Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Suunto 9 Peak

För den med stor plånbok

Finska Suunto 9 Peak är testets näst tunnaste men dyraste klocka där man ska ha tänkt och tagit hänsyn till ”allt”. Stämmer det?

Skrivet av / 2021-12-30 - 09:00
Suunto 9 Peak
Åsa Warme Hallén

Första intrycket av Suunto 9 Peak är att detta är en robust och stabil träningsklocka. Stilren och minimalistisk utan att överhuvudtaget signalera ”träningsklocka” vilket gör den till en snygg accessoar även för dig som inte nödvändigtvis behöver visa omvärlden att du minsann är en hurtig, aktiv person. Den sägs vara vattentät upp till 100 meter vilket bör innebära att den klarar av att sköljas av under rinnande vatten för att hållas fräsch. Detta ger ett plus i kanten för en klocka som är så läcker att den funkar till snyggkostymen.

Suunto 9 Peak
Suunto 9 Peak. Stilren och sober. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jag hade en liten utmaning med att koppla ihop klockan och mobilen och fick jobba en stund på det. Dessutom visade det sig att parkopplingen kopplat ifrån under en period utan att jag reflekterat över det. Livet går vidare men ändå lite snopet.

Suunto Bild 2 Suunto Bild 3
<
>
Jag uppskattar lösningen med hur man fäster armbandet – smart! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att använda

För att få ut det mesta av din Suunto behöver du naturligtvis ladda ned appen, som är överskådlig och enkel att använda. Själva navigeringen på klockan sker antingen med touch eller med hjälp av de tre knapparna på sidan av klockan. Till att börja med kändes det mesta fullständigt ologiskt, precis som det brukar när du ska lära dig ett helt nytt system, men efter ett tag hade jag hyfsad koll på de grundläggande sakerna i alla fall. Här finns många mer eller mindre användbara och avancerade funktioner beroende på hur nördig du är, jag kan omöjligt gå igenom alla! Tillhör du det lite mer tävlingsinriktade segmentet kan kanske Suunto 9 Ghost runner vara bra för dig. En funktion som hjälper dig hålla tempot under träningspasset genom att ställa in ett måltempo för spöklöparen och visa avståndet till densamme.

Jag tillhör de personer som uppskattar när klockan pausar automatiskt när jag stannar för att till exempel knyta skosnöret, hälsa på grannen eller kela med en ovanligt söt hund. Denna inställning finns men tillverkaren har valt att gömma den väl … Dessutom måste du aktivera den funktionen på samtliga träningsformer som du vill använda en på. Onödigt krångligt och tidsödande tycker jag.

Suunto 9 Peak
Lättöverskådligt i träningsläge. Även om det en färgskärm är den inte av det färggladaste slaget. Dock fungerar den väldigt bra i solljus. (Foto: Åsa Warme Hallén).

På träningsanläggningen där jag är som spinninginstruktör använder vi oss av Activio-pulssystem med ett band runt bröstkorgen. När jag använde min Suunto 9 samtidigt som Activio första gången diffade det rejält – och eftersom jag kört med Activio flera år visste jag att det inte var där felet var. Jag upplevde själv att klockan satt stabilt på armleden men efter att ha justerat den lite till så blev jag nöjd och båda systemen visade samma puls. Så det var bara ett hederligt SBS (skit bakom spakarna) och lätt åtgärdat.

 

Slutsats: Suunto 9 Peak

Gillar du snygga prylar som signalerar stil och klass? Gillar du träning och utmaningar? Är du trött på att behöva ladda batteriet titt som tätt? Har du en slant över i plånboken som du inte riktigt vet vad du ska göra med? Har du svarat ett rungande JA på dessa frågor, och har tålamod att sätta dig in i alla funktioner, tror jag absolut att Suunto 9 Peak kan vara en perfect match för dig.

Karakter
Suunto 9 Peak
Premium

Home tycker

Tillräckligt stilren och sober för att passa till vilken snygg kostym som helst. Väldigt bra skärm även i solljus och bra batteritid. Priset är lite i mastigaste laget kan jag tycka och vissa inställningar är onödigt krångliga. ”Färgskärmen” är inte så mycket att skryta med.

Också i detta test:

6 träningsklockor

Polar Vantage M2

Den trofaste

Bland Polars storsäljare hittar vi Polar Vantage M2, hur står sig den i jämförelse med de andra bästsäljarna?

Skön och smidig träningsklocka att bära dygnet runt. Polar-appen är väldigt lättförståelig och användarvänlig.
Saknar pekskärm och skärmen är dessutom lite mörk i vissa lägen. Bluetooth-kopplingen har mer att önska då den är lite svajig inomhus där tjocka väggar kan störa.
Läs hela testet

Garmin Venu 2

Trygg och stabil

Garmin är inte nybörjare på träningsklockor. Finns det ett skäl till att just denna är bästsäljaren i klassen?

Färggrann och överskådlig skärm som fungerar bra även i solljus. Bra batteritid och Garmin Pay är en smidig och användbar funktion.
Inställningarna på klockan och mobilen stämmer inte alltid överens, även om du är noga med att synka. Går att åtgärda men kan vara förvirrande. Tar lite lång tid på sig att hitta GPS-signal.
Läs hela testet

Huawei Watch 3 Pro

Tungviktaren

En smart träningsklocka med ett eget operativsystem. Kan bli hur intressant som helst. Eller?

Tydlig och informativ skärm i träningsläge. Bra röståterkoppling. Går att ”prata i telefon” tack vare eSIM
Irriterande utmanande att installera och komma igång med. Lite tung och klumpig i sitt utförande och batteritiden hade absolut kunnat vara bättre. En pay-lösning står också på önskelistan.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Watch Active 2

För hälsan

Vad kan den tunnaste och billigaste klockan i testet ha att komma med egentligen?

Ljusstark och användarvänlig. Pay-funktionen och e-SIM är ett stort plus för dig som inte enbart vill använda klockan i träningssammanhang.
Lite dålig batteritid kan jag tycka och gest-funktionen fungerar lite när den själv vill. Opraktiskt med läder-armband på en träningsklocka.
Läs hela testet

Garmin Forerunner 55

Lättviktaren

”Se dig själv som en löpare” skriver Garmin och försöker här ge dig så mycket hjälp de bara kan. Springa får du dock göra själv.

Liten och lätt träningsklocka där den tillhörande appen Garmin Connect är överskådlig och enkel. Bra batteritid i ”vardagsläge”
Saknar pekskärm. Kan, trots prislappen, upplevas lite som en budgetmodell med lite tråkigt låg upplösning.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen