Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 4 ljusterapilampor

Ljusterapi för ögon och öron

Finns det något deppigare än blåst, slask, snö och kyla? Lägg till korta perioder av dagsljus så blir det inte bättre. Som tur är finns det en smart lösning – ljusterapi

Av / 2024-03-08 - 15:38
4 ljusterapilampor
Natasja Broström

Produkter i detta test

Vinterdepression. Smaka på ordet. Dystert, trist och mörkt. Forskarna är i stort sett överens om att brist på dagsljus gör något med den mänskliga hjärnan.

På fackspråk kallas vinterdepression för SAD (Seasonal Affective Disorder), ett psykiskt tillstånd som påverkas av årstiden. Humöret sjunker, aptiten ökar (eller minskar) och energinivåerna sjunker. Vissa sover längre än under sommarmånaderna, men känner sig ändå inte mer utvilade.

Ljusterapilampor finns i många olika former och färger. Här den enkla bordsmodellen Epic från Innolux. (Foto: Innolux)Effekten kan mildras med en ljusterapilampa som har ett högt värde på CRI-skalan. Colour Rendering Index (CRI) beskriver hur bra en lampa är på att återge dagsljus. Ljus från naturens egen lampa, solen, hamnar på 100 i skalan.

Bluff eller fakta?

Begreppet ljusterapi kan låta som alternativmedicin med en hint av bluff, men studier visar att mängden dagsljus gör skillnad för humör och energi. I vissa studier kände sig upp till 60 procent av personerna bättre efter att ha använt ljusterapi.

Läs också Tänd ett milt ljus i vintermörkret Mörkare tider väntar, men med en väckningslampa, eller wake-up light, kan du mjukstarta morgonen med ljud och ljus. Vi har testat fyra stycken, och i synnerhet en av dem gör jobbet perfekt.

Påverkan behöver inte bero på vintermånaderna. Personer som arbetar nattskift eller har mindre tillgång till naturligt dagsljus kan också påverkas. Dagsljus hjälper till att reglera kroppens dygnsrytm, och behovet följer solljusets cykler. Fråga bara personer med jetlag.

Vi på L&B Home är varken läkare eller forskare. Ta istället en titt på denna akademiska artikel om vinterdepression från Harvard Medical School.

Så testade vi

Lamporna testades under en vecka i januari. Inte idealiskt, eftersom en ljusterapilampa helst ska användas i ett par veckor innan man realistiskt kan mäta och tala om en effekt.

Å andra sidan har jag haft sviktande energi under vintern och var därför extremt “energilös” när testet startade. På så sätt var startpunkten för ett test av ljusterapilampor ganska lämplig.

Att använda ljusterapi ger mest effekt från oktober och framåt, när dagsljuset synbart minskar på våra breddgrader. Ljuset “återvänder” i december, men januari (och februari) är fortfarande mörka månader. Ofta måste vi tända lampor inomhus eftersom dagsljuset är för svagt för att vi ska kunna arbeta, städa eller undvika att slå i stolsben.

Ljusterapi behöver inte ske på morgonen eller bara på vintern. Kraftigt regn är också ett utmärkt tillfälle (Foto: Natasja Broström)

Överlag var effekten av de testade lamporna märkbar. Några dagar i sällskap med den första deltagaren i testet, Beurer TL95, gav en energiboost. Mitt humör och kvaliteten på min sömn förbättrades. Jag vaknade utvilad och redo att arbeta.

Nästa deltagare, Innolux Epic, kunde inte hålla tröttheten borta och skillnaden var märkbar efter bara några dagar. Jag skruvade upp lampans ljusstyrka, valde en svalare “ljuston” och flyttade Epic närmare.

Återigen gjorde terapiljuset sin magi. Dagtröttheten försvann och suget efter att sova 10-11 timmar per natt avtog. Efter 8-9 timmars sömn var jag någorlunda utvilad.

Lumies Task, som också kan användas som läslampa, hade samma effekt. Minst effekt fick jag av HumanCharger Bright Light-headsetet, som därför hamnar i botten av testet.

De fyra lamporna testades inte bara för deras effekt på vintertrötthet. Kvalitet, design och användarvänlighet spelar också roll.

 

Produkter i detta test

Lumie Task (Charcoal)

Ljusterapi med hjälp av läslampan

Finns det lampor med flera funktioner i samma lampa? Ljusterapilampan Task ska fylla tre funktioner samtidigt, och det gör den ganska bra.

Stilren design som kan stå framme. Praktisk 3-i-1-funktion som arbetslampa, läslampa och terapilampa. Kan lutas och vridas.
Svår att flytta runt. Ingen möjlighet att justera ljustemperaturen till varmare toner på Kelvin-skalan.
Läs hela testet

Innolux Epic

Hemmets diskreta morgonsol

Epic från finska Innolux gör inte mycket väsen av sig. Den diskreta lampan levererar ljusterapi när du behöver det som mest - och den gör det enkelt och effektivt.

Ljusintensitet och färgtemperatur kan justeras upp och ned. Detta innebär att Innolux Epic också kan användas som en mild uppvakningslampa.
Svår att flytta eftersom skivan tenderar att falla ur skåran på basen. En app eller annan fjärrkontroll skulle vara bra.
Läs hela testet

HumanCharger Bright Light

Få tillbaka energin genom hörselgången

Du kan enligt uppgift ladda dina energi- och "mentala" batterier med ljusterapi genom öronen. HumanChargers headset ger det ett försök, men resultaten är en besvikelse.

Ett lättviktsheadset som inte är i vägen vid användning. Ger ljusterapi på språng, t.ex. under resor eller på jobbet.
Ingen märkbar förbättring av energinivåerna. Begränsad användning på 12 minuter utan några övriga inställningar.
Läs hela testet

Beurer TL95

Snygg och smidig och full av dagsljus

Beurers TL 95 erbjuder förstklassig terapi för pengarna. Att ljusterapilampan dessutom är användarvänlig gör detta läckra "designägg" till en absolut favorit för den vintertrötta.

Snygg och stilren lampa med en absolut märkbar effekt. Tidsinställning och dimmer gör Beurer TL 95 till en suverän ljusterapilampa.
Stor och klumpig att flytta trots handtaget i foten. Designen kan kännas lite klinisk att titta på.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Rulla till toppen