Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Garmin Lily

Bra kombination av snyggt och smart

Med Lily Sport och Classic visar Garmin att det går att kombinera smart och snyggt i samma produkt.

Skrivet av / 2021-05-08 - 09:00
Garmin Lily
Åsa Warme Hallén

Klockan vi valt att testa ligger under Garmins serie Fashion smartwatches och kommer i två olika utföranden. Sport och Classic. Det enda som skiljer Garmin Lily sport och Lily Classic åt är egentligen materialval i boett och armband där sport är i aluminium och silikon medan Classic är i rostfritt stål och läder.

Installationen var onödigt påfrestande för humöret. Lite tur i oturen så fick vi en klocka av varje utförande. Två klockor, två olika mobiler och två olika personer som skulle installera. Båda gångerna fick vi avinstallera appen och börja om från början. Detta räckte vid den ena installationen men vid den andra fick vi även starta om själva klockan. När klockan väl var synkroniserad med mobilen var det inga mer bekymmer.

Garmin Lily
Garmin Lily har en läckert mönstrad urtavla med bra kontrast som även funkar i solljus. Själva klockan är helt slät utan knappar men längst ned på skärmen finns en liten cirkel som fungerar som knapp/navigator (Foto: Åsa Warme Hallén).

Du kan ändra utseende på skärmen, men inte färg. Med tanke på att detta är en sober klocka som du troligtvis väljer just därför, så känns det inte heller aktuellt att ha en färgglad skärm.

Upplevelsen är att skärmen är lite ojämn i sin känslighet. Ibland behövs enbart en lätt touch/svep med fingret medan det ibland krävs ett mer bestämt handlag. Lily ska vara gest-styrd vilket innebär att du enbart ska behöva lyfta armen och vinkla den för att skärmen ska tändas. Det funkar ”sådär”. Du kan välja gestkänsligheten genom att ställa in den på hög eller låg. Min upplevelse av detta är att antingen blinkar klockan i tid otid eller måste jag vara övertydlig med min armrörelse, vilket medför att min omgivning väljer att hålla sig på behörigt avstånd för att inte komma i vägen för mitt flaxande eller riskera en utskällning eftersom mitt kroppsspråk signalerar att jag allmänt förbannad och irriterad. Livet ryms, som alla vet, i en handväska och det du letar efter ligger alltid underst – eller så försvinner bara saker på samma sätt som i universums svarta hål! Lilys funktion hitta mobilen har räddat många situationer från att utvecklas till en fullständig katastrof. En touch på ikonen på klockans skärm och mobilen börjar ljuda och vibrera högljutt – bara att börja leta!

Använder du dig av en android-mobil kan du svara på meddelanden med olika förutbestämda snabbsvar via klockan, detta funkar dock inte om du kör iPhone. Garmin uppger en batteritid på upp till 5 dagar men vid test lyckas vi ”bara” kräma ur 3 ½ dagar med det vi anser vara hyfsat normal användning av en träningsklocka.

 

Garmin Lily ger ökad medvetenhet

I appen Garmin Connect kan du bland annat läsa av puls, steg, stressnivå, förbrukade kalorier och mycket mer. Bäst information får du om du bär klockan dygnet runt eftersom Garmins Body Battery då hjälper dig optimalt. Body Battery analyserar den naturliga tidsvariationen mellan varje hjärtslag tillsammans med stress, sömnkvalitet och aktivitet och ger dig en siffra mellan 0-100 där ett lägre värde är normalt i slutet av dagen eller efter träning, och ett högt i början av dagen eller innan träning. Väldigt användbart om du väljer att använda det på rätt sätt.

Garmin Lily 3 Garmin Lily 2
<
>
Body Battery-poäng i slutet av dagen. Ett lågt värde är normalt i slutet av dagen eller när du avslutat en aktivitet.

Här kan du även logga din (eller din partners) menstruationscykel, dagens kroppsliga symtom och humör. Något som i ärlighetens namn kan vara väldigt gynnsamt för både dig själv och din omgivning om du har hormoner som utmanar dig och ditt humör. Många relationer skulle troligtvis vara betydligt smidigare om din partner förstår exakt vilka dagar det är dags att ta sig till affären, köpa favoritchokladen och låta dig ha makten över fjärrkontrollen i stället för att ta upp samtalet om smulorna på diskbänken…

Är du gravid kan du få uppdateringar varje vecka tillsammans med olika utbildningar baserat på var du befinner dig i graviditeten.

Garmin Lily
Garmin Lily är en sober, feminin och nätt klocka som funkar galant till partystassen (Foto: Åsa Warme Hallén)

Slutsats

Garmin Lily är en snygg, nätt och feminin klocka. Faktiskt så snygg att den rent spontant inte uppfattas som en träningsklocka. Nu är ju inte Ljud & Bild en relationstidning men vi vill ändå framhålla att menscykelspårnings-funktionen nog skulle kunna rädda många relationer genom ökad medvetenhet och förståelse.

Detta är klockan för dig som först och främst vill ha en snygg klocka men som även vill kunna se din aktivitetsnivå och anpassa din träning efter hur din kropp återhämtat sig.

Karakter
Garmin Lily
Basic

Home tycker

En snygg och nätt klocka där hälsospårning för kvinnor och hitta-mobilen-funktion ger extra plus. Ojämn känslighet på skärmen och en gest-styrning som funkar ”sådär”.

Också i detta test:

Duell mellan Smartklockor

Polar Ignite 2

Bra coach i snygg förpackning

Med Polar Ignite 2 kombineras ett snyggt utseende med smarta funktioner – frågan är om det räcker ända fram?

Ett utseende som går att variera samt att klockan talar om för dig vad du ska träna och ger även förslag på övningar.
Funktionen med indikation för videosamtal från Messenger behöver en uppdatering och vibrations-indikationen vid träning är lite i mesigaste laget. Ojämn känslighet på skärmen och en gest-styrning som skulle kunna vara bättre.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen