Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Beurer TL95

Snygg och smidig och full av dagsljus

Beurers TL 95 erbjuder förstklassig terapi för pengarna. Att ljusterapilampan dessutom är användarvänlig gör detta läckra "designägg" till en absolut favorit för den vintertrötta.

Av / 2024-03-08 - 15:38
Beurer TL95
Natasja Broström

Två kilo lampa säger en hel del. Beurers nya ljusterapilampa TL 95 är rejäl. Designen är genomtänkt från topp till tå. Den höga, ovala lampan är den enda testdeltagaren som både kan tidsinställas och lutas efter behov.

TL 95 simulerar nästan 100 procent realistiskt dagsljus. Tekniskt sett talar vi om det så kallade CRI-värdet. Förkortningen står för Colour Rendering Index och anger hur nära ett artificiellt ljus är ett naturligt ljus. Beurer TL95 ligger på 95+. Så vi är nära naturligt dagsljus, och det märks.

Design med pondus

Beurer TL 95 är en riktig bjässe. Basen i borstad aluminium har ett hål i den uppåtriktade delen som fungerar bra som handtag om man vill flytta lampans två kilo. Designen påminner om foten på äldre iMacs.

Två kilo lampa är lättare att flytta runt när Beurer TL 95 har ett praktiskt handtag i botten (Foto: Natasja Broström)

Skärmen är slät och ger ett mjukt, flimmerfritt ljus. När lampan är avstängd smälter frontpanelen och ljusytan samman till ett. Trots sin storlek är Beurer TL 95 därför inte iögonfallande att ha stående framme.

TL 95 är godkänd som en så kallad medicinteknisk produkt. Ett certifikat som kräver att lampan uppfyller EU-direktiven. För nördarna är det direktiv som EC93/42. Leta annars efter en märkning som CE0120 om du vill veta om lampan du håller i handen är en certifierad ljusterapilampa.

Läs också Vad är det som väger? Vikten är verkligen bara en siffra. Det som är intressant på riktigt är vad som egentligen väger i våra kroppar.

Buerer TL 95 är inte en myslampa med möjlighet till mjukt, gyllene dagsljus som vi får med till exempel Innolux Epic. Vi befinner oss i det kalla spektrumet över 6 000 kelvin.

TL 95 efterliknar ett sken som på kelvinskalan sträcker sig från ett vitaktigt dagsljus till det ljus vi skulle få en dag med klarblå himmel. Det är helt okej för mig, särskilt när det ”kalla” ljuset ger avsedd effekt.

Flimmerfritt dagsljus mitt i vardagsrummet

Jag ställde Beurer TL 95 på soffbordet eftersom jag arbetar i vardagsrummet under vintern. Placeringen är naturligtvis upp till var och en, så länge man tänker på hur långt bort man vill att lampan ska vara. Avståndet påverkar mängden lux (belysningsstyrka). 20-45 centimeter är lagom.

Första gången du använder lampan är timern inte aktiverad. Lampan är tänd tills du släcker den. Ställ in önskad tidsperiod och välj den genom att trycka kort på på/av-symbolen. Från och med nu kommer lampan ihåg tiden och ljusstyrkan när du tänder den igen.

That’s all folks! Förutom namnet Beurer finns det inget annat på framsidan av ljusterapilampan än detta. Du väljer och trycker med fingret. (Foto: Natasja Broström)

Beurer TL 95 har sex nivåer som du styr med fingret på framsidan. Pedagogiskt visat som en slags tusensköna, där antalet ”tända” kronblad anger nivån. Du vrider upp och ner den genom att trycka på bladen. Som exempel ger den sjätte och högsta nivån upp till 14 000 lux på 20 centimeters avstånd.

Tidsinställning och avstånd

På den högsta nivån är den rekommenderade användningstiden 20 minuter. Du väljer tid genom att trycka på ett av de visade intervallen på framsidan med fingret. Det finns fyra intervall, från 30 till 120 minuter.

TL 95 har en ljusyta på 37 x 30 centimeter, vilket är den största i testet. Till en början kan allt ljus verka överväldigande i vintermörkret, särskilt om man vill ha de rekommenderade 10 000 lux. Det slutade med att jag använde nivå 2 (3 500 lux) på ett avstånd av cirka 50 centimeter i en halvtimme varje morgon vid ungefär samma tidpunkt.

Inom två till tre dagar var min energinivå märkbart bättre. Jag kom igång med skrivandet (förmodligen till redaktörens belåtenhet). Jag tog till och med en rask promenad och städade golvet. Allt under samma dag.

Läs också Uppkopplad supervåg Håll inte bara koll på kroppsvikten utan även vad det är som väger.

Slutsats

Beurer TL 95 är en klar vinnare i vårt grupptest av ljusterapilampor. Terapin fungerade redan efter några dagar. Ljuset från lampan gav mig inte bara energi. Det fick mig också att känna mig pigg och vilja använda den energin (upp med rumpan från soffan).

Efter några dagar i sällskap med Beurer TL 95 förbättrades mitt humör avsevärt. Lampan ger energi, men inte morgonmys. (Foto: Natasja Broström)

Förklaringen är tvåfaldig. Effektiv ljusterapi påverkar hjärnans signalsubstans serotonin, som ger välbefinnande och energi. Den stabiliserar också dygnsrytmen, så att min inre klocka vet när det är dags att sussa. Så jag sover bättre hela natten.

Beurer TL 95 är stor att titta på och att flytta runt. Designen kan verka klinisk och lite kall. Om alternativet är att jag sover dåligt eller inte har någon överskottsenergi så kan jag leva med det.

Karakter
Beurer TL95
Premium

Home tycker

Snygg och stilren lampa med en absolut märkbar effekt. Tidsinställning och dimmer gör Beurer TL 95 till en suverän ljusterapilampa. Stor och klumpig att flytta trots handtaget i foten. Designen kan kännas lite klinisk att titta på.

Också i detta test:

4 ljusterapilampor

Lumie Task (Charcoal)

Ljusterapi med hjälp av läslampan

Finns det lampor med flera funktioner i samma lampa? Ljusterapilampan Task ska fylla tre funktioner samtidigt, och det gör den ganska bra.

Stilren design som kan stå framme. Praktisk 3-i-1-funktion som arbetslampa, läslampa och terapilampa. Kan lutas och vridas.
Svår att flytta runt. Ingen möjlighet att justera ljustemperaturen till varmare toner på Kelvin-skalan.
Läs hela testet

Innolux Epic

Hemmets diskreta morgonsol

Epic från finska Innolux gör inte mycket väsen av sig. Den diskreta lampan levererar ljusterapi när du behöver det som mest - och den gör det enkelt och effektivt.

Ljusintensitet och färgtemperatur kan justeras upp och ned. Detta innebär att Innolux Epic också kan användas som en mild uppvakningslampa.
Svår att flytta eftersom skivan tenderar att falla ur skåran på basen. En app eller annan fjärrkontroll skulle vara bra.
Läs hela testet

HumanCharger Bright Light

Få tillbaka energin genom hörselgången

Du kan enligt uppgift ladda dina energi- och "mentala" batterier med ljusterapi genom öronen. HumanChargers headset ger det ett försök, men resultaten är en besvikelse.

Ett lättviktsheadset som inte är i vägen vid användning. Ger ljusterapi på språng, t.ex. under resor eller på jobbet.
Ingen märkbar förbättring av energinivåerna. Begränsad användning på 12 minuter utan några övriga inställningar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Rulla till toppen