Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Huawei Watch Fit 3

Huawei Watch Fit 3 närmar sig smartklocka

Med ett alltmer smartklockeliknande format och utmärkt batteritid är Watch Fit 3 förvånansvärt prisvärd.

Av / 2024-05-30 - 09:13
Huawei Watch Fit 3
Jonas Ekelund

Huawei må inte längre ha mobiltelefoner på den skandinaviska marknaden, men förutom datorer och surfplattor har de faktiskt ett väldigt omfattande utbud av smarta klockor. Det omfattar allting från enklare billiga träningsarmband och tuffa vardagsklockor till riktigt lyxiga klockor som smälter in på röda mattan. I träningskategorin hittar vi Watch Fit, som tidigare varit ett slags träningsarmband fast mer klockliknande. Med Fit 3 tar Huawei ett steg närmare smartklockor, med fler funktioner och en större, mer kvadratisk skärm.

Foto: Huawei

 

Själva klockan

Tillverkaren själv menar att de flesta smartklockor idag är runda, och att det fyrkantiga utseendet därför ger klockan en unik stil. Vi skulle nog hävda att klockan är slående lik den mesta sålda smartklockan på marknaden. De menar också att sidoknappen och den roterande kronan ger ett enkelt navigeringssystem, vilket kan bero på att den fruktbaserade tillverkaren hela tiden haft det systemet på sina klockor. Men om man nu ska inspireras av någon finns det sämre förebilder.

Design och knappar får sägas vara väldigt inspirerade av Apple Watch. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Klockan har blivit nästan en millimeter tunnare än sin föregångare och är faktiskt även tunnare och lättare än ovan nämnda konkurrent. Med det nya formatet är skärmen nu hela 1,82 tum stor och ljusstyrkan maxar ut på 1500 nit, vilket får sägas vara mycket bra i klassen. Klockan är även vattentät till 5 ATM, vilket innebär att den klarar regn, en dusch och att simma med. Däremot är den inte IP-testat och förvirrande nog innebär märkningen inte att den är lämplig att dyka med.

Även designen av vissa urtavlor påminner väldigt mycket om varandra. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Armbanden som finns i Skandinavien är svarta, vita eller rosa syntetiskt gummi, samt ett grått nylonarmband, med boetter i matchande färger. I och med det nya formatet och de mer klockliknande funktionerna finns det även en uppsjö av urtavlor att välja mellan. Från funktionsinriktade med maximal information, till klassiska stilfulla eller lekfulla och skojiga. Vi måste även nämna batteriet som uppges räcka 10 dagar vid lätt användning och 7 dagar vid normal användning. Det måste vi hålla med om, för vi laddade en gång i veckan och då var det ingen som helst fara med återstående batteri.

Funktioner och appar

Som väntat av en smartklocka är den kopplad till telefonens funktioner, vilket gör att man kan besvara samtal direkt från klockan, få upp notiser på skärmen och spela musik. Det ska dock noteras att det fungerar bäst med Android-mobiler. Kopplingen till iPhone är bättre än förr men det finns fortfarande begränsningar i omfattningen av funktioner, till exempel notiser från tredjeparts-appar. Men framför allt möjligheten att svara på meddelanden direkt från klockan.

Skärmavbild 2024-05-16 kl. 17.36.38 Skärmavbild 2024-05-16 kl. 17.37.47
<
>
Foto: Huawei

Det vore ingen träningsklocka om den inte hade pulsmätning. Och i denna modell finns den uppgraderade TruSeen 5.5-tekniken som enligt Huawei kombinerar nya optiska sensorer och AI-teknik för att analysera avläsningarna. Och det verkar fungera, för klockan avviker inte från de avläsningar vi gjort med en kalibrerad blodtrycksmätare. Vi har även kollat syresättningsmätningen och jämfört med samma sorts fingertoppsmätare som läkare använder, utan att ha sett någon nämnvärd avvikelse. Men det är trots allt en mellanklass-klocka, så den saknar avancerade funktioner som mätning av hudtemperatur och EKG.

Foto: Huawei

 

Vad Huawei dock trycker extra på är sömnövervakningen, det så kallade TruSleep 4.0-systemet. De menar att klockan ska kunna känna av hur dina sömnfaser ser ut under natten, om du får tillräckligt med djup- och drömsömn. Men de menar också att de nu kan upptäcka andningsuppehåll under natten, så kallad sömnapné. För ännu bättre sömnövervakning kan man aktivera funktionen i mobilen, som då lyssnar efter snarkningar och om man pratar i sömnen. Vi har jämfört resultaten med en betydligt mer avancerad mätutrustning och det stämmer inte överhuvud taget. Watch Fit 3 anser att jag har normal sömn, fast jag i själva verket har diagnostiserad svår sömnapné. Inte okej.

Huaweis bedömning av sömnapné skiljer sig både från Withings och min läkares. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

 

Träning och hälsa

Men detta är ju i första hand en träningsklocka, inte ett medicinskt diagnostiskt instrument. Och träningsfunktionerna kan man inte klaga på. Nytt är att det finns lägen för fotboll, basket, padel, e-sport och löpning på bana. Därmed finns det 100 olika aktivitetsformer att välja mellan. Vi gillar speciellt att klockan direkt på skärmen kan ge dig animerade instruktioner om uppvärmning och stretchning för att komplettera träningen.

Hälsoappen är späckad av funktioner, översikter och guider. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Men den använder även AI för att kunna ge personliga rekommendationer för din träning som baseras på vilket mål du strävar efter, vem du är, hur du brukar träna och den aktuella situationen. Apropå personliga coacher så är en annan ny app Stay Fit. Den hjälper dig att balansera träning och mat genom att du kan logga ditt kaloriintag och anpassa din träning efter det. Det ska sägas att det än så länge är lite omständligt att logga intaget, men det är en början.

Systemet med ringar för att mäta aktivitet har vi sett förr. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Vad gäller tillförlitligheten och noggrannheten i mätningarna är vi på det stora hela nöjda. Det ska dock sägas att Watch Fit 3 bara har enbands-GPS vilket gör den mer känslig för skymda satelliter. Den saknar även höjdmätare vilket gör att den likställer en löprunda på plan mark med en i backig terräng, vilket ju blir lite missvisade. Där avvek därför träningsdata från den andra klockan jag använde samtidigt.

Slutsats

Huawei Watch Fit 3 är en smidig och snygg träningsklocka som omgivningen lätt kan missta för en betydligt dyrare konkurrent. Vi gillar de omfattande träningsfunktionerna och coacherna, både för att komma i form och för att hålla vikten i schack. Vitala kroppsdata mäter den korrekt, men sömnövervakningen är inte att lita på. Kopplad till en iPhone mister man en del funktionalitet jämfört med Android. Men på det hela taget är detta en bekväm och kompetent träningsklocka med utmärkt batteritid till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Karakter
Huawei Watch Fit 3
Basic

Home tycker

Tunn och bekväm. Lång batteritid. Pålitliga mätningar. Många träningsfunktioner i klockan och i Health-appen. Prisvärd. Begränsningar när kopplad till iPhone. Sömnanalysen stämmer inte. Saknar en del sensorer.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Smartklocka eller träningsarmband?

När hundradelar räknas

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Rulla till toppen