftrenare är inte förenad med en massa underhåll eller extrakostnader. I dessa tider av skyhöga elpriser kan det dock kännas skönt att man smidigt och manuellt kan ställa in timern på displayen på ovansidan så den stänger av sig själv efter 2, 4 eller 8 timmar. Det kanske inte är helt avgörande för hushållsekonomin. Men många bäckar små.

Du kommer troligen behöva byta filter och uvc-lampa så småningom. När det blir beror såklart på hur mycket du använder din luftrenare tillsammans med hur förorenad luften är. Ett nytt filter kostar ca 300 kronor och detsamma gäller för uvc-lampan.

Matvarden
Från vänster: Luftrenaren är precis inkopplad i mitt rum som är fullt av kläder, kartonger och papper. Jag har dessutom gått omkring rätt mycket och säkert rört upp en massa damm och partiklar. På skärmdumpen i mitten har det gått ett par timmar och Wilfa har fått jobba. Faktum är att luften känns bättre i rummet. Sista bilden: Det har lagats mat i köket som ligger i anslutning till testrummet och det syns direkt på värdena. (Skärmdumpar från app)

Slutsats

Jag kan ju naturligtvis inte ta gift på att Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW gör exakt det som den lovar. Men min upplevelse är att luften i det rum den befinner sig i blir fräschare och renare. I appen kan jag ju tydligt se att den reagerar på matlagning, när jag bäddar sängen och ristar täcken och kuddar. Storleken tillsammans med den rimliga prislappen gör att jag kan rekommendera luftrenaren från Wilfa. Och väljer du att lägga dina slantar här kommer du med största sannolikhet att lära dig WiLife-appen. I mina ögon skulle den visserligen vinna på en mer genomtänkt struktur och lite mer kärlek. Men det kommer förhoppningsvis med en uppdatering framöver…

Karakter
Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW
Basic
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Ljud & Bild