Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Lumie Task (Charcoal)

Ljusterapi med hjälp av läslampan

Finns det lampor med flera funktioner i samma lampa? Ljusterapilampan Task ska fylla tre funktioner samtidigt, och det gör den ganska bra.

Av / 2024-03-08 - 15:38
Lumie Task (Charcoal)
Natasja Broström

Vid första anblicken ser Task från Lumie ut som en vanlig lampa. Till exempel för användning på skrivbordet. Task har dock flera knep i rockärmen. Förutom att ge flimmerfritt ljus för uppgifter som kräver starkt ljus utan att anstränga ögonen, är den gjord för att öka energin i vintermörkret.

Lumie Task finns tillgänglig i fem färger. Vi fick en modell i ”Charcoal Blue” – en sval, mörkblå färg. Andra färgalternativ är ”Golden Yellow”, ”Steel Blue”, ”Sage Green” och ”White Mist”.

Lumie Task är gjord för ljusterapi och arbete. Den finns i flera färger och kan ställas in i flera olika positioner (Foto: Lumie)

Så snart lampan har packats upp ur den avlånga lådan är den redo att användas. Ljusintensiteten (lux) som avges från lampans runda, platta huvud regleras med dimmern. För att skruva upp eller ner ljuset, för fingret över namnet ”Lumie” på den runda foten.

Klart ljus för ögonen

Task är diskret och enkelt designad. Med en vikt på nästan 1,7 kg, en smal hals och gummifötter är lampan inte lätt att plocka upp och flytta runt. När Task väl är på plats står lampan stadigt på underlaget.

Med sina 5 000 kelvin efterliknar Task ljuset som du skulle uppleva det en dag med klar himmel. Du kan inte justera ljuset till en varmare ton på kelvinskalan, bara intensiteten. Task levererar maximalt 10 000 lux inom ett avstånd på 15 centimeter.

Lumie Task ger bra läsljus utan att blända. Dimmern är dold i den runda foten. (Foto: Lumie)

Lumies lampa har ett CRI på 95+, vilket är bra. Colour Rendering Index anger hur nära en ljusterapilampa är att efterlikna naturligt dagsljus. Solen har ett CRI på 100.

Läs också Tänd ett milt ljus i vintermörkret Mörkare tider väntar, men med en väckningslampa, eller wake-up light, kan du mjukstarta morgonen med ljud och ljus. Vi har testat fyra stycken, och i synnerhet en av dem gör jobbet perfekt.

I praktiken är detta märkbart. Ljuset från lampan är inte störande vid något tillfälle, inte ens när jag drar fingret över foten åt höger för att vrida upp det hela vägen. Jag lutade lampans huvud något bakåt för att rikta hela ljusytan mot mitt ansikte. Det var inget flimmer som stack i ögonen, bara mer energi i kroppen, vilket ju är meningen med en ljusterapilampa.

Ljusterapi på flera platser

Task är också en arbetslampa. Du kan till exempel använda den i garaget, i köket eller på skrivbordet. Om du är van vid att arbeta med en enda ljuskälla, ofta en datorskärm, skonar Task dina ögon.

Även om ljuset från lampan kan verka kallt är det, som sagt, flimmerfritt och klart. Mina ögon blev mindre trötta och torra efter bara några dagars användning av Task som skrivbordslampa.

Läs också Smart ljus för campingbordet Philips Hue Go är en bordslampa som kan användas även om du är långt borta från ett vägguttag. Och den klarar till och med en lätt skur.

Enligt Lumie ger lampan också bra arbetsbelysning. Under mitt mödosamma projekt med att plocka isär ett Lego-set med över 7 500 klossar var Task min enda ljuskälla.

Lumies starka, flimmerfria ljus är perfekt för pyssel. Här räknas över 7 500 legoklossar från en instruktion. (Foto: Natasja Broström) 

Lampan klarade uppgiften imponerande väl. Färgerna och numren på klossarna i Legos bygginstruktioner framträdde tydligt. Jag kunde hålla på längre med att packa klossarna i rätt påsar innan mina ögon blev trötta.

Jag testade också Task som läslampa. Precis som i Lego-testet framträdde text och detaljer bättre i boken. Om lampan är den enda ljuskällan börjar inte orden sväva framför ögonen på dig, så jag skulle säga att Task klarade testet.

Slutsats

Med Lumie Task får du en snygg och enkel ljusterapilampa, en effektiv arbetslampa och en bra läslampa. Designen kanske inte tilltalar alla och lampan kan vara besvärlig att flytta runt. Det finns egentligen inget att ta tag i förutom halsen och den runda foten.

Som skrivbordslampa hjälper Lumie Task till att lindra ansträngda ögon. Många av oss har dumt nog bara ha en enda ljuskälla i vintermörkret: datorskärmen. (Foto: Lumie)

Du kan inte välja varmare temperaturer som med Innloux Epic. Ett mjukare ljus kan vara trevligt under de mörkare timmarna på dagen. Du kan inte heller ställa in en specifik användningstid som med Beurers TL 95.

Å andra sidan är Task en praktisk lampa som fungerar bäst för dem som har alla tre behoven – ljusterapi, ögonavlastning och bra arbets- och läsljus. Den uppfyller dessa tre uppgifter mycket väl.

Karakter
Lumie Task (Charcoal)
Premium

Home tycker

Stilren design som kan stå framme. Praktisk 3-i-1-funktion som arbetslampa, läslampa och terapilampa. Kan lutas och vridas. Svår att flytta runt. Ingen möjlighet att justera ljustemperaturen till varmare toner på Kelvin-skalan.

Också i detta test:

4 ljusterapilampor

Innolux Epic

Hemmets diskreta morgonsol

Epic från finska Innolux gör inte mycket väsen av sig. Den diskreta lampan levererar ljusterapi när du behöver det som mest - och den gör det enkelt och effektivt.

Ljusintensitet och färgtemperatur kan justeras upp och ned. Detta innebär att Innolux Epic också kan användas som en mild uppvakningslampa.
Svår att flytta eftersom skivan tenderar att falla ur skåran på basen. En app eller annan fjärrkontroll skulle vara bra.
Läs hela testet

HumanCharger Bright Light

Få tillbaka energin genom hörselgången

Du kan enligt uppgift ladda dina energi- och "mentala" batterier med ljusterapi genom öronen. HumanChargers headset ger det ett försök, men resultaten är en besvikelse.

Ett lättviktsheadset som inte är i vägen vid användning. Ger ljusterapi på språng, t.ex. under resor eller på jobbet.
Ingen märkbar förbättring av energinivåerna. Begränsad användning på 12 minuter utan några övriga inställningar.
Läs hela testet

Beurer TL95

Snygg och smidig och full av dagsljus

Beurers TL 95 erbjuder förstklassig terapi för pengarna. Att ljusterapilampan dessutom är användarvänlig gör detta läckra "designägg" till en absolut favorit för den vintertrötta.

Snygg och stilren lampa med en absolut märkbar effekt. Tidsinställning och dimmer gör Beurer TL 95 till en suverän ljusterapilampa.
Stor och klumpig att flytta trots handtaget i foten. Designen kan kännas lite klinisk att titta på.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Ljud & Bild
Rulla till toppen