TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Test av två luftrenare

Hälsosamt inomhusklimat

Alltså, en luftrenare! Hur sunt och fräscht låter inte det!?

forfatter
Publicerad 2022-03-06 - 10:00
Produkter i testet
 • TCL breeva A5
 • HealthProtect Blueair 7440i
 • Enligt experter är det bästa sättet att få fräsch inomhusluft att vädra, men bor du mitt inne i stan eller precis vid en väg kanske du kanske inte är helt sugen på att släppa in ännu mer luftföroreningar. Och är du pollenallergiker brukar inte vädring heller kännas som ett klockrent alternativ.

  Vi tar här en kik på HealthProtect Blueair 7440i vars prislapp ligger på cirka 8 900 kronor och TLC Breeva A5, som är åtskilliga tusenlappar billigare med sina 2 800 kronor för att, om möjligt, försöka utröna om de gör någon nytta. Naturligtvis är vi också nyfikna på vad som är skillnaden och hur det påverkar upplevelsen och användandet.

  Vad är det som är problemet egentligen?

  Vi tillbringar otroligt många timmar inomhus och klimatet är inte alltid det bästa på grund av matlagning, rökning, kvalster, kemikalier från möbler och textilier och mycket annat. Har du dessutom pälsdjur eller kanske fåglar är det ännu fler partiklar som flyger runt i luften och bidrar till taskigt inomhusklimat.

  Och följer du experternas råd och vädrar varje dag är risken dessutom att du inte enbart släpper ut de partiklar du har inomhus, utan att du får in partiklar från vägslitage, förbränning från industrier med mera.

  Vad ska en luftrenare göra?

  Storlekarna på partiklarna i vår luft mäts i PM och partikelmassan för partiklar med en diameter upp till 2,5 mikrometer refereras som PM2,5 och upp till 10 mikrometer som PM10

  Utöver detta finns VOC (Volatile Organic Compounds) något som WHO definierar som flyktiga organiska ämnen där man enkelt kan säga att TVOC (Total Volatile Organic Compounds) är samlingsnamnet på olika kombinationer och halter av VOC.

  Tanken med en luftrenare är precis så som det låter – den ska hjälpa till att rena luften. Den ska alltså filtrera bort dessa oönskade partiklar och orenheter så att du får ett bättre inomhusklimat.

  För att lyckas med detta använder de flesta luftrenare bland annat HEPA-filter (High Efficiency Particulate Arresting) där förmågan att filtrera bort små partiklar anges med en siffra, 13 är väldigt vanligt) och vissa kombinerar även med ett aktivt kolfilter för att förbättra effekten ytterligare och ta bort oönskad lukt.

  HealthProtect Blueair 7440i och TCL Breeva A5
  Futuristiska HealthProtect Blueair 7440i till vänster och cylinderformade TCL Breeva A5 till höger. Upp till dig att avgöra vilken som är snyggast, om det nu spelar någon roll, eller vilken som bäst passar din plånbok. (Foto: Åsa Warme Hallén).

  Såhär gjorde jag

  God sömn är A och O och därmed placerades aktuell luftrenare i sovrummet. Det är naturligtvis avgörande att du köper en produkt som är avsedd för rätt utrymme storleksmässigt där du tänker att den ska användas, så ta dig en funderare på det innan du rusar till affären.

  Luftrenaren fick sedan hänga med i ungefär 14 dagar där jag under tiden levde med den precis så som en vanlig konsument skulle göra. Okej, häng med …

  Produkter i testet

  TCL breeva A5

  Absolut tillräckligt bra

  Naturligtvis har alla rätt till ett bra inomhusklimat och det finns faktiskt hjälpmedel som inte kostar skjortan.

  Priset är överkomligt och det runda formspråket gör att den smälter in så gott det går i miljön. Ambient light ger en extra punktbelysning och bidrar till en skön stämning.
  Auto-läget fungerar inte helt som önskat och TCL-appen gör sig bäst som fjärrkontroll istället för informationskälla för luftkvaliteten.

  HealthProtect Blueair 7440i

  Gör jobbet

  Dags att fräscha upp inomhusluften med en luftrenare.

  Väldigt informativ och användarvänlig app som gör det smidigt att följa luftkvaliteten både i realtid och i efterhand. I appen kan du även följa förändringar i luften utomhus.
  Det är en hel del pengar och den är rätt iögonfallande vilket säkert kan vara ett bekymmer för inredningsnördar. Jag lyckades inte lista ut hur jag ändrar luftrenaren till nattläge manuellt.
  forfatter

  Åsa Warme Hallén

  (f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Åsa Warme Hallén

  (f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.
  Det populära dörrlåset blir äntligen smart Inget kodlås är lika populärt som Yale Doorman. Nu kan du enkelt göra det smart med apphantering.
  WiZ radarövervakar ditt vardagsrum Med en programuppdatering får smartljustillverkaren WiZ sina Wi-Fi-lampor att fungera som rörelsesensorer!
  Prisvärd och kraftfull En självtömmande dammsugare med moppfunktion till rimligt pris – verkar som om hösten är räddad.
  Låt Bob och Joe hjälpa dig i köket Franska Daan Tech kommer att sälja sin minidiskmaskin Bob på den svenska marknaden. På IFA-mässan i Berlin visade företaget också upp den helt nya smarta miniugnen Joe.
  Smartaste kylskåpet vi sett Vad sägs om ett kylskåp som varnar dig att grönsakerna snart måste kastas?
  Massor av Smart Home-nyheter på IFA 2022 Ambilight för Gaming PC, ett smart kassaskåp och en ny möjlighet att spara pengar på strömförbrukningen var bland nyheterna när Smart Home League bjöd in till en presskonferens på årets IFA-mässa.
  Följ Ljud & Bild