Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 4 spårningsbrickor

Små detektiver hittar det du tappat bort

Cyklar, nycklar, husdjur och till och med din bil. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan spåra med en spårningsbricka.

Av / 2024-03-20 - 17:46
4 spårningsbrickor
Pernille Redder

Produkter i detta test

En spårningsbricka är som en liten brödsmula som hjälper dig att hitta dina saker igen, och om Hans och Greta hade haft en i fickan hade de kanske räddats, trots att fåglarna åt upp de smulor de kastade på stigen.

Du kan spåra de saker du tappar bort eller blir bestulen på, men smarta spårningsenheter kan också hjälpa dig med glömska. Så om du är den typ av person som har setts springa runt och leta efter dina nycklar, eller om du har ett barn som glömmer var de lämnade sin cykel, är spårningsbrickor en höjdare.

Tänk på spårningsbrickor som en försäkring som du bara behöver betala för en gång. Du använder dem inte dagligen, men när du behöver dem är de redo och allt du behöver göra är att öppna en app och söka.

Mobiltillverkarnas och andras

Det finns grovt sett två typer av brickor. De som kommer med en egen app och fungerar med både Android och iOS. Och så mobiltillverkarnas egna produkter. I detta grupptest har vi inkluderat Apple och Samsung spårningsbrickor, som endast fungerar med mobiler från samma tillverkare. Detta låser dem, men å andra sidan har de i allmänhet mer avancerade funktioner än de generiska.

Läs testet och avgör själv vad som är viktigast för dig.

Så fungerar de

När du befinner dig inom spårningsbrickans räckvidd använder den Bluetooth eller helt enkelt ljud för att låta sig hittas. Flera kan också användas för att hitta din telefon. Det fungerar så att du kan få telefonen att ringa genom att trycka på dem.

Den stora nackdelen med spårningsbrickor är dock att de inte registrerar sin position i realtid. Med andra ord kan du inte vara säker på att en spårningsbricka är där den säger att den är. Du kan bara se att den har varit där förut och ännu inte har registrerats någon annanstans.

Spårningsbrickor har nämligen ingen egen inbyggd GPS. De ingår i ett nätverk, och om du rapporterar att du har tappat bort din bricka kommer den att skicka ett meddelande till resten av nätverket och ”pinga” om den hittas. Noggrannheten bestäms av nätverkets storlek.

Och även med ett glest nätverk kan spårningsbrickor ge lyckliga historier, och här är en av dem.

Cykeltjuven

När en av mina bekanta fick sin cykel stulen var han glad att han hade placerat en spårningsbricka under sadeln. Såvida inte cykeltjuven var smart nog att ta bort brickan kände sig min bekant säker på att han skulle hitta sin cykel igen.

Men det tog ett tag från det att cykeln stals till det att den lilla brickan registrerades. Varje gång han kollade stod det att brickan senast var registrerad där han hade lämnat sin cykel. Min bekant fick helt enkelt vänta och kolla sin app regelbundet.

När en ny plats till slut dök upp var det i en stad över 100 kilometer bort. Så långt hade cykeln färdats utan att brickan hade registrerats i nätverket och det var omöjligt att veta om den fortfarande fanns kvar.

Men min bekant körde i väg direkt och han hittade faktiskt cykeln på den adress där spårningsbrickan hade registrerats. Han satte den bak på sin bil, körde hem med den och är glad att kunna berätta historien för alla.

Produkter i detta test

Samsung Galaxy SmartTag2

Samsungs nya spårningsbricka imponerar

Med den inbyggda AR-tekniken i SmartTag2 blir det riktigt roligt att hitta något som tappats bort.

Många avancerade funktioner för att hitta det som saknas
Fungerar endast med Samsung Galaxy-mobiler.
Läs hela testet

Tile Mate

Klassikern bland spårningsbrickor

Det finns både för- och nackdelar med att välja den ursprungliga marknadsledaren.

Fungerar med de flesta mobiler.
De flesta avancerade funktioner kräver abonnemang.
Läs hela testet

Chipolo One

Enkel och effektiv spårningsbricka

Chipolo One låser dig inte vid en specifik mobiltillverkare och levererar ett brett utbud av funktioner till ett lågt pris.

Fungerar med både iOS och Android.
Jämfört med konkurrenterna är designen riktigt trist.
Läs hela testet

Apple AirTag

Väldesignad och blixtsnabb

Med två år på nacken har Apple etablerat sig ordentligt på marknaden för spårningsbrickor.

Mycket pålitlig sökfunktion som bara fungerar.
Produkten fungerar endast med Apples egna telefoner och surfplattor.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Ljud & Bild
Rulla till toppen