Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Jabra Elite 7 Active

Ja (va) bra!

Är man testets dyraste propp har man en hel del att bevisa.

Skrivet av / 2022-09-14 - 17:30
Jabra Elite 7 Active
Åsa Warme Hallén

Jabra är inga nybörjare på detta och precis som med Elite 4 Active är det enkelt och smidigt att komma igång. I förpackningen hittar jag två extra örontoppar, dock inga med vingar vilket kan kännas lite förvånande med tanke på att Elite 7 Active säljs som träningsproppar. Men det finns faktiskt en förklaring till detta … Propparna har ett speciellt ytskikt som Jabra kallar ShakeGrip-teknologi. Det är ett flytande silikongummi som ska hjälpa propparna att sitta kvar i öronen utan att behöva ha ”vingar”. Min uppfattning är att propparna är mjuka, följsamma och sköna. I mina öron sitter de riktigt bra, även under svettiga träningspass och nedåtgående hunden i solhälsningen.

Elite 7 Propp Elite 7 passform
<
>
Elite 7 Passform Proppen sitter stadigt och bekvämt mina öron trots avsaknaden av vingar. (Foto: Åsa Warme Hallén)

I den tillhörande appen Jabra Sound+ får jag göra en del hörselprover och annat pyssel för att optimera ljudet på propparna. Jag valde att göra detta innan jag började lyssna så därför kan jag inte riktigt avgöra om det gjorde upplevelsen bättre eller sämre. Jag väljer dock att tänka att det är bra att göra som jag blir tillsagd.

Elite 7 MyFit 1 Elite 7 MyFit 2 Elite 7 MySound
<
>
Via My Fit kan du göra ett test för att se så propparna sitter optimalt. Och med hjälp av My Sound anpassar du dina öronproppar efter just din hörsel. (Skärmdump från app).

Att använda Jabra Elite 7 Active

Precis som hos Elite 4 Active styr du propparna genom att trycka på knapparna på öronproppen (ingen riktigt touch) men här är de mer finkänsliga och du behöver inte alls trycka lika hårt. Det tackar mina öron speciellt för. Responsen är finfin och jag tycker det är skönt att jag i appen kan välja själv vilken knapptryckning som ska utföra vad. Jag uppskattar även att det finns röståterkoppling som talar om ifall jag väljer ANC (brusreducering) eller Hearthrough.

Här finns ett monoläge (auto-paus audio) vilket gör att du kan använda den ena proppen medan den andra ligger i etuiet och laddar. Kanske inte ett förstahandsval vid musiklyssning men är du mitt inne i ett spännande avsnitt i dig bok eller behöver sitta i många telefonsamtal kan det vara bra att växelvis kunna ladda lite extra. Detta monoläge går stänga av om du så skulle önska.

Läs också Nästan hela paketet Jabra Elite 3 saknar nästan ingenting.

Ljudet

Tack vare sex olika ljudinställningar, som du dessutom kan anpassa manuellt, är chansen stor att du kan trixa dig fram till en ljudbild som passar just dig. Efter att ha utsatt Peter Jöbacks Higher för Bass boost, Smooth, Speech, och Treble boost landar jag i att både jag och Peter uppskattar Energize bäst. Speech lägger ju, precis som det låter, mest focus på rösten och är såklart väldigt bra till ljudböcker eller när du ska lyssna till vår pod

Jag kör lite spinning och Thunderstruck med AC/DC får göra mig sällskap. Bass boost blir lite väl dämpat och plockar bort luftigheten från upplevelsen. Jag gör en egen lite variant som landar mellan Bass boost och Energize och känner mig rätt nöjd. Jag hade nog önskat mig lite mer djup i basen utan att tappa rymden i ljudbilden men det blir ändå godkänt!

Jabra Elite 7 Active
Med Jabra Elite 7 Active kan du gå in i appen och justera hur mycket Active Noise Cancellation du vill ha. Det kan du inte med Elite 4. Hear Through kan du däremot justera på båda modellerna. (Skärmdump från app)

Dags för min vanliga testrunda och döm om min förvåning när jag inser att jag kommit runt udden där det blåser som mest utan att bli irriterad över att jag inte hör musiken. Bara att vända och prova igen – och faktum är att även om jag såklart uppfattar att det blåser så framträder musiken klart och tydligt ändå. Och även om jag ser barnen och dess något nervösa föräldrar vid hopptornet så störs jag inte av ljudet. Helt acceptabel brusreducering med andra ord.

Läs också Svår att slå Vad kan den tunnaste och billigaste klockan i testet ha att komma med egentligen?

I appen finns även ett Soundscape-alternativ som du kan använda dig av om du bara vill stänga ute världen för en stund utan att fokusera på musik, text och takt. Till att börja med undrade jag kanske lite vad det skulle vara bra för. Men jag kan meddela dig att under ett yogapass fungerar det jättebra med ljudet av ett vattenfall i öronen.

Elite 7 Etui 1 Elite 7 etui
<
>
Etuiet är lite i halaste laget (I-landproblem jag vet!) vilket gör det lite knepigt att öppna det ibland. Jabra får dock ett extra plus i kanten för att det kan laddas trådlöst. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Samtal

Jabra vill gärna erbjuda ett rent samtalsljud och har, precis som i Elite 4 Active, placerat fyra mikrofoner överdragna med ett nät för att ge bästa vindskyddet. Inomhus är det inga som helst bekymmer att prata i telefon men utomhus klarar proppen inte riktigt att leva upp till sitt löfte. Håll dig i lä om du vill föra ett normalt samtal utan irritation.

Slutsats

Jabra Elite 7 Active är en riktigt bra träningspropp, inget snack om saken. Trots avsaknaden av vingar sitter den tryggt och stabilt i öronen utan att göra ont. Ljudupplevelsen är inte testets absolut bästa. Den har inte Sennheisers fyllighet och tyngd men passformen tillsammans med användarvänligheten och en spelglädje som får det att spritta i benen gör att detta till en höjdarpropp.

Karakter
Jabra Elite 7 Active
Premium

Home tycker

Bekväm och användarvänlig. Enkel att anpassa efter användarens egna preferenser. Lite mer finjustering av ljudbilden skulle inte skada.

Också i detta test:

6 trådlösa in-ear-lurar för träning

JBL Reflect Aero

För dig som älskar att spela starkt

Denna propp har en något lägre prislapp än sin märkeskompis. Är det bra eller dåligt, månntro?

Går att göra många personliga inställningar i den användarvänliga appen. Fungerar bra vid samtal, även utomhus. Den adaptiva brusreduceringen går att stänga av och du kan själv reglera brusreduceringen.
Lite stor och otymplig öronpropp. Det behövs hög volym för att ljudet ska komma till sin rätt.
Läs hela testet

Adidas FWD-02 Sport True

Superb passform – det är allt

Adidas är bra på design och här har kreativiteten flödat. Kanske aningen för mycket till och med.

Väldigt bekväma
Oengagerat ljud. Saknar aktiv brusreducering. Väldigt svajig app.
Läs hela testet

JBL Reflect Flow Pro

För dig med stora öron

JBL har två deltagare med i testet varav denna är den med högst prislapp.

Bra och användarvänlig app med många inställningsmöjligheter. Fungerar bra för samtal.
Propparna är stora och otympliga. Ljudet är lite för tamt och oengagerat. Går inte att själv reglera brusreduceringen.
Läs hela testet

Sennheiser Sport True Wireless

Grymt ljud – grovhuggen passform

Sennheiser är verkligen ingen rookie när det kommer till ljud, något de bevisar även här. Men kan det räcka till en plats överst på pallen?

Ljudet. Bra app med många möjligheter att anpassa funktioner.
Stora, kantiga och klumpiga. Saknar aktiv brusreducering
Läs hela testet

Jabra Elite 4 Active

Spelglädje till bra pris

Vad har testets billigaste propp att erbjuda? Jabra är inga nybörjare så förväntningarna är ändå ganska höga.

Pedagogisk och användarvänlig app. Bra passform.
Tröga touch-knappar som inte går att personanpassa.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Rulla till toppen