TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Duell: Den ultimata glassmaskinen

Radikalt olika glassmaskiner

Den skandinaviska sommaren är oförutsägbar, men även om det inte precis är värmebölja varje dag har vi testat två förstklassiga glassmaskiner som inte kunde påminna mindre om varandra.

Av / 2024-06-29 - 10:57
Den ultimata glassmaskinen

Hemmagjord glass är förvånansvärt enkelt och smakar mycket bättre än den glass man kan köpa i snabbköpet. Åtminstone är det enkelt om du har en glassmaskin – annars är det en ganska frustrerande process.

Glassmaskiner finns vanligtvis i två varianter. Med eller utan kompressor. Men det finns en revolutionerande ny typ av glassmaskin på marknaden, Ninja Creami Deluxe, och vi har testat den mot en förstklassig glassmaskin med kompressor och smarta automatiska funktioner. Nämligen Sage The Smart Scoop.

Revolution eller evolution?

Det klassiska sättet att göra glass, som används av Sage, är att långsamt röra om glassmassan i en kyld behållare så att inga stora iskristaller bildas. Sage The Smart Scoop har ett antal automatiska program som låter dig välja önskad konsistens, till exempel sorbet, och sedan ringer den när din glass är klar. Det tar lite tid, men kräver nästan ingen förberedelse. Du häller bara i glassen och väntar 20-60 minuter, beroende på vilken typ av glass du gör.

ismaskine test
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Den nya tekniken som Ninja använder kommer från cateringbranschen, där saker och ting måste gå snabbt! I stället för att långsamt kyla glassmassan använder Ninja Creami Deluxe ett mer brutalt tillvägagångssätt för glasstillverkning. Den mixar helt enkelt en behållare med frysta saker så fint att den skapar rätt glasstruktur. Det är både mycket snabbt och mycket flexibelt. På så sätt kan du ha olika behållare med glassmassa i frysen och bara blanda en portion när du behöver den.

IsGruppetest1 IsGruppetest2
<
>
Det framgår redan av designen att de två maskinerna arbetar på mycket olika sätt. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Det tar bara några minuter för Ninja att göra glass, men den kan inte kyla något på egen hand. Du måste göra glassmassan dagen innan. Sage-maskinen, å andra sidan, tar 20-60 minuter på sig att göra glassen, men kräver inget förarbete och maskinen kan kyla blandningen själv. 

Annons

Testkriterier

Maskinerna är testade med liknande recept. Närmare bestämt en hallon- och rosmarinsorbet och en klassisk vaniljglass. Ninja Creami har ett antal inställningar, till exempel slushice och frappe, som naturligtvis också ska testas. Smaken är viktig, men konsistensen är viktigast när det gäller glassmaskiner. Recept är lätta att ändra, men det är upp till maskinerna att skapa en jämn glassmassa, oavsett om receptet främst består av vatten eller grädde. Dessutom tas hänsyn till ljudnivå, diskmängd och användarvänlighet.

Ninja Creami Deluxe 10-in-1 NC501EU

Som ingen annan glassmaskin

Ninja Creami Deluxe utmanar etablerade glassmaskiner med en teknik från cateringbranschen som kan förändra ditt sätt att göra glass i framtiden.

Många recept, förutom de vanliga typerna av glass. Gör glass otroligt snabbt. Imponerande konsistens på sorbet, slushice och glass. Man kan verkligen experimentera med sina recept. Lätt och enkel att flytta in och ut ur ett skåp.
Lika bullrig som en stor mixer. Glassen behöver oftast "mixas" några gånger innan konsistensen är den rätta. Kan inte kyla isen själv, utan kräver en redan frusen glassmassa.
Läs hela testet

Sage the Smart Scoop

Ljudlös efterrätt

Sage the Smart Scoop är en ljudlös tjänare i köket som ger dig de få automatiska funktioner du behöver i en utsökt glassmaskin och förbigår det onödiga.

Otroligt tyst! Snygg design. Otroligt lätt att använda. Kan hålla glassen ätfärdig i flera timmar.
Lite ojämnt i hur frusen glassmassan var. Lika stor och tung som andra glassmaskiner med inbyggd kompressor.
Läs hela testet
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har bland annat publicerats i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler och Filmmagasinet Ekko. Lasse visade sig tyvärr vara en ganska usel akademiker, men å andra sidan väldigt bra på att formulera de universella sanningar som håller honom vaken om nätterna: som att elbilar ofta delar designfilosofi med gaming-utrustning och att filmen ”Erna i krig” har samma handling som ”Hitta Nemo”. Hans främsta besattheter är bilar, kaffe, teknik, design och film.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild