Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Shokz OpenFit

Annorlunda och bra

Shokz presenterar ny hörlur med ”direct pitch air conduction-teknik”. Prislappen är lite i mastigaste laget men är det bra så kan det ju vara värt det.

Skrivet av / 2023-08-16 - 09:04
Shokz OpenFit
Åsa Warme Hallén

Jag får ett stort leende på läpparna bara av att få fram etuiet ur kartongen. Sobert beige med matt yta. Lyxigt, läckert och tilltalande. Tillhör du ”generation svart” kan du vara lugn – de finns även i svart.

Shokz Etui öppet
<
>
I den beige färgen är etuiet faktiskt skitsnyggt! Och inuti bor lurarna tryggt och säkert. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Shokz open fit är tänkta att fungera som en all allround-lur, inklusive träning, och fokus i detta test ligger mest på hur den levererar i träningssammanhang.

För att klassa in som en träningslur är ett av mina krav att de klarar fukt, regn och svett. Testobjektet är IP54-klassad, vilket gör att den klarar just detta. Men den mår troligtvis inte bra av att glömmas bort i en ficka och åka med in i tvättmaskinen.

Läs också Håll koll på din hälsa – enklare än du tror Vi blir bara äldre och äldre. Men vad är det för mening med att bli äldre om jag inte håller mig frisk? Och hur vet jag att jag får till tillräckligt mycket aktivitet i förhållande till sömn och återhämtning?

Passformen och tekniken

Det är naturligtvis otroligt viktigt att en hörlur som du använder vid träning sitter bra och inte halkar omkring och därmed drar uppmärksamheten från själva träningen. Mina öron älskar generellt inte proppar men vid fysisk aktivitet föredrar jag det ändå eftersom det dels blir så varmt med over ear-lurar och dessutom sitter de oftast inte lika stadigt vid rörelse.

Shokz OpenFit
Shokz OpenFit ser inte riktigt ut som en traditionell in-ear-lur som ska petas in i örat, men det är den ju inte heller. Luren känns stabil och gedigen och är väldigt mjuk och följsam. (Foto: Åsa Warme Hallén)

OpenFit är inte en in-ear-lur som är tänkt att stänga ute världen, utan placeras strax ovanför/framför själva hörselgången utan att täppa till den, därav namnet – open fit. För att den ska sitta fast är den försedd med en bygel som läggs runt örat.

Shokz OpenFit sitter faktiskt så himla bra på mig att jag glömmer bort att jag har de på mig även efter det att musiken tystnat! De klämmer, eller trycker inte någonstans och de rör sig inte ur fläcken. Mjuka, följsamma och smidiga att bära.

Tekniken som Shokz använder sig av kallar de ”direct pitch air conduction” vilket innebär att ljudvågorna, tack vare lurens placering, leds rakt in i hörselgången med hjälp av luften.

Konstruktionen med open fit gör att jag inte blir avskärmad från omgivningen utan hör det som händer runt om mig även när jag lyssnar på favoritmusiken. Om detta är bra eller dåligt beror såklart på vad och var du tränar. Ibland är det en fördel, och ibland en nackdel.

Appen

I det testexemplar jag får tillskickat finns ingen som helst indikation på att det finns en tillhörande app. Det finns ingen QR-kod och den nämns inte någonstans.

Men det finns en app som smidigt nog heter Shokz. Naturligtvis behövs det en uppdatering och jag tänker i mitt stilla sinne att om jag fått 100 kronor varje gång jag blev uppmanad att uppdatera en produkt hade jag snart kunnat sluta jobba…

Shokz appen 2 Shokz appen 3
<
>
”Bass Boost” tillför egentligen inte så mycket tryck, den dämpar snarare luftigheten och rymden och gör ljudbilden lite mer kompakt. ”Treble Boost” fungerar bäst på ljudböcker enligt min mening, och även på klassiska stycken och meditationsmusik. (Skärmdump från app).

Du kan styra propparna genom touch och i appen kan du personifiera dessa inställningar om du önskar ha det på något annat sätt.

Det finns inga förinställda ljudinställningar som till exempel pop, rock eller akustiskt såsom många lurar har. Däremot kan du göra, och spara, dina egna equalizer-inställningar beroende på vilket humör du är på eller vilken musik du lyssnar på.

Läs också Vardagslyx En fönsterputsrobot!? Finns det ens och kan det verkligen fungera i praktiken? Frågorna är många och jag ska se om jag lyckas få fram några svar.

Ljudet

Min vana trogen kastar jag mig bara över propparna och börjar använda dem direkt. I de fall det finns en guide brukar jag ögna igenom den lite snabbt för att se om det kan finnas något speciellt jag bör tänka på. Som jag nämnt tidigare står det ingenstans att det finns en app, vilket gjorde att jag helt enkelt körde utan app till att börja med. Och det fungerade absolut utan att OpenFit behöver skämmas.

Ljudbilden är otroligt öppen, härlig och luftig och det tillsammans med konstruktionen gjorde att jag var helt övertygad om att det jag spelade hördes högt och tydligt av min omgivning. Men så var det icke. Jag behövde faktiskt spela rätt starkt för att omgivningen skulle höra vad det var jag lyssnade på.

Shokz OpenFit
OpenFit sitter stadigt på plats mot örat. Och skulle jag av någon anledning enbart vilja lyssna med ett öra så fungerar det också. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Min farhåga var att open fit-konstruktionen skulle innebära att ljudet tunnades ut på vägen från själva luren in i örat men här finns både bas och diskant och även finstämda, sköra toner kommer fram. På min träningslista samsas tung rock med dansbandscovers och under yogapassen och meditationen är det mycket instrumentalt och finstämda toner som gäller. Och även om det i ärlighetens namn inte är full pott på alla parametrar så är det absolut tillräckligt bra, och lite till, i träningssammanhang.

Precis som vanligt ringer jag min dotter, som är den största kritikern när jag pratar i hörlurar, men även här får Shokz OpenFit godkänt.

Slutsats

Shokz OpenFit är en fantastiskt bekväm lur som jag kan bära hela dagen utan att öronen protesterar. Ljudbilden är öppen, luftig och fin utan att bli tunn och långtråkig. Har du behov av att stänga ute världen bör du satsa på en annan lur med annan teknik, men vill du ha en hörlur som klarar fysisk aktivitet och uppskattar du och dina öron open fit-tänket så kan jag inte annat än att rekommendera denna hörlur.

Karakter
Shokz OpenFit
Premium

Home tycker

Passformen. Ljudet. En riktig ”använda-länge-lur”. Priset. Passar inte dig som vill stänga ute omvärlden helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Rulla till toppen