TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Polar Vantage M2

Den trofaste

Bland Polars storsäljare hittar vi Polar Vantage M2, hur står sig den i jämförelse med de andra bästsäljarna?

forfatter
Publicerad 2021-12-30 - 09:00
Karakter
Polar Vantage M2
L&B tycker
Skön och smidig träningsklocka att bära dygnet runt. Polar-appen är väldigt lättförståelig och användarvänlig.
Saknar pekskärm och skärmen är dessutom lite mörk i vissa lägen. Bluetooth-kopplingen har mer att önska då den är lite svajig inomhus där tjocka väggar kan störa.
Specifikationer
 • Mått: 46×46×12,5 mm
 • Färgskärm: Ja
 • Skärm: Färgdisplay som alltid är på
 • Upplösning skärm: 240 x 240
 • Pekskärm: Nej
 • Vikt: 45,5 g
 • Material i infattning: glasfiberförstärkt polymer
 • Material i glas: PMMA-laminerad lins med härdad yta
 • Material i boett: Rostfritt stål
 • Material i armband: Silikon
 • Vattentät: Vattenresistent (WR30)
 • Satellitsystem: GPS & GLONASS. Assisterad GPS för snabba fixeringstider
 • Trådlöst: Bluetooth Low Energy
 • Batteritid: Upp till 40 timmars batteritid i träningsläge (GPS och pulsmätning på handleden) eller upp till 7 dagar i klockläge med kontinuerlig pulsmätning
 • Webb: Polar.com
Riktpris: 2 999Pr. 2021-12-30 Produktsida

Eftersom jag använt klockor från Polar tidigare gav jag min mobil tillsammans med Polar Vantage M2 till en person som är novis i ämnet. Min hjälpreda hade inga som helst bekymmer att förstå vad som skulle göras och avslutade det hela med gott självförtroende. Precis så ska det vara att installera en klocka – guldstjärna för detta!

Polar Vantage M2 i guld och Champagne
Polar Vantage M2. Guld och champagne är ju aldrig fel. Tristare färger finns såklart för dig som är en tråkmåns. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Klockan är snygg och stilren, sticker inte ut för mycket. Mitt testexemplar är visserligen i guld/champagne (något jag tycker är lite kul i denna samling) men den finns såklart i neutralare (tråkigare?!) varianter. Här finns inga extrafinesser i form av pekskärm utan du får helt enkelt lära dig navigera med de fem sidoknapparna, varav den ena är till för att göra skärmen ljusare, vilket tyvärr behövs. Skärmen är gest-styrd och till min stora glädje fungerar den funktionen betydligt bättre än på Ignite 2 som jag testat tidigare. Men jag tänker att skärmen både ska tändas OCH bli ljusare när jag vrider på armen men tyvärr blir den bara snäppet ljusare. Man kan tydligen inte få allt…

Enkel och överskådlig i träningsläge. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Detta är en klocka med otroligt många funktioner som jag varken kan räkna upp här, eller testa för den delen. Appen, Polar flow, är lätt att förstå och väldigt överskådlig. Oavsett om du har behov av att grotta ned dig i smådetaljer gällande din träning, puls, tempo, energikällor, sömn, andning, stress, återhämtning eller bara vill ha lite hyfsad koll på att du rör dig tillräckligt skulle jag nog vilja påstå att du hittar det mesta här. Men ja, det är klart… tränar du på elitnivå finns det förmodligen något du saknar men eftersom jag inte gör det har jag spontant svårt att säga exakt vad det skulle vara.

Spark i baken

Det jag själv tycker är lite kul är funktionen Fitspark som fungerar som träningsguide (en spark i baken helt enkelt) baserat på hur din tränings- och återhämtnings-statistik varit de senaste dagarna. Funktionen ser till att träningen blir mångsidig och ger även förslag på rörelser/övningar om inspirationen tryter. Jag minns att jag var lite missnöjd med vibrations-indikeringen under träningspass när jag testade Polar Ignite 2, men det är ett ickeproblem med Vantage M2 som tur väl är.

Funktionen Fitspark
En spark i rumpan – jag ska visst satsa på intervaller idag. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det där med att tåla vatten och vad de olika beteckningarna verkligen betyder är ju en utmaning i sig. Efter lite googlande tolkar jag det som om att vattenresistent WR30 bör innebära att klockan tål vattenstänk. Dock säger tillverkaren att det absolut går att både duscha och simma med den – så länge du inte använder knapparna under tiden. Så då räknar jag iskallt med att det är det som gäller, vilket i sin tur innebär att jag kan hålla min klocka fräsch och svettfri. Tummen upp för det!

Det svajar ibland

Väl ihopkopplad med mobilen fungerar klockan som vilken smartklocka som helst och du kan, om du så önskar, få diverse olika aviseringar direkt på armleden. I mitt ordinarie jobb kan jag inte alltid ha mobilen exakt där jag befinner mig utan förlitar mig på att Bluetooth-kopplingen vidarebefordrar de sms med de säkerhetskoder jag behöver för att komma in i vissa system, från mobilen till klockan. Min upplevelse är att räckvidden mellan mobil och klocka är aningen kort vilket är irriterande opraktiskt för min del.

Slutsats: Polar Vantage M2

Polar Vantage M2 är (tillsammans med Polar flow-appen) en smidig, snygg och väldigt användarvänlig träningskompis utan att för den sakens skull göra ett för stort hål i plånboken. Här saknas visserligen pekskärm men när du väl bott in dig är navigeringen smidig, det är ju trots allt en vanesak. Jag upplevde Bluetooth-kopplingen något svajig och den kopplade ofta av/på när jag befann mig inomhus en bit ifrån mobilen.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Garmin Venu 2

Trygg och stabil

Garmin är inte nybörjare på träningsklockor. Finns det ett skäl till att just denna är bästsäljaren i klassen?

Färggrann och överskådlig skärm som fungerar bra även i solljus. Bra batteritid och Garmin Pay är en smidig och användbar funktion.
Inställningarna på klockan och mobilen stämmer inte alltid överens, även om du är noga med att synka. Går att åtgärda men kan vara förvirrande. Tar lite lång tid på sig att hitta GPS-signal.

Huawei Watch 3 Pro

Tungviktaren

En smart träningsklocka med ett eget operativsystem. Kan bli hur intressant som helst. Eller?

Tydlig och informativ skärm i träningsläge. Bra röståterkoppling. Går att ”prata i telefon” tack vare eSIM
Irriterande utmanande att installera och komma igång med. Lite tung och klumpig i sitt utförande och batteritiden hade absolut kunnat vara bättre. En pay-lösning står också på önskelistan.

Samsung Galaxy Watch Active 2

För hälsan

Vad kan den tunnaste och billigaste klockan i testet ha att komma med egentligen?

Ljusstark och användarvänlig. Pay-funktionen och e-SIM är ett stort plus för dig som inte enbart vill använda klockan i träningssammanhang.
Lite dålig batteritid kan jag tycka och gest-funktionen fungerar lite när den själv vill. Opraktiskt med läder-armband på en träningsklocka.

Suunto 9 Peak

För den med stor plånbok

Finska Suunto 9 Peak är testets näst tunnaste men dyraste klocka där man ska ha tänkt och tagit hänsyn till ”allt”. Stämmer det?

Tillräckligt stilren och sober för att passa till vilken snygg kostym som helst. Väldigt bra skärm även i solljus och bra batteritid.
Priset är lite i mastigaste laget kan jag tycka och vissa inställningar är onödigt krångliga. ”Färgskärmen” är inte så mycket att skryta med.

Garmin Forerunner 55

Lättviktaren

”Se dig själv som en löpare” skriver Garmin och försöker här ge dig så mycket hjälp de bara kan. Springa får du dock göra själv.

Liten och lätt träningsklocka där den tillhörande appen Garmin Connect är överskådlig och enkel. Bra batteritid i ”vardagsläge”
Saknar pekskärm. Kan, trots prislappen, upplevas lite som en budgetmodell med lite tråkigt låg upplösning.
forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend