Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 3 pulsband

När pulsen räknas

Pulsklocka eller pulsband? Vad är skillnaden och varför ska du välja det ena eller det andra?

Av / 2024-06-12 - 10:06
3 pulsband
Åsa Warme Hallén

Produkter i detta test

Jag har tränat med, och därmed testat, väldigt många olika smarta klockor som är anpassade för svettiga träningspass. Däremot har jag aldrig provat pulsband och jag undrar lite över varför man ska ha det ena eller andra.

En smartklocka har (i de flesta fall) optisk pulsmätning där pulsen mäts genom att registrera blodflödet vid handleden med hjälp av optiska system i form av ljuskällor. Ju fler ljuskällor klockan har, desto bättre blir naturligtvis mätningen.

Ett pulsband fäster du i stället runt bröstkorgen och i detta fall mäts pulsen genom hjärtats elektriska signaler, EGK-signaler. Generellt säger man att detta system ger en mer korrekt mätning eftersom pulsbandet registrerar pulsen direkt från hjärtat och därmed reagerar snabbare och mäter noggrannare.

Vilken typ av system du väljer är naturligtvis helt upp till dig men det du kan tänka på är att om du sysslar med aktiviteter där du rör dina armar mycket, som till exempel tennis, skidåkning, padel så förändrar du blodcirkulationen och flödet i armen vilket i sin tur kan leda till felmarginaler. Och inte nog med det, spänner du klockan för hårt riskerar du att påverka blodflödet och är huden för kall så påverkar det också mätningen. Så om man ska vara riktigt petig finns det alltså större risker för felmätningar om du använder dig av optisk pulsmätning.

Läs också Håll koll på din hälsa – enklare än du tror Vi blir bara äldre och äldre. Men vad är det för mening med att bli äldre om jag inte håller mig frisk? Och hur vet jag att jag får till tillräckligt mycket aktivitet i förhållande till sömn och återhämtning?

Detta är ett test av användarvänligheten och upplevelsen av själva pulsbandet. Inte av apparna eller klockorna. Hur utförlig din träning presenteras i appen har mer med appen, och inte själva pulsbandet, att göra.

För att få mest rättvist resultat har jag testat pulsbanden tillsammans med klockor från samma tillverkare. De går att korsanvända med andra tillverkares klockor men då tappar du oftast lite data. Om det är viktigt eller ej är upp till dig.

Jag har främst använt banden i samband med spinning och gymträning.

Vad ska du välja?

Är du noga med detaljerna känner jag absolut att ett pulsband kan vara ett ypperligt alternativ. Och i så fall ett med EKG-mätning.

Om du till exempel tränar högintensiva intervaller kan en klocka ha lite svårt att hänga med i svängarna. Ofta hinner inte klockans pulsmätare registrera de snabba pulsstigningarna, vilket kan göra det svårt att träna efter puls.

Läs också När hundradelar räknas Ett par sportiga solglasögon som ska visa tempo och annan matnyttig information inne i själva glaset när jag är ute och springer eller cyklar. Kan det verkligen fungera?

Eller om du ägnar dig åt en sport där det är olämpligt att ha en klocka på armen, jag tänker att kampsportare gärna undviker det?!

Efter att ha testat, vridit och vänt på de båda alternativen skulle jag vilja tillägga att en smart träningsklocka troligtvis är en produkt som du använder mer än just när du tränar. En klocka bär du mer eller mindre dygnet runt och den kan ge dig så mycket mer information om din dagliga hälsa.

Ett pulsband är däremot ett redskap du använder vid själva träningstillfället för att mäta din prestation under passet. Det är inte något du sover med som mäter syrenivå och sömnkvalitet.

I ärlighetens namn tycker jag inte att det ena utesluter det andra.

Produkter i detta test

Garmin HRM-Pro Plus

Nästan full pott

Garmin är inga nybörjare och det märks – på nästan allt.

Lättanvänt. Mäter pulsen utan att vara uppkopplat till enhet.
Priset. Går inte att tvätta.
Läs hela testet

Polar Verity Sense

Katt bland hermelinerna

Ett pulsband som har samma typ av pulsmätning som en smartklocka. Utan att vara en klocka… Minst sagt förvirrande.

Fungerar utan klocka. Bandet går att tvätta. Smart simtillbehör.
Dålig kvalitet på bandet. Måste vara kopplat till enhet för att mäta.
Läs hela testet

Suunto Smart Heart Rate Belt

Prisvärt och bra

Testets billigaste pulsmätare kommer från Suunto

Priset. Bandet går att tvätta.
Måste vara kopplat till enhet för att mäta.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Koll på pulsen

Smartklocka eller träningsarmband?

När hundradelar räknas

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Rulla till toppen