Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Mobvoi TicWatch Pro 5

Smart och snygg men stundtals opålitlig

Här utlovas en elegant smartklocka med innovativ display som ska göra livet med en smartklocka mindre krångligt.

Skrivet av / 2024-01-02 - 08:42
Mobvoi TicWatch Pro 5
Åsa Warme Hallén

Jag erkänner, TicWatch är en klocka jag aldrig testat tidigare – jag har inte ens hört talas om den. Vilket naturligtvis gör det hela betydligt mer spännande.

Mobvoi TicWatch Pro 5
TicWatch Pro 5 är en rätt mastig klocka. Jag har inte så små handleder och när jag tar på mig den första gången tycker jag att den ser gigantisk ut på mig. Men jag inser att det är en vanesak för efter ett par dagar tänker jag inte på det längre utan trivs kanon med min nya kompis på armen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Enligt Mobvoi är klockan den första bärbara enheten med den nya Snapdragon W5+ Gen 1-processorn. För mig personligen har det ingen större betydelse. Jag intresserar mig för ATT saker och ting fungerar. Inte exakt hur eller varför. Men för dig som längtat och trånat efter just denna processor i en klocka – nu är den här!

För att komma igång startar jag klockan genom att trycka på knappen på högersidan i tre sekunder. Klockan ger mig direkt en kod för att koppla ihop klockan med mobilen och samma kod dyker upp på mobilen, helt utan att jag har gjort något. Bara att godkänna.

Läs också Håll koll på din hälsa – enklare än du tror Vi blir bara äldre och äldre. Men vad är det för mening med att bli äldre om jag inte håller mig frisk? Och hur vet jag att jag får till tillräckligt mycket aktivitet i förhållande till sömn och återhämtning?

På mobilen öppnas Google Play och appen Mobvoi Health dyker upp, redo att laddas ned. Väl nedladdad får jag informationen ”Getting watch details… This may take several minutes”. Vad several minutes innebär är högst oklart men efter 25 minuter börjar mitt tålamod tryta och efter 35 minuter var det helt slut och jag försöker avbryta det hela. Det går inte. Jag startar om såväl klocka som mobil, en manöver jag för övrigt behöver göra en gång till, innan allt helt plötsligt fungerar.

Som tur väl är installerar man ju bara klockan en gång…

Mobvoi TicWatch Pro 5
Klockan styrs dels med pekskärm och dels med en knapp och vridbar krona på sidan. Det kan ta ett tag att komma underfund med när man ska använda det ena eller andra. Men efter ett tags användande sitter det. Värt att notera är att pekskärmen svarar snabbt utan att skapa irritation. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Språket på klockan är engelska och även om jag tycker att det mesta är rätt solklart och relativt lätt att förstå blir viss information svårtolkad och luddig. Men det bästa är att prova sig fram. Göra om och göra rätt tills man får inställningarna så som man vill ha dem.

Appen Mobvoi Health

Appen är också på engelska men jag måste dock medge att tillverkaren gjort det bra. Appen är genomtänkt och lätt att komma underfund med.

Jag får fin och överskådlig information om hur min dag, vecka eller månad har varit.

Läs också Bästa träningssällskapet! Vi bad ett par tillverkare av träningsklockor plocka fram sin storsäljare i just det segmentet för att göra en liten jämförelse. Spännande tycker vi!

Det är också här jag kan hitta en mängd olika urtavlor till klockan. Här lyfter jag på hatten och delar ut en guldstjärna eftersom det finns närmare 100 stycken som är gratis.

Om jag vill kan jag koppla ihop appen med Google Health Connect för att få in ännu fler mätvärden i appen.

TicWatch Sömnkvalitet TicWatch Sömndata
<
>
Att titta på prickarna som symboliserar min sömnkvalitet är som att se en hög med non-stop-godis, färgglatt och fint. (Skärmdump från app)

Sömnspårning och hälsa

Till att börja med tyckte jag nog att klockan var lite stor men jag vande mig snabbt. Den är mjuk och smidig i kanterna och stör inte sömnen alls.

Det är lite pyssel med inställningarna för att få sova ifred. Jag tänkte att ”stör ej-funktionen” som jag satt nattetid på mobilen skulle innebära att även klockan var lugn. Men nej, så var det inte riktigt. TicWatch har en egen inställning för den saken. Dessutom innebär inte den inställningen att urtavlan förblir dämpad eller släckt på natten om du rör dig eller sover oroligt. Nejdå, hela sovrummet badar i ljus från skärmen om/när du rör dig. Det går att ställa in men inte helt enkelt att få koll på alla inställningar från start.

TicWatch HartHealth TicWatch Hjärtfrekvens TIcWatch SP02 TicWatch Syre
<
>
Mätningen utförs kontinuerligt men det går också bra att mäta manuellt. Smidigt och enkelt. (Foto: Åsa Warme Hallén. Skärmdump från app)

Hjärtfrekvens och syrehalten i blodet mäts kontinuerligt. Detta är naturligtvis inte som att ha en privatläkare på armen, men har du bra kroppskännedom kan det vara en bra indikation när/om något skulle avvika från de värden som är normala för dig.

Att träna med TicWatch Pro 5

Tränar du för ett specifikt syfte eller mål kan det vara en fördel att hålla koll på i vilken pulszon du befinner dig. Och med Mobvoi TicWatch Pro 5 kan det liksom inte bli enklare!

