Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Jabra Elite 8 Active

Tuff så det räcker

Med Jabra Elite 8 Active i öronen ska du kunna cykla i snustorr miljö utan att proppen tar skada av mängder av damm. Det finns inget tuffare, utlovas det på hemsidan. Ok, upp till bevis!

Skrivet av / 2023-12-26 - 10:13
Jabra Elite 8 Active
Åsa Warme Hallén

Jag ska genast erkänna att jag inte kommer att testa lurarna genom att cykla i dammiga miljöer. Men de kommer att få hänga med på gymmet, under yogan, på promenaderna och i spinnsalen. Det bör rimligtvis räcka för att utvärdera om Elite 8 Active är en sportlur värd namnet.

Jabra etui stängt Jabra öppet etui
<
>
Etuiet, är precis som hos sina föregångare, aningen plastigt och lite svåröppnat eftersom det är lite halt. Men det får absolut ett plus i kanten för att det är IP54-klassat vilket innebär att det är både stänk- och dammsäkert. (Foto: Åsa Warme Hallén).

När jag packar upp propparna sitter det redan ett par mediumtoppar på och utöver det skickar Jabra med ett par större och ett par mindre. Med i paketet finns också en liten kort usb-c-laddkabel.

Till hörlurarna får jag tre par silikontoppar i olika storlekar. Jag kan tycka att det är lite snålt och att det skulle vara snyggt med några fler. Framförallt om du tränar och svettas mycket så kommer topparna slitas snabbare än på ett par ”vanliga” proppar. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Att koppla ihop propparna med mobilen är problemfritt och jag hämtar hem appen Jabra Sound+ utan bekymmer.

Appen Jabra Sound+

För att få ut det bästa av dina Elite 8 Active rekommenderar jag att du tar en stund för att botanisera i appen. Här kan du själv välja vad som ska hända när du trycker på höger, respektive vänster propp. Ja, jag skriver trycker och inte touchar eftersom 8 Active, precis som tidigare testade 4 Active, samt 7 Active från samma tillverkare, använder sig av tryck istället för touch.

Hela den platta sidan på proppen är en stor tryckknapp. Knappen har bra återkoppling och jag behöver inte trycka direkt hårt för att något ska hända. Men många tryck riskerar ont i öronen. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Här kan du verkligen personifiera dina proppar. Välja mellan olika ljudinställningar och lära proppen att känna igen din röst så att du kan styra den med hjälp av Google-assistenten. Jag kan välja om jag vill att musiken ska stoppa eller fortsätta om jag tar bort den ena proppen från mitt öra, med mera.

Jabra Elite 8 Active saknar, precis som tidigare testade Elite 4 Active och Elite 7 Active, vingar för att de ska sitta stadigt. De har istället ett silikongummiöverdrag som ska göra så att propparna sitter på plats. Något Jabra har döpt till ShakeGrip. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Att träna med Jabra Elite 8 Active

Jag måste säga att proppen är en bra kompis under ett träningspass, även under ett svettigt sådant. Elite 8 Active tycker om att spela musik och har ett bra driv. Mina öron jublar visserligen inte över in-ear och favoriten rent komfortmässigt är fortfarande Shokz OpenFit. Men där har jag å andra sidan inte brusreducering. Jabra Elite 8 Active har adaptiv hybrid-brusreducering vilket innebär att den alltså ska anpassa sig automatiskt efter den miljön jag befinner mig i och ska filtrera bort oönskade ljud från vind och/eller andra störningsmoment.

Jag kan själv välja vilken typ av genomhörning jag önskar. (Skärmdump från app).

Jag brukar vara skeptisk till ”anpassa sig automatiskt” men ännu så länge kan jag inte klaga. Jag promenerar längs med motorvägen utan att störas av trafiken och inte heller Karlskronas kraftiga vindar rår på Jabra Elite 8 Active. Men generellt tycker jag inte att det är en strålande idé utan vill hellre välja ANC av eller på.

Proppen sitter stadigt på plats oavsett aktivitet som jag utsätter den för och precis som förväntat av en produkt som är tänkt för sport/rörelse/aktivitet så går den att skölja av och hållas fräsch. Den är inte bara IP68-klassad utan sägs också uppfylla USA:s militärstandard MIL-STD-810h. Och det är naturligtvis detta som gör att Jabra vågar sticka ut hakan och påstå att Elite 8 Active är den tuffaste proppen som finns. Nu är inte jag så väldigt äventyrlig av mig men tillhör du den kategorin kan du känna dig trygg i att din propp klarar både rejäla stötar och att hamna under ett cykeldäck av misstag. En egenskap den delar med tidigare testade Jaybird Vista 2.

Läs också Lika men ändå så olika Hur stor skillnad kan det egentligen vara på robotdammsugare som dammsuger och moppar dina golv? De fyra deltagarna i höstens grupptest är, förvånade nog, rätt olika.

Ett bekymmer som Elite 8 Active delar med många andra proppar är att den sitter så tätt så jag hör mina egna fotsteg mot marken när jag är ute på promenad. Jag upplever det inte så intensivt som hos en del andra men det finns där.

Ljudet

Första gången jag använder propparna gör jag det helt utan att ändra några inställningar. Vilken miss! Jag blir ärligt talat lite stressad över hur väldigt konstigt det låter. Jag har svårt att sätta ord på hur det låter, för burkigt är inte helt rätt och det ekar inte heller. Det är helt enkelt bara konstigt.  Jag går in i Jabra Sound+ och börjar leta efter svar.

Tanken är säkert väldigt god men för min personliga del, och med tanke på syftet av detta test, är inte detta en ljudinställning som faller mig i smaken. (Skärmdump från app).

Jag börjar strukturerat jobba mig igenom appen. Jag hittar Spatial Sound som enligt hemsidan förklaras: ”Istället för att uppleva ljud direkt i öronen så kommer det kännas som att det är utanför ditt huvud, vilket gör upplevelsen mer levande” och klickar ur funktionen. Ah… lugnet sänker sig och stressen släpper, jag har hittat den felande länken. Jag tänker att det eventuellt finns tillfällen när detta läge kan fungera, men för mig, som i detta test använder propparna för träning och ljudbokslyssning är det inget jag hurrar över.

Jabra ljudinställningar Jabra egna inställningar
<
>
I appen kan jag gå in och justera equalizerinställningarna. Antingen kan jag välja några av de sex förinställda, eller så gör jag helt enkelt en egen inställning för att passa mina egna preferenser. (Skärmdump från app).

Det finns sex olika equalizer-inställningar som jag dessutom kan mixtra lite med själv om jag så önskar. Och utöver det kan jag skapa mina helt egna inställningar. Neutral är, som det framgår på namnet, rätt platt och neutralt. För ljudböcker och poddar är det såklart Speech som är bästa valet. När det gäller Bass boost, Treble boost, Smooth och Energize beror det såklart vilken genre du lyssnar på. I mina träningslistor är det väldigt mycket rock och popp och mina husgudar är danska Volbeat. De kommer bäst till sin rätt med Bass boost där basen får lägga i en extra växel.

Läs också Sov gott tack vare tekniken För att vakna pigg och utvilad behöver du somna gott och sova rofyllt. Något som kan vara lättare sagt än gjort.

På yogamattan är det däremot väldigt lite Volbeat. Här är det mycket instrumentalt och stilla med sköra toner och här fastnade jag för Smooth som öppnar upp ljudbilden och skapar luft och värme på samma gång.

Blir du lätt störd av ljud från din omgivning eller behöver du hjälp för att somna? Jabra Elite 8 Active har en hel hög med olika ljud anpassade för att få dig, och din hjärna, att kunna fokusera på rätt saker. (Skärmdump från app).

Elite 8 Active är inte en propp som riktar sig mot personen som sitter i favoritfåtöljen och finlyssnar med något gott i glaset och därmed kan jag med gott samvete säga att proppen absolut har en fullt godkänd ljudbild. Visst, ibland upplever jag det som aningen grötigt och svårt för proppen att separera instrumenten men det är egentligen inget jag hänger upp mig nämnvärt på. Jag skulle däremot önska mig en något mer distinkt bas, som den är nu blir det ibland en del brummande.

Läs också För dig med Samsung-mobil Samsung Galaxy Watch 6 har visserligen aningen mer kvar att önska men är en finfin kombination av smart, användarvänligt och stilren design.

Samtal

Proppen är försedd med sex mikrofoner och en väv som ska skydda mot vindljud. Där finns också en brusreducerande algoritm så att mobilsamtalet ska kunna flyta på utan irritationsmoment även i stökiga eller blåsiga miljöer. Jag ringer upp dottern, som är den största kritikern när det gäller samtalsljud, men hon har inget direkt att klaga på. Hon upplever att hon hör mig ”helt ok” trots att jag är ute och promenerar och det blåser.

Slutsats

Jabra Elite 8 Active är en spelglad propp som förgyller vilket träningspass som helst. Möjligheterna att göra den personlig är många och appen är föredömlig. Ljudbilden kunde absolut vara aningen mer definierad men med tanke på att detta är en propp tänkt för svett, träning, aktivitet och tuffa tag och inte något anpassat för finrummet så får den klart godkänt.

Karakter
Jabra Elite 8 Active
Premium

Home tycker

Många olika inställningar för att passa användarens behov och önskemål. Bekväm, tålig och användarvänlig. Ljudbilden kunde vara lite mer definierad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Ljud & Bild
Rulla till toppen