Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Suunto Smart Heart Rate Belt

Prisvärt och bra

Testets billigaste pulsmätare kommer från Suunto

Av / 2024-06-12 - 10:06
Suunto Smart Heart Rate Belt
Åsa Warme Hallén

Jag har testat ett par klockor från Finska Suunto och alltid varit väldigt nöjd. Nu har det blivit dags för ett pulsband från samma tillverkare. Spännande!

För att få ut det bästa av Suunto smart heart rate belt behövs en nyare Suunto-klocka. Jag har fått låna en riktigt snygg Suunto Race i läckert lila – men det är en annan historia.

Läs också Massage när och var du vill Välgörande massage så ofta jag vill utan att behöva lämna hemmet. Det tackar väl ingen nej till?!

Själva bröstbandet som jag ska fästa runt bröstkorgen är mer eller mindre identiskt med det från Garmin. Stabilt och rejält. Skillnaden är däremot att själva sensorn går att plocka bort. Något jag är extra tacksam för eftersom det innebär att bröstbandet går att hållas rent och fräscht genom tvätt.

Sensorn på pulsbandet är enkelt att ta bort för att kunna tvätta bröstbandet i tvättmaskinen. Tack för det Suunto. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att komma igång och att använda

Det är enkelt att fästa, och justera, bröstbandet. På undersidan sitter två kontaktytor (elektroder) som jag behöver fukta lite för att skapa koppling mellan kropp och pulsband. Bröstbandet sitter stadigt och stabilt på plats utan att skava eller röra sig.

När jag går in i Suunto-appen för att hitta enheter som går att sammakoppla hittar jag inga pulsband alls men däremot går det enkelt att sammankoppla mobil och klocka.Jag drar slutsatsen att här behövs en klocka för att fånga upp informationen.

För att starta ett träningspass behöver jag alltså gå via klockan, vad jag också behöver göra för att själva mätningen ska ske via pulsbandet är att gå in under inställningar, anslutningar och hitta parkoppla sensor. Inte helt självklart till att börja med, men inga problem när jag väl vet om det.

På söndagar har jag för vana att ägna mig åt intervaller på spinningcykel och här kan jag reflektera över att pulsbandet, precis som väntat, reagerar snabbare på tempoväxlingar än vad en smartklocka med optisk mätning gör.

Suunto har en väldigt bra och informativ app där du kan utläsa, vrida, vända och analysera hur mycket du vill.

Suunto
Vid jämförelse mellan Suunto (pulsband vänster) och Samsung smartklocka efter avslutat träningspass framgår det att sammanställningen av mätningen är rätt lik. (Skärmdump från appar).

Fördelar…

Enligt tillverkaren går det utmärkt att tvätta resårbandet, utan sensorn så klart, i tvättmaskinen i 30 grader. Det ger absolut ett plus i kanten.

När du väl startat ett träningspass kan du lämna både klocka och mobil hemma, pulsbandet har, liksom de övriga i testet, intern lagring som sedan synkas när enheterna kommer i närheten av varandra igen.

Läs också När hundradelar räknas Ett par sportiga solglasögon som ska visa tempo och annan matnyttig information inne i själva glaset när jag är ute och springer eller cyklar. Kan det verkligen fungera?

… och nackdelar

För att starta ett träningspass behöver jag ha klockan till hands och personligen kan jag tycka att det är lite begränsande. Framförallt eftersom pulsbandet inte loggar puls automatiskt utan att något pass aktivt är påbörjat, så som pulsbandet från Garmin gör. Jag tänker att det nog är en vanesak och att det efter ett par gånger inte alls är ett problem. Men ändå värt att notera.

I de fall jag bär både pulsband och klocka under ett träningspass kan jag inte vara helt säker på att själva mätningen faktiskt sker från sensorn på pulsbandet. Det syns inte på klockan och framgår inte i appen, vad jag kan se i alla fall. Jag får helt enkelt bara lita på att jag fått till inställningarna rätt.

Slutsats

Suunto smart heart rate belt är ett bra, användarvänligt och bekvämt pulsband som ligger väldigt bra i pris så länge du är okej med att du behöver starta ditt träningspass via en klocka. Resultatet av min ansträngning presenteras på ett fint och informativt sätt i Suunto-appen och allt sammanslaget blir detta testets Bästa köp.

Karakter
Suunto Smart Heart Rate Belt
Basic

Home tycker

Priset. Bandet går att tvätta. Måste vara kopplat till enhet för att mäta.

Också i detta test:

3 pulsband

Polar Verity Sense

Katt bland hermelinerna

Ett pulsband som har samma typ av pulsmätning som en smartklocka. Utan att vara en klocka… Minst sagt förvirrande.

Fungerar utan klocka. Bandet går att tvätta. Smart simtillbehör.
Dålig kvalitet på bandet. Måste vara kopplat till enhet för att mäta.
Läs hela testet

Garmin HRM-Pro Plus

Nästan full pott

Garmin är inga nybörjare och det märks – på nästan allt.

Lättanvänt. Mäter pulsen utan att vara uppkopplat till enhet.
Priset. Går inte att tvätta.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Koll på pulsen

Smartklocka eller träningsarmband?

När hundradelar räknas

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Rulla till toppen