TicWatch träningszoner 1 TicWatch träningszoner 2 TicWatch träningszoner 3 TicWatch träningszoner 4
<
>
I appen kan jag se vilka pulszoner jag har legat i under träningen. Men det absolut bästa med TicWatch Pro 5 är att jag under passets gång kan följa detsamma – om jag vill. Och det utan att behöva stanna upp och fokusera på siffror, det räcker att jag kikar lite snabbt på klockan eftersom hela urtavlan lyser i den färg som symboliserar aktuell pulszon. (Skärmdump från app)

Under träningspassets gång räcker det att jag kikar på min klocka så har hela skärmen den färg som är kopplad till aktuell pulszon. Jag behöver alltså inte fokusera på siffror för se min pulszon. Genialt!

Jag får massor av givande information både direkt på klockan och i appen om hur mitt träningspass har varit. Personligen tycker jag att det är smidigare att avläsa i appen, men det kan bero på att jag sällan har glasögon till hands när jag tränar …

Mobvoi TicWatch Pro 5
Ett svettigt spinpass loggas finfint och efteråt kan jag gå in i appen och läsa av hur min puls har legat, hur många kalorier jag förbrukat och vilka pulszoner jag befunnit mig i. (Skärmdump från app)

För att få ut det bästa av träningen behövs återhämtning, och jag uppskattar att klockan även informerar mig om när jag är återhämtad och redo för ännu ett träningspass.

Efter en långpromenad kan jag gå in i appen och få fram mängder av information om jag så vill. Lättöverskådligt och enkelt att förstå. (Skärmdump från app)

Det finns en uppsjö av olika träningsformer i klockan. Allt ifrån löpning, cykling och aerobic till basket, burpees och curling.

Jag uppskattar när jag kan hålla en träningsklocka ren och fräsch och eftersom TicWatch har en 5ATM-tålighet går det bra att skölja av den.

Batteritiden

Tillverkaren uppger batteritiden till max 80 timmar men jag lyckades kräma ur hela fyra dygn. Då gjorde jag visserligen inget speciellt, men jag använde klockan 24/7 och jag loggade minst ett gympass. Jag hade dessutom klockan på AOD (Always On Display) där den i ”vilande läge” enbart visar vissa utvalda data såsom exempelvis tid, datum, antal steg och puls.

För min personliga del räcker 80 timmar långt, men känner du att det ändå inte riktigt räcker till kanske du istället ska kika på Suunto 9 Peak Pro som ligger i ungefär samma prisklass. Och vill du komma ned i pris och dessutom få bättre batteritid finns alltid Huawei Watch GT 3 SE som ett alternativ.

Knepiga upptäckter

Mobvoi TicWatch Pro 5 är inte en svår klocka att komma överens med. Men den har lite knasigheter för sig som jag inte riktigt förstår. En av dessa är att jag inte riktigt kan hitta den röda tråden när det gäller igångsättningen av automatiska träningspass. Jag uppskattar den funktionen men med just denna klocka är den väldigt inkonsekvent. Min arbetsplats ligger ca 400 meter från min bostad och jag går dessutom hem på lunchen. Men trots att jag går samma väg fyra gånger varje dag går den automatiska träningsloggningen enbart igång ibland. Väldigt märkligt.

TicWatch Telefon 1 TicWatch Telefon 2
<
>
Klockan indikerar ett pågående telefonsamtal och enligt den har jag ett samtal med maken som ännu så länge varat i över 40 minuter. Något som absolut inte stämmer. (Foto: Åsa Warme Hallén)

En annan lite annorlunda detalj var när jag upptäckte att klockan indikerade att jag pratade i telefon, när jag verkligen inte alls gjorde det. När jag tryckte på ”lur-ikonen” på touchskärmen kom det upp att jag pratade med maken, och att jag hade gjort det i 45,43 minuter …

Läs också Sov gott tack vare tekniken För att vakna pigg och utvilad behöver du somna gott och sova rofyllt. Något som kan vara lättare sagt än gjort.

Eftersom maken vid just detta tillfälle satt vid sidan om mig med en kall öl i ena handen och fjärrkontrollen i andra, stint stirrande på tv:n som visade en fotbollsmatch med hans favoritlag är jag helt och hållet säker på att vi inte pratade med varandra i telefon.

Nu är ju inte detta några direkt allvarliga defekter som klockan står och faller med. Och som vanligt när det gäller dagens tekniska prylar – det mesta kan avhjälpas med en ny uppdatering eller två. Så det löser sig säkert.

Slutsats

Mobvoi TicWatch Pro 5 är en riktigt bra och lättförståelig klocka för dig som vill ha en klocka som fungerar både till vardags, på fest och på utmanande träningspass. Den är visserligen rätt stor men tack vare sitt något lågmälda utseende smälter den in fint ändå. Den har lite konstigheter för sig men det är inget som påverkar upplevelsen nämnvärt och jag vill tro att en uppdatering löser det. Jag har helt enkelt svårt att avråda från köp!

Karakter
Mobvoi TicWatch Pro 5
Premium

Home tycker

Otroligt enkelt att hålla koll på vilken träningszon du befinner dig i. Kan upplevas som lite stor. Utmanande att installera och lever sitt eget liv när det gäller att sätta igång träningspass automatiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Ljud & Bild
Rulla till toppen