TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Suunto 9 Peak

För den med stor plånbok

Finska Suunto 9 Peak är testets näst tunnaste men dyraste klocka där man ska ha tänkt och tagit hänsyn till ”allt”. Stämmer det?

forfatter
Publicerad 2021-12-30 - 09:00
Karakter
Suunto 9 Peak
L&B tycker
Tillräckligt stilren och sober för att passa till vilken snygg kostym som helst. Väldigt bra skärm även i solljus och bra batteritid.
Priset är lite i mastigaste laget kan jag tycka och vissa inställningar är onödigt krångliga. ”Färgskärmen” är inte så mycket att skryta med.
Specifikationer
 • Mått: 43x43x10,6 mm
 • Färgskärm: Ja
 • Skärm: LED-bakgrundsbelysning med automatisk ljusstyrka
 • Upplösning skärm: 240×240
 • Pekskärm: Ja
 • Vikt: 52 g
 • Material i infattning: Titan av grad 5
 • Material i glas: Safirglas
 • Material i boett: Titan av klass 5, glasfiberförstärkt polyamid
 • Material i armband: Silikon
 • Vattentät: 100 m
 • Satellitsystem: GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDOU
 • Trådlöst: Bluetooth 5
 • Batteritid: 14 dagar i tidsläget. Halveras med aktivitetsregistrering dygnet runt och mobilaviseringar
 • Webb: Suunto.com
Riktpris: 6990Pr. 2021-12-30 Produktsida

Första intrycket av Suunto 9 Peak är att detta är en robust och stabil träningsklocka. Stilren och minimalistisk utan att överhuvudtaget signalera ”träningsklocka” vilket gör den till en snygg accessoar även för dig som inte nödvändigtvis behöver visa omvärlden att du minsann är en hurtig, aktiv person. Den sägs vara vattentät upp till 100 meter vilket bör innebära att den klarar av att sköljas av under rinnande vatten för att hållas fräsch. Detta ger ett plus i kanten för en klocka som är så läcker att den funkar till snyggkostymen.

Suunto 9 Peak
Suunto 9 Peak. Stilren och sober. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jag hade en liten utmaning med att koppla ihop klockan och mobilen och fick jobba en stund på det. Dessutom visade det sig att parkopplingen kopplat ifrån under en period utan att jag reflekterat över det. Livet går vidare men ändå lite snopet.

Suunto Bild 2 Suunto Bild 3
<
>
Jag uppskattar lösningen med hur man fäster armbandet – smart! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att använda

För att få ut det mesta av din Suunto behöver du naturligtvis ladda ned appen, som är överskådlig och enkel att använda. Själva navigeringen på klockan sker antingen med touch eller med hjälp av de tre knapparna på sidan av klockan. Till att börja med kändes det mesta fullständigt ologiskt, precis som det brukar när du ska lära dig ett helt nytt system, men efter ett tag hade jag hyfsad koll på de grundläggande sakerna i alla fall. Här finns många mer eller mindre användbara och avancerade funktioner beroende på hur nördig du är, jag kan omöjligt gå igenom alla! Tillhör du det lite mer tävlingsinriktade segmentet kan kanske Suunto 9 Ghost runner vara bra för dig. En funktion som hjälper dig hålla tempot under träningspasset genom att ställa in ett måltempo för spöklöparen och visa avståndet till densamme.

Jag tillhör de personer som uppskattar när klockan pausar automatiskt när jag stannar för att till exempel knyta skosnöret, hälsa på grannen eller kela med en ovanligt söt hund. Denna inställning finns men tillverkaren har valt att gömma den väl … Dessutom måste du aktivera den funktionen på samtliga träningsformer som du vill använda en på. Onödigt krångligt och tidsödande tycker jag.

Suunto 9 Peak
Lättöverskådligt i träningsläge. Även om det en färgskärm är den inte av det färggladaste slaget. Dock fungerar den väldigt bra i solljus. (Foto: Åsa Warme Hallén).

På träningsanläggningen där jag är som spinninginstruktör använder vi oss av Activio-pulssystem med ett band runt bröstkorgen. När jag använde min Suunto 9 samtidigt som Activio första gången diffade det rejält – och eftersom jag kört med Activio flera år visste jag att det inte var där felet var. Jag upplevde själv att klockan satt stabilt på armleden men efter att ha justerat den lite till så blev jag nöjd och båda systemen visade samma puls. Så det var bara ett hederligt SBS (skit bakom spakarna) och lätt åtgärdat.

 

Slutsats: Suunto 9 Peak

Gillar du snygga prylar som signalerar stil och klass? Gillar du träning och utmaningar? Är du trött på att behöva ladda batteriet titt som tätt? Har du en slant över i plånboken som du inte riktigt vet vad du ska göra med? Har du svarat ett rungande JA på dessa frågor, och har tålamod att sätta dig in i alla funktioner, tror jag absolut att Suunto 9 Peak kan vara en perfect match för dig.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Polar Vantage M2

Den trofaste

Bland Polars storsäljare hittar vi Polar Vantage M2, hur står sig den i jämförelse med de andra bästsäljarna?

Skön och smidig träningsklocka att bära dygnet runt. Polar-appen är väldigt lättförståelig och användarvänlig.
Saknar pekskärm och skärmen är dessutom lite mörk i vissa lägen. Bluetooth-kopplingen har mer att önska då den är lite svajig inomhus där tjocka väggar kan störa.

Garmin Venu 2

Trygg och stabil

Garmin är inte nybörjare på träningsklockor. Finns det ett skäl till att just denna är bästsäljaren i klassen?

Färggrann och överskådlig skärm som fungerar bra även i solljus. Bra batteritid och Garmin Pay är en smidig och användbar funktion.
Inställningarna på klockan och mobilen stämmer inte alltid överens, även om du är noga med att synka. Går att åtgärda men kan vara förvirrande. Tar lite lång tid på sig att hitta GPS-signal.

Huawei Watch 3 Pro

Tungviktaren

En smart träningsklocka med ett eget operativsystem. Kan bli hur intressant som helst. Eller?

Tydlig och informativ skärm i träningsläge. Bra röståterkoppling. Går att ”prata i telefon” tack vare eSIM
Irriterande utmanande att installera och komma igång med. Lite tung och klumpig i sitt utförande och batteritiden hade absolut kunnat vara bättre. En pay-lösning står också på önskelistan.

Samsung Galaxy Watch Active 2

För hälsan

Vad kan den tunnaste och billigaste klockan i testet ha att komma med egentligen?

Ljusstark och användarvänlig. Pay-funktionen och e-SIM är ett stort plus för dig som inte enbart vill använda klockan i träningssammanhang.
Lite dålig batteritid kan jag tycka och gest-funktionen fungerar lite när den själv vill. Opraktiskt med läder-armband på en träningsklocka.

Garmin Forerunner 55

Lättviktaren

”Se dig själv som en löpare” skriver Garmin och försöker här ge dig så mycket hjälp de bara kan. Springa får du dock göra själv.

Liten och lätt träningsklocka där den tillhörande appen Garmin Connect är överskådlig och enkel. Bra batteritid i ”vardagsläge”
Saknar pekskärm. Kan, trots prislappen, upplevas lite som en budgetmodell med lite tråkigt låg upplösning.
Annons
forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Lämna en kommentar

På jakt efter en ny mobil till jul? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som går att köpa just nu.
Ny uppdatering för Garminanvändare Garmin släpper funktionsuppdateringar till flera av sina smarta sportklockor och cykeldatorer
En Musk-mobil? Ja tack! Elon Musk hävdar att Apple hotar att ta bort Twitter från App Store. Skulle det hända lovar teknikmiljardären att utveckla sin egen mobiltelefon. Vi ser redan fram emot det.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Kungen av vikmobiler är tillbaka Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.
Lång men medelmåttig användningstid Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.
Följ Ljud & Bild