Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: HumanCharger Bright Light

Få tillbaka energin genom hörselgången

Du kan enligt uppgift ladda dina energi- och "mentala" batterier med ljusterapi genom öronen. HumanChargers headset ger det ett försök, men resultaten är en besvikelse.

Av / 2024-03-08 - 15:38
HumanCharger Bright Light
Natasja Broström

HumanChargers Bright Light väger bara 300 gram och levereras med en praktisk tygpåse. Headsetet är utformat för att kunna bäras och användas när du är på språng. Du kan bära den lilla, mobila ljusterapilampan hemma, på resan eller på jobbet. Kort sagt, var som helst.

Headsetet är utformat för att lindra stress, dålig sömn, jetlag och “lågt” vinterhumör. Gummipropparna sätts in i öronen och avger energigivande ljuspulser till hjärnan. Det låter galet vid första tanken, men hjärnan är mottaglig för externt ljus, och det behöver inte komma genom ögonen.

HumanCharger kan sättas på och bäras var du vill. Till exempel på en flygresa. Ljuset stör inte andra. (Foto: HumanCharger) 

HumanCharger laddas via USB och är inställd på att fungera i 12 minuter åt gången. Enligt tillverkaren är denna dos tillräcklig om du använder kitet regelbundet varje morgon.

Jag testade kitet under en veckas tid. HumanCharger är lätt att bära och stör inte när man arbetar, läser eller gör något annat. Frågan är om det fungerar.

Tidsbegränsad terapi

När du packar upp HumanCharger för första gången ska du välja storlek på de öronproppar du vill använda. Totalt innehåller kartongen i kitet fyra uppsättningar i olika storlekar. Normalt har mina öron ett något ansträngt förhållande till in-ear-lurar. Jag har varit tvungen att sluta använda den typen av hörlurar eftersom de gör ont i hörselgången.

HumanChargers är annorlunda. De mjuka, flexibla propparna gör inte ont, faller inte ut och rör sig inte när jag använder de medelstora gummipropparna.

Läs också Laga mat som på restaurang Från kockarnas hemliga teknik till något vi alla kan göra hemma för ett perfekt resultat. Sous vide har blivit vardagsmat.

Ljusintensiteten från hålen i setets två öronproppar kan inte justeras, men är minst 10 000 lux. En laddning, t.ex. via USB-porten på en bärbar dator, räcker till 10 terapisessioner. Den inbyggda ljusterapilampan stör inte omgivningen och stängs av automatiskt efter 12 minuter.

HumanCharger levereras i en liten ask. Efter laddning i USB-porten på en enhet är du redo för ljusterapi genom öronen (Foto: Natasja Broström)

Förutom påsen, öronpropparna och laddningskabeln ingår en liten “propp” för USB-C-porten i ena änden av enheten. Det är en smart idé. Genom att föra in proppen i porten förhindrar du att smuts och annat skräp skadar ingången om du reser med enheten.

HumanCharger är lätt att bära och skaver inte obehagligt mot huden. Däremot kan den orsaka ett lätt rasslande ljud i öronen när headsetet kommer i kontakt med kläder. Till exempel om du har en höghalsad tröja på dig.

Flexibel användning hemma och på språng

Till skillnad från traditionella stående ljusterapilampor är HumanCharger flexibel eftersom du kan ta med dig den (eller bära den). Personer som arbetar skift, nattetid eller i allmänhet på platser utan dagsljus kan ha stor nytta av en sådan mobil ljusterapilampa.

Udda arbetstider och brist på dagsljus kan påverka humör och energinivåer. Om vi inte får tillräckligt med ljus påverkas vår serotoninnivå. Serotonin är ett kemiskt signalämne i hjärnan, och om vi inte får tillräckligt av det blir vi griniga soffpotatisar.

Läs också Hur smakar 30 000-kronors kaffe? Om pengar inte ska stå i vägen för din kaffeupplevelse har vi testat några av de dyraste och häftigaste espressomaskinerna på marknaden.

Bright Light sägs av tillverkaren vara lämplig mot jetlag. Den störning som uppstår när vår inre klocka och de upplevda 24 timmarna inte “stämmer”. Att resa med eller mot solen ställer till det för dygnsrytmen. Jag har t.ex. varit sömnlös klockan 4 på morgonen i San Francisco och dödstrött varje kväll klockan 18 i en vecka efter hemresan från Hongkong.

Jag har inte haft möjlighet att testa om kitet lindrar jetlag. En flygresa fanns inte precis i kalendern. Istället följde jag instruktionerna att använda Bright Light varje morgon vid samma tidpunkt i minst en vecka med samma dos (12 minuter) ljusterapi.

Ljuset från öronsnäckorna sänds genom öronen och sägs ge uppiggande ljusterapi för hjärnan. (Foto: Natasja Broström)

Sammantaget gav det ingen effekt. HumanCharger Bright Light gav helt enkelt en varm, pirrande känsla i hörselgången. Produkten fick mig inte att känna mig piggare eller sova bättre, men inte heller sämre.

Slutsats

HumanCharger Bright Light fungerade varken bra eller dåligt under testperioden. När jag slutade använda produkten upplevde jag ingen märkbar skillnad.

Om jag skulle vara snäll skulle jag säga att Bright Light upprätthöll det ökade välbefinnande och de förbättrade energinivåer som de första deltagarna i testet, Beurer TL95 och Innolux Epic, redan hade gett mig.

Om jag vore mindre snäll skulle jag säga att HumanCharger Bright Light inte har någon effekt. Åtminstone inte på mig.

Karakter
HumanCharger Bright Light
Premium

Home tycker

Ett lättviktsheadset som inte är i vägen vid användning. Ger ljusterapi på språng, t.ex. under resor eller på jobbet. Ingen märkbar förbättring av energinivåerna. Begränsad användning på 12 minuter utan några övriga inställningar.

Också i detta test:

4 ljusterapilampor

Lumie Task (Charcoal)

Ljusterapi med hjälp av läslampan

Finns det lampor med flera funktioner i samma lampa? Ljusterapilampan Task ska fylla tre funktioner samtidigt, och det gör den ganska bra.

Stilren design som kan stå framme. Praktisk 3-i-1-funktion som arbetslampa, läslampa och terapilampa. Kan lutas och vridas.
Svår att flytta runt. Ingen möjlighet att justera ljustemperaturen till varmare toner på Kelvin-skalan.
Läs hela testet

Innolux Epic

Hemmets diskreta morgonsol

Epic från finska Innolux gör inte mycket väsen av sig. Den diskreta lampan levererar ljusterapi när du behöver det som mest - och den gör det enkelt och effektivt.

Ljusintensitet och färgtemperatur kan justeras upp och ned. Detta innebär att Innolux Epic också kan användas som en mild uppvakningslampa.
Svår att flytta eftersom skivan tenderar att falla ur skåran på basen. En app eller annan fjärrkontroll skulle vara bra.
Läs hela testet

Beurer TL95

Snygg och smidig och full av dagsljus

Beurers TL 95 erbjuder förstklassig terapi för pengarna. Att ljusterapilampan dessutom är användarvänlig gör detta läckra "designägg" till en absolut favorit för den vintertrötta.

Snygg och stilren lampa med en absolut märkbar effekt. Tidsinställning och dimmer gör Beurer TL 95 till en suverän ljusterapilampa.
Stor och klumpig att flytta trots handtaget i foten. Designen kan kännas lite klinisk att titta på.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Rulla till toppen