På pappret ser Lenovo Legion Go ut som en maskin som kommer att stjäla kunder från Asus ROG Ally genom att vara lite större och kunna lite mer. Priset, operativsystemet och mycket av hårdvaran är exakt samma som ROG Ally, så det borde vara lätt att övertyga kunderna. Men Legion Go har en helt annan inställning till sammansmältningen av dator och handhållen konsol än vad Asus har.
Legion Go vill nämligen vara en helhetslösning, och det går ut över det praktiska med en handhållen maskin.
Kort sagt får du mer från Lenovo Legion Go än från Asus ROG Ally. Skärmen är större och bättre, det finns fler knappar, du kan ta loss kontrollerna, den har en inbyggd mus(!) och det finns ett bra stativ på baksidan. Men det är också mer Windows-bekymmer, mer trassel, mer vikt, mer buller och mer värme.
Less is a bore
När man öppnar kartongen dras blicken genast till den stora skärmen i det svarta plasthöljet. Skärmen är en av de största anledningarna till att välja Legion Go. Den är hela 8,8 tum stor och har en upplösning på 2 560 x 1 600 pixlar. En enorm fördel jämfört med Asus ROG Ally, som får nöja sig med 7 tum med en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar. För att inte tala om Steam Decks skärm, som har en upplösning på 1 280 x 800.
Du kommer inte att hitta en bättre skärm på en handdator. Den har även en otroligt hög uppdateringsfrekvens på 144 Hz, vilket återigen överstiger 120 Hz hos ROG Ally och 60 Hz hos Steam Deck (den nya Steam Deck OLED har uppdaterats till 90 Hz).
Under huven har Legion Go samma AMD Ryzen Z1 Extreme-processor och integrerade AMD Radeon-grafik som Asus ROG Ally. Kompetent hårdvara som, när jag testade ROG Ally, förändrade min uppfattning om vad jag kunde förvänta mig av en liten, handhållen dator.
Den andra delen av designen är kontrollerna, som är avtagbara och sitter på sidan av det stora höljet med skärmen. På dem hittar du RGB-belysning och en myriad av knappar i en asymmetrisk uppsättning. Och det betyder inte bara att kontrollpinnarna är asymmetriska som på en Xbox-kontroller. Nej, det finns en skillnad i både hur många knappar varje handkontroll har och var de är placerade.
Det verkar väldigt rörigt, men är logiskt när man inser den stora överraskningen i Legion Go. Nämligen att en av handkontrollerna kan förvandlas till en trådlös vertikal mus! Sensorn sitter på undersidan av den högra handkontrollen, och fäst på ett medföljande magnetiskt plaststativ kan du spela snabba skjutspel med den typ av precision som bara en mus kan ge. Det är en ganska fräck lösning som ger lite mer flexibilitet.
På baksidan av Legion Go finns också ett kraftigt utfällbart stativ så att skärmen kan stå på egen hand. Något du förmodligen kommer att behöva, eftersom den är kännbart tung när man lyfter ut den ur den medföljande transportväskan. 854 gram låter inte mycket, men det är nästan 250 gram mer än Asus ROG Ally, vilket gör skillnad om man ska hålla den i händerna under en längre tid.
Operativsystem och anslutningsmöjligheter
Operativsystemet är klassiskt Windows 11, och Legion Go gör inte mycket för att få dig att glömma det.
Du installerar den på exakt samma sätt som alla andra Windows-datorer och måste använda antingen pekskärmen eller den lilla pekplattan för att navigera musen, vilket är jobbigt. Förvänta dig samma mängd fel och missförstånd som med en bärbar gamingdator. Ibland behöver fönster minimeras och öppnas igen, andra gånger kommer en viss skärminställning att ge dig problem med ett visst spel. Det är varken bättre eller sämre än med andra datorer, men ett nödvändigt ont när man rör sig utanför konsolernas användarvänliga land.
Det finns några hjälpappar som gör livet med en handhållen dator lite enklare, men du måste installera dem själv. Sedan har du genvägsknappar på kontrollerna som öppnar Legion Space, som håller reda på dina spel, och Quick Settings, där du kan ändra prestanda- och anslutningsinställningar.
Legion Go försöker inte vara något annat än en dator, och det inkluderar anslutningsmöjligheter. Du kan använda den med vilken dockningsstation eller vilket externt grafikkort du vill. Något som inte är möjligt med Asus Rog Ally, där du endast kan ansluta ett dyrt externt grafikkort från Asus. En av maskinens största nackdelar.
Om man funderar på att använda Legion Go som sin enda dator så är ett öppet system väldigt tilltalande.
Prestanda
Legion Go är gjord för spel och hårdvaran levererar. GPU och CPU är identiska med Asus ROG Ally, så det är inte förvånande att dess prestanda är på samma nivå när man använder samma skärm och grafikinställningar. Liknande, men inte helt identiska.
I Far Cry 6 levererade Legion Go 28–32 FPS med medelhöga grafikinställningar och skärmen inställd på 1 920 x 1 200-upplösning (det närmaste vi kan komma ROG Allys 1 920 x 1 080-upplösning). Det är något under de 36–42 FPS som ROG Ally levererade. Om det är den större skärmen eller kanske kylsystemet som gör skillnaden är oklart.
I Borderlands 2 är resultaten omvända. Där ROG Ally levererade cirka 60 FPS vid maximala grafikinställningar, imponerar Legion Go med cirka 70 FPS vid 1 920 x 1 200-upplösning!
Om man vill få ut det mesta av sin Legion Go ska man naturligtvis ha skärmen inställd på den maximala upplösningen på 2 560 x 1 600. Detta kräver en hel del av den lilla datorn och fungerar bäst med äldre spel som inte är lika krävande. Borderlands 2 körs fantastiskt på mellan 40–50 FPS med skärmen och grafiken på högsta inställningen, men Far Cry 6 klarar bara 17–18 FPS om allt ska vara så imponerande som möjligt. Det är tyvärr inte tillräckligt för att njuta av spelet! Man måste inse att den imponerande skärmen måste sparas för spel som är några år gamla eller inte lika grafiskt intensiva. Detta är naturligtvis synd, eftersom äldre spel vanligtvis är mindre grafiskt imponerande.
Batteriet varade i 1 timme och 31 minuters intensivt spel. Nästan identisk med ROG Ally. Inte illa med tanke på att Legion Go släpar runt på en gigantisk skärm.
Spelupplevelse och ergonomi
Ergonomi och vikt spelar stor roll när man använder en handhållen dator eller konsol, och Legion Go är som sagt både stor och tung. Man blir alltså tröttare i händerna snabbare än när man spelar med Steam Deck eller Asus ROG Ally. Ljudnivån från kylsystemet ligger någonstans mellan de två. Inte lika irriterande som med Steam Deck, men inte lyxigt ljudlöst som med ROG Ally.
Ergonomin är bra utan att vara lysande. Formen på kontrollerna passar mina händer bra, men det slutar ofta med att man trycker på någon av de många knapparna på baksidan. Detta innebär att det är bäst att inte tilldela funktioner till knapparna, eftersom det är nästan omöjligt att inte ofrivilligt trycka på flera av dem när man använder Legion Go.
När kontrollerna tas bort är ergonomin (och vikten) mycket bättre. Det hade varit uppskattat med en plastbit som sammanfogar de två kontrollerna till en, som man får med en Nintendo Switch.
Jämfört med ROG Ally offrar du lite lätthet, ergonomi och tystnad för att få den stora skärmen. Det skulle vara mer acceptabelt om hårdvaran kunde pressa grafiken till den nivå som skärmen kan hantera lite oftare. Detta är mest meningsfullt om man föredrar att spela med skärmen lutad mot foten och använder kontrollerna trådlöst.
Den speciella musen
Den vertikala musen är ett verkligt överraskande mervärde för Legion Go. Jag hade aldrig kunnat gissa att handhållna datorer skulle utvecklas på det här sättet. Fördelarna är att den är kompakt inbyggd i den högra handkontrollen, så att du alltid har den med dig. Den behöver en liten adapter som får plats i den medföljande väskan. Legion Go är därför otroligt mobil och du kan enkelt stoppa ner det lilla skyddande fodralet i ryggsäcken. Själva musen fungerar precis som man förväntar sig av en trådlös mus. Responstiden är mycket bra och det finns ingen tvekan när det gäller små, exakta rörelser. Det tar lite tid att vänja sig vid den vertikala orienteringen om man inte använder den dagligen. Knapparna som tidigare var i vägen är nu i en mer bekväm position.
Den har potential att vara en bra spelmus, även om jag personligen nog skulle föredra att använda en vanlig mus. Musen är kanske inte ett måste, men den gör Legion Go till en allt-i-ett-lösning. Oavsett var du är kan du spela handhållet, trådlöst eller med en mus.
Slutsats
Lenovo Legion Go kan enkelt konkurrera med Asus ROG Ally utan att kosta mer. Det är dock en kompromiss, eftersom man byter ut en del av användarupplevelsen mot mer utrustning. Det finns definitivt en publik som kommer att föredra en större skärm och bättre anslutningsmöjligheter framför låg vikt och tyst gaming.
Hur man än vrider och vänder på det är Legion Go en kompetent spelmaskin som också kan fungera som en vanlig dator. Skärmen är lysande och gigantisk. Det är synd att den kräver så mycket kraft för att köras i högsta upplösning, men det är ändå en uppgradering från konkurrenterna. Om man bara spelar handhållet blir den tung i längden, men om man främst använder den trådlöst får man verkligen mer för pengarna. Batteritiden är som väntat inte särskilt bra och man bör inte vara alltför långt bort från eluttaget.
Legion Go kör sin egen grej och är verkligen en allt-i-ett-lösning.
Home tycker
Skärmen är större och bättre än konkurrenternas. Inbyggd mus. Trådlösa kontroller. Bra prestanda för en handhållen dator. Samma pris som Asus ROG Ally. Kan användas med externa grafikkort. Tyngre än konkurrenterna. Knappplaceringen är väldigt ogenomtänkt. Förvänta dig de typiska Windows 11-utmaningarna. Batteritiden är kort.
Riktpris: 9499 kr
Specifikationer
- Operativsystem: Windows 11
- Skärm: 8,8-tums pekskärm 16:10 (2560 x 1600)
- CPU: AMD Ryzen Z1 Extreme-processor (Zen4-arkitektur, 8 kärnor / 16 trådar)
- GPU: AMD Radeon-grafik
- Minne: 16 GB LPDDR5X-7500MHz RAM / 512 GB SSD M.2 2242 PCIe Gen4 TLC
- Kontroller: Löstagbara kontroller med 2 joysticks, 4 axelknappar, D-pads, 2 bakåtknappar, pekplatta, Legion Space-knapp, 2 funktionsknappar, snabbinställningsknapp, scrollhjul, M1- och M2-knappar.
- Anslutningar: 2 x USB-C, 3,5 mm minijack, 2 mikrofoner, microSD-kortläsare, Bluetooth 5.3, Wi-Fi
- Batteritid: Upp till 7,5 timmar
- Batteri: 49,2 wattimmar, litiumjonpolymer
- Mått/vikt: 29,8 x 13,1 x 4 cm / 854 gram
- Webb: lenovo.com
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser