Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Bosch Serie 6 Köksmaskin (MUMS6ZS00)

Stark motor i okonventionell förpackning

Även om den inte erbjuder en klassisk mixerdesign, fokuserar den nya arbetshästen från Bosch på det viktigaste: motorn.

Av / 2024-04-06 - 12:23
Bosch Serie 6 Köksmaskin (MUMS6ZS00)
Lasse Torp Hansen

En köksmaskin eller matberedare är i grunden en snurrande motor som inte bryr sig om den driver en degkrok eller en köttkvarn. Bosch har insett detta med den nya köksmaskinen i serie 6, som har en stor motor på 1 600 W med 10 års garanti. En markant starkare motor än man hittar i de flesta köksmaskiner, och rätt ställe att investera om man vill ha en produkt med lång livslängd. Maskinen erbjuder också ett par automatiserade recept där maskinen själv bedömer rätt konsistens på t.ex. maräng, vispgrädde eller jästdeg.

Precis som liknande maskiner är den inriktad på bakning och levereras med visp, omrörare, degkrok och lock. Du har också möjlighet att köpa till en mixer, pastamaskin och köttkvarn. Dessutom har maskinen en mycket praktisk inbyggd våg och en unik, relativt kompakt design.

bosch serie 6
Det finns gott om tillbehör att köpa om man behöver det. (Foto: Bosch PR)

Användarupplevelsen

Köksmaskiner tar vanligtvis mycket plats i köket, men Series 6 är ganska kompakt. Maskinen har små handtag på undersidan, vilket gör det förvånansvärt smidigt att flytta den åtta kilo tunga maskinen. Det är en stor fördel eftersom man då kan förvara den i ett skåp istället för på köksbänken.

Maskinen styrs via en 2,7-tums pekskärm, som i de flesta fall inte är tillräckligt stor för att man ska kunna läsa vad som står på den. Oftast måste man vänta i spänning medan texten långsamt glider över skärmen. Lyckligtvis är menyn tydlig och själva motorn styrs via en ratt på sidan, inte via pekskärmen. Om man vill ansluta ytterligare tillbehör kan man göra det på maskinens ovansida, där ett lock magnetiskt döljer anslutningen. Det finns en sekundär anslutning som man kommer åt genom att ta bort skålen och tippa ner maskinens ovansida. Det är lite krångligare än att bara fästa mixern på ovansidan, men det är priset man får betala för den mer kompakta designen.

bosch seri6
Skärmen är det sämsta med maskinen. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Smart våg

En inbyggd våg är vettig i en köksmaskin och är ofta förekommande i dyrare modeller. Bosch Series 6 erbjuder en särskilt bra sådan. Faktum är att vågen är en av höjdpunkterna. Bosch har inte bara byggt in en våg i underdelen där skålen sitter, utan även på toppen av maskinen. Detta innebär att den inte bara kan väga allt som ska ner i skålen, utan även väga andra behållare med ingredienser till ditt recept. Om du till exempel behöver smälta smör till din jästdeg placerar du bara kastrullen ovanpå maskinen och väger den. Det kan låta som en liten sak, men det gör livet enklare när man inte behöver hålla på med två olika vågar eller väga små saker i den stora skålen.

bosch køkkenmaskine
Det finns en bra stor yta att väga på. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Råstyrka

Man känner den råa kraften när Series 6 knådar deg. Den hanterar den klibbigaste, tuffaste degen med lätthet. Ingen köksmaskin är tyst, och Series 6 är inte annorlunda. Den rör om ingredienserna ordentligt uppe och nere i skålen och behöver sällan stoppas för att skrapa sidorna.

Oavsett om man använder den manuellt eller med något av de automatiska programmen så stoppar man maskinen genom att ställa hastigheten på “0”. Sedan måste man tålmodigt vänta på att den ska ställa sig i rätt läge så att skålen och vispen inte kläms fast när man öppnar locket.

bosch røremaskine
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Automatiska program

Bosch Series 6 har sex inbyggda recept som den kan hantera utan din inblandning.

Recepten är vispad grädde, styva äggvitor, jästdeg, kakdeg, mördeg och pastadeg/strudeldeg.

Tanken är att den mäter (antagligen via motstånd) när rätt konsistens för t.ex. vispgrädde har uppnåtts. När du startar ett automatiskt program talar den om för dig vilken utrustning – till exempel en degkrok eller visp – du ska använda. Sedan vispar den på i olika hastigheter. Du ser en liten animation på skärmen medan det automatiska programmet körs, istället för en timer som när man använder maskinen manuellt. En timer hade varit att föredra eftersom man då hade kunnat följa vad som händer.

Läs också Mer bakning, mindre diskning Kenwood försöker få med så mycket disk som möjligt i samma kastrull. Kenwood Titanium Chef Patissier XL är en dyr maskin, men billigare än sin storebror Cooking Chef XL. Är den ett billigare alternativ eller en kompromiss?

Det automatiska knådningsprogrammet för jästdeg tog till exempel sju minuter, vilket var exakt vad mitt donutrecept krävde. Så den vet vad den gör. Sedan ville maskinen att min deg skulle vila i 15 minuter, vilket avvek från receptet och tvingade mig att välja vilket jag skulle tro på. Lyckligtvis är det lätt att avbryta det automatiska programmet om man hellre vill hålla sig till receptet.

Det är väldigt skönt att kunna vända ryggen till maskinen medan den gör sitt jobb och stannar innan vispgrädden har förvandlats till smör. Man kan inte utöka antalet automatiska recept, vilket är synd, så det är mest användbart om man ofta använder de inbyggda recepten.

bosch røremaskine
Att ha en köksmaskin gör dig inte till en stjärna i köket eller en mästerkock, och att göra munkar var svårare än förväntat. De var dock inte oätliga. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Bluetooth?

En sista sak är värd att nämna. Man kan svagt skymta en Bluetooth-symbol ovanför skärmen, men det finns absolut inget sätt att ansluta till maskinen med Bluetooth. Manualen nämner inte Bluetooth, instruktionsvideorna nämner det inte. Menyn nämner det inte. De officiella pressbilderna av maskinen har inte symbolen. Inte ens återförsäljarna nämner den.

Jag kunde inte heller ansluta maskinen via Home Connect-appen hur jag än försökte, så Bluetooth-symbolen förblir ett mysterium. Min bästa gissning är att skärmen är återanvänd från en annan maskin som har den här funktionen.

bosch køkkenmaskine
Bluetooth-logotypen har inte dolts, vilket gör att man undrar varför man inte hittar funktionen i menyn. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Slutsats

Bosch Series 6 liknar inte andra köksmaskiner, men presterar som den ska. De har investerat i det viktigaste, motorn. De automatiska programmen och den praktiska vågen motiverar priset, men det är motorn som gör att man väljer den framför något av de många alternativen på marknaden. Det är också sällsynt att blandare känns så smidiga att flytta runt, vilket ger Serie 6 en enorm fördel.

Karakter
Bosch Serie 6 (MUMS6ZS00)
Premium

Home tycker

Kraftfull 1 600 watts motor med 10 års garanti. Praktisk våg, både inbyggd i skålen och ovanpå maskinen. Inbyggda automatiska recept. Förvånansvärt lätt att flytta på. Skärmen är väldigt liten och känns inte modern. Den tar en stund att placera vispen i rätt läge innan man kan öppna locket.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Rulla till toppen