Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Siemens EQ900

Godkänd i teorin - misslyckad i praktiken

Den högteknologiska EQ900 kan kontrollera praktiskt taget alla aspekter av espressobryggning. Den slår konkurrenterna på utrustning och pris, men förlorar på den viktigaste egenskapen: smaken.

Av / 2023-11-04 - 10:11
Siemens EQ900
Lasse Torp Hansen

EQ900 är Siemens nya högteknologiska flaggskepp. Den bygger vidare på de funktioner som gav EQ700 5 stjärnor och seger i vårt förra stora test av helautomatiska espressomaskiner. Det vinnande receptet då var god kaffekvalitet, design, användbara funktioner och användarvänlighet.

Siemens säljer fortfarande EQ700, så den nya och dyrare maskinen måste ha några rejäla trumfkort i rockärmen. Och det har den!

Designen har gått från bra till fantastisk. Vattentanken är nu elegant integrerad och täckt av borstad metall för ett ännu elegantare utseende.

Pekskärmen har blivit större och man kan nu skräddarsy ännu fler aspekter av sitt kaffe. Kontakttid, styrka, malningsgrad och temperatur är bara toppen av isberget.

EQ900 har inte bara två bönbehållare, utan även två kvarnar! Det är en dyr lösning som säkerställer att t.ex. koffeinfria och vanliga bönor inte korskontaminerar varandra när man växlar mellan behållarna. Maskiner med flera bönbehållare har alltid denna utmaning, så två kvarnar är lite av en lyxlösning.

När du slår på den tar det 48 sekunder innan den är redo att göra kaffe.

Siemens EQ900 espressomaskine
Skärmen är stor och har bra upplösning. Foto: Lasse Torp Hansen

Stor men trist skärm

Siemens EQ900 välkomnar dig med en 6,8-tums pekskärm och sex touchknappar. Den överlägset största skärmen i detta test! Knapparna används för att sätta på och stänga av maskinen, hitta sparade recept, inställningar och rengöringsinfo. Det finns också dedikerade knappar för att tillreda en eller två koppar samtidigt och för att växla mellan de två typerna av hemskärm, kallad Comfort och Barista.

Både skärmen och dess knappar är slätstrukna. Upplösningen i sig är bra och bildkvaliteten är felfri. Men maskinen är en utmaning på morgonen när man inte är helt säker på om man har tryckt på strömknappen ordentligt. Det finns ingen premiumkänsla i att använda skärmen. Trots detta överträffar Siemens skärm konkurrenterna från Sage, Jura och Delonghi, mest för att den stora skärmen gör det svårt att trycka på fel knapp. Halvdana skärmar är tyvärr normalt, även i den här prisklassen.

Maskinen har tre huvudmenyer för kafferecept: Profiler, Klassiker och coffeeWorld. Den första är till för dina personliga recept. Klassiker och coffeeWorld innehåller både olika kända och mindre kända kaffetyper. De är inte så logiskt uppdelade som man skulle kunna tro, så man får leta lite för att hitta sitt favoritkaffe. En enkel latte finns inte någonstans i menyerna. Om man vill ha en sådan måste man lägga till den i appen.

SiemensEspresso2 SiemensEspresso3 SiemensEspresso4
<
>
Droppbrickan är lite frustrerande att ta isär, men menyerna är ganska intuitiva. Foto: Lasse Torp Hansen

Hur svårt kan det vara?

Hur EQ900 tillreder ditt kaffe beror på om maskinen är inställd på Comfort eller Barista. Skillnaden är hur många valmöjligheter du får.

Med Barista-inställningen finns det nästan inga gränser för vad man kan göra med sitt kaffe. För varje recept kan man ändra styrka, storlek i milliliter, mjölkvot, kvarninställning, kontakttid och temperatur. Alla relevanta variabler som påverkar kaffets smak och textur.

Styrkan styr hur mycket kaffe som doseras. Väljer man mer än 5/9 så maler och doserar maskinen två shots espresso i samma kopp. Kontakttiden styr hur länge vatten och kaffe är i kontakt med varandra. Mer tid ger mer smak, upp till en viss gräns. Detsamma gäller för temperaturen, som kan ställas in mellan 90 och 98°C. Vanligtvis behöver man skruva upp kontakttiden och temperaturen när man brygger ljusrostade bönor, som är svårare att extrahera. Omvänt kan det göra kaffet bittert om man använder mörkare bönor.

Med hjälp av inställningarna i EQ900 kan man justera kaffet i detalj. Till exempel hur länge maskinen väntar mellan att dosera kaffe och mjölk när man brygger en macchiato. Ju längre paus, desto ”finare” och mer skiktat blir resultatet. Om det är viktigt för dig, vill säga. Man kan också välja om mjölken eller kaffet ska komma först. Med en EQ900 har man verkligen kontroll över kaffet.

Det finns många fler inställningar än med Sage eller Jura. Delonghi Maestosa är nära, men behöver finjusteras, till exempel ”väntetiden” i macchiato-bryggningen.

Om man däremot väljer Comfort blir maskinen genast mycket mer lätthanterlig. Man har tillgång till samma recept som i Barista, men det är betydligt färre inställningar man kan ändra.

SiemensEspresso5 SiemensEspresso6 SiemensEspresso7
<
>
Foto: Lasse Torp Hansen

Appen saknar den viktigaste funktionen

En välfungerande app är ett måste i den här prisklassen, och med EQ900 finns det nästan ingenting som man inte kan styra från sin mobiltelefon.

Siemens espressomaskiner använder Home Connect-appen. Wi-Fi-anslutningen mellan app och maskin är ibland instabil, men när man väl är ansluten har man tillgång till i stort sett alla funktioner och inställningar. Man kan justera kaffeinställningarna lika exakt som om man använde skärmen. Statistik och instruktioner finns också samlade här, vilket är praktiskt.

En smart funktion är att man kan brygga sitt kaffe från sängkanten om man ställer dit en kopp kvällen innan. Man kan nämligen välja bort att skölja maskinen med hett vatten när man sätter på den. Däremot kan den inte hantera mjölk, eftersom den naturligtvis inte kan stå framme över natten.

Home Connect är inte enbart avsedd för Siemens espressomaskiner, men den överträffar ändå funktionaliteten och användarvänligheten hos liknande appar från Jura och Delonghi.

Appen har dock en stor nackdel. Man kan inte automatisera någonting alls. Man kan ställa in Home Connect så att den fungerar med Amazon Alexa och Google Home röststyrning, men i övrigt måste man alltid använda sin telefon när man vill ändra något. Man kan alltså inte förprogrammera maskinen och koppvärmaren så att de slås på 10 minuter innan man vaknar, vilket enligt min mening är viktigare än att kunna styra allt från telefonen. Tyvärr kan man inte heller skapa en genväg till Apple Hem eller motsvarande Android-appar.

Maskinerna från Jura och Delonghi har exakt samma problem. Jura kan inte ens slås på från sin app. Endast Sage The Oracle Touch (som inte ens har en app) kan programmeras så att den slås på automatiskt vid en viss tidpunkt.

Tunn espresso

Oavsett hur man ställer in EQ900 har maskinen ett grundläggande problem. Kvarnen. Den kan inte mala kaffet särskilt fint.

I korthet innebär det att du måste pressa mer vatten genom bönorna för att uppnå en balanserad smak. Detta påverkar texturen och intensiteten i smaken.

Med bönorna från Kaffedepartementet är kaffet mindre sött och aromatiskt än vanligt, oavsett vilka inställningar jag provar. När EQ900 är optimalt inställd brygger den en snäll espresso som saknar mycket spänst och kraft. Det går fortfarande att känna tonerna av choklad och apelsinskal, men syran är ur balans och texturen är väldigt vattnig. Man får en god kopp kaffe, men jag vet att det finns mer smak i bönorna än vad EQ900 ger mig.

Med bönorna från Lavazza är smaken mycket tunn och långt ifrån espresso, även med maskinen inställd på maximal styrka och kontakttid.

Siemens erbjuder dig att anpassa inställningarna till dina specifika bönor med den så kallade BeanAdapt. De föreslagna inställningarna ger en bra balans, men det gör inga underverk för smaken.

I smaktestet är kaffet från Siemens EQ900 klart testets bottennapp – både för ren espresso, americano och cappuccino. Den gör inte dåligt kaffe, men den ligger en bra bit under konkurrenterna när det gäller kvaliteten på själva kaffet. När det gäller smak kan den inte mäta sig med den hälften så dyra Delonghi Eletta Explore som vi testade i våras. Dessutom tar EQ900 101 sekunder på sig att brygga en latte, vilket är långsammare än de andra maskinerna i grupptestet.

Hållbart mjölkskum

EQ900 skapar en nästan krispig mousse på toppen av cappuccinon, men som de flesta andra helautomatiska maskiner kämpar den med den unika, silkeslena mjölken som krävs för en riktig latte. I detta grupptest är det bara Sage som behärskar konsten. Skummet från EQ900 håller däremot längre än från Jura Z10 och Delonghi Maestosa. Både Maestosa och EQ900 kan tillreda två koppar mjölk samtidigt, vilket Jura Z10 inte kan göra.

Det finns ingen särskild inställning för mjölktextur och man kan bara välja mellan varm mjölk och mjölkskum i recepten. Det är inte heller alltid tydligt hur man väljer mängden mjölk. För cappuccino beskrivs mjölken som en ”kvot”. Det får mig att undra om jag också ändrar kaffet när jag ändrar koppstorlek eller mjölkmängd.

Jag vill hellre ställa in en perfekt espressoshot och sedan separat välja hur mycket mjölk som ska tillsättas. Det är precis så det fungerar när man ställer in Jura Z10 och det fungerar mycket bättre.

Slutsats

Siemens EQ900 är ett underverk av teknik och nördiga anpassningsmöjligheter. Även om skärmen är långsam, är den fortfarande en nivå över de andra helautomatiska maskinerna i testet. EQ900 är mycket lätt att leva med till vardags. Dessvärre är dess största utmaning något så grundläggande som kaffekvalitet. Den gör en tunn espresso och får inte ut den ultimata smaken ur bönorna. Det är spännande att experimentera med de många inställningarna, men det känns snabbt meningslöst när kaffet inte lever upp till bönorna.

Karakter
Siemens EQ900
High End

Home tycker

Designen är lyckad och skärmen är bättre än konkurrenternas. Det är även den medföljande appen. Det finns tillräckligt med alternativ för att tillfredsställa även den mest nördiga av kaffedrickare. Två bönbehållare, var och en med sin egen kvarn, är en lyx. Det är en enkel maskin att leva med varje dag. Espresson är helt enkelt inte i nivå med konkurrenterna. Kvaliteten på espresso, americano och cappuccino är under genomsnittet, vilket är en stor kompromiss i en så dyr maskin. Du kan inte programmera maskinen så att den startar vid en viss tid varje dag.

Också i detta test:

4 espressomaskiner i toppklass

Sage The Oracle Touch

Den enklaste vägen till traditionell espresso

Sage försöker göra riktig, gammaldags espresso enkelt. Det gör även de helautomatiska espressomaskinerna i testet, men till skillnad från dem vägrar Sage The Oracle Touch att kompromissa med styrkan, texturen och smaken av klassisk espresso.

Sage gör det enkelt att göra riktig, gammaldags, traditionell espresso. Trots att det krävs mer arbete jämfört med helautomatiska maskiner kan man lätt leva med det varje dag. Den gör det enkelt att starta en hobby som espressoentusiast. Maskinen kan uppgraderas löpande om man vill ha finare eller bättre utrustning. Mjölken är i världsklass
Den är krånglig att anpassa till nya bönor. Det är lätt att råka göra odrickbart kaffe medan man lär känna den. Det finns ingen app. För vissa kommer den inte att vara tillräckligt automatisk. För entusiaster är den för begränsad.
Läs hela testet

Delonghi Maestosa

Den kan allt, men hör den hemma i ett kök?

Maestosa erbjuder god espresso och massor av utrustning, men man får en krypande känsla av att den hör hemma på kontoret, inte i köket.

På många sätt kombinerar den kaffekvaliteten hos Jura Z10 med utrustningslistan hos Siemens EQ900. Två bönbehållare, var och en med sin egen kvarn, är en lyxig lösning. Koppvärmaren är uppskattad. Appen tillför några nya, användbara inställningar. Kaffekvaliteten är hög.
Den är svår att ställa in korrekt. Användarvänligheten är inte bra. I synnerhet är det svårt att justera kvarnen. Skärmen är lika trist som på Jura Z10. Den verkar mer gjord för ett kontor än ett hemmakök.
Läs hela testet

Jura Z10

Den konservativa inställningen till espresso

Jura Z10 erbjuder lyx och kvalitet. Detta gäller både byggkvaliteten och espresson. Utrustningslistan är kortare än andra maskiner i denna prisklass, men Z10 erbjuder bekanta traditioner snarare än de senaste innovationerna.

Materialen är lyxiga och det finns läckra detaljer genomgående i designen. Kaffet blir bättre än med andra helautomatiska maskiner. Det är enkelt att finjustera inställningarna för att få ut mesta möjliga av maskinen.
Det finns mindre utrustning än hos konkurrenterna. Pekskärmen är inte på något sätt modern. Två bönbehållare och en koppvärmare förväntas till detta pris. Appen är mest för dekoration. Man kan inte göra två mjölkdrycker samtidigt. Mjölkbehållaren måste köpas separat.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Ljud & Bild
Rulla till toppen