Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Garmin HRM-Pro Plus

Nästan full pott

Garmin är inga nybörjare och det märks – på nästan allt.

Av / 2024-06-12 - 10:06
Garmin HRM-Pro Plus
Åsa Warme Hallén

Garmin är troligtvis inte är ett okänt fenomen för någon, i deras laguppställning hittar du allt från personvågar till flygelektroniklösningar. Men just nu är det ju pulsmätare som gäller och även här har de produkter att erbjuda.

Jag har Garmin HRM-Pro Plus ,som ska vara en av toppmodellerna som förutom att det mäter pulsen också mäter löpdynamik, kadens, steglängd med mera. För att få ut det mesta och det bästa av pulsbandet testar jag det tillsammans med Garmin Forerunner 265.

Garmin
I jämförelse med min Samsung-klocka som har optisk mätning ser ett gympass ut såhär. Skillnaderna mellan EKG-mätning och optisk mätning är obefintliga på denna typ av träning. (Skärmdump från app)

Komma igång

I förpackningen hittar jag pulsbandet, som i detta fall har en sensor som inte går att ta bort. Själva bandet är rätt brett och stabilt och påminner väldigt mycket om det från Suunto.

Läs också Sov gott tack vare tekniken För att vakna pigg och utvilad behöver du somna gott och sova rofyllt. Något som kan vara lättare sagt än gjort.

Om jag vill kan jag koppla ihop pulsbandet direkt med appen Garmin Connect utan att använda mig av en klocka. Nu har ju jag även en klocka till förfogande så jag väljer att koppla ihop samtliga enheter.

Sammankopplingen är snabb och smidig.

Att använda

Bröstbandet är enkelt att fästa och smidigt att justera i storlek. På undersidan sitter två kontaktytor (elektroder) som jag fuktar lite lätt för att få koppling mellan kropp och pulsband.

I sann Garmin-anda är handhavandet smidigt och smärtfritt. I de fall jag bär både Garmin Forerunner 265 och pulsband är det pulsbandets mätning som ”tar över” och loggas i appen. Detta ser jag genom att ett litet hjärta blinkar när den söker efter puls. När hjärtat slutat blinka har klockan kontakt med sensorn och det är bara att sätta igång.

Garmin
I appen kan jag se vilken typ av enhet som använts för att logga träningen. (Skärmdump från app).

För att logga ett träningspass behöver jag starta det på en klocka, det går alltså inte att starta ett träningspass i appen. Men skulle du missa att ta med klockan är det ändå inte helt kört eftersom pulsbandet loggar träningen ändå. Vad det däremot inte har koll på är vilken typ av fysisk aktivitet du ägnat dig åt.

Under ett spinpass med korta intervaller kan jag märka att pulsbandet reagerar snabbare på tempoväxlingarna än vad klockan på min armled gör – även om själva slutresultatet med till exempel maxpuls blir densamma. Om det är viktigt eller ej är naturligtvis upp till dig att avgöra.

Garmin
Missar jag att starta ett träningspass på klockan eller helt enkelt glömmer att ta med mig den är det ändå inte fullständigt kört. Pulsbandet loggar puls och rörelse även om det naturligtvis inte kan lista ut vilken aktivitet jag ägnar mig åt. Riktigt så smart har det inte blivit. (Skärmdump från app).

Fördelar…

Garmin HRM-Pro Plus har, precis som övriga deltagare i testet, intern lagring så du behöver inte ha med dig en massa extra lull-lull när du ska ut på din träningsrunda. Du kan starta ditt träningspass på klockan och sedan lämna både mobil och klocka hemma. Dina data synkas så snart pulsbältet kommer i närheten av enheterna igen.

Läs också Kul lösning Shokz presenterar ny hörlur med ”direct pitch air conduction-teknik”. Prislappen är lite i mastigaste laget men är det bra så kan det ju vara värt det.

Nu har jag inte behövt byta batteri ännu, men enligt tillverkaren ska det nu vara betydligt enklare att byta batteri nu än vad det var tidigare. Enkelt är ju alltid bra.

… och nackdelar

Av någon anledning, som för mig är fullständigt obegriplig, går det inte att ta bort sensorn på HRM-Pro Plus. Varför Garmin har gjort detta val har jag ingen som helst aning om men även de kan tydligen ha lite otur när de tänker. Konsekvensen av detta blir alltså att jag inte kan tvätta av mitt pulsband ordentligt. Visst, i instruktionerna framgår det klart och tydligt hur jag bör göra för att hålla min produkt i bästa skick men ändå… HRM-Pro Plus ska tvättas för hand efter var sjunde användning och/eller varje simtur i bassäng. Lycka till med att hålla koll på det…

Slutsats

Garmin HRM-Pro Plus är testets dyraste pulsband och jag tycker att det är väldigt synd att man missat möjligheten att hålla det fräscht.  Däremot ger det mest data till användaren och loggar puls även utan att du aktivt startat ett träningspass. Mätresultaten känns relevanta och även om det är appen, Garmin Connect som presenterar resultaten så är det ju pulsbandet som får ta åt sig äran att samla in informationen.

Karakter
Garmin HRM-Pro Plus
Basic

Home tycker

Lättanvänt. Mäter pulsen utan att vara uppkopplat till enhet. Priset. Går inte att tvätta.

Också i detta test:

3 pulsband

Suunto Smart Heart Rate Belt

Prisvärt och bra

Testets billigaste pulsmätare kommer från Suunto

Priset. Bandet går att tvätta.
Måste vara kopplat till enhet för att mäta.
Läs hela testet

Polar Verity Sense

Katt bland hermelinerna

Ett pulsband som har samma typ av pulsmätning som en smartklocka. Utan att vara en klocka… Minst sagt förvirrande.

Fungerar utan klocka. Bandet går att tvätta. Smart simtillbehör.
Dålig kvalitet på bandet. Måste vara kopplat till enhet för att mäta.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Koll på pulsen

Smartklocka eller träningsarmband?

När hundradelar räknas

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Rulla till toppen