Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 4 espressomaskiner i toppklass

4 av de dyraste espressomaskinerna på marknaden

Om pengar inte ska stå i vägen för din kaffeupplevelse har vi testat några av de dyraste och häftigaste espressomaskinerna på marknaden.

Av / 2023-11-04 - 10:10
4 espressomaskiner i toppklass
Lasse Torp Hansen

Produkter i detta test

Det finns många prisvärda espressomaskiner på marknaden. Men det är inte dem vi är intresserade av den här gången. I stället testar vi fyra lyxiga espressomaskiner som alla erbjuder olika grader av espressokvalitet och smarta lösningar.

Vi har därför samlat ett urval av de dyraste helautomatiska espressomaskinerna på marknaden för att se hur mycket smak och användarvänlighet som kan fås för pengar. Är espresson från en maskin som kostar mer än 30 000 kronor bättre än från en maskin som kostar hälften så mycket? Sparar den dig tid och besvär? Det återstår att se.

Siemens bidrar med nya EQ900, som bygger vidare på det recept som gav lillebror EQ700 segern i vårt förra stora test av helautomatiska espressomaskiner.

Från Delonghi har vi lånat flaggskeppet Maestosa, som är fullmatad med utrustning för både kontorsbruk och köket hemma. Från Jura har vi toppmodellen Z10, som har en konservativ och kvalitetsfokuserad inställning till både material och espresso.

Sist men inte minst testar vi Sage The Oracle Touch, som faktiskt inte är en helautomatisk, utan en halvautomatisk espressomaskin som strävar efter att vara lika praktisk som resten av gänget. Den hoppas kunna slå konkurrenterna med sin traditionella espresso utan att vara för besvärlig i vardagen.

Espresso1 Espresso2
<
>
Med Sage behöver man mer talang än jag har för att göra en skiktad macchiato. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Dyra och billiga bönor

Alla maskiner testas med samma två kaffebönor. Dyra och billiga. Den billiga är Lavazza Oro, som finns i de flesta livsmedelsbutiker. Den kostar cirka 233 kronor per kilo. Det är en behaglig mellanrostad Arabica-blandning från Central- och Sydamerika. Det har lite syra, men mestadels en behaglig, söt smak som tilltalar de flesta.

Det andra kaffet är mer i linje med prisklassen för de dyra maskinerna. Det Köpenhamnsbaserade rosteriet Kaffedepartementet tar 428 kronor för ett halvt kilo av sitt Negele Gorbitu. Det är en mellanrostad Single Estate-böna som kommer från samma gård i Etiopien. Den fermenteras anaerobt, vilket är en metod som ger mycket kraftfulla smaker, särskilt av fikon och apelsinchoklad. Det finns också gott om syra. Det är en personlig favorit och det var logiskt att testa dessa maskiner med ett välbekant kaffe för att bedöma skillnaderna mellan dem.

Espresso3 Espresso4
<
>
Sage tar en helt annan väg till automatisk espresso. Foto: Lasse Torp Hansen

Så testas maskinerna

Först och främst testas kvaliteten på espresson. I det här prisläget finns det ingen ursäkt för medelmåttigt kaffe! Maskinerna testas varje dag i flera veckor. Dessutom gjorde vi ett jämförande smaktest med två kaffeälskande gäster för att se om det fanns någon konsensus om vilken maskin som gjorde den bästa espresson och mjölkskummet.

I det här testet är användarvänligheten nästan lika viktig som kaffet. Det är ju trots allt därför man köper en helautomatisk maskin. Materialkvalitet, pekskärm, koppvärmare, smarta lösningar och användbarheten hos de tillhörande apparna bidrar alla till att göra maskinerna enkla att leva med. Vissa har bättre lösningar än andra.

Även om helautomatiska maskiner lovar att göra allt arbete finns det alltid mycket smak att vinna genom att justera inställningarna och kvarnen. Det är ett rimligt antagande att köpare av dessa maskiner faktiskt kommer att använda de avancerade anpassningsalternativen för att få ut det mesta av sitt kaffe. Vi kommer att ta reda på hur lätt det är att få maskinerna att prestera på topp.

Förväntningarna är skyhöga i den här prisklassen.

Produkter i detta test

Siemens EQ900

Godkänd i teorin - misslyckad i praktiken

Den högteknologiska EQ900 kan kontrollera praktiskt taget alla aspekter av espressobryggning. Den slår konkurrenterna på utrustning och pris, men förlorar på den viktigaste egenskapen: smaken.

Designen är lyckad och skärmen är bättre än konkurrenternas. Det är även den medföljande appen. Det finns tillräckligt med alternativ för att tillfredsställa även den mest nördiga av kaffedrickare. Två bönbehållare, var och en med sin egen kvarn, är en lyx. Det är en enkel maskin att leva med varje dag.
Espresson är helt enkelt inte i nivå med konkurrenterna. Kvaliteten på espresso, americano och cappuccino är under genomsnittet, vilket är en stor kompromiss i en så dyr maskin. Du kan inte programmera maskinen så att den startar vid en viss tid varje dag.
Läs hela testet

Jura Z10

Den konservativa inställningen till espresso

Jura Z10 erbjuder lyx och kvalitet. Detta gäller både byggkvaliteten och espresson. Utrustningslistan är kortare än andra maskiner i denna prisklass, men Z10 erbjuder bekanta traditioner snarare än de senaste innovationerna.

Materialen är lyxiga och det finns läckra detaljer genomgående i designen. Kaffet blir bättre än med andra helautomatiska maskiner. Det är enkelt att finjustera inställningarna för att få ut mesta möjliga av maskinen.
Det finns mindre utrustning än hos konkurrenterna. Pekskärmen är inte på något sätt modern. Två bönbehållare och en koppvärmare förväntas till detta pris. Appen är mest för dekoration. Man kan inte göra två mjölkdrycker samtidigt. Mjölkbehållaren måste köpas separat.
Läs hela testet

Delonghi Maestosa

Den kan allt, men hör den hemma i ett kök?

Maestosa erbjuder god espresso och massor av utrustning, men man får en krypande känsla av att den hör hemma på kontoret, inte i köket.

På många sätt kombinerar den kaffekvaliteten hos Jura Z10 med utrustningslistan hos Siemens EQ900. Två bönbehållare, var och en med sin egen kvarn, är en lyxig lösning. Koppvärmaren är uppskattad. Appen tillför några nya, användbara inställningar. Kaffekvaliteten är hög.
Den är svår att ställa in korrekt. Användarvänligheten är inte bra. I synnerhet är det svårt att justera kvarnen. Skärmen är lika trist som på Jura Z10. Den verkar mer gjord för ett kontor än ett hemmakök.
Läs hela testet

Sage The Oracle Touch

Den enklaste vägen till traditionell espresso

Sage försöker göra riktig, gammaldags espresso enkelt. Det gör även de helautomatiska espressomaskinerna i testet, men till skillnad från dem vägrar Sage The Oracle Touch att kompromissa med styrkan, texturen och smaken av klassisk espresso.

Sage gör det enkelt att göra riktig, gammaldags, traditionell espresso. Trots att det krävs mer arbete jämfört med helautomatiska maskiner kan man lätt leva med det varje dag. Den gör det enkelt att starta en hobby som espressoentusiast. Maskinen kan uppgraderas löpande om man vill ha finare eller bättre utrustning. Mjölken är i världsklass
Den är krånglig att anpassa till nya bönor. Det är lätt att råka göra odrickbart kaffe medan man lär känna den. Det finns ingen app. För vissa kommer den inte att vara tillräckligt automatisk. För entusiaster är den för begränsad.
Läs hela testet

1 reaktion på ”4 espressomaskiner i toppklass”

  1. Köpte en Oracle touch för 2,5 år sedan och den gör fantastisk kaffe MEN kvalitén på maskinen är helt otroligt dålig. Googla t.ex. ”Oracle touch docent heat up after descaling” och läs om problemen som kommer när man använder avkalkningsfunktioen eller om alla som har problem med att huvudsäkrigen i huset går eftersom de börjar läcka vatten.

    Min maskin väntar nu på en service för ca 5000 kr 🙁

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Ljud & Bild
Rulla till toppen