Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Watch Active 2

För hälsan

Vad kan den tunnaste och billigaste klockan i testet ha att komma med egentligen?

Av / 2021-12-30 - 09:00
Samsung Galaxy Watch Active 2
Åsa Warme Hallén

Att installera Samsung Galaxy Watch Acive 2 på min mobil var nästan skrämmande enkelt. Nu har jag visserligen en Samsung-mobil och det var verkligen ”kärlek vid första mötet” för dessa båda. Och jag klagar inte såklart.

Samsung Galaxy Watch Active 2
Samsung Galaxy Watch Active 2. Rackarns krispig skärmupplösning. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Med ordet Active i namnet är detta en uttalad träningsklocka, vilken gör det extra märkligt att det i mitt paket enbart följde med ett armband av läder. Jag kikade runt lite snabbt på nätet men uppfattade det som om det var så det var tänkt, det verkar inte som om det finns några direkta tydliga valmöjligheter. Otroligt opraktiskt. Förutom det helt uppenbara, att det inte är så lätt att skölja av, är inte heller det materialet lika flexibelt vilket gör att det är svårare att få klockan att sitta stabilt och stilla vid träning. Detta märkte jag inte minst när den fick följa med på ett spinnpass. Trots att jag spände åt den så hårt det var möjligt halkade den lite fram och tillbaka vilket resulterade i lite ojämn pulsmätning.

Samsung Galaxy Watch Active 2
Lättförståeligt och överskådligt i träningsläge. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Klockan ser ut som en rätt ordinär klocka, den signalerar inte träning och drar inte blickarna åt sig, den bara finns liksom. Den är gest-styrd vilket innebär att skärmen ska tändas när du vinklar upp armen mot dig. Det fungerar dessvärre inte helt optimalt och för en utomstående kan det te sig lite märkligt med dessa ryckningar i amen…

Att bära med sig en Watch Acive 2 är som att ständigt ha med sig en liten privatläkare på armen. Om du vill kan du mäta blodtrycket med klockan, men för att kunna göra det behöver du först kalibrera med hjälp av en blodtrycksmanschett och det har inte jag tillgång till. Däremot går det enkelt och smidigt att mäta EKG. Naturligtvis är det kanon att man kan mäta sin stress, sömn, puls och så vidare med hjälp av något så simpelt som en klocka men man måste ju komma ihåg att leva också… Och ha i åtanke att alla dessa finesser äter batteri.

Samsung Bild 3 Samsung Bild 4
<
>
Jag har, enligt klockan, inga tecken på förmaksflimmer. Det känns ju bra. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Alltid nåbar

Tack vare eSIM behöver du inte ha mobilen med dig hela tiden för att vara nåbar. Något säger mig att det (tyvärr) är väldigt få som känner sig avslappnade och tillfreds med att lämna mobilen hemma helt, men du kan i alla fall låta den ligga kvar i jackfickan eller väskan och ändå ta emot till exempel ett telefonsamtal. Personligen vill jag inte bli störd när jag tränar men är det så att du har hemmakontor och passat på att ge dig ut på en löprunda kan det ju vara kalas att kunna lämna mobilen hemma och ändå ta emot samtal och därmed tokmörka att du inte jobbar. Däremot var det lite bökigare att komma igång med eSIM i Samsung-klockan än i Huawei-klockan (där det å andra sidan var så mycket annat som bråkade). Med Samsung-klockan behöver du en QR-kod från din operatör, inte så svårt att fixa men ändå.

Och när vi ändå har det där med att inte behöva ha mobilen med sig i tid och otid så uppskattar jag pay-funktionen vilken gör att jag inte behöver ha plånboken med mig överallt. Riktigt smidigt att kunna handla en dricka och/eller en banan efter ett träningspass tack vare att jag har klockan på mig.

Slutsats: Samsung Galaxy Watch Active 2

Trots att du hittar allt du behöver av en träningsklocka i Samsung Galaxy Watch Active 2 hade jag nog valt att ändra Active till Health. Dels på grund av alla hälsofinesser som klockan har (som blodtrycksmätning och EKG) och dels på grund av skinnarmbandet som gör den mer till en ”allround-klocka”. Men med hänsyn taget till priset, över 5000 kronor billigare än den dyraste klockan, tillsammans med en rad finesser slår den de övriga deltagarna på fingrarna och kniper utmärkelsen Bästa köp – vilket i alla fall stämmer om du använder Android-mobil.

Karakter
Samsung Galaxy Watch Active 2
Basic

Home tycker

Ljusstark och användarvänlig. Pay-funktionen och e-SIM är ett stort plus för dig som inte enbart vill använda klockan i träningssammanhang. Lite dålig batteritid kan jag tycka och gest-funktionen fungerar lite när den själv vill. Opraktiskt med läder-armband på en träningsklocka.

Också i detta test:

6 träningsklockor

Polar Vantage M2

Den trofaste

Bland Polars storsäljare hittar vi Polar Vantage M2, hur står sig den i jämförelse med de andra bästsäljarna?

Skön och smidig träningsklocka att bära dygnet runt. Polar-appen är väldigt lättförståelig och användarvänlig.
Saknar pekskärm och skärmen är dessutom lite mörk i vissa lägen. Bluetooth-kopplingen har mer att önska då den är lite svajig inomhus där tjocka väggar kan störa.
Läs hela testet

Garmin Venu 2

Trygg och stabil

Garmin är inte nybörjare på träningsklockor. Finns det ett skäl till att just denna är bästsäljaren i klassen?

Färggrann och överskådlig skärm som fungerar bra även i solljus. Bra batteritid och Garmin Pay är en smidig och användbar funktion.
Inställningarna på klockan och mobilen stämmer inte alltid överens, även om du är noga med att synka. Går att åtgärda men kan vara förvirrande. Tar lite lång tid på sig att hitta GPS-signal.
Läs hela testet

Huawei Watch 3 Pro

Tungviktaren

En smart träningsklocka med ett eget operativsystem. Kan bli hur intressant som helst. Eller?

Tydlig och informativ skärm i träningsläge. Bra röståterkoppling. Går att ”prata i telefon” tack vare eSIM
Irriterande utmanande att installera och komma igång med. Lite tung och klumpig i sitt utförande och batteritiden hade absolut kunnat vara bättre. En pay-lösning står också på önskelistan.
Läs hela testet

Suunto 9 Peak

För den med stor plånbok

Finska Suunto 9 Peak är testets näst tunnaste men dyraste klocka där man ska ha tänkt och tagit hänsyn till ”allt”. Stämmer det?

Tillräckligt stilren och sober för att passa till vilken snygg kostym som helst. Väldigt bra skärm även i solljus och bra batteritid.
Priset är lite i mastigaste laget kan jag tycka och vissa inställningar är onödigt krångliga. ”Färgskärmen” är inte så mycket att skryta med.
Läs hela testet

Garmin Forerunner 55

Lättviktaren

”Se dig själv som en löpare” skriver Garmin och försöker här ge dig så mycket hjälp de bara kan. Springa får du dock göra själv.

Liten och lätt träningsklocka där den tillhörande appen Garmin Connect är överskådlig och enkel. Bra batteritid i ”vardagsläge”
Saknar pekskärm. Kan, trots prislappen, upplevas lite som en budgetmodell med lite tråkigt låg upplösning.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Rulla till toppen