Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus ROG Ally

Den lyfter hela genren!

Handhållna speldatorer tar ett kvantsprång med Asus ROG Ally, som krossar konkurrensen och tar drömmen om seriöst mobilt spelande till nya höjder!

Av / 2023-08-02 - 09:02
Asus ROG Ally
Lasse Torp Hansen

Om man letar efter en handhållen speldator med hög prestanda och en rimlig prislapp är Steam Deck inte längre det självklara valet. Även om den fortfarande känns ny i Sverige talar de en och en halv miljon sålda enheterna sitt tydliga språk: publiken för en handhållen speldator är enorm. Konkurrensen har officiellt anlänt i form av Asus ROG Ally.

Asus vill alltså ha en bit av kakan, och de kommer förmodligen att få mer än en bit.

Om du tittar på olika annonsmarknader finns det gott om Steam Decks som säljs eftersom ägaren väntar på att få lägga vantarna på den nya Asus ROG Ally.

Steam Deck vill vara oberoende av Windows. Detta beslut har lett till krascher och barnsjukdomar. På de (fortfarande få) kompatibla spelen presterar den bra, men den känns som en ofärdig produkt.

Asus ROG Ally, å andra sidan, är inte en ofärdig produkt. Den försöker inte uppfinna hjulet på nytt, och resultatet är en mycket mer användarvänlig, felfri speldator som överträffar Steam Deck på nästan alla punkter.

Faktum är att ROG Ally är så imponerande att den kan överträffa de flesta bärbara speldatorer i den billiga änden.

Föråldrad Steam Deck

Det finns två versioner av ROG Ally. Vi har testat toppversionen med den mest kraftfulla processorn. För 9 500 kronor får du en 7-tums pekskärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens och en upplösning på 1 080p. Responstiden är 7 ms och ljusstyrkan går upp till 500 nits. Du hittar de förväntade knapparna på framsidan i en asymmetrisk Xbox-konfiguration, samt 2 programmerbara knappar på baksidan. På insidan hittar du ett intelligent kylsystem som håller både temperatur och ljudnivåer nere, även vid intensiv användning.

ROG Ally väger bara 608 gram och har en ny och anpassad AMD Ryzen Z1 Extreme-processor med 8 kärnor, 16 trådar och RDNA 3-grafik. Utöver det får du 16 gigabyte RAM-minne och 512 gigabyte SSD-lagring.

Läs också Du kommer att hata den ena och älska den andra Två handhållna konsoler borde i stort sett kunna samma saker. Men Steam Deck och Nintendo Switch OLED är så olika att du kommer att hata en av dem.

Kort sagt: Bättre upplösning, bättre prestanda, snabbare skärm, lägre vikt, ljusstarkare skärm och bättre kylning än den dyraste Steam Deck. Allt för bara 1 000 kronor mer. På pappret ser det ut som om Steam Deck redan är föråldrad. Och då har vi inte ens tagit hänsyn till alla programvaruproblem som plågar Steam Deck.

Själva byggkvaliteten är solid utan att vara överväldigande. Knapparna är robusta och ger ett behagligt klick. Man behöver verkligen inte vara rädd för att ha sönder den hårda plasten. Steam Deck är en något bättre produkt, både när det gäller ergonomi och knappar, men inte tillräckligt för att göra en stor skillnad. Om du är ett fan av programmerbar RGB-belysning får du även det i ROG Ally.

Om priset är lite för högt kommer en billigare version av Asus ROG Ally att finnas tillgänglig i augusti. I den versionen har processorn 6 kärnor med 12 trådar. Priset är då nere på 7 999 kronor.

Skærm Asus Rog Ally
På en mindre skärm ser 1080p ut att vara så mycket mer! (Foto: Lasse Torp Hansen)

Familjärt och flexibelt operativsystem

En av de stora fördelarna med ROG Ally är att det är baserat på gamla goda Windows 11. Det välbekanta operativsystemet är inte perfekt, men det är lätt att använda. Jag upplevde inga utmaningar med att använda det på den handhållna enheten.

Att använda pekskärmen och joysticken för att navigera i Windows kan dock vara besvärligt. Lyckligtvis behöver du inte oroa dig för det alls om du bara vill spela spel. Asus har lagt till Armoury Crate till festen, vilket innebär att du har tillgång till de viktigaste spelbiblioteken med ett klick, som Steam och Origin. Genvägen har sin egen knapp på framsidan av ROG Ally. När du använder Steam-appen fungerar den via Big Picture Mode, som är utformat för att användas med en handkontroll och ser bra ut i helskärm.

Inte för att vara elak, men även Steam körs bättre på ROG Ally än på Steam Deck! Och alla spel stöds på Windows 11, till skillnad från på Steam Deck.

Både Steam och Windows har med tiden blivit bra på att integrera användningen av en handkontroll, så att använda ROG Ally för handhållet spelande är en sömlös upplevelse.

Om man istället använder mus och tangentbord kan man ignorera Armory Crate och bara använda det vanliga skrivbordet. Det är det bästa av två världar och en fantastiskt okomplicerad lösning.

Gaming Asus Håndholdt
Även om det kan vara besvärligt att växla mellan en pekskärm och en handkontroll för att styra muspilen, körs Windows smidigt på den lilla maskinen. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Prestanda i en helt annan liga

Asus ROG Ally levererar när det kommer till prestanda. Inte nog med att den slår Steam Deck med hästlängder. Det är på en sådan nivå att man överväger att köpa den istället för en traditionell bärbar speldator!

Det finns flera olika inställningar i ROG Ally. Man kan välja mellan Silent, Performance och Turbo. Om man ansluter sin ROG Ally till ett eluttag får man extra hästkrafter i Turbo-läget. Det testades med spelen Far Cry 6 och Borderlands 2.

I Turbo-läget, men utan extern ström, fick jag 36–42 FPS ur Far Cry 6 på mediuminställningar och full 1080p-upplösning. Grafiken glänste på den lilla skärmen, och FPS runt 40 är tillräckligt för att inte störa inlevelsen.

I det äldre och mindre grafiskt krävande Borderlands 2 fick jag över 60 FPS hela tiden med maximala grafikinställningar. Och den klagar inte när man pressar den. Faktum är att den är nästan ljudlös. Den blir inte ens ohållbart varm. Den inbyggda kylningen är väl genomtänkt och en underskattad lyx.

Om man verkligen är ute efter FPS har man två alternativ med ROG Ally.

För det första kan man ställa in skärmen på 720p. Detta gör en betydande skillnad. Med samma inställningar som tidigare fick jag plötsligt 70–80 FPS i Far Cry 6 och 120 FPS i Borderlands 2, vilket är det maximala som bildskärmen kan hantera.

Naturligtvis måste man vänja sig vid den lägre upplösningen, men kom ihåg att 720p är normen på Steam Deck och Nintendo Switch OLED. Om enheten är ansluten till ström är det sällan nödvändigt att förneka sig själv fullskärmsupplevelsen, såvida man inte spelar mycket tunga spel och insisterar på minst 60 FPS.

Det andra alternativet är lite dyrare, men kanske en bra långsiktig investering. Man kan ansluta ett externt ROG XG Mobile-grafikkort till sin ROG Ally för riktigt bra prestanda och extra kabelutgångar. Det är verkligen inte en billig lösning, men ett alternativ för att säkerställa att den inte är föråldrad om några år.

Gaming Håndholdt mobil gaming
Även moderna AAA-spel körs felfritt och man behöver inte skruva ner grafikinställningarna för att få en acceptabel framerate. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Batteriet är den enda svagheten

Fördelarna med en handhållen dator eller konsol är inte bara att man kan ta med den på språng, men det är onekligen en stor del av attraktionskraften. För många är det den främsta anledningen till att välja en handhållen dator.

Priset för prestanda är batteritiden, och så är det också med Asus ROG Ally. I prestandaläget och med skärmen på 1 080p fick jag ut cirka 1 timme och 30 minuters intensivt spelande. Det är inte en lång tid. Tillräckligt kort för att man inte riktigt ska kunna slappna av – av rädsla för att batteriet plötsligt ska ta slut.

Tiden är jämförbar med bärbara speldatorer. Steam Deck och Nintendo Switch håller mycket längre, delvis på grund av deras lägre prestanda. Om man bara vill ha en konsol för långa bilresor eller flygresor har ROG Ally inte tillräckligt med batteritid.

Även om batteritiden säkert kommer att avskräcka vissa, är det värt att nämna att handhållna konsoler är mer än bara praktiska. Det är uppslukande att sitta med skärmen rakt framför sig, och TV:n är inte upptagen medan man spelar. Alla spelen är plötsligt tillgängliga från sängen eller baksätet.

Jag önskade att det fanns ett externt batteri som tillval som kunde fästas på baksidan. Då skulle ROG Ally verkligen vara tillräckligt flexibel för att kunna användas i alla önskade scenarier. Till dess måste man fråga sig själv om den uppfyller ens behov. Om man gillar känslan av att spela på en handhållen enhet kan den handhållna konsolen vara ett fullgott alternativ till en bärbar dator.

Batteri Asus ROG Ally
Den är perfekt för spel på balkongen där ett eluttag inte är alltför långt borta. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Slutsats

Med Asus ROG Ally tar hela den handhållna genren ett kvantsprång. Man får otroligt mycket valuta för pengarna, både när man jämför med andra handhållna konsoler och när man jämför med klassiska bärbara datorer. Den har ett bra pris, fantastisk prestanda och ett enkelt, välfungerande operativsystem. Låt oss hoppas att detta är det första steget i ett långt pris- och utvecklingskrig inom handhållna datorer.

Karakter
Asus ROG Ally
Premium

Home tycker

Pris, hårdvara och mjukvara förenas i en helhet. Klassiskt Windows som operativsystem, så den kan användas som en vanlig PC. Kylningen är effektiv och tyst. Kan enkelt köra krävande AAA-spel. Vad mer kan man begära till det här priset? Batteritiden är den största nackdelen och en av få potentiella dealbreakers. Knapparna på baksidan är inte alltid lätta att använda.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Ljud & Bild
Rulla till toppen