Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Sage The Barista Touch Impress

Den bästa av sitt slag på marknaden

Den senaste espressomaskinen från Sage är den bästa någonsin från varumärket och bevisar deras filosofi. Nämligen att det går att tillverka en användarvänlig espressomaskin som inte kompromissar med de klassiska espressodygderna.

Av / 2024-05-10 - 09:15
Sage The Barista Touch Impress
Lasse Torp Hansen

Sage Barista Touch Impress är det definitiva beviset på att riktig espresso kan vara enkelt. Maskinen är till och med lättare att leva med än den dubbelt så dyra Sage The Oracle Touch, som jag tyckte var toppen av användarvänlighet när det gäller halvautomatiska espressomaskiner.

Faktum är att Touch Impress är så bra att jag köper den till mig själv.

Sage har alltid velat göra livet som espressokännare enklare. De erbjuder maskiner med inbyggd kvarn, temperaturkontroll, automatisk mjölkskummare och en lättanvänd pekskärm som guidar dig genom hela processen.

Maskinerna är aldrig helautomatiska, så du måste fortfarande ställa in kvarnen exakt, tampa kaffet korrekt och se till att du använder rätt förhållande mellan vatten och kaffe. Det är priset du betalar för den intensiva, sirapsliknande espresso som du bara kan få från en manuell eller halvautomatisk maskin med en riktig filterkorg, där trycket bara skapas av det malda kaffet.

Men nu har Sage kommit på en annan enkel funktion som gör det nästan omöjligt att göra en dålig kaffeshot, även mycket tidigt på morgonen.

sage anmeldelse
Bönbehållaren rymmer hela 340 gram. (Foto: Lasse Torp Hansen)

En genial funktion

Det låter kanske oansenligt, men den nya funktionen är en inbyggd tamper. Ett metallhandtag på sidan som fysiskt trycks ned för att komprimera kaffet efter att det har malts i filtret.

Inte nog med att den tampar kaffet perfekt varje gång, den mäter också hur mycket kaffe som finns i filterkorgen och justerar så att du alltid får rätt mängd. Om det är lite för lite lägger den till mer. Om det är för mycket ber den dig artigt att använda det medföljande ”Razor”-verktyget för att ta bort lite kaffe från filterkorgen.

Espresso är knepigt eftersom de flesta variabler påverkar varandra. Ljusrostade och mörkrostade bönor har olika densitet, vilket påverkar hur mycket motstånd vattnet möter. Detta påverkar i sin tur hur kaffet ska malas, och så vidare och så vidare.

Men att ha samma volym i filterkorgen varje gång, samt en fast inställd mängd vatten, temperatur och automatisk mjölkskumning gör att det är väldigt lite som kan gå fel när man gör morgonkaffet.

Du måste fortfarande hitta rätt kvarninställning, men pekskärmen guidar dig genom den på ett mycket lärorikt sätt och låter dig smaka dig fram till önskat resultat. När den har mätt upp rätt mängd kommer den ihåg och ger dig samma mängd kaffe varje gång. Det kunde verkligen inte vara lättare.

SageImpress3 SageImpress2
<
>
Handtaget är vackert tillverkat av metall och det känns tillfredsställande att använda tampern. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Workflow

När du öppnar en helt ny påse kaffe kan du använda den inbyggda guiden för att hitta rätt kvarninställning. Det kan enkelt göras på mindre än 5 minuter.

Många av inställningarna, som temperatur och vattenvolym, är inte i siffror, utan kallas helt enkelt ”mer” eller ”mindre”. Det är inte idealiskt, men på ett sätt är det befriande att tvingas smaka sig fram, istället för att använda ett ”korrekt” recept från ett kaffeforum.

När dina bönor har den önskade inställningen kan du använda de inbyggda recepten eller skapa dina egna. Maskinen är klar att användas bara 3 sekunder efter att du slagit på den.

Sedan sätter du filtret i kvarnen, trycker på kvarnen och väntar cirka 12 sekunder. Du trycker sedan ner metallhandtaget och pressar ihop kaffet. Du kommer att se ett litet grönt ”V”, som talar om för dig att mängden är korrekt. Sedan flyttar du över filtret till brygghuvudet och trycker på start.

Du får en timer på skärmen medan du brygger, så att du kan hålla ett öga på om ditt kaffe går igenom någorlunda normalt. En shot espresso tar vanligtvis mellan 25 och 35 sekunder.

Morgonkaffet kan således bli klart på mindre än en minut. Och resultaten är genomgående bra! Man känner verkligen att man har tyglat espresson.

SageImpress5 SageImpress4
<
>
Maskinen håller din hand, men uppmuntrar dig också att hitta dina egna preferenser. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Mjölk

Touch Impress använder samma mjölksystem som imponerade i Nespresso Vertuo Creatista. Det är ett system man hittar på flera av maskinerna från Sage, och det fungerar fantastiskt bra. Mjölkstrukturen ger både helautomatiska maskiner och medelmåttiga baristor på pälsen.

Med Touch Impress har du möjlighet att specificera vilken typ av mjölk du använder, och på så sätt uppnå ännu bättre resultat med antingen komjölk, mandelmjölk, havremjölk eller sojamjölk. Det imponerar oavsett vilken mjölk du använder. Det är ett av de enda automatiska systemen på marknaden som kan leverera den speciella textur som krävs för att göra latte art.

Maskinen föreslår automatiskt 65 grader för komjölk och 55 för växtmjölk, vilket är en bra utgångspunkt för att få i sig varmast möjliga mjölk innan oönskade bismaker från uppvärmningen uppstår. En stålkanna på 480 ml medföljer, som du fyller med mjölk och ställer under ångarmen. Den får inte vara våt, eftersom det förvirrar termometern.

En full kanna tar cirka 54 sekunder att värma upp till 65 grader. Touch Impress kan inte ånga mjölk medan den brygger kaffe. Men du kan ställa kannan på plats och trycka på start så startar den när den bryggt klart.

Sage test
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Bara en mindre Oracle Touch?

Man kan kanske tro att Touch Impress bara är en mindre, billigare version av Sage The Oracle Touch. Men det finns några betydande skillnader, som förmodligen avgör om den ena eller den andra maskinen är rätt för dig som letar efter en allt-i-ett-maskin, för både kaffeentusiasten och hushållet.

Oracle Touch är baserad på Sage Dual Boiler, som är en mer hobbyfokuserad espressomaskin. Dess pannor behöver 30 minuter för att värma upp allt innan det är temperaturstabilt. Det är samma maskin, men med tillägg av en kvarn, en pekskärm och en automatisk tamper. Den klarar verkligen allt, men den kräver uppvärmningstid och att man sätter sig in i de rätta temperaturerna och hur man ska träffa rätt med kvarnen, eftersom pekskärmen inte guidar dig riktigt lika mycket som i Touch Impress.

Läs också Hur smakar 30 000-kronors kaffe? Om pengar inte ska stå i vägen för din kaffeupplevelse har vi testat några av de dyraste och häftigaste espressomaskinerna på marknaden.

Sage the Barista Touch Impress är baserad på Sage the Barista Touch, som i sin tur är baserad på Barista Express. Dessa maskiner använder inte pannor för att värma upp vattnet utan istället ett så kallat TermoJet-system, där vattnet rinner genom ett tunt, väldigt varmt metallrör. Den är mycket snabbare, men inte lika temperaturstabil som en panna, som sakta sprider en jämn värme till hela maskinen.

Enligt min mening är Touch Impress ganska stabil i sin temperatur, och jag har inte upplevt några problem med dess konsistens, inte ens när jag gör många shots i snabb följd. Tvärtom, dess tamper och kaffemätningssystem säkerställer att kaffedosen endast fluktuerar minimalt. Det automatiska systemet i The Oracle var inte lika exakt. Faktum är att hela maskinen är lite för nördig för min smak, och jag saknar inte de mer klassiska egenskaperna som The Oracle erbjuder.

sage test
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Kaffekvaliteten

Kaffekvaliteten är, som förväntat, hög. Det finns en anledning till att vissa Sage-maskiner ofta rekommenderas till personer som vill börja med espressohobbyn. Maskinen levereras med både traditionella filter, som inte ger ett falskt tryck, och så kallade pressurized filter, som gör det. De sistnämnda är bra om man inte orkar bry sig om att ställa in kvarnen rätt, men kaffekvaliteten sjunker till följd av det, och kommer mer att likna kaffet från en helautomatisk maskin. Här är maskinen uteslutande testad med det traditionella dubbelshot-filtret.

Maskinen doserar runt 18 gram kaffe i filtret och varierar sällan med mer än 0,8 gram, vilket är imponerande när vi pratar om ett automatiskt doseringssystem.

Den dosen kan lätt förvandlas till 36 gram läcker, balanserad espresso. Något en helautomatisk maskin inte kan göra utan att servera dig mycket surt, underextraherat kaffe.

Maskinen är i första hand testad med ett brasilianskt kaffe som heter Flaming Sunrise, som rostas av Yellow Bird Coffee. Det visade sig vara en otroligt intressant tolkning av modernt mörkrostat kaffe. Och en perfekt böna för den som inte tycker att kaffe ska  ha smak av hallon med citron.

Flaming Sunrise hade en läcker konsistens och samtidigt en behaglig smak av mörk choklad med mild syra. Ett mycket lyxigt kaffe att dricka som ren espresso. Det är möjligen utformat specifikt för att passa maskinens standardinställningar, så att få ut det mesta av det var inte en svår uppgift.

Läs också Nya Nespresso är ett dyrt nöje Nespressos och Sages nya maskin kan brygga över en halv liter kaffe med bara en kapsel och skumma mjölk på barista-nivå. Men den kostar!

Ljusrostat kaffe är vanligtvis svårare att få ut smaken ur. Utmaningen denna gång var ett tvättat kaffe från Burundi köpt från La Cabra i Köpenhamn. Det krävdes högsta temperatur och lite mer vatten för att få ut en balanserad smak. Smaken var ganska fin och subtil, och syran var fruktig. Ett väldigt sött kaffe som dock inte hade en jättekraftig konsistens. Att få ut en bra espresso ur bönorna var inget problem, även om de krävde några ändringar av inställningarna.

Själva kvarnen är från Baratza, som är ett av de mest rekommenderade märkena för nybörjarespressokvarnar på olika espressoforum. Även om den bara har 30 inställningar har det inte funnits några svårigheter, som att försöka få till en inställning mellan 2 steg. Ändringarna är tillräckligt små, så det räcker med 30 inställningar.

När du gjort din kaffe märker du att det inte ingår någon knockbox för kaffesump i förpackningen. Visst kan man klara sig utan, på samma sätt som man kan äta biff bearnaise utan bestick, men det är inte precis civiliserat.

SageImpress8 SageImpress9
<
>
Flaming Sunrise kom med från distributören, så det är möjligen skräddarsytt för maskinen. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Slutsats

Sage Barista Touch Impress är en så bra allt-i-ett-maskin att jag köper den. Den har det bästa arbetsflödet man kan tänka sig i en espressomaskin, och den ger mycket pålitliga resultat med endast extremt liten ansträngning. Den är lätt att leva med varje dag, och klarar lätt moderna, ljusrostade bönor.

Även om The Oracle har fler alternativ som tilltalar espresso-nörden, är det lägre priset och det förbättrade arbetsflödet mer än tillräckligt för att övertyga mig om att Touch Impress är den bästa halvautomatiska espressomaskinen med inbyggd kvarn på marknaden just nu. Och lika viktigt är att du kan stänga av alla automatiska funktioner, om du inte vill använda dem eller vet bättre själv.

Karakter
Sage The Barista Touch Impress
Premium

Home tycker

En av de enklaste ”riktiga” espressomaskinerna på marknaden. Bra kaffekvalitet. Har gott om utrustning. Priset är rimligt. Ett mycket öppet system där man inte behöver göra som det står om man vet bättre än maskinen. Knockbox ingår inte. Locket till vattentanken är lite irriterande.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Ljud & Bild
Rulla till toppen