Redan när jag får kartongen börjar jag ana oråd – den är stor. Den blir lite som elefanten i rummet. Alla i hushållet vet om att jag ska testa luftrenaren HealthProtect Blueair 7440i som fortfarande står i sin kartong, men ingen vågar föra det på tal.
Jag går in och kollar på min kollega Lasses test av Dyson Pure Cool för att se hur stora dessa prylar egentligen brukar vara. Till slut gör jag slag i saken och packar upp den, det är säkert mest emballage ändå. Nope, där hade jag fel. Den är visserligen lägre än nämnda Dyson men i mina ögon är detta en väldigt stor, vit, inte helt vacker pryl som jag lovat husrum. Men jag är ju inte dummare än jag förstår problematiken. En luftrenare är en luftrenare och det absolut viktigaste är ju att den gör sitt jobb. Vilket inte är att vara en snygg inredningsdetalj.
Personligen anser jag att sovrummet är bästa placering för en luftrenare. Där finns ofta väldigt mycket textilier i form av sängkläder och annat fiff och de flesta har nog även en eller ett par garderober där vilket gör att kvalster, damm, diverse kemikalier från olika infärgningar och så vidare borde trivas i just sovrummet. Och en hälsosam fräsch luft när jag sover känns lockande.
HealthProtect Blueair 7440i ska filtrera all luft i ett rum på 38 kvm var 12,5:e minut vilket innebär att den är perfekt i vårt sovrum på 25 kvm. Men trots att vi har ett förhållandevis stort sovrum som inte är det minsta övermöblerat har jag rackarns svårt att hitta en bra placering där den smälter in. Jag skulle gärna vilja gömma den bakom något, men enligt instruktionerna vill den ha minst 10 cm friyta runt om. Tacksamt nog har Blueair placerat två små hjul på undersidan vilket visserligen inte gör luftrenaren snyggare men underlättar förflyttningen runt i rummet.
Att använda HealthProtect Blueair 7440i
Jag bestämmer mig faktiskt (eftersom detta inte är en dussinprodukt) för att läsa instruktionerna, som visar sig vara väldigt tydliga och klara. En extra stjärna i kanten för att de är på svenska.
Det går utmärkt att manövrera luftrenaren manuellt och på ovansidan hittar du en kontrollpanel med olika manövrerings-/inställningsknappar. Bland annat på/av, autoläge, fläkthastighet och något som Blueair kallar GermShield, som ska förhindra tillväxt av bakterier och virus på filtren även i viloläge. Just detta är ju lite knepigt för oss vanliga dödliga att kontrollera men jag tycket det låter bra och har det därmed på.
Luftrenaren mäter orenheter i PM (luftburna partiklar) i storlekarna 1, 2,5 och 10 men mäter även TVOC (Total Volatile Organic Compounds) som är samlingsnamnet på en rad olika flyktiga organiska ämnen. Den mäter även temperaturen och luftfuktigheten i aktuellt rum.
För att informera om luftkvaliteten finns det även en display på ovansidan där du kan se uppmätta värdet för PM1, PM 2,5 och PM 10 samt en luftkvalitetsindikator som skiftar färg beroende på kvaliteten på luften. Helst vill man att det lyser blått för det betyder att luften är utmärkt men den kan även lysa i grönt, gult, orange eller i värsta fall rött som innebär att luften är väldigt förorenad. Har du inställningen på auto justerar Blueair själv fläkthastigheten efter behov och du behöver inte göra så mycket. I annat fall får du ändra manuellt.
Det är som sagt inte alls nödvändigt att koppla upp luftrenaren på ditt wifi och använda dig av tillhörande app om du inte vill, men för att få ut det mesta av dina slantar, och därmed din luftrenare, skulle jag varmt rekommendera att du gör det. Jag fick lite bekymmer när jag skulle skapa ett Blueair-konto via mobilen, även om gränssnittet ser helt rätt och riktigt ut är det troligen inte avsett för mobil. När jag går in via datorn är det inga som helst bekymmer att skapa kontot. Vissa saker ska man bara inte förstå.
Appen är på svenska lätt att förstå och väldigt användarvänlig. Här kan du även sätta din luftrenare på nattläge vilket innebär att hela panelen inklusive luftkvalitetsindikatorn släcks. Det enda som lyser väldigt svagt är på/av samt GermShield. Märkligt nog kunde jag inte lista ut hur jag skulle göra detta manuellt direkt på luftrenaren, vilket fungerar smidigt på TCL breeva A5. Det kanske finns ett sätt men jag lyckades inte lista ut det. Antingen är det jag eller produkten som har förbättringspotential…?!
I appen kan du enkelt följa luftens kvalitet i realtid och se hur den har varit under dagen/natten via separata diagram för varje PM-storlek, TVOC, temperatur och luftfuktighet.
En lite kul detalj är att du även kan se utomhusklimatet i ditt närområde mätt i AQI (luftkvalitetsindex) baserat på mätningar av PM 2,5 och PM10, ozon, Kvävedioxid, svaveldioxid och kolmonoxid.
Vissa avslutar kvällen med en stunds underhållning och avkoppling med TikTok – jag följer diagram och kurvor som visar hur luftkvaliteten har varit under dagen och hur den förändrats i samband med till exempel matlagning och städning. Bara att erkänna att jag har snöat in rejält…
Ljudet
Enligt uppgift ligger ljudnivån mellan 25 och 45 dB och visst hörs det ett litet lätt sus när fläkten är på sin lägsta nivå. Hjärnan lever som bekant sitt eget liv och den kan behöva vänja sig vid ett nytt ljud, även om det är väldigt lågt. Jag kan inte påstå att jag blev störd av ljudet, däremot tog det några nätter för mina katter att acceptera det nya tillskottet i sovrummet vilket störde nattsömnen en del. Men det kan jag ju inte beskylla luftrenaren för.
Extrakostnader
Nu är det ju så att en luftrenare inte bara mäter partiklarna, den tar även hand om dem för att vi ska få så fin och fräsch luft som möjligt. För detta behövs filter. I Blueair 744i finns tre filter varav två är förfilter och ett är huvudfilter (SmartFilter). Förfilter behöver inte bytas utan tas bort och rengörs försiktigt med hjälp av en fuktig trasa eller dammsugs med mjuk borste. På ovansidan av luftrenaren finns en indikator som talar om för dig när det börjar bli dags att byta huvudfiltret, och använder du dig av appen ser du återstående livslängd angivet i %. Hur ofta du behöver byta SmartFilter beror naturligtvis på ditt inomhusklimat men minst en gång om året bör du räkna med. Ett SmartFilter kostar cirka 1 180 kronor och det är upp till var och en att avgöra om det är dyrt eller billigt i sammanhanget.
Slutsats
För att få ut det mesta av HealthProtect Blueair 7440i rekommenderar jag att du laddar ned och använder dig av appen som är otroligt enkel, informativ och användarvänlig. Om jag bortser från lite stök med registreringen av ett konto så finns det väldigt få saker att klaga på med Blueair 7440i förutom att det är rätt mycket pengar att lägga på något som, i mina ögon, inte är så snyggt och kanske lite väl stort – men designen är naturligtvis en fråga om tycke och smak och det ju trots allt ingen inredningsdetalj utan syftet är att den ska rena luften och bidra till ett hälsosamt inomhusklimat. Och min upplevelse är att den klarar det galant!
Också i detta test:
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser