Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Suunto 9 Peak

För den med stor plånbok

Finska Suunto 9 Peak är testets näst tunnaste men dyraste klocka där man ska ha tänkt och tagit hänsyn till ”allt”. Stämmer det?

Publicerad 2021-12-30 - 09:00
Suunto 9 Peak
Åsa Warme Hallén

Första intrycket av Suunto 9 Peak är att detta är en robust och stabil träningsklocka. Stilren och minimalistisk utan att överhuvudtaget signalera ”träningsklocka” vilket gör den till en snygg accessoar även för dig som inte nödvändigtvis behöver visa omvärlden att du minsann är en hurtig, aktiv person. Den sägs vara vattentät upp till 100 meter vilket bör innebära att den klarar av att sköljas av under rinnande vatten för att hållas fräsch. Detta ger ett plus i kanten för en klocka som är så läcker att den funkar till snyggkostymen.

Suunto 9 Peak
Suunto 9 Peak. Stilren och sober. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jag hade en liten utmaning med att koppla ihop klockan och mobilen och fick jobba en stund på det. Dessutom visade det sig att parkopplingen kopplat ifrån under en period utan att jag reflekterat över det. Livet går vidare men ändå lite snopet.

Suunto Bild 2 Suunto Bild 3
<
>
Jag uppskattar lösningen med hur man fäster armbandet – smart! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att använda

För att få ut det mesta av din Suunto behöver du naturligtvis ladda ned appen, som är överskådlig och enkel att använda. Själva navigeringen på klockan sker antingen med touch eller med hjälp av de tre knapparna på sidan av klockan. Till att börja med kändes det mesta fullständigt ologiskt, precis som det brukar när du ska lära dig ett helt nytt system, men efter ett tag hade jag hyfsad koll på de grundläggande sakerna i alla fall. Här finns många mer eller mindre användbara och avancerade funktioner beroende på hur nördig du är, jag kan omöjligt gå igenom alla! Tillhör du det lite mer tävlingsinriktade segmentet kan kanske Suunto 9 Ghost runner vara bra för dig. En funktion som hjälper dig hålla tempot under träningspasset genom att ställa in ett måltempo för spöklöparen och visa avståndet till densamme.

Jag tillhör de personer som uppskattar när klockan pausar automatiskt när jag stannar för att till exempel knyta skosnöret, hälsa på grannen eller kela med en ovanligt söt hund. Denna inställning finns men tillverkaren har valt att gömma den väl … Dessutom måste du aktivera den funktionen på samtliga träningsformer som du vill använda en på. Onödigt krångligt och tidsödande tycker jag.

Suunto 9 Peak
Lättöverskådligt i träningsläge. Även om det en färgskärm är den inte av det färggladaste slaget. Dock fungerar den väldigt bra i solljus. (Foto: Åsa Warme Hallén).

På träningsanläggningen där jag är som spinninginstruktör använder vi oss av Activio-pulssystem med ett band runt bröstkorgen. När jag använde min Suunto 9 samtidigt som Activio första gången diffade det rejält – och eftersom jag kört med Activio flera år visste jag att det inte var där felet var. Jag upplevde själv att klockan satt stabilt på armleden men efter att ha justerat den lite till så blev jag nöjd och båda systemen visade samma puls. Så det var bara ett hederligt SBS (skit bakom spakarna) och lätt åtgärdat.

 

Slutsats: Suunto 9 Peak

Gillar du snygga prylar som signalerar stil och klass? Gillar du träning och utmaningar? Är du trött på att behöva ladda batteriet titt som tätt? Har du en slant över i plånboken som du inte riktigt vet vad du ska göra med? Har du svarat ett rungande JA på dessa frågor, och har tålamod att sätta dig in i alla funktioner, tror jag absolut att Suunto 9 Peak kan vara en perfect match för dig.

Karakter
Suunto 9 Peak
Premium

Home tycker

Tillräckligt stilren och sober för att passa till vilken snygg kostym som helst. Väldigt bra skärm även i solljus och bra batteritid. Priset är lite i mastigaste laget kan jag tycka och vissa inställningar är onödigt krångliga. ”Färgskärmen” är inte så mycket att skryta med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen