Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Huawei Watch GT 3 SE

Bra klocka till bra pris

En bra och användarvänlig träningsklocka behöver nödvändigtvis inte kosta skjortan.

Av / 2023-02-15 - 18:00
Huawei Watch GT 3 SE
Åsa Warme Hallén

Det första som slår mig med Huawei Watch GT 3 SE är att det är tur att den ser bättre ut än vad den känns. Den känns nämligen väldigt plastig och initialt blir jag lite besviken. Visst, prislappen är inte jättemastig i sammanhanget men ändå. Men väl på armen ser den helt okej ut och dessutom är den otroligt lätt och nätt trots att den är förhållandevis stor.

Huawei Watch GT 3 SE
Huawei Watch GT 3 SE är en rätt stor klocka som gärna tar lite plats och kanske inte tilltalar den diskrete i första hand. Som tur väl är så är den betydligt lättare än vad den ser ut. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det är touchskärm men på sidan hittar du även två knappar. En rund och en avlång.

Skärmen 2 Skärmen 1
<
>
Klockan ser betydligt mer gedigen ut än vad den känns och skärmen (466x466 pixel) är en riktig höjdare. Även i solljus. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jag har inga problem med att sova med den på natten heller. Mjuk och skön utan vassa kanter.

Appen är användarvänlig och enkel att förstå. På förstasida kan jag välja vilka poster jag vill ska synas och sedan är det bara att klicka sig in på den jag vill kika närmar på. En nackdel med att jobba hemifrån är att det inte blir så många steg till jobbet… (Skärmdump från app).

Appen

Ingen smartklocka utan app och här får du ladda hem och flytta in i Huawei Hälsa. Är detta en ny bekantskap för dig behöver du inte oroa dig. Allt är logiskt uppbyggt och du kommer snabbt in i den.

Läs också Når nästan ända fram En riktigt bra träningsklocka som har allt. Inklusive katastrofal batteritid och hög prislapp.

Att använda vid träning

Förinstallerat i klockan finns redan de ”vanligaste” träningsformerna såsom gång, löpning, cykling och simning men även bergsvandring, traillöpning och snowboard (inte så vanliga för mig i alla fall). Är fäktning, kendo eller kanske magdans det som får igång dig är det bara att ladda ned och börja träna.

Huawei Watch GT 3 SE
Under ett träningspass kommer verkligen skärmen till sin rätt och jag blir extra glad över att jag, som inte är 37 längre, inte behöver använda varken glasögon eller linser för att kunna se mina träningsdata. Guldstjärna i kanten för att aktuellt klockslag framgår även i denna vy. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Vid utomhusträning upplever jag att klockan har lite svårt att hitta gps-signalen men det kan vara mitt tålamod som är begränsat. När jag kör spinning är den stora tydliga skärmen guld värd eftersom jag enkelt kan följa min egen träningsinsats bara genom att titta lite snabbt på klockan utan att behöva släppa fokus på själva träningen för att kunna se om jag befinner mig i den träningszon som är tänkt och hur min puls sköter sig.

Spinning 1 Spinning 2
<
>
I appen kan jag se bra information om mina träningspass. Varaktighet, snittpuls, vilken pulszon jag befunnit mig i och vad det har för effekt. Jag kan även se beräknad återhämtningstid så jag kan planera min träning på ett sunt och bra sätt. (Skärmdump från app).

Efter ett tufft träningspass är du (förmodligen) svettig och i behov av en dusch. Även klockan behöver troligen lite omtanke i form av avsköljning. Huawei Watch GT 3 SE har vattenklassning 5 ATM vilket är en rätt typisk klassificering för en träningsklocka och betyder att den klarar av att följa med in i duschen. 5 ATM innebär att klockan tål ett tryck som motsvarar ner till 50 meter under vattenytan. En klocka med denna klassning tål till exempel simning och längre perioder i regn. Är dykning din grej bör du däremot välja en klocka som är speciellt anpassad för det ändamålet.

Läs också Bästa träningssällskapet! Vi bad ett par tillverkare av träningsklockor plocka fram sin storsäljare i just det segmentet för att göra en liten jämförelse. Spännande tycker vi!

Din hälsa

Även om en klocka absolut inte kan ersätta en grundlig hälsokontroll kan den hjälpa dig bli medveten om din hälsa och därmed kan du också göra förändringar om du skulle vilja, eller behöva, det. Genom att använda klockan dygnet runt får du koll på syremättnad, din sömn, din puls, din stressnivå med mera.

I appen kan jag se och få bra kännedom om hur stressad jag egentligen är. Enkelt och överskådligt. (Skärmdump från app).

Huawei Watch GT 3 SE kan däremot inte mäta EKG eller din hudtemperatur. Känner du att det är viktigt för dig kan du alltid satsa på Huawei Watch 3 Pro. Förutom att du får lägga till en slant får du lite fler funktioner (användbara eller inte är upp till var och en att avgöra) och en betydligt tyngre och mer gedigen klocka.

Sömn Sömn 1
<
>
Använder du klockan även på natten får du en sömnpoäng på morgonen. Detta tillsammans med lättförståeliga och informativa diagram kan hjälpa dig att förstå din egen sömn och sömnmönster bättre. Enligt mina värden har jag generellt en dålig djupsömn och enligt Huawei är lösningen en bättre kost och regelbunden motion. Jag ska även dricka mindre alkohol och röka mindre. Någon morgon signalerade den också att jag troligtvis skulle må bra av att gå ned i vikt också, baserat på min andningsfrekvens. Enligt Huawei verkar jag vara en riktig partypingla som lever på skräpmat, alkohol och cigaretter – något som faktiskt inte stämmer alls. Men det är naturligtvis bra att få en indikation på hur kvaliteten på sömnen är. (Skärmdump från app).

Personligen tycker jag att det bästa är att använda en smartklocka, oavsett vilken det är, kontinuerligt under en vecka för att du ska kunna avgöra vad som är normalstatus för just dig i alla diagram, värden och siffror.

Huawei Watch GT 3 SE får ett extra plus i protokollet tack vare en batteritid som gör det möjligt att bära och använda klockan utan att behöva ladda i tid och otid. En bra förutsättning för att få ut det allra mesta av funktionerna. Efter att ha använt klockan dag och natt i ganska exakt sju dagar, kört fyra olika träningspass och fixat och trixat rätt mycket med den, eftersom jag håller på med ett test, ligger kvarvarande batteritid på 25 %. Absolut godkänt får jag väl ändå säga.

Tillhör du kategorin som får hög puls när du inser att du inte ser mobilen och att du inte har full koll på var den är? Då kommer du älska funktionen Hitta telefonen. Bara en enkel touch på skärmen på klockan så svarar mobilen med ett väldigt tydligt ”I’m here”. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Slutsats

Huawei Watch GT 3 SE är med sitt överkomliga pris och sina fina funktioner både när det kommer till träning och hälsa en alldeles utomordentligt bra klocka. Rent funktionsmässigt har jag inget uppenbart att klaga på, dock hade jag önskat mig en mindre plastig känsla. Prismässigt ligger denna klocka i samma segment som Garmin Vivomove Sport, som visserligen inte är en dålig smartklocka men som oturligt nog fått ordet Sport i namnet. Är det en träningsklocka du önskar och har ett maxtak på 2 000 kronor – välj Huawei Watch GT 3 SE

Karakter
Huawei Watch GT 3 SE
Basic

Home tycker

Mycket klocka för en rimlig peng. Bra batteritid och tydlig skärm – även i solljus. Känns plastig har lite svårigheter att hitta gps-positionering vid träning utomhus.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen