Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: HealthProtect Blueair 7440i

Gör jobbet

Dags att fräscha upp inomhusluften med en luftrenare.

Av / 2022-03-06 - 10:00
HealthProtect Blueair 7440i
Åsa Warme Hallén

Redan när jag får kartongen börjar jag ana oråd – den är stor. Den blir lite som elefanten i rummet. Alla i hushållet vet om att jag ska testa luftrenaren HealthProtect Blueair 7440i som fortfarande står i sin kartong, men ingen vågar föra det på tal.

Jag går in och kollar på min kollega Lasses test av Dyson Pure Cool för att se hur stora dessa prylar egentligen brukar vara. Till slut gör jag slag i saken och packar upp den, det är säkert mest emballage ändå. Nope, där hade jag fel. Den är visserligen lägre än nämnda Dyson men i mina ögon är detta en väldigt stor, vit, inte helt vacker pryl som jag lovat husrum. Men jag är ju inte dummare än jag förstår problematiken. En luftrenare är en luftrenare och det absolut viktigaste är ju att den gör sitt jobb. Vilket inte är att vara en snygg inredningsdetalj.

HealthProtect Blueair 7440i
Kantig, futuristisk och iögonfallande. Rackarns svår att trolla bort. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Personligen anser jag att sovrummet är bästa placering för en luftrenare. Där finns ofta väldigt mycket textilier i form av sängkläder och annat fiff och de flesta har nog även en eller ett par garderober där vilket gör att kvalster, damm, diverse kemikalier från olika infärgningar och så vidare borde trivas i just sovrummet. Och en hälsosam fräsch luft när jag sover känns lockande.

HealthProtect Blueair 7440i
Med sina 12,5 kg utan bärhandtag är den inte helt smidig att flytta runt. Detta har dock lösts genom att sätta dit två hjul på undersidan. (Foto: Åsa Warme Hallén)

HealthProtect Blueair 7440i ska filtrera all luft i ett rum på 38 kvm var 12,5:e minut vilket innebär att den är perfekt i vårt sovrum på 25 kvm. Men trots att vi har ett förhållandevis stort sovrum som inte är det minsta övermöblerat har jag rackarns svårt att hitta en bra placering där den smälter in. Jag skulle gärna vilja gömma den bakom något, men enligt instruktionerna vill den ha minst 10 cm friyta runt om. Tacksamt nog har Blueair placerat två små hjul på undersidan vilket visserligen inte gör luftrenaren snyggare men underlättar förflyttningen runt i rummet.

Foto: Blueair

Att använda HealthProtect Blueair 7440i

Jag bestämmer mig faktiskt (eftersom detta inte är en dussinprodukt) för att läsa instruktionerna, som visar sig vara väldigt tydliga och klara. En extra stjärna i kanten för att de är på svenska.

Det går utmärkt att manövrera luftrenaren manuellt och på ovansidan hittar du en kontrollpanel med olika manövrerings-/inställningsknappar. Bland annat på/av, autoläge, fläkthastighet och något som Blueair kallar GermShield, som ska förhindra tillväxt av bakterier och virus på filtren även i viloläge. Just detta är ju lite knepigt för oss vanliga dödliga att kontrollera men jag tycket det låter bra och har det därmed på.

Luftrenaren mäter orenheter i PM (luftburna partiklar) i storlekarna 1, 2,5 och 10 men mäter även TVOC (Total Volatile Organic Compounds) som är samlingsnamnet på en rad olika flyktiga organiska ämnen. Den mäter även temperaturen och luftfuktigheten i aktuellt rum.

För att informera om luftkvaliteten finns det även en display på ovansidan där du kan se uppmätta värdet för PM1, PM 2,5 och PM 10 samt en luftkvalitetsindikator som skiftar färg beroende på kvaliteten på luften. Helst vill man att det lyser blått för det betyder att luften är utmärkt men den kan även lysa i grönt, gult, orange eller i värsta fall rött som innebär att luften är väldigt förorenad. Har du inställningen på auto justerar Blueair själv fläkthastigheten efter behov och du behöver inte göra så mycket. I annat fall får du ändra manuellt.

Att familjen glömt sätta igång fläkten vid matlagning kan jag avslöja i efterhand tack vare informationen i appen. (Skärmdump från app).

Det är som sagt inte alls nödvändigt att koppla upp luftrenaren på ditt wifi och använda dig av tillhörande app om du inte vill, men för att få ut det mesta av dina slantar, och därmed din luftrenare, skulle jag varmt rekommendera att du gör det. Jag fick lite bekymmer när jag skulle skapa ett Blueair-konto via mobilen, även om gränssnittet ser helt rätt och riktigt ut är det troligen inte avsett för mobil. När jag går in via datorn är det inga som helst bekymmer att skapa kontot. Vissa saker ska man bara inte förstå.

Bild 6
<
>
Makens popcornsug resulterade i grönt ljus = luften är Bra men inte Utmärkt. Efter en stund är den tillbaka till det normala igen. För sakens skull ska för förtydliga att han inte använt micro för att poppa utan körde på det gamla hederliga sättet – på spisen! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Appen är på svenska lätt att förstå och väldigt användarvänlig. Här kan du även sätta din luftrenare på nattläge vilket innebär att hela panelen inklusive luftkvalitetsindikatorn släcks. Det enda som lyser väldigt svagt är på/av samt GermShield. Märkligt nog kunde jag inte lista ut hur jag skulle göra detta manuellt direkt på luftrenaren, vilket fungerar smidigt på TCL breeva A5. Det kanske finns ett sätt men jag lyckades inte lista ut det. Antingen är det jag eller produkten som har förbättringspotential…?!

I appen kan du enkelt följa luftens kvalitet i realtid och se hur den har varit under dagen/natten via separata diagram för varje PM-storlek, TVOC, temperatur och luftfuktighet.

I appen kan du även uppdatera dig om utomhusklimatet i din omgivning. Bor du i väldigt luftförorenade områden kan detta vara till en god hjälp om/när du ska gå ut. (Skärmdump från app).

En lite kul detalj är att du även kan se utomhusklimatet i ditt närområde mätt i AQI (luftkvalitetsindex) baserat på mätningar av PM 2,5 och PM10, ozon, Kvävedioxid, svaveldioxid och kolmonoxid.

Vissa avslutar kvällen med en stunds underhållning och avkoppling med TikTok – jag följer diagram och kurvor som visar hur luftkvaliteten har varit under dagen och hur den förändrats i samband med till exempel matlagning och städning. Bara att erkänna att jag har snöat in rejält…

I nattläge hörs bara ett svagt sus som du hyfsat snabbt lär dig att koppla bort. Anton och Harry är dock inte lika förlåtande med varken nya saker eller nya ljud så det tog några nätter med halvtaskig sömn innan de slutade sitta och vakta nyförvärvet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ljudet

Enligt uppgift ligger ljudnivån mellan 25 och 45 dB och visst hörs det ett litet lätt sus när fläkten är på sin lägsta nivå. Hjärnan lever som bekant sitt eget liv och den kan behöva vänja sig vid ett nytt ljud, även om det är väldigt lågt. Jag kan inte påstå att jag blev störd av ljudet, däremot tog det några nätter för mina katter att acceptera det nya tillskottet i sovrummet vilket störde nattsömnen en del. Men det kan jag ju inte beskylla luftrenaren för.

Extrakostnader

Nu är det ju så att en luftrenare inte bara mäter partiklarna, den tar även hand om dem för att vi ska få så fin och fräsch luft som möjligt. För detta behövs filter. I Blueair 744i finns tre filter varav två är förfilter och ett är huvudfilter (SmartFilter). Förfilter behöver inte bytas utan tas bort och rengörs försiktigt med hjälp av en fuktig trasa eller dammsugs med mjuk borste. På ovansidan av luftrenaren finns en indikator som talar om för dig när det börjar bli dags att byta huvudfiltret, och använder du dig av appen ser du återstående livslängd angivet i %. Hur ofta du behöver byta SmartFilter beror naturligtvis på ditt inomhusklimat men minst en gång om året bör du räkna med. Ett SmartFilter kostar cirka 1 180 kronor och det är upp till var och en att avgöra om det är dyrt eller billigt i sammanhanget.

Slutsats

För att få ut det mesta av HealthProtect Blueair 7440i rekommenderar jag att du laddar ned och använder dig av appen som är otroligt enkel, informativ och användarvänlig. Om jag bortser från lite stök med registreringen av ett konto så finns det väldigt få saker att klaga på med Blueair 7440i förutom att det är rätt mycket pengar att lägga på något som, i mina ögon, inte är så snyggt och kanske lite väl stort – men designen är naturligtvis en fråga om tycke och smak och det ju trots allt ingen inredningsdetalj utan syftet är att den ska rena luften och bidra till ett hälsosamt inomhusklimat. Och min upplevelse är att den klarar det galant!

Karakter
HealthProtect Blueair 7440i
High End

Home tycker

Väldigt informativ och användarvänlig app som gör det smidigt att följa luftkvaliteten både i realtid och i efterhand. I appen kan du även följa förändringar i luften utomhus. Det är en hel del pengar och den är rätt iögonfallande vilket säkert kan vara ett bekymmer för inredningsnördar. Jag lyckades inte lista ut hur jag ändrar luftrenaren till nattläge manuellt.

Också i detta test:

Test av två luftrenare

TCL breeva A5

Absolut tillräckligt bra

Naturligtvis har alla rätt till ett bra inomhusklimat och det finns faktiskt hjälpmedel som inte kostar skjortan.

Priset är överkomligt och det runda formspråket gör att den smälter in så gott det går i miljön. Ambient light ger en extra punktbelysning och bidrar till en skön stämning.
Auto-läget fungerar inte helt som önskat och TCL-appen gör sig bäst som fjärrkontroll istället för informationskälla för luftkvaliteten.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Städa med rena händer

Ljud & Bild
Rulla till toppen