Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Dyson Pure Cool

Rengör luften och dämpar sommarvärmen

Vanliga bordsfläktar får ursäkta oss, vi vill hellre ha en Dyson även om det är dyrt.

Av / 2021-07-21 - 10:00
Dyson Pure Cool
Lasse Svendsen

En lätt sval bris kan vara absolut nödvändig för att ta sig igenom dagen när temperaturen stiger på allvar under sommaren. Då plockar man fram fläkten från förra året.

Om du inte har en fläkt bör du agera ganska snabbt, eftersom bords- och golvfläktar har en tendens att bli slutsålda när sommartemperaturen hotar att spränga termometern. En praktisk bordsfläkt, eller en kraftfullare golvstående variant kostar inte hela världen och gör jobbet, men det är en sak den inte gör.

Den renar inte luften.

Det gör Dysons högeffektiva golvfläkt, Pure Cool, som kyler ner dig och samtidigt rengör luften i rummet från damm, bakterier och pollen. I vart fall säger de det själva.

Eftersom det är sommar så måste vi naturligtvis försöka. Med två allergiker i huset var det också intressant att ta reda på om Dysons luftrenare kunde förbättra inomhusklimatet och mildra plågorna.

Den golvstående Pure Cool Tower, som den kallas, är den mest avancerade av Dysons luftrenare. Den finns också som ren fläkt, dvs utan luftrening, till ungefär halva priset och det finns liknande kombinationer av fläkt och luftrenare från andra tillverkare också.

Så här illustrerar Dyson hur fläkten sprider den kylda luften vertikalt upp till 350 grader horisontellt.

Här är det på sin plats att notera att alla inte kan rengöra luften i stora rum, än mindre ett helt hus. Kontrollera innan du köper om luftrenaren endast är lämplig i sovrummet eller i små rum, eller om den lyckas rengöra luften i ett stort vardagsrum.

Tystgående luftrening

Det är precis vad Dyson påstår att Pure Cool Tower gör, så jag satte den i vardagsrummet monterade kol- och HEPA-filtret och kopplade in den.

Enligt Dyson ska de två filtren kunna rengöra 290 liter luft i ett 27 kvm stort rum, per sekund (!). Eftersom vardagsrummet är ca 30 kvm, bör det ta några minuter att rengöra luften. Filtren ska kunna ta bort damm ner till 0,1 mikrometer efter ett test gjort (EN1822, teststandard för HEPA-filter), och 99,95 procent av partiklarna i rummet. Allt enligt Dyson själva.

Som ljuv musik i öronen hos en allergiker alltså, men filtren fungerar också på vanligt husdamm, mjäll, hudrester och andra små partiklar och Dyson menar även att luftrenaren hjälper husdjursägarnas inomhusklimat.

Ett HEPA-filter fram och bak och ett kolfilter på vardera sida tar 20 sekunder att byta.

Appstyring

Den en meter höga tornet styrs enkelt med den medföljande fjärrkontrollen. Den fästs magiskt (magnetiskt) på toppen av fläkten, visar och styr alla grundläggande funktioner och det är den du kommer använda dagligen. När du använder luftrenaren med fjärrkontrollen kan du se alternativen på en liten rund skärm högst upp på sockeln under fläkten.

Men det finns naturligtvis en app också, som för oss tekniknördar är mycket roligare än en enkel fjärrkontroll.

Här kan du styra luftrenaren på exakt samma sätt som med fjärrkontrollen. Dessutom får du också en översikt över hur mycket skräp och annat filtren har fångat upp, och du kan läsa luftkvaliteten i rummet där partikelstorlekar som PM2.5, PM10 och kvävedioxidmängd från t.ex. bilar (NO₂) visas i realtid. Appen visar också luftfuktigheten och temperaturen i rummet. Samma app kan också styra och visa data från andra anslutna Dyson-enheter.

IMG_6924 IMG_6923 IMG_6922
<
>

Röststyrning

Om du har smarta produkter med röststyrning, till exempel Apples Siri, eller Amazons Alexa, kan du styra Dyson-fläkten med valt röstkommando.

Det enklaste sättet är att välja auto och låta Dyson-fläkten ta hand om resten. Men du kan välja att styra fläkthastigheten manuellt från praktiskt taget tyst till ganska hörbart med 63 decibel. Jag vill inte påstå att det är bullrigt när det är för fullt, men du kan inte direkt njuta av sinnesfrid med fläkten på max. Det tystaste – förutom när det är avstängt – är nattläge. Då är skärmen också nedtonad och du hör knappast att fläkten är igång.

Om så önskas kan den också stoppas automatiskt efter vald tid på 15 minuter upp till nio timmar.

Den kan också ställas in så att den svänger upp till 350 grader medans den går, och stega ner till 45 grader. Om du inte vill ha luftflödet direkt i ansiktet kan det bara vändas bort och det finns ett läge där fläkten blåser bakåt.

Luftkylning

Vad den inte gör är att värma upp rummet. Då måste du välja en annan fläkt. Till exempel Dysons Pure Hot & Cool, som kyler luften på samma sätt som Pure Cool Tower, men som även kan värma luften när den är kall.

Om du inte behöver en extra värmekälla kan luftrenaren räcka. Förutom att kyla rummet när det är mycket varmt lyckas den faktiskt göra inomhusklimatet mer behagligt för en allergiker. Efter ett par dagar kändes luften fräschare och lite svalare. Liksom när du öppnar ytterdörren en frisk höstdag och kan dra in den klara luften utan att känna att den är full av pollen.   

Även om den är dyr är Dysons golvstående luftrenare en halleluja-upplevelse för allergiker. Du kommer snabbt att känna att andningen blir lättare och besvären på våren blir mindre. För andra, som lever på ett sådant sätt att industrin eller biltrafiken lämnar föroreningar i luften kan luftrenaren vara lika smart som för allergikerna. Jag vet inte hur ofta man måste byta filter, men när det så småningom blir nödvändigt kostar det lite.

Slutsats

790 kronor för en uppsättning HEPA- och kolfilter är dyrt, och 560 kronor för endast HEPA-filter, men du kan säkert acceptera detta när du upptäcker hur bra Dyson Pure Cool faktiskt fungerar. Det finns en billigare bordsvariant med samma funktioner, men den använder samma dyra filter. Så om du inte skräms av priset är Dyson Pure Cool en genomtänkt produkt i en design som passar i de flesta hem, och som kommer få alla allergiker att jubla.

Karakter
Dyson Pure Cool
Premium

Home tycker

Fungerar förvånansvärt bra och dämpar allergiproblem bra. Smart styrning med app och behagligt inomhusklimat efter ett par dagar. Kostar mycket och nya filter är dyra. Susar en del med maximal fläkthastighet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Rulla till toppen