Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Jackery Explorer 100 Plus

Kraftfull reservkraft på språng

Jackery tillverkar stora, bärbara backupbatterier. Den lilla Explorer 100 Plus är ett mindre men ändå kapabelt reservbatteri för alla dina prylar.

Skrivet av / 2023-12-30 - 10:15
Jackery Explorer 100 Plus
Geir Gråbein Nordby

Jackery är ett namn du bör lägga på minnet om du är intresserad av reservkraft. Med huvudkontor i Kalifornien men fabrik i Kina är de en konkurrent till EcoFlow – marknadsledaren inom sektorn. Jackery har backupbatterier i alla möjliga storlekar och kan rekommenderas till den som vill skydda sina elektriska apparater mot strömavbrott, eller som vill driva sina elektriska verktyg ute i skogen eller någon annanstans. Gärna med solpaneler som energikälla.

Jämfört med Jackerys andra produkter är Explorer 100 Plus ett pyttelitet batteri som är utformat för att följa med överallt, oavsett om det handlar om semesterstället, vandring, stranden eller backpacking.

Jackery Explorer 100 Plus
Explorer 100 Plus är laglig på flygplan. Foto: Jackery

Eller är det en gigantisk powerbank?

Men i stället för en liten batteribackup kan man också välja att se Explorer 100 Plus som en gigantisk powerbank. Den har nämligen exakt samma funktioner, eftersom du inte får någon AC-utgång eller någon form av app-kontroll för strömhantering.

Vikten är strax under ett kilo och kapaciteten på 99,2 Wh ligger precis inom gränserna för vad man får ta med sig i handbagaget på flyget. Det innebär att man kan ladda en Google Pixel 8 Pro eller Samsung Galaxy S23 Ultra fem gånger och en iPhone 15 Pro Max nästan sex gånger. iPad Pro kan laddas 3,4 gånger, medan typiska bärbara speldatorer kan laddas exakt en gång. Eftersom de uppfyller samma lagkrav som nödladdaren Jackery Explorer 100 Plus, bara för att få användas på flygplan.

Läs också Dra ut kontakten– behåll strömmen Om du vill semestra under primitiva förhållanden, men utan att göra avkall på elektroniska bekvämligheter, är en 230-volts powerbank lösningen.

2 000 laddningscykler

Batteriet är av typen LFP, som har lägre risk för explosion eller överhettning än ett konventionellt litiumjonbatteri. Det är också garanterat att hålla i över 2 000 laddningscykler innan kapaciteten reduceras till mindre än 80 procent. Det är betryggande, eftersom vanliga litiumjonbatterier normalt bara klarar cirka 500 cykler.

Anslutningar

Två USB-C-portar som ger 100 watt vardera. Men om du använder båda samtidigt är den totala uteffekten bara 110 watt. Det är fortfarande tillräckligt för snabbladdning av surfplattor, bärbara datorer och nyare mobiltelefonmodeller som stöder snabbladdning. En extra USB-A-port på 18 watt täcker äldre telefoner och enheter utan USB-C.

Den inbyggda LCD-displayen håller dig ständigt informerad om återstående batterikapacitet och uppskattad återstående laddningstid.

Jackery Explorer 100 Plus USB sockets
Två USB-C och en USB-A. Men var är 230V-utgången?

Saknar 230V-utgång

På en laddare som denna måste jag säga att jag saknar en 230V-utgång med växelström. Jag inser att en inbyggd inverter orsakar viss värmeförlust i omvandlingen, och att denna nödladdare kommer att vara i knappaste laget för de flesta källor som använder 230V. Men eftersom det fortfarande finns en del bärbara datorer, 5G-routrar och annan utrustning som använder en annan typ av strömkontakt än USB-C, skulle det vara praktiskt med en sådan utgång – så att de kan använda sin egna strömförsörjning.

De tre USB-portarna är dock tillräckliga för alla typiska behov av mobil laddning utomhus och på resor, och det är bara i undantagsfall som jag saknar något.

Laddning med solceller

Jackery gör en poäng av att batteribackupen kan laddas med en solpanel, som ett alternativ till en USB-C-laddare. Men eftersom man kan göra samma sak med alla andra nödladdare, ser jag inte riktigt behovet av att betona detta. Bortsett från det faktum att Jackery också säljer solceller, vill säga.

Jag har fått med en SolarSaga 40W panel för att testa med, men nu på vintern har man ingen nytta av detta. Panelen kan vara ansluten i flera dagar utan att ha fyllt på batteriet i någon större utsträckning.

Jackery Explorer 100 Plus vs Chargeasap Flash Pro Plus Jackery Explorer 100 Plus vs Chargeasap Flash Pro Plus 2
<
>
Jämfört med den nästan lika kapabla Chargeasap Flash Pro Plus är Jackery Explorer 100 Plus en stor nödladdare. Foto: Geir Gråbein Nordby

Jackery Explorer 100 Plus i praktiken

Min egen erfarenhet av produkten är att den fungerar som den ska. Jag gillar displayen som hela tiden visar in- och uteffekt samt återstående batterikapacitet.

Formfaktorn är mycket trevlig när något är inkopplat, eftersom produkten står absolut stadigt. Den är dock inte specificerad som vädertålig, så var försiktig när du använder den utomhus.

Som jämförelse tar jag upp Chargeasap Flash Pro Plus, som har en mycket mindre formfaktor. Med ett aluminiumhölje är den inte lika motståndskraftig mot repor, och jag kan tänka mig att den är mindre motståndskraftig mot fall. Den har ett batteri med en del grafen i elektroderna för högre energitäthet, men med 92,5 Wt har den fortfarande en något lägre kapacitet än Jackery-batteriet. Chargeasap har å andra sidan en extra USB-C-utgång, de tre utgångarna sträcker sig från 20–100 watt och en USB-A-utgång ger upp till 50 watt.

Den har också en inbyggd trådlös Magsafe-laddare för iPhone och en separat magnetisk laddare för Apple Watch. Displayen visar den individuella effekten för alla utgångar som används, samt återstående kapacitet och batteritemperatur.

Chargeasap-laddaren är å andra sidan 50 procent dyrare, så med tanke på vad de båda erbjuder tycker jag att Jackery är det bättre köpet.

Jackery Explorer 100 Plus backpacker
Foto: Jackery

Slutsats

Explorer 100 Plus är det absolut minsta backupbatteriet som Jackery erbjuder. Ändå är den mycket kapabel för en nödladdare, med en kapacitet som precis ligger inom gränsvärdena för vad du får ta med dig ombord på flyget.

Sammantaget levererar Jackery Explorer 100 Plus solid prestanda, batterikapacitet och bärbarhet till ett överkomligt pris. Storleken är tillräckligt kompakt och vikten tillräckligt låg för att vara ett bra alternativ för att ta med reservkraft när man är på språng. Men om du inte har särskilt batterikrävande prylar, eller om du inte kommer att vara borta under längre perioder, kanske du snarare vill ha något i fickstorlek.

Vi saknar ett integrerat eluttag, men du får USB-laddning med rejäl kapacitet för de flesta moderna behov (över 100 watt). Batteriet är också gediget byggt och klarar fler laddningscykler än normalt. Ett starkt rekommenderat tillbehör för resenärer eller bara allmänt teknikintresserade friluftsmänniskor.

Karakter
Jackery Explorer 100 Plus
Premium

Home tycker

Kapabelt och kraftfullt reservbatteri. Laglig i handbagaget på flyget. Dyrt. Ingen smart styrning eller växelströmsutgång. Inte vädertålig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Städa med rena händer

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Ljud & Bild
Rulla till toppen