Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 11Delta

TEST: Polar Ignite 2

Bra coach i snygg förpackning

Med Polar Ignite 2 kombineras ett snyggt utseende med smarta funktioner – frågan är om det räcker ända fram?

Skrivet av / 2021-05-08 - 09:00
Polar Ignite 2
Åsa Warme Hallén

Testexemplaret vi fick av Polar Ignite 2 påminner lite mer om en träningsklocka rent utseendemässigt än Lily men tack vare armbandssprinten går det enkelt att byta ut armbandet och göra den hur läcker som helst. Boetten på testexemplaret är neutralt Black Pearl men vill du komma ifrån känslan av träningsklocka går det ju utmärkt att välja till exempel Roseguld & Rosa tillsammans med ett armband med lyxigare utseende.

Detta är en rätt stor klocka men eftersom den har mjukt rundade kanter är det inget som stör även om du använder den dygnet runt. Du kan välja utseende på skärmen, olika teman och färger.

Polar Ignite 2
Skärmen på Polar Ignite 2 syns bra även i solljus och på sidan av boetten sitter en liten nätt knapp som fungerar som navigator (Foto: Åsa Warme Hallén)

Även denna skärm ”tar” lite ojämnt. Trots att jag själv tycker att jag gör precis likadant varje gång jag försöker byta vy genom att svepa lite lätt över skärmen eller bekräfta ett val genom en beröring fungerar det inte alls ibland och tålamodet testas. Gest-styrningen får mig osökt att tänka på Astrid Lindgrens underbara Vi på Saltkråkan och Tjorvens konstaterande: ”Du har inte rätta knycken farbror Melker”…… För ibland händer det absolut ingenting när jag tar upp armen för att titta på klockan. Trots att jag följer konstens alla regler. Men med en lite knyck på armleden kickar den oftast igång, om jag har tur.

Precis som med många (de flesta) andra klockor i träningssegmentet signalerar klockan när du får ett sms, samtal eller något annat som kan vara av intresse. Om du nu valt att ställa in det så. Detta fungerar utmärkt även med Ignite 2. Men, och detta är ett rätt stort MEN, när du får ett videosamtal via Messenger, något som är rätt vanligt idag när vi fått lära oss social distansering och att istället hålla kontakten via både ljud och bild då det blir lite mer personligt, kör det ihop sig lite. Klockan indikerar ett inkommande samtal med att vibrera, allt helt okej ännu så länge. Du tar upp din mobil och svarar – men klockan slutar inte indikera! Du måste manuellt stänga av vibrationen på själva klockan på den lilla knappen på sidan eller på ett x på skärmen. Och även när du själv ringer till någon envisas klockan med att vibrera tills du handgripligen stänger av den – otroligt irriterande!

Eftersom Ignite 2 trots allt är en träningsklocka är det så vi valt att använda den, och då håller batteriet ungefär 3 ½ dagar istället för max 5 som Polar uppger.

Polar Ignite 2 – bra coach

Som vanligt får du ut mest av din träningsklocka om du bär den dygnet runt och genom att sova med klockan får du koll på hur pass väl du återhämtat dig under natten. Polar Ignite 2 mäter din puls, hjärtfrekvensvariation och andningsfrekvens under de första fyra timmarna av din sömn och ger dig en siffra på en skala mellan -10 och +10 där din normalnivå ligger runt nollan. Detta tillsammans med din sömnstatus (till exempel REM- och djupsömn) ger dig en bra överblick på om din kropp är redo för tuff fysisk ansträngning eller inte.

Polar Ignite 2
Nattens återhämtning (nightly recharge) har varit mycket bra. Bara att träna!

Tillhör du gruppen människor som gärna går all-in. Som har tendens att köra lite för hårt för att sedan tröttna efter ett par veckor, eller har du kanske svårt att variera din träning? Då är denna klocka riktigt smart för dig. Här finns nämligen funktionen FitSpark som ger dig handfasta tips och råd om vad du bör träna grundat på din sömnkvalitet, återhämtning samt vad och hur du har tränat tidigare dagar. Klockan talar exakt om för dig vad du bör träna härnäst. Den visar till och med olika övningar och klockan vibrerar och låter (surrar) när det är dags för nästa övning. Inte helt enkelt att hitta en hållbar ursäkt till att inte träna!

Polar Ignite 2
Vad ska jag träna idag? Polar Ignite 2 ger förslag på aktivitet OCH övningar. Det finns inga ursäkter! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Här hade jag dock önskat lite mer pondus från klockan med en betydligt tydligare indikation när det är dags för vila eller byte av övning. När jag tränar vill jag ha hög musik och kunna lägga fullt fokus på övningen och inte på att märka när/om klockan vibrerar.

I appen Polar Fow kan du utläsa en mängd intressant information, bland annat vilken träningseffekt dina olika pass gett samt vilka energikällor som användes mest (kolhydrater, protein och fett).

Polar Ignite 2
Med ett armband med äkta Swarowski-kristaller är du redo för vilket party som helst! (Foto: Polar)

Slutsats

Är du en person som i första hand önskar en bra och informativ klocka för att få lite koll på din träning och återhämtning men ändå inte vill ha en klocka som signalerar träningsklocka på armleden är Polar Ignite 2 absolut ett alternativ. Den går att göra hur snygg och läcker som helst och att den ger förslag på aktivitet och även övningar är ett stort plus för dig som har lite dålig fantasi eller behöver en extra spark där bak för att få träningen gjord!

Karakter
Polar Ignite 2
Basic

Home tycker

Ett utseende som går att variera samt att klockan talar om för dig vad du ska träna och ger även förslag på övningar. Funktionen med indikation för videosamtal från Messenger behöver en uppdatering och vibrations-indikationen vid träning är lite i mesigaste laget. Ojämn känslighet på skärmen och en gest-styrning som skulle kunna vara bättre.

Också i detta test:

Duell mellan Smartklockor

Garmin Lily

Bra kombination av snyggt och smart

Med Lily Sport och Classic visar Garmin att det går att kombinera smart och snyggt i samma produkt.

En snygg och nätt klocka där hälsospårning för kvinnor och hitta-mobilen-funktion ger extra plus.
Ojämn känslighet på skärmen och en gest-styrning som funkar ”sådär”.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Grön mobil för de händiga

Pixel Pro fortsätter imponera

Liten och blixtsnabb, men designen behöver uppdateras

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Ljud & Bild
Rulla till toppen