Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Garmin Forerunner 55

Lättviktaren

”Se dig själv som en löpare” skriver Garmin och försöker här ge dig så mycket hjälp de bara kan. Springa får du dock göra själv.

Av / 2021-12-30 - 09:00
Garmin Forerunner 55
Åsa Warme Hallén

Mitt första intryck när jag packade upp Garmin Forerunner 55 var att den är plastig och jag funderade både en och två gånger om denna lilla lätta klocka verkligen skulle kunna leva upp till det som tillverkaren lovat. Men det finns ju bara ett sätt att ta reda på det – att prova!

Garmin Forerunner 55
Garmin Forerunner 55. Ser ut som en ”riktigt” träningsklocka för fullblodsatleter – känns mer som en leksak (Foto: Åsa Warme Hallén)

Silikonarmbandet är mjukt och följsamt och klockan har lite avfasade kanter vilket gör att den går bra att sova med utan att nattsömnen störs. Forerunner 55 marknadsförs som en löparklocka och det märks såklart i funktionerna. Här finns visserligen en rad sportappar som inte är löparinriktade, såsom bland annat pilates, yoga och simning men annars hittar du Banlöpning, Kadensvarning, dagliga rekommendationer för löprundor med mera bland funktionerna. Behöver du lite extra pepp kan du använda dig av Garmin Coach och få träningsprogram anpassade efter dig och dina mål.

Garmin F 55 Bild 2 Garmin F 55 Bild 3
<
>
På klockans högra sida hittar du två knappar. Start/Stop som är markerat med gult samt Back nedanför. På vänster finner du tre knappar till Light, Up och Down. Varken svårt eller komplicerat även utan pekskärm. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Koppla ihop den med din mobil (funkar med de flesta Android och iOS) så får du meddelande-aviseringar med mera direkt på klockan. Precis som med vilken annan smartklocka som helst med andra ord. Men det är inget finlir eller några finesser utan rätt klumpigt.

Garmin Connect

Forerunner 55 har egentligen appen Garmin Connect att tacka för det mesta. Appen är väl genomarbetad och enkel att förstå och navigera sig igenom. Här hittar du en mängd mer eller mindre intressant information om hur du rört dig, puls, stress, kaloriförbrukning, sömn och så vidare. Har du gott om tid finns det mycket du kan analysera, jämföra och fundera över. Oavsett om du är en väldigt aktiv person eller känner att du bara vill ha lite koll på balansen mellan vila och rörelse är Garmins Body Battery (kroppens energinivåer mäts så att du kan hitta de bästa tidpunkterna för aktivitet och vila) ett bra och överskådligt verktyg. Och som kvinna kan det vara superbra att hålla koll på sin menscykel eller graviditet med hjälp av Kvinnors hälsa, där du även får tränings- och kosttips.

Garmin Forerunner 55
I träningsläge. Här finns inget extra ”lull-lull”. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

All information finns med, men skärmen är lite tråkigt lågupplöst. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det är absolut inget fel på själva klockan, allt finns där! Det är bara lite väl plastigt och grovhugget. Vid en snabb titt ser den ut som en lite mindre version av den träningsklocka som min svägerska som gör IronMan och massa andra mer eller mindre knasiga lopp använder, men när jag får den i handen känns det mer som en leksaksklocka för barn som är gjord för att efterlikna en ”riktigt” klocka. Nu kanske det är just detta man vill ha som inbiten, eller blivande, löpare men själv är jag inte helt övertygad.

 

Slutsats: Garmin Forerunner 55

Att Garmin Forerunner 55 är lättanvänd är det inget snack om. Som träningsklocka gör den absolut jobbet och tack vare Gamin-appen kommer du långt. Och smartfunktionerna kan jag inte heller direkt klaga på. Men i ärlighetens namn är den lite för plastig och känns mer som en leksak än ett träningsredskap för en vuxen person. Har du aldrig haft en träningsklocka tidigare och inte har något att jämföra med är det kanske en sak men detta är inte ens testets billigaste klocka och jag hade förväntat mig mer finlir och finess.

Karakter
Garmin Forerunner 55
Basic

Home tycker

Liten och lätt träningsklocka där den tillhörande appen Garmin Connect är överskådlig och enkel. Bra batteritid i ”vardagsläge” Saknar pekskärm. Kan, trots prislappen, upplevas lite som en budgetmodell med lite tråkigt låg upplösning.

Också i detta test:

6 träningsklockor

Polar Vantage M2

Den trofaste

Bland Polars storsäljare hittar vi Polar Vantage M2, hur står sig den i jämförelse med de andra bästsäljarna?

Skön och smidig träningsklocka att bära dygnet runt. Polar-appen är väldigt lättförståelig och användarvänlig.
Saknar pekskärm och skärmen är dessutom lite mörk i vissa lägen. Bluetooth-kopplingen har mer att önska då den är lite svajig inomhus där tjocka väggar kan störa.
Läs hela testet

Garmin Venu 2

Trygg och stabil

Garmin är inte nybörjare på träningsklockor. Finns det ett skäl till att just denna är bästsäljaren i klassen?

Färggrann och överskådlig skärm som fungerar bra även i solljus. Bra batteritid och Garmin Pay är en smidig och användbar funktion.
Inställningarna på klockan och mobilen stämmer inte alltid överens, även om du är noga med att synka. Går att åtgärda men kan vara förvirrande. Tar lite lång tid på sig att hitta GPS-signal.
Läs hela testet

Huawei Watch 3 Pro

Tungviktaren

En smart träningsklocka med ett eget operativsystem. Kan bli hur intressant som helst. Eller?

Tydlig och informativ skärm i träningsläge. Bra röståterkoppling. Går att ”prata i telefon” tack vare eSIM
Irriterande utmanande att installera och komma igång med. Lite tung och klumpig i sitt utförande och batteritiden hade absolut kunnat vara bättre. En pay-lösning står också på önskelistan.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Watch Active 2

För hälsan

Vad kan den tunnaste och billigaste klockan i testet ha att komma med egentligen?

Ljusstark och användarvänlig. Pay-funktionen och e-SIM är ett stort plus för dig som inte enbart vill använda klockan i träningssammanhang.
Lite dålig batteritid kan jag tycka och gest-funktionen fungerar lite när den själv vill. Opraktiskt med läder-armband på en träningsklocka.
Läs hela testet

Suunto 9 Peak

För den med stor plånbok

Finska Suunto 9 Peak är testets näst tunnaste men dyraste klocka där man ska ha tänkt och tagit hänsyn till ”allt”. Stämmer det?

Tillräckligt stilren och sober för att passa till vilken snygg kostym som helst. Väldigt bra skärm även i solljus och bra batteritid.
Priset är lite i mastigaste laget kan jag tycka och vissa inställningar är onödigt krångliga. ”Färgskärmen” är inte så mycket att skryta med.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen