Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Jackery Explorer 300 Plus

Kraftkälla för den äventyrlige

Jackery Explorer 300 Plus är en praktisk, bärbar, app-styrd laddstation, perfekt för utomhusbruk och överallt där du behöver ström.

Av / 2024-03-18 - 09:06
Jackery Explorer 300 Plus
Geir Gråbein Nordby

Jackery har på senare tid gjort sig ett namn med sina bärbara kraftstationer – små batteridrivna laddstationer, om man så vill – som ger dig ström när du behöver det. En powerstation påminner om en powerbank, eller nödladdare, men är större och kan mer. Om Explorer 300 Plus skulle jämföras med en powerbank så skulle den vara enorm. Men som en kraftstation på nästan 300 wattimmar är den mycket kompakt. Jackery själva går så långt som att kalla den för ”den ultimata strömkällan för äventyrslystna friluftsentusiaster”. Wow!

Jackery Explorer 300 Plus lifestyle
Foto: Jackery

Nästan 300 Wh kapacitet

Jackery Explorer 300 Plus har en kapacitet på 288 wattimmar, vilket är tillräckligt för att ladda till exempel en ny iPhone tretton gånger. En förse en kyl eller frys med nödström i 8–10 timmar om det blir strömavbrott, så att man inte behöver slänga all mat om man vaknar på morgonen i ett strömlöst hem. Bara där kan Explorer 300 Plus betala sig på ganska kort tid.

Om du har en stationär PC och den är ansluten via Explorer 300 Plus bör kraftstationen med sin 20 millisekunders responstid vara tillräckligt snabb för att ta över om det blir strömavbrott, utan att datorn hinner stängas av och allt osparat arbete går förlorat. Fast det är klart, som sådan backup skulle jag hellre rekommendera en så kallad UPS, eller uninterruptible power supply, som är speciellt utvecklad för detta ändamål.

Läs också Mer ström var du än befinner dig Jackery tillverkar stora, bärbara backupbatterier. Den lilla Explorer 100 Plus är ett mindre men ändå kapabelt reservbatteri för alla dina prylar.

Explorer 300 Plus kan användas till det mesta man kan tänka sig, inklusive laddning av mobiltelefon och laptop och nästan allt annat. Man kan också ladda bilbatteriet tillräckligt för att starta bilen – men den kan inte starta bilen direkt. Den har inte heller tillräckligt med ström för att driva en ugn, värmelampa eller andra uppvärmningsprodukter.

Batteriet är av typen LFP, som har en mycket lägre explosionsrisk än vanliga litiumjonbatterier och som dessutom klarar fler laddningscykler. Jackery garanterar 3 000 cykler innan kapaciteten reduceras till 80 procent. Typiskt för vanliga litiumjonbatterier är 500–1 000, så här snackar vi!

Jackery Explorer 300 Plus charging USB-C Jackery Explorer 300 Plus charging AC wall
<
>
Laddar med över 200 watt med växelström. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mångsidig och kompakt

Jackery Explorer 300 Plus är en riktigt mångsidig rackare. Den har inbyggt WiFi och app-styrning, så att den inte behöver stå med displayen påslagen hela tiden.

Den är både kompakt och lätt – den väger mindre än 4 kilo – och är enkel att ha med i bilen. Om man behöver parkera en bit från sommarstugan och gå en smal stig resten av vägen är det enkelt att bära med sig Explorer 300 Plus. Den kan också hängas på cykelstyret på kortare turer.

Till höger om displayen sitter en stark lampa. Den är väldigt bra att ha när man ska använda den utomhus på kvällen, så att man ser var man går eller gör. Använd den som ficklampa på väg till dasset, om du vill! En nödblixtfunktion är också bra om bilen till exempel får motorstopp längs vägen på natten.

Jag hade däremot gärna sett att lampan var placerad på en av kortsidorna i stället för på fronten, så att lampan pekade framåt när jag håller handtaget i handen. På den nuvarande platsen gör dessutom lampan att det är svårt att se displayen från vissa vinklar.

Jackery_Explorer_300_Plus-lieferumfang Jackery_Explorer_300_Plus w solar-topaz Jackery_Explorer_300_Plus-panel-topaz Jackery-Solargenerator-300-Plus.jpg copy
<
>
Tilgjengelig i system med 40W solcellepanel. Foto: Jackery

Solgenerator

Jackery Eplorer 300 Plus kan köpas fristående eller i paket tillsammans med en 40-watts solpanel. Då måste man använda en USB-C-kontakt från solpanelens strömutgång, den ingår till solpanelen. Jag fick låna en sådan till detta test, men insåg snabbt att den mulna vinterhimlen inte gjorde att vintern var rätt tid att testa på. Jag hade tur om jag såg 1 watt i displayen.

Jackery Explorer 300 Plus i daglig användning

Höljet i hårdplast verkar gediget byggt och lär klara lite stryk utan att ta skada. De gummerade fötterna på undersidan gör att det står stadigt och inte glider runt.

Med en effekt på 300 watt – och 600 watt i korta intervaller – finns det mer än tillräckligt för att driva bärbara apparater och andra små enheter som drar mycket ström. Se bara till att den inte är ansluten till en produkt som överskrider 300 watt kontinuerlig effekt, då stängs den av automatiskt.

Vad som verkligen imponerar med Explorer 300 Plus är den extremt höga laddningshastigheten. Med nätström laddar den med över 200 watt som mest, och jag fick till och med 90 watt med USB-C. Vilket innebär att den laddas fullt på tre timmar med USB-C och under 2 timmar med växelström (den laddas långsammare när den närmar sig full kapacitet).

Jackery Explorer 300 plus lifestyle-topaz
Foto: Jackery

Explorer 300 Plus har två USB-C-utgångar på 100 watt vardera och en USB-A på upp till 15 watt. Dessutom finns det ett 12-volts ”cigarettändaruttag” som kan användas för att driva mobila kylboxar och andra små apparater som behöver konstant spänning. Kraftstationen håller en konstant spänning oberoende av batteristatus, vilket är viktigt för att driva saker som kräver konstant ström. Det finns också en utgång för 230 V AC, som kan användas för att driva elverktyg, stationära apparater, stereoanläggningar och annat. Alla utgångar kan användas samtidigt om det skulle behövas.

Jackery Explorer 300 plus LED light dark
När lampan tänds i mörker är displayen inte lika läsbar från alla vinklar på grund av var den sitter. Foto: Geir Gråbein Nordby

Vad kan bli bättre?

Jackery Explorer 300 Plus har få uppenbara brister. Men det finns en del saker som jag saknar. För det första hade jag velat ha en standard MC4-ingång för solpaneler. Detta skulle göra det möjligt att använda ett bredare utbud av solpaneler.

Ljuset i displayen är inte tillräckligt starkt i direkt solljus. Den blir svår att läsa. Detsamma gäller när man tänder lampan, som vi redan har nämnt. Lyckligtvis har man appen vid sådana tillfällen.

Jackery Explorer 300 Plus CONCLUSION
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Explorer 300 Plus är en mycket kompetent bärbar strömkälla för friluftsliv och andra situationer där man behöver ström. Den är lätt, har en solid kapacitet, blixtsnabb laddning och ett bra urval av utgångar.

Vissa konkurrenter (och större Jackery-produkter) kan ansluta fler solpaneler eller har kraftfullare AC-utgångar. Men då kan de inte matcha bärbarheten och användarvänligheten hos Jackery Explorer 300 Plus. Och garanterat inte priset!

Med sin kompakta storlek, låga vikt och höga kapacitet är Explorer 300 Plus ett lysande alternativ för folk språng och för alla som vill ha en snabb reservlösning om det blir strömavbrott. Vårt test visar att Jackerys powerstation levererar exakt vad den lovar och uppfyller de flesta utomhusbehov.

Vi är inte säkra på att vi kan ge en klarare rekommendation till en strömprodukt.

Karakter
Jackery Explorer 300 Plus
Premium

Home tycker

Lätt och kompakt, hög kapacitet och snabbladdning. Kunde ha haft en MC4-ingång för solceller. Vi tycker att den annars så praktiska lampan är felplacerad.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Ljud & Bild
Rulla till toppen