Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 4 smarta blodtrycksmätare

Håll enkelt koll på blodtrycket hemma

Högt blodtryck är en folksjukdom och det är enkelt att övervaka det utan att behöva springa till doktorn hela tiden.

Av / 2024-04-07 - 11:54
4 smarta blodtrycksmätare
Jonas Ekelund

Produkter i detta test

Blodtrycket är den kraft som blodflödet trycker med mot artärernas väggar. Det anges med två värden. Det högsta trycket i hjärtcykeln kallas systoliskt tryck och uppstår när hjärtmuskeln dras samman och blodet pressas ut i kärlen. Det lägre kallas diastoliskt tryck och är trycket när hjärtmuskeln sträcker ut och fyller hjärtat med blod igen.

Högt blodtryck kan skada hjärt-kärlsystemet, öka risken för blodproppar och hjärnblödning samt skada njurarna. Orsaken till högt blodtryck kan vara allt från övervikt eller stress till alkoholkonsumtion eller oundvikligen hög ålder. Det kan också vara orsakat av sjukdomar som njursjukdomar eller hormonrubbningar, smärttillstånd eller sömnapné.

Ungefär en tredjedel av vuxna har ett blodtryck som ligger över 140/90. Upp till medelåldern är det vanligare att män har det, medan det på äldre dagar är vanligare bland kvinnor. Det rekommenderas att mäta sitt blodtryck en gång om året från 45-årsåldern.

Systoliskt Diastoliskt
Högt blodtryck, grad 3 (svår) > 180 > 110
Högt blodtryck, grad 2 (måttlig) 160–179 100–109
Högt blodtryck, grad 1 (mild) 140–159 90–99
Högt normalt 130–139 85–89
Normalt 120–129 80–84
Optimalt < 120 < 80

För att få ner blodtrycket kan man sänka sin alkoholkonsumtion, gå ner i vikt, motionera, sova bättre och stressa mindre. Röker man ska man naturligtvis sluta. Bättre kost med mindre salt hjälper också till. Räcker inte det finns blodtryckssänkande medicin.

Läs också Prylarna som gör dig friskare och piggare Smarta hälsoprodukter hjälper både dig och doktorn att hålla dig frisk.

Vad finns det för typer av mätare?

Även om det kan vara lockande att skaffa en mätare som sätts runt handleden så rekommenderas de egentligen bara för dem som av medicinska skäl inte kan använda en vanlig. De är känsliga och svåra att få att sitta exakt rätt.

I stället bör de allra flesta använda en manschett som sätts runt överarmen. Där finns det dels de som sitter ihop med mätapparaten med en slang, dels de som är allt-i-ett där apparaten sitter fast på manschetten. Läkare verkar föredra den första varianten medan vi konsumenter tycker det är mer praktiskt att slippa slangar.

Mätaren fungerar på samma sätt som när en läkare tar ditt blodtryck manuellt med en uppumpningsbar blodtrycksmanschett och lyssnar med ett stetoskop. Först pumpar man upp den så att blodflödet upphör. Sedan släpper man på trycket tills man hör blodet rusa tillbaka, där får man det systoliska trycket. Därefter fortsätter man lossa på den tills ljudet upphör och där är det diastoliska trycket. Den enda skillnaden är att apparaten naturligtvis gör detta automatiskt.

Alla mätare i testet hade en app (Skärmbild: L&B Home)

Varför varierar mätningarna?

Blodtrycket kan variera av en mängd anledningar. Det påverkas av föregående aktiviteter, stress, tid på dagen och tekniken för att mäta. Ofta är det högt på tidig morgon för att sjunka i slutet av morgonen, stiger sedan igen på eftermiddagen och går ner på en låg nivå på natten. Det kan därför vara en idé att i början mäta flera gånger under dagen för att hitta en tid när ditt blodtryck är ”normalt” och att sedan mäta på samma tid varje gång.

Det är ytterst viktigt att det är rätt storlek på manschetten och ligger man på gränsen är det en bra idé att mäta då och då. Den måste också sitta sätt. Cirka en fingersbredd ovanför armbågen, med märkningen för ”artär” på insidan av armen. Dra åt den så pass att det är svårt att få in två fingrar mellan manschetten och armen.

Goda råd inför blodtrycksmätning

Det är viktigt att undvika de flesta aktiviteter 30 minuter innan man gör mätningen. Det inkluderar att äta, dricka alkohol eller kaffe, röka, bada och naturligtvis träna. Gå på toaletten. Vila 5–15 minuter innan mätningen, gärna utan ljud och starkt ljus och undvik all aktivitet inklusive att scrolla på mobilen eller prata. Andningsövningar är bra för att lugna ner kroppen. Sitt på en stol med båda fotsulorna i golvet och vila armen på bordet med handflatan uppåt. Manschetten ska vara i nivå med hjärtat. Prata inte eller rör dig under mätningen.

Samtliga mätare avviker minimalt från professionella mätningar. (Grafik: L&B Home)

Produkter i detta test

Beurer BM 81

Inget krångel men lite klumpig

Bra för den som bara vill trycka på en knapp och se om blodtrycket är okej eller inte.

Fiffig manschett som spänns med ett vred. Stora tydliga siffror på displayen och färgkodad lampa.
Inte uppladdningsbar. Något obekväm på grund av den klumpiga panelen. Knepig användning med panelens knappar.
Läs hela testet

Braun ExactFit 5 Connect BUA6350

En bra mätare till ett bra pris

En lättanvänd blodtrycksmätare med exakt mätning till ett förmånligt pris.

Två storlekar på manschett. Förvaringsväska medföljer. Lättläst skärm och pedagogisk färgkod. Lättanvänd.
Något pilligt med kardborrbandet. Inte uppladdningsbar. Appen hade gärna fått vara mer avancerad.
Läs hela testet

Omron M7 Intelli IT AFIB

Proffsmätaren för vanligt folk

Pedagogisk information, enkel hantering och idiotsäkra mätningar ger segern.

Näst intill omöjligt att sätta manschetten fel. Enormt teckenfönster med mycket information. Bra app med goda råd. Förvaringsväska medföljer.
Inte uppladdningsbar. Ingen enkel röd-gul-grön indikering som de andra.
Läs hela testet

Withings BPM Connect

För teknikentusiasten och esteten.

Minimalistisk blodtrycksmätare för den som gillar att ha alla siffror i mobilen.

Uppladdningsbart batteri. Kan användas av en hel familj. Smidigt format. Mycket bra app. Ansluter med wifi i stället för Bluetooth.
Mäter inte arytmi. Lite omständlig manschett. Lite info på mätaren, för den som föredrar det före mobilappar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Rulla till toppen