TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Suunto 9 Peak Pro

En klocka anpassad för träning

Otroligt tålig träningsklocka med en batteritid som slår de flesta på fingrarna. Att den dessutom både är klimatsmart och snygg gör inget.

forfatter
Publicerad 2022-12-08 - 09:25
Karakter
Suunto 9 Peak Pro
L&B tycker
Grym batteritid. Bra och informativ app
Lite tung och hög med aningen vassa kanter. Går inte att ha musiken direkt i klockan.
Specifikationer
 • Mått: 43x43x10,8 mm
 • Färgskärm: Ja
 • Skärm: LED med justerbar bakgrundsbelysning
 • Upplösning, skärm: 240×240
 • Pekskärm: Ja
 • Vikt: 64 g
 • Material i infattning: Rostfritt stål (finns även som titan med högre pris)
 • Material i glas: Safirglas
 • Material i boett: Glasfiberförstärkt polyamid
 • Material i armband: Silikon
 • Vattentät: 100 m
 • Satellitsystem: GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDOU
 • Trådlöst: Bluetooth
 • Batteritid: 21 dagar i vardagsbruk
 • Webb: Suunto.com
Riktpris: 5190Pr. 2022-12-08 Produktsida

Visst, jag är väl egentligen inte helt rätt målgrupp för multisportklockan Suunto Peak 9 Pro. På hemsidan skriver tillverkaren bland annat att slitstyrkan är ”på militär nivå”. Jag är inte så rackarns multisportig av mig. Jag sitter hellre på en spinningcykel inomhus än manövrerar en mountainbike i trixig terräng. Visst går jag både gärna och ofta långa promenader i skog och mark men orientering är ju synd att kalla det. Jag yogar hellre än terränglöper och jag föredrar gymmet framför bergsklättring.

Suunto 9 Peak pro 1 Suunto 9 Peak pro 2
<
>
Stilren och snygg med tillräckligt självförtroende för att inte behöva skrika ut att det är en klocka gjord för tuffa tag. Jag måste säga att jag är väldigt förtjust i armbandet på Ocean Blue-varianten. Det är inte lika kompakt så som på många klockar utan har små urgröpningar som gör att jag inte upplever det lika svettigt och halkigt. Suunto håller även fast vid sin lösning med en liten ”pigg” för att fästa armbandet – mycket bra! (Foto: Åsa Warme Hallén)

När jag packar upp mitt testexemplar tänker jag att vi nog ska komma rätt bra överens trots att det kanske inte blir fullt så äventyrligt. Peak 9 Pro är en sober och stilren klocka som känns gedigen, stabil och välgjord. Och tung! Hela 64 gram och av de klockor jag testat slås den enbart av Huawei Watch 3 Pro. Den skulle göra sig ännu bättre med lite mjukare kanter på själva urtavlan då jag upplever den som lite hård och kantig.

Att använda Suunto Peak 9 Pro

Till skillnad från till exempel Suunto 5 Peak så finns här både pekskärm och knappar. Det tar, precis som vanligt, ett tag innan jag får koll på vilken knapp som tar mig till vilken vy och när det är smidigast att använda pekfunktionen, men det är ju bara att lära sig och efter ett tag är det ganska självklart.

Inomhus Utomhus
<
>
Skärmen fungerar utmärkt både inomhus och utomhus. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det finns olika urtavlor att välja på beroende på vad som är viktigt för just dig att hålla koll på. Men det är inte en uppsjö av sprakande färger, typsnitt eller teman. Och det är väl lite här som du inser att detta är en träningsklocka som man valt att göra smart och inte tvärtom. Skärmen visar, rätt kliniskt, den information du behöver och vill ha, varken mer eller mindre. Du kan visserligen välja bland en handfull olika färger kopplade till aktuell urtavla men även om det är en färgskärm så är det inte där man lagt krutet.

Redan när jag testade Suunto 9 Peak klagade jag lite över att det var onödigt krångligt att få klockan att automatpausa i ett pågående pass. Samt att jag var tvungen att gå in manuellt på varje träningstyp för att ändra detta. Tyvärr gäller samma sak för Pro-versionen. Jag förstår visserligen att om du tränar på elitnivå eller är väldigt fokuserad på din uppgift och verkligen jagar tiondels sekunder så kommer du inte stanna oavsett vad som händer eller vem du möter. Men för mig personligen, som både kan tänka mig att stanna ett par minuter för att växla några ord med en vän och samtidigt få korrekta siffror för min träningsrunda, är det en funktion som bör vara lite mer lättillgänglig.

Precis som när jag använde 9 Peak på mitt intervall-spinpass första gången så skilde min puls sig rejält mellan vad klockan visade mot det som träningsanläggningens system uppgav första gången jag nu använde 9 Peak Pro. Denna gång var jag säker på att klockan satt helt rätt och vid nästa spin-tillfälle landade de båda systemen in på exakt samma. Behövde säkert bara en inkörning för att hamna rätt.

Och det är efter ett så galet svettigt pass man skiljer agnarna från vetet! Går klockan att skölja av och tvätta under rinnande vatten – då är det inte bara en smart klocka som fungerar vid träning. Och Suunto 9 Peak Pro har inga som helst problem med vatten. Tummen upp!

Appen

Även om du kan få fram riktigt mycket information på klockan får du absolut ut mest av pengen om du kopplar ihop den med din mobil och Suunto-appen.

Suunto 9 Peak Pro
I klockan kan du få mycket information om dina pass. I bilden längst ned till vänster framgår det tydligt att jag inte aktiverat funktionen autopaus. Jag träffade visst en bekant på min runda och stannade och pratade en stund. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Appen är användarvänlig och strukturerad och är det statistik, utvecklingskurva, kartor med mera som du vill ha så kan du lägga en hel del tid här. Ju mer du använder klockan, desto mer information samlar du på dig vilket resulterar i mer och noggrannare statistik.

<
>
I suunto-appen kan jag utläsa mängder av information rörande min promenad. Liten blå markering uppe i högra hörnet betyder att det finns information att hämta för att få större förståelse. (Skärmdump från app)

 

I klockan finns närmare 100 förinställda träningsprofiler som till exempel promenad, löpning och cykling men även snöskovandring, bergsklättring och kampsport. Men skulle du känna att du vill utvecklas ännu mer och/eller använda dig av andra mer specifika sport-appar så erbjuder Suunto detta genom sin SuuntoPlus Store i appen.  Här kan du bland annat hitta appar där du kan skräddarsy dina träningspass och upplägg och schemalägga när de ska utföras. Klockan talar sedan om för dig när det är dags att genomföra passet. Här hittar du även appar med guider för tävlingar, vackra löprundor och appar tänkta att stärka träningsmotivationen.

Och med klockan ihopkopplad med mobilen får du notiser direkt på armleden. Har du en Android kan du även använda dig av de snabbsvar som finns på klockan utan att behöva röra mobilen.

Det jag kan tycka är lite synd är att du enbart kan använda klockan för att styra det du lyssnar på – du kan inte ladda musik eller liknande. Konsekvensen blir att du behöver ha mobilen med dig om du vill ha sällskap i form av musik eller pod på din träningsrunda.

Batteritiden

Jag vet inte om det bara är jag som brukar ha otur med batteriet. Att det alltid är så gott som urladdat när det är dags att träna?! Detta är en av de saker jag verkligen uppskattar med denna klocka – jag har använt den mer eller mindre dag och natt i flera veckor. Loggat träningspass och naturligtvis plockat lite extra med den eftersom jag testar och undersöker saker. Och inte en endaste gång har den skrikit efter laddning.

Rätt tänk

Oavsett vad man tycker om saken så är återbruk och klimatpåverkan ett högaktuellt ämne och det går inte att blunda för att tillverkare som arbetar med detta i åtanke får en välförtjänt fjäder i hatten. Suunto säljer inte enbart nya klockor. På hemsidan kan du även hitta renoverade klockor. Ett hållbart och ekonomiskt alternativ.

Slutsats

Är du en aktiv person som söker en klocka som i första hand är anpassad för träning, med allt vad det innebär, kommer Suunto 9 Peak Pro troligtvis inte göra dig besviken. Visst, den kostar en slant och du kommer inte kunna byta teman, typsnitt och annat fiff på skärmen. Men du kommer att få en stilren, hållbar klocka som fungerar såväl i tränings- och tävlingssammanhang som till nyårsstassen.

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Både analogt och smart Med nya klockan vivomove Trend blandas analog stil med smarta funktioner
Test av Samsung Galaxy S23 Ultra? Vi hade gärna velat ha ett färdigt test av den senaste Samsung-toppmobilen till dig. Men Samsung sa nej. Och den koreanska elektronikjätten är långt ifrån den enda elektroniktillverkaren som lider av tvångssyndrom.
Alla nya Samsung Galaxy S23-modeller har Snapdragon Samsung lanserar tre nya mobiler med toppspecifikationer. Telefonerna finns att köpa redan idag.
lbpluss
Når nästan ända fram En riktigt bra träningsklocka som har allt. Inklusive katastrofal batteritid och hög prislapp.
OnePlus bekräftar överraskande iPad-konkurrent OnePlus Pad kommer lanseras den 7 februari
Följ Ljud & Bild