Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Polar Verity Sense

Katt bland hermelinerna

Ett pulsband som har samma typ av pulsmätning som en smartklocka. Utan att vara en klocka… Minst sagt förvirrande.

Av / 2024-06-12 - 10:06
Polar Verity Sense
Åsa Warme Hallén

Här hittar jag testets undantag, som dessutom kastar omkull argumenten för att använda pulsband som jag skrev i inledningen till detta test. Inte nog med att du inte alls ska fästa detta band runt bröstkorgen, det har dessutom optisk pulsmätning – precis som en smartklocka.

Jag försöker läsa mig till en förklaring till varför Polar har valt denna lösning men gåtan förblir olöst.

Läs också Kul lösning Shokz presenterar ny hörlur med ”direct pitch air conduction-teknik”. Prislappen är lite i mastigaste laget men är det bra så kan det ju vara värt det.

Med detta konstaterat är det dags att köra igång. I paketet hittar jag lite fler saker än hos de andra testdeltagarna. Förutom det elastiska bandet hittar jag även själva sensorn och en liten klämma som sensorn ska placeras i om jag ska ut och simma. Denna klämma sätter jag sedan fast i remmen på mina simglasögon, så mäts puls, distans, tempo och antal rundor i bassängen vid tinningen. Med i paketet finns även en USB-adapter som jag behöver för att kunna ladda sensorn.

Polar
Tillbringar du gärna tid i simbassängen kommer denna lilla pryl väl till pass. Här stoppar du dit sensorn och sedan fäster du hela härligheten på dina simglasögon vid din tinning. Så mäts pulsen där. På så vis slipper du störande moment runt bröstkorgen. Smart!

Jag inser snabbt är det är många småprylar som kan försvinna. Som tur väl har Polar varit smarta nog att även skicka med en lite nätpåse där sakerna kan bo när de inte används. Tack för det, Polar.

Detta är testets enda deltagare som har en sensor som jag kan/behöver ladda. En laddning räcker i ungefär 30 timmar och beroende på hur mycket och ofta du tränar är det upp till dig att avgöra om det är mycket eller lite.

Att använda

Jag kan välja om jag vill fästa bandet på under- eller överarmen. Personligen tycker jag att det är lite obekvämt och att det spänner lite till att börja med, men en bit in i träningspasset är fokus flyttat och jag känner inte av det längre.

När väl pulsbandet är på plats startar jag det genom att trycka på en liten knapp på sensorn. Går jag sedan in i Polar Flow-appen får jag frågan om jag vill använda mig av klocka eller sensor vid mätning. Väldigt smidigt.

Polar
När jag ska starta ett träningspass via appen får jag välja vilken enhet som pulsen ska mätas ifrån. (Skärmdump från app)

Polar Verity Sense är försett med sex optiska sensorer och mätningen känns korrekt i sin helhet. Däremot kan jag uppleva viss skillnad i hur snabbt det reagerar på tempoväxlingar i intervaller i jämförelse med ett pulsband med EKG-mätning. Inte helt oväntat.

Informationen i Polar Flow-appen är inte lika ingående och detaljerad som hos Garmin men kan vara fullt tillräcklig ändå.

Polar
På ett spinpass ger pulsbandet (till vänster) och smartklockan ungefär samma slutresultat. (Skärmdumpar från appar)

Fördelar…

Eftersom sensorn är avtagbar är det bara att lägga ned bandet i en tvättpåse och hysta in det i tvättmaskinen för att hålla det hygieniskt och fräscht.

Polar Verity Sense är det enda pulsbandet i testet som går att startas direkt via appen på telefonen, vilket är toppen om du skulle missa att ta med dig klockan eller helt enkelt inte vill lägga pengar på en smartklocka.

… och nackdelar

Om du av någon anledning missar att få med dig både mobil och klocka är det kört. Pulsbandet loggar ingen information om det inte först kopplas upp mot en enhet. Något det har gemensamt med Suunto i detta test.

Läs också När hundradelar räknas Ett par sportiga solglasögon som ska visa tempo och annan matnyttig information inne i själva glaset när jag är ute och springer eller cyklar. Kan det verkligen fungera?

Om det är en nackdel eller ej är upp till dig att bestämma, men eftersom mätningen sker optiskt blir inte mätningen helt och hållet lika exakt som en mätning som görs med EKG (med bröstband runt bröstkorgen).

Efter bara ett par gångers användning ser bandet ut såhär. Det är faktiskt lite trist. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Är skälet att införskaffa ett pulsband att du vill använda det tillsammans med träning där det är olämpligt att bära något på armen så är ju inte detta ett strålande alternativ.

Slutsats

Personligen har jag inget emot Polar Verity Sense. Mätresultaten är relevanta och de presenteras fint och överskådligt i appen. Men syftena med att träna med pulsband är i huvudsak tre. Dels ska mätningen ska vara mer exakt och direkt tack vare EKG-mätning. Dels ska mätningen ske på en kroppsdel (runt bröstkorgen) som inte påverkas på samma sätt av rörelse som armen och sist men inte minst ska själva sensorn inte vara i vägen vid träningsformer som en klocka inte fungerar för. Därför blir mina tankar lite tudelade.

Karakter
Polar Verity Sense
Basic

Home tycker

Fungerar utan klocka. Bandet går att tvätta. Smart simtillbehör. Dålig kvalitet på bandet. Måste vara kopplat till enhet för att mäta.

Också i detta test:

3 pulsband

Suunto Smart Heart Rate Belt

Prisvärt och bra

Testets billigaste pulsmätare kommer från Suunto

Priset. Bandet går att tvätta.
Måste vara kopplat till enhet för att mäta.
Läs hela testet

Garmin HRM-Pro Plus

Nästan full pott

Garmin är inga nybörjare och det märks – på nästan allt.

Lättanvänt. Mäter pulsen utan att vara uppkopplat till enhet.
Priset. Går inte att tvätta.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Koll på pulsen

Smartklocka eller träningsarmband?

När hundradelar räknas

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Rulla till toppen