Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 5 smarta personvågar

Bli medveten om vad det är som väger

Vikten är verkligen bara en siffra. Det som är intressant på riktigt är vad som egentligen väger i våra kroppar.

Av / 2023-08-13 - 11:14
5 smarta personvågar
Åsa Warme Hallén

Produkter i detta test

Vikt kan vara ett otroligt känsligt och laddat ämne. Men, och detta är ett stort men: Vi lurar ju bara oss själva om vi förnekar att fetman och ohälsan ökar och att det faktiskt innebär stora risker för individen. Risker i form av sjukdom och begränsningar i rörlighet.

Att istället bli medveten om vad det är som väger i din kropp och hur din kroppssammansättning ser ut kan hjälpa dig se trender och förändringar över tid. Oavsett hur du ser ut eller vad du har för mål kan en smart personvåg hjälpa dig att få koll och följa din utveckling.

Läs också Håll koll på din hälsa – enklare än du tror Vi blir bara äldre och äldre. Men vad är det för mening med att bli äldre om jag inte håller mig frisk? Och hur vet jag att jag får till tillräckligt mycket aktivitet i förhållande till sömn och återhämtning?

Hur fungerar det?

Metoden som används för att få fram själva mätvärdena är BIA (Bioelektrisk ImpedansAnalys) som är en vetenskapligt erkänd metod för att mäta kroppens sammansättning och som kan få fram fördelningen mellan fett, vätska och kroppscellmassa (främst muskler).

Det som händer när du ställer dig (barfota) på vågen är att en svag elektrisk puls skickas upp genom dina fotsulor. Värdena baseras på den hastighet med vilken den elektriska strömmen färdas genom kroppen. Kroppsfett har till exempel större motstånd (impedans) än fettfri massa. Pulsen är inget som känns och är ofarlig. Däremot ska du inte använda en sådan våg om du har pacemaker eller är gravid.

Hur adekvata är värdena egentligen?

Från början var min tanke att bara väga mig, använda appen och utgå från det. Men ju längre in i testet jag kom desto mer förvirrad blev jag av de värden som presenteras för mig. Min fettprocent gick till exempel från att vara 25,1 % på en våg till 33 % på en annan. En deltagare uppgav att jag hade grymma 44,23 kg muskler medan en annan angav 21,6 kg.

För att kunna avgöra relevansen på vågarna jag testade gjorde jag en referensmätning på InBody 720. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Här insåg jag såklart att detta test behöver en referens för att bli relevant på riktigt. Så för att stilla min egen nyfikenhet och få en referens att jämföra med, valde jag att boka in en InBody-mätningK3H, som är ett testlabb som ligger i Karlskrona. Jag tänker att den mätningen bör vara så nära ”sanningen” som möjligt. Väl där får jag förklarat för mig att det finns en Golden standard som grundas på DXA-mätningar som är en rejält avancerad bentäthetsmätning. Den InBody 720 som jag mäts med har 98 % noggrannhet i jämförelse med DXA-mätning, så närmare verkligheten än så kommer jag nog inte just nu. Dessa värden blir därmed min referens i detta test för att se hur pålitliga dessa vågar faktiskt är.

Läs också Vardagslyx En fönsterputsrobot!? Finns det ens och kan det verkligen fungera i praktiken? Frågorna är många och jag ska se om jag lyckas få fram några svar.

Och som du vet vid det här laget – ingen smart produkt utan app. I appen är tanken att du ska kunna utläsa din kroppssammansättning och över tid ska du kunna se hur, eller om, det sker förändringar som gör att du kan behöva förändra ditt levnadsmönster. Om du vill.

Dessutom ska helst appen vara användarvänlig, tydlig och informativ.

Produkter i detta test

Beurer BF 980 WIFI

Rak och tydlig

Deltagaren från Beurer är ensam i testet om att ha fysiska knappar vilket gör att man som användare faktiskt inte är bunden till en app. Bra start!

Tydlig display med stora siffror. Fysiska knappar vilket gör att du kan använda den fullt ut utan app. Uppladdningsbart batteri.
Displayen är visserligen stor men kunde varit lite roligare.
Läs hela testet

Huawei Scale 3

Pålitlig och prisvärd

Med tanke på prislappen är inte förväntningarna så höga. Men av erfarenhet vet jag att Huawei brukar överraska.

Priset. Du kan använda den till att mäta statiska föremål så länge de väger över 50 g.
Batteri medföljer ej. Är inte transparenta med att de använder eget operativsystem vilket kan göra det onödigt krångligt.
Läs hela testet

Garmin Index S2 Smart Scale

Stabil och användarvänlig

Testets största och dyraste våg kommer från Garmin. Appen är, som alltid, Garmins starka kort. Men här verkar det ändå som om de har missat en viktig ingrediens.

Många användare. Lättförståeliga grafer och trender.
Priset. Bristfällig information om vad värdena egentligen betyder.
Läs hela testet

Xiaomi Mi Body Composition Scale 2

Inget att lita på

Xiaomi ställer upp med testets billigaste smarta personvåg. Priset behöver inte alls vara en indikation på att något är dåligt. Men i vissa fall är det just det.

Priset. Många användare. Går att väga statiska föremål om de väger över 50 g.
Enbart Bluetooth. Fullständigt opålitliga mätvärden.
Läs hela testet

Withings Body Smart

Tro inte på precis allt du ser

Testets mellanprisvåg kommer från Withings. Här får du nöja dig med att appen inte finns på de nordiska språken och vissa av mätningarna är riktiga glädjemätningar.

Väldigt trevlig och informativ skärm.
Appen finns inte på de nordiska språken
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rulla till toppen