Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Garmin Venu 2

Trygg och stabil

Garmin är inte nybörjare på träningsklockor. Finns det ett skäl till att just denna är bästsäljaren i klassen?

Av / 2021-12-30 - 09:00
Garmin Venu 2
Åsa Warme Hallén

Att läsa instruktioner är inte alltid min grej, är jag hyfsat familjär med produktgruppen (i detta fall klockor) brukar jag testa mig fram – det är ju inte hjärnkirurgi! När jag först startade min Garmin Venu 2 upplevde jag själv att jag gjorde en hel del inställningar och fiff innan jag började använda den. Men när jag sedan var ute på walk & talk med en vän insåg jag rätt snart att distansen som visades på klockan inte var korrekt. In i Garmin-appen och kikade men jodå, där visades promenaden i antal kilometer och den var även inställd på att visa/räkna kilometer – mycket märkligt. Jag gav det ett nytt försök men med samma resultat. Insåg att jag behöver gå in och titta på själva klockan och med mitt bristande tålamod tog det mig nog 2-3 gånger innan jag faktiskt hittade inställningen, som mycket riktigt stod på miles. Kan tyckas lite konstigt och förvirrande att klocka och app har olika inställningar och att det inte synkar när allt annat gör det. Men man ska ju inte förstå allt…

Garmin Venu 2
Garmin Venu 2. Inget som får någon att höja på ögonbrynen vid första anblicken men den gör sitt jobb – och det riktigt bra! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jag räknade aldrig sekunderna som det tog för klockan att hitta GPS-signal men min upplevelse var att den var aningen långsam, framför allt eftersom jag oftast utgår på samma ställe.

Även om den rent utseendemässigt inte ser ut som en typisk träningsklocka så är den just det. Här finns en uppsjö av animerade träningspass och om du, precis som jag, uppskattar lite kortare men intensivare pass går det utmärkt att skapa en egen Tabata-runda med intervaller, pauser och allt.

Garmin Venu 2
Överskådlig skärm i träningsläge som syns bra även i solljus. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Nu tillhör jag ”fin-väder-golfarna” och eftersom det i skrivandets stund står december i kalendern har jag inte provat de olika golffunktionerna – även om jag troligtvis skulle kunna ha nytta av dem. Men å andra sidan kanske mitt något ojämna spel inte hänger på en klocka.

Det jag däremot har provat var att koppla ihop klockan med min Samsung S21 och eftersom jag har just en Android-mobil kunde jag även svara på sms via klockan. Rysligt fiffigt var det också att jag kunde använda mig av Garmin Pay (beror på vilken bank och typ av kort du har) vilket gjorde att jag slapp gräva i väskan (det svarta hålet) för att hitta plånboken utan kunde betala direkt med min Venu 2

När jag tidigare testade Garmin Lily var jag lite smått irriterad över att pekskärmen fungerade lite när den själv ville. På Garmin Venu 2 funkar den galant med fin respons.

Garmin Venu 2
Färgrikt, högupplöst och enkelt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Använd 24/7

Som jag nämnt är detta en träningsklocka, men du får ut absolut mest för pengen om du använder den 24/7. Och du behöver inte oroa dig för att den ska dra blickarna åt sig, i skiffergrå infattning är den väldigt neutral. Kanske på gränsen till tråkig. Men gör verkligen sitt jobb och hjälper dig att hålla koll på ditt hälsoläge genom att bland annat mäta stressnivå, och ge dig påminnelse om/när det är dags att chilla och andas. Du får poäng för sömnkvalitet, logga vätskeintag, göra stickprov på blodets syremättnad och du kan även hålla koll på din, eller din partners, menscykel för husfridens skull. I appen Garmin Connect kan du utläsa allt du behöver, och lite till.

 

Slutsats

Vill du ha en smidig följeslagare dygnet runt som gör ett utmärkt jobb med att guida dig i träning, hälsa och återhämtning och som även fungerar som din mobils, och plånboks, förlängda arm? Garmin Venu 2 är en riktigt bra klocka, utformad och genomtänkt för allsidig träning – men som även fungerar troget i vardagen utan att ta plats eller sticka ut på något sätt. Att detta är en bästsäljare, är lätt att förstå och gör den till Bäst i testet av träningsklockor.

Karakter
Garmin Venu 2
Premium

Home tycker

Färggrann och överskådlig skärm som fungerar bra även i solljus. Bra batteritid och Garmin Pay är en smidig och användbar funktion. Inställningarna på klockan och mobilen stämmer inte alltid överens, även om du är noga med att synka. Går att åtgärda men kan vara förvirrande. Tar lite lång tid på sig att hitta GPS-signal.

Också i detta test:

6 träningsklockor

Polar Vantage M2

Den trofaste

Bland Polars storsäljare hittar vi Polar Vantage M2, hur står sig den i jämförelse med de andra bästsäljarna?

Skön och smidig träningsklocka att bära dygnet runt. Polar-appen är väldigt lättförståelig och användarvänlig.
Saknar pekskärm och skärmen är dessutom lite mörk i vissa lägen. Bluetooth-kopplingen har mer att önska då den är lite svajig inomhus där tjocka väggar kan störa.
Läs hela testet

Huawei Watch 3 Pro

Tungviktaren

En smart träningsklocka med ett eget operativsystem. Kan bli hur intressant som helst. Eller?

Tydlig och informativ skärm i träningsläge. Bra röståterkoppling. Går att ”prata i telefon” tack vare eSIM
Irriterande utmanande att installera och komma igång med. Lite tung och klumpig i sitt utförande och batteritiden hade absolut kunnat vara bättre. En pay-lösning står också på önskelistan.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Watch Active 2

För hälsan

Vad kan den tunnaste och billigaste klockan i testet ha att komma med egentligen?

Ljusstark och användarvänlig. Pay-funktionen och e-SIM är ett stort plus för dig som inte enbart vill använda klockan i träningssammanhang.
Lite dålig batteritid kan jag tycka och gest-funktionen fungerar lite när den själv vill. Opraktiskt med läder-armband på en träningsklocka.
Läs hela testet

Suunto 9 Peak

För den med stor plånbok

Finska Suunto 9 Peak är testets näst tunnaste men dyraste klocka där man ska ha tänkt och tagit hänsyn till ”allt”. Stämmer det?

Tillräckligt stilren och sober för att passa till vilken snygg kostym som helst. Väldigt bra skärm även i solljus och bra batteritid.
Priset är lite i mastigaste laget kan jag tycka och vissa inställningar är onödigt krångliga. ”Färgskärmen” är inte så mycket att skryta med.
Läs hela testet

Garmin Forerunner 55

Lättviktaren

”Se dig själv som en löpare” skriver Garmin och försöker här ge dig så mycket hjälp de bara kan. Springa får du dock göra själv.

Liten och lätt träningsklocka där den tillhörande appen Garmin Connect är överskådlig och enkel. Bra batteritid i ”vardagsläge”
Saknar pekskärm. Kan, trots prislappen, upplevas lite som en budgetmodell med lite tråkigt låg upplösning.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Rulla till toppen