Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Steam Deck (64 GB eMMC)

Den gör mig galen – men jag kan inte lägga ifrån mig den!

Steam Deck vill slå ett slag för seriöst handhållet spelande. Och det betyder massor av prestanda, frustrerande fel och onekligen stor potential.

Av / 2023-04-21 - 09:14
Steam Deck (64 GB eMMC)
Lasse Torp Hansen

Steam Deck är en handhållen konsol från företaget Valve som försöker locka bort de mer seriösa spelarna från Nintendo Switch. Resultatet är en maskin som bäst kan klassificeras som en gaming laptop med spelkontroller. De är inte de enda på marknaden med en sådan enhet, men det är Steam Deck som banar vägen för ett mainstream-genombrott!

Den fick en lite avslagen lansering i Sverige. Inte på grund av bristande intresse, tvärtom! Den efterlängtade konsolen hamnade officiellt på de virtuella hyllorna den 25 februari 2022, men konsumenterna möttes av en kombination av brist på mikrochip och långa väntelistor. Nu är den äntligen lättillgänglig, och den har potential att föra mobilspel in i en ny era. Men det kommer krävas omsorg och jobb.

Dyra tillbehör

Det finns tre olika Steam Decks att välja mellan. Vi har testat 64 GB eMMC-versionen, som också är den billigaste, med ett pris på 419 euro (4 740 kronor). Den mellersta versionen lägger till en snabbare SSD-enhet med 256 gigabyte minne och kostar 549 euro (6 209 kronor). Toppversionen med 512 gigabyte kostar hela 679 euro (7 680 kronor).

Om du vill koppla den till din TV kostar dockningsstationen 1 120 kronor extra. Därefter måste du skaffa en extra kontroller själv. Detsamma gäller om du vill använda den med mus, tangentbord och datorskärm.

Den kan enkelt fungera som en allt-i-ett-lösning, men bara om du är villig att betala för det. Inkluderat i paketet får du nämligen bara Steam Deck och en praktisk väska för den.

Kort sagt behöver den uppgraderas för att konkurrera med Nintendo Switch när det gäller flexibilitet, men Steam Deck bör först och främst betraktas som en handhållen spelmaskin.

Steam Deck anmeldelse og test
Du får inte mycket extra på köpet, men väskan verkar väl vadderad. Tur, för tack vare formen på Steam Deck är den inte den minsta.  (Foto: Lasse Torp Hansen)

Operativsystem och Steam

Med ett tryck på hemknappen hälsas du av ett intuitivt operativsystem som heter SteamOS, som navigerar snyggt mellan ditt spelbibliotek och steambutiken. Inte illa, eftersom Valve med tiden har förvandlat Steamshoppen till en oslagbar samling onlinespel, med alla mods och forum man kan drömma om. Hela utgångspunkten för Steam Deck är Steamshoppen, vilket är logiskt med tanke på namnet.

Steam Deck kör Linux, men om du vill kan du installera en klassisk Windows (eller ditt eget hembyggda system, för den delen) och använda det som en liten dator. Det är en liten dator. Om det låter besvärligt har du också åtkomst till ett skrivbordsläge, vilket tar dig till ett välbekant skrivbord som du känner igen från datorn.

Man känner sig inte pressad att bryta sig ur Steam Decks trygghet, men det är en möjlighet.

Ibland (verkligen ofta) fungerar programvaran inte perfekt och du får ett felmeddelande eller en frusen skärm i ansiktet. Det kan vara ganska ångestframkallande första gången man installerar den.

Om man tror att ett fel i systemet innebär att maskinen är trasig kommer man inte långt med Steam Deck.

Den måste tänkas på och behandlas som en dator som ibland har problem. Du kan vanligtvis hitta massor av hjälp online från andra Steam Deck-entusiaster.

Det kan vara en dealbreaker för vissa som bara vill spela och inte orkar med den röran.

Steam Deck som computer
Nu ser allt lite mer hemtamt ut. Desktop Mode betonar verkligen att du kan och bör behandla maskinen som en dator.  (Foto: Lasse Torp Hansen)

Spelbibliotek

Steam har det största spelbibliotek som finns med över 30 000 spel. Om du redan använder Steam på din dator kan du bara fortsätt där du slutade. Praktiskt om du bara använder Steam Deck när du är på språng och en dator hemma. Naturligtvis betyder det också att alla spel du har samlat på dig under ditt liv i Steam är tillgängliga på din Steam Deck.

Du bör vara uppmärksam på om spelen har gjorts kompatibla med Steam Deck. I teorin kan du spela vilket spel som helst på Steamshoppen (och den kan köra chockerande många av spelen), men du kommer förmodligen att få problem on inget jobb lagts på att få bildskärm, styrenhet, operativsystem och spelet att fungera tillsammans.

Steamshoppen försöker vägleda dig för att se om de olika spelen fungerar på Steam Deck. Vissa spel är perfekt optimerade, medan andra inte har testats alls ännu. De flesta spel är däremellan, vilket kan vara förvirrande. Spel som fungerar i stort sett, men du kanske varnas för att dialogrutorna ser lite märkliga ut eller att pekskärmen måste användas för menyerna.

Du måste ge dig ut på okända vatten om du vill få ut mesta möjliga av din konsol, eftersom det bara är ett fåtal spel med ett ”grönt” betyg som betyder perfekt kompatibilitet. De flesta spel med ett ”gult” betyg har bara några irritationsmoment. Men kanske kraschar de oväntat och oförklarligt. Vem vet?

Människorna bakom det arbetar ständigt för att optimera fler spel för Steam Deck. Det är värt att komma ihåg att Steam återbetalar dina köp inom 14 dagar om du har spelat mindre än 2 timmar. Du kan därför enkelt prova spel och se om de körs som de ska.

Du kan inte få fysiska spel till din Steam Deck, och moderna spel tar mycket plats. Se till att du köper en version med tillräckligt med inbyggt minne eller sätter i ett SD-kort i maskinen.

Spil til Steam Deck
Maskinen guidar dig för att ta reda på om ett spel fungerar optimalt på Deck och vad som kan vara en utmaning. Du bör dock inte lita för mycket på dess bedömning.  (Foto: Tim Torp Hansen)

Byggkvalitet och ergonomi

Konstruktionen i sig är gjord av lätt men hård plast, vilket hjälper till med bekvämligheten när man sitter med den i händerna. Det kan kännas lite billigt, men å andra sidan är kvaliteten på knappar och skärm extremt hög. Ergonomin är i toppklass och hela systemet smälter samman med dina händer, vilket gör att du inte ens märker att det är där. De runda joystickarna är känsliga och exakta, och knapparna känns tillfredsställande att klicka på. Den haptiska feedbacken är förstklassig och bidrar tillsammans med högtalarna till känslan av kompromisslöshet. Allt som har med spelupplevelsen att göra har verkligen lyckats.

Det finns fyra extra knappar på baksidan som ger dig extra programmeringsalternativ, men det är lätt att av misstag trycka på dem i stridens hetta.

Steam Deck kan bara spelas handhållet, men den är verkligen optimerad för det också.

Prestationsångest

Prestanda är A och O, och hela maskinen verkar fokuserad på att maximera just det. Och i de flyktiga ögonblicken när allt fungerar ordentligt levererar Steam Deck en av de bästa spelupplevelserna jag någonsin har upplevt. Maskinen känns fantastisk i händerna, och hårdvaran får ut det bästa av spelen. Det kan enkelt köra mycket tunga spel som Metro Exodus eller Cyberpunk 2077.

Klassiker som Borderlands 2 känns lika hisnande galna som på en PlayStation 4. På skärmen ser det lika bra ut också! Det är supersnabb svarstid, och den minsta inmatningen besvaras med en beslutsam och tillfredsställande rörelse.

Tills allt går fel och kraschar, vilket inte är sällsynt. Det skedde oftast bara på de spel som var markerade i gult.  Du varnas när du startar ett ”gult” spel. Markeringen innebär att spelet är körbart men inte är perfekt optimerat för Steam Deck. De flesta spel är ”gula” men fungerar med minimala besvär. Det är åtminstone vad man tror, tills allt kraschar var femte minut. Eller varje minut. Eller först efter 5 timmar. Du får inte ens en felkod som du kan använda för att lösa problemet.

Det finns gott om användbara forum, och om du älskar att hitta lösningar, och kanske till och med utvecklar några själv, är Steam Deck mer än kapabel att imponera. Men från första minuten har den orsakat problem och avbrutit spelen mitt i allt.

Valve Steam Deck test
Fläkten låter mycket, och man kommer på dig själv med att tänka: Ska den låta så där? (Foto: Tim Torp Hansen)

Man kan naturligtvis hålla sig till de ”gröna” spelen, som det också borde bli fler av vartefter. Men det är ett begränsat bibliotek, där bara 13 av mina 50 spel var perfekt kompatibla. Det räcker helt enkelt inte, och just nu känns Steam Deck mer som en lovande prototyp snarare än en konkurrenskraftig bärbar konsol.

Trots det är det svårt att lägga den ifrån sig. När man väl känt hur uppslukande handhållet spelande kan vara är det svårt att gå tillbaka. Man vill fortsätta arbeta med att få ut det bästa av den. Speciellt med ett system som tydligt är gjort för att ”moddas”, hackas och experimenteras med. En frustrerande resa som kan vara värd besväret väntar den som vågar ge Steam Deck en chans.

Konsol Steam Deck anmeldelse L&B Home
Den är inte vacker, men det är något dramatiskt med designen och musklerna som gömmer sig bakom det grå yttre skalet.  (Foto: Tim Torp Hansen)

Slutsats

Steam Deck är en kraftfull, ergonomisk spelare i toppklass. När den fungerar. Dess öppna system och aktiva användarbas gör potentialen nästan oändlig, men det kräver att du lägger mycket energi på att få det att fungera smidigt. Om du bara vill spela och inte vill utforska själva tekniken på hobbynivå blir du snabbt frustrerad. Du har tillgång till tusentals spel, men hittills är bara ett fåtal optimerade för plattformen. Jag gläder mig åt att se vad Steam Deck har att erbjuda i framtiden.

Karakter
Steam Deck (64 GB eMMC)
Premium

Home tycker

Otroligt kraftfull. Konsolen kan ge den mest underbara och uppslukande spelupplevelse där världen runt dig försvinner. Människorna bakom och stora onlinegemenskaper arbetar aktivt för att göra Steam Deck bättre och bättre. Systemet är öppet och kan behandlas som en dator, vilket ger dig många alternativ för att anpassa den om du vill spendera tid på det. Den är fortfarande ett work in progress, och bara ett fåtal spel fungerar helt smärtfritt. I värsta fall är det regelbundna oförklarliga krascher som kräver mycket efterforskning och testning för att undvika. Det är inte en konsol som sköter sig själv. Det krävs mycket jobb för att få ut det bästa av den.

Också i detta test:

Steam Deck mot Nintendo Switch OLED

Nintendo Switch OLED

Åldrats som bra vin eller gammalt vin i nya flaskor?

Den nya Nintendo Switch OLED är utmärkt för spelaren på språng, och den bygger vidare på det älskade Switch-receptet. Men var försiktig, liksom kryptonit kan det också vara en svaghet.

Den charmar med sin lekfulla design och kreativa lösningar, till exempel de löstagbara kontrollerna. Det är en glädje att använda hemma, och skärmen imponerar när du är på språng. Analoga spel gör det enkelt att köpa begagnat eller prova sina vänners. De exklusiva Nintendo-spelen är nästan skäl nog att köpa den.
Extra avgift för onlinespel är ett oskick. För skjutspel är knapparna och svarstiden inte på en nivå där man glömmer konsolen och låter sig sugas in i spelet.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Ljud & Bild
Rulla till toppen