Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Miele KS 4885 DD N

Rymligt kylskåp med smarta funktioner

Vi har testat ett kylskåp som både meddelar när dörren är öppen och har plats för en hel plåt med kakor.

Av / 2024-04-17 - 08:58
Miele KS 4885 DD N
Pernille Redder

Först trodde vi att vi hade startat diskmaskinen och glömt bort den igen. Ljudet av vatten som rinner genom rör kunde bara komma därifrån.

Men nej. Det var Miele-kylen vi kunde höra. Och efter en testperiod på drygt två veckor kan vi konstatera att livet med det här kylskåpet innebär att leva med ljudet av plaskande vätska.

Enligt tillverkaren håller kylskåpet en ljudnivå på 35 dB, vilket verkligen är hedervärt, och det hörs inte ett särskilt högt “brummande” från kylskåpet. Men med jämna mellanrum kan man tydligt höra kylvätskan röra sig i skåpet, och för ett fristående skåp i ett kök är det ett ganska påtagligt ljud att behöva leva med.

Med appen kan kylskåpet fjärrstyras och det skickas ett meddelande om dörren lämnas öppen. (Skärmdump: Miele-appen)

Uppkopplad

Låt oss fokusera på något mindre lågteknologiskt än ljudet: den app som Miele har utvecklat och utrustat kylskåpet med. Kylskåpet ansluter till hemmets Wi-Fi med antingen WPS eller den ovan nämnda appen. I vårt fall använder vi appen, som kräver att vi själva anger nätverksnamn och kod, men sedan är det igång på nolltid.

Det bästa med appen är att man kan fjärrstyra kylen och få en notis om dörren är öppen.

Vi testar funktionen och till en början piper kylen med ett larm, som kan ställas in på olika volymer. Smart. Efter det tredje pipet visas ett meddelande på mobiltelefonen om att dörren är öppen.

Det är bra tänkt att din smartphone inte översvämmas av notiser varje gång dörren har stått öppen några sekunder för länge, men att det däremot kommer ett meddelande om någon i familjen faktiskt glömt att stänga den.

Så här festligt presenteras “party mode” i menyn, men namnet syftar helt enkelt på superkylfunktionen. (Foto: Pernille Redder)

Partyläge

Mieles kylskåp har ett par olika funktioner, som båda kan ställas in antingen från appen eller direkt från menyn högst upp på kylskåpet när dörren är öppen.

De flesta kylskåp har en semesterfunktion som minskar energiförbrukningen eftersom det inte förväntas att dörren ska öppnas på några dagar. I Mieles fall ställer kylskåpet in sig på en temperatur på 15 grader, vilket verkar väl högt, men man har ju inte mjölk i skåpet när man är på semester.

Ännu festligare är kylskåpets partyläge, som till och med illustreras med ett cocktailglas på kylskåpets meny. I själva verket är partyläget bara den funktion som andra tillverkare kallar “supercool” eftersom kylskåpet kan kyla stora mängder på kort tid.

Läs också Enkelt och praktiskt utan att vara smart Ska det vara praktiskt och grönt när det gäller matavfall är Electrolux 800 Cooling 360° rätt val. Men ska det vara smart och high-tech får du leta någon annanstans.

Inredning

Med tanke på att de flesta moderna kök är utformade med lådor eftersom det onekligen är lättare att få en överblick när man ser saker ovanifrån, kan man undra varför de flesta kylskåp bara har en eller två lådor. Saker gömmer sig längst bak på hyllorna och plötsligt hittar man något som man för länge sedan hade glömt bort att man hade köpt.

Men inte i det här kylskåpet. Miele har gett oss hela tre djupa lådor för maximal överblick och för att tillgodose en livsstil där många av oss har börjat äta mer frukt och grönsaker. Det enda vi skulle kunna önska oss är faktiskt en fjärde låda.

Mieles kylskåp kännetecknas av exceptionellt bra belysning med LED-lampor på alla hyllor (Foto: Miele)

Maten håller längre

Kylskåp i denna klass har oftast särskilda zoner för att förlänga hållbarheten på maten, och det har även detta kylskåp. Miele lovar att grönsaker kan hålla sig upp till fem gånger längre i PerfectFresh Pro Zone, där temperaturen är lägre, 0-3 grader, och luftfuktigheten är kontrollerad.

Den översta lådan är kallast, och hyllan direkt ovanför den översta lådan är märkbart kallare än de andra hyllorna i skåpet. Men det är inte det bästa med den hyllan.

Vi bakar mycket hemma hos oss, och en sak vi ofta saknar är möjligheten att ställa en hel bakplåt med till exempel kakor eller bullar i kylen. Det kan man göra på den nedersta, iskalla hyllan, och det är helt perfekt. Om det här kylskåpet var vårt skulle det snabbt ha blivit en favoritfunktion.

Läs också Samsung Family Hub blir nästan som en familjemedlem Samsungs Family Hub är fullspäckad med smarta funktioner.

Konstruktion

Förutom funktionell design har Miele också tänkt på belysning. Det finns nämligen LED-lampor på kanten av alla hyllor, så att du kan se innehållet även om du täcker för ljuspanelerna på bakväggen. De små dioderna aktiveras helt enkelt när vi klickar hyllorna på plats, och de ger ett trevligt, svalt ljus.

När kylskåpet är stängt är det också så nära en fröjd för ögat som man kan komma med ett klassiskt stålkylskåp. Och tack vare det stora och ergonomiskt utformade handtaget slipper du få kladdiga fingeravtryck på dörren.

Å andra sidan är Miele-logotypen som är präglad i metallen i mitten av dörren lite för iögonfallande för vår smak.

Slutsats

Vi skulle vilja se en app med fler funktioner, och vi skulle framför allt vilja att kylskåpet inte låter som om någon sätter på vattnet med jämna mellanrum. Med det sagt är det en riktigt fin, solid och funktionell kyl med många bra detaljer.

Karakter
Miele KS 4885 DD N
Premium

Home tycker

Rymlig och genomtänkt inredning med tre stora lådor och belysning på hyllorna. Kylskåpet är lite bullrigt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Rulla till toppen