TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Nintendo Switch OLED

Åldrats som bra vin eller gammalt vin i nya flaskor?

Den nya Nintendo Switch OLED är utmärkt för spelaren på språng, och den bygger vidare på det älskade Switch-receptet. Men var försiktig, liksom kryptonit kan det också vara en svaghet.

Av / 2023-04-21 - 09:13
Nintendo Switch OLED

Home tycker

  • Den charmar med sin lekfulla design och kreativa lösningar, till exempel de löstagbara kontrollerna. Det är en glädje att använda hemma, och skärmen imponerar när du är på språng. Analoga spel gör det enkelt att köpa begagnat eller prova sina vänners. De exklusiva Nintendo-spelen är nästan skäl nog att köpa den.
  • Extra avgift för onlinespel är ett oskick. För skjutspel är knapparna och svarstiden inte på en nivå där man glömmer konsolen och låter sig sugas in i spelet.

Nintendo Switch behöver knappast en introduktion. Med över 120 miljoner sålda exemplar har den satt standarden för moderna handhållna konsoler. Switch är, som namnet antyder, mer av en hybridkonsol. Den är skapad för att både vara ansluten till en TV, men samtidigt vara en handhållen konsol med inbyggd skärm och kontroller.

Det var en gamechanger för många som äntligen kunde ta med sitt favoritspel ut i solen eller på semestern. Där Switch brukade jämföras med stationära konsoler som Xbox och Playstation, är det nu kungen i sin egen genre av handhållna konsoler.

Vi testar den senaste Switch som lägger till en OLED-skärm till festen, vilket understryker att handhållet spel inte anses som en tillfällig kompromiss som bara används när du är borta från din TV.

Den senaste modellen har fortfarande mycket gemensamt med den ursprungliga Switch från 2017. Vi undersöker om toppmodellen Switch OLED fortfarande är relevant på det handhållna slagfältet som Nintendo länge har dominerat.

Lekfull interaktion

Nintendos totempåle är tredelad. I den billigaste änden har vi Switch Lite, som i praktiken är en mindre version som endast är för handhållen användning. I mitten har vi den ursprungliga och fortfarande populära Switch.

Annons

Switch OLED intar topplaceringen; här har den ursprungliga Switch uppgraderats med en ny 7-tums 720p OLED-skärm, 64 gigabyte lagringsutrymme och förbättrade högtalare.

Det faktum att den nya modellen är baserad på den vanliga Switch är inte en dålig sak. Även om dess programvara inte är ny är det fortfarande en lekfull konsol som belönar alla typer av interaktion. Hemskärmen och inställningarna är fulla av klassiska gameboy-ljud som skickar en tillbaka till barndomen. Det är fortfarande charmigt 2023, så varför återuppfinna det?

De två kontrollerna på sidan (Joy-Cons) tas bort när TV:n används som skärm. Sedan kan de fästas på en plasthållare som förvandlar de platta Joy-Cons till en bekvämare och mer ergonomisk kontroller.

När du tar bort dem från Switch avslöjas ytterligare två knappar på toppen av kontrollerna. Det avslöjar att de kan användas som två små enskilda styrenheter. Det är särskilt bra för Mario Kart, där den inbyggda accelerometern och gyroskopet gör det extra roligt att tävla mot dina vänner. En genial och kreativ lösning som ger känsla av valuta för pengarna, och att varje del av maskinen döljer lite magi.

Att ha all nödvändig utrustning till hands är särskilt praktiskt om du reser med tåg eller flyg. Du behöver inte komma ihåg en massa extrautrustning för att involvera din reskamrat. Det förbättrade stativet ser också till att turbulensen inte välter konsolen, vilket är ett problem på vanliga Switch.

Nintendo Switch OLED dockingstation
Det tar inte mycket plats på ditt skrivbord, och det laddar, förvarar och ansluter enkelt, så vad mer kan du önska? (Foto: Lasse Torp Hansen

Dockningsstationen som används för att koppla ihop konsol och TV är elegant, minimalistisk och har rätt portar, inklusive nätverk. Den är perfekt för att ladda, skydda och förvara din konsol, vilket gör det hela ännu bekvämare i vardagen, eftersom din Switch kan bo i dockan tills du ska ta med den ut genom dörren.

Imponerande spelbibliotek

Som med de flesta konsoler måste du köpa spel som utvecklats speciellt för konsolen. Nintendo har gjort ett fantastiskt val genom att erbjuda fysiska spel, vilket gör det enkelt att handla begagnat eller byta med vänner. Naturligtvis har du också möjlighet att ladda ner spel från deras butik till din konsol eller SD-kort. Det bästa av två världar.

Inte alla spel kommer i en version för Switch, så själva spelbiblioteket kan vara en dealbreaker för dig. Gradvis har utbudet blivit ganska stort, och till och med helt nya spel, som Hogwarts Legacy, finns i butiken.

Om du älskar AAA-spel med snabb gameplay och imponerande grafik måste du nog sänka dina förväntningar lite. Inte mycket, men lite. Det finns gränser för vilka spel en maskin stor som en anteckningsbok kan klara.

Som ett massivt plåster på såret har Nintendo valt att inkludera ett antal äldre pärlor i sin samling, vilket innebär att du äntligen kan få spela Skyrim eller Doom 3. Man får lust att prova nya spel som man inte skulle ha övervägt om man hade haft alla spel att välja mellan.

Nintendo är ju själva en spelproducent, och deras spel är därför skräddarsydda för konsolen. Spel som bara fungerar på en viss konsol är i min värld irriterande, men Nintendos spelkatalog är nästan skäl nog att köpa maskinen. Faktum är att Mario Kart 8  nästan är skäl nog att köpa maskinen.

Mycket arbete har lagts ner på att göra maskinen och Nintendos spel sociala, men mest för dem som fysiskt sitter tillsammans. Om du vill spela online krävs det en betald prenumeration. Ganska irriterande för en konsol som är gjord för att användas utanför hemmet.

Switch spil
Nintendos egne spil er nærmest grund nok til at købe konsollen, og du kan planlægge hele fester omkring spil som Mario Kart 8. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Byggkvalitet

Byggkvalitet är en av konsolens svaga punkter, och knapparna är dess största problem. De små Joy-Cons känns billiga, vilket de tyvärr inte är om man ska ut och köpa nya. Plasten stör mig inte och du kan säkert tappa dem utan att de går sönder. De känns bara mindre charmiga än resten av konsolen, och trots allt är du i kontakt med dem hela tiden.

Tyvärr känns knapparna otillfredsställande att trycka på, och de runda joystickarna har svårt att känna mindre rörelser. Detta är uppenbart i skjutspel, där ständiga små justeringar är nödvändiga.

Ett bra verktyg märker man inte, men här tas man tyvärr ibland ur spelupplevelsen. Jämfört med kontroller från PlayStation eller Xbox känns Switch väldigt primitiv.

Ergonomin är inte heller fantastisk, det är tröttsamt i längden om du använder konsolen handhållen. Lyckligtvis har Switch OLED ett utfällbart stativ som gör att den kan ställas på bordet. Sedan kan du använda adaptern som gör dina Joy-Cons till en mer traditionell kontroller. Alternativt kan du köpa bekvämare tillbehör, antingen från Nintendo eller en tredje part.

Nintendo Switch OLED kvalitet
Med adaptern är ergonomin mycket bättre, men problemet med knapparna är detsamma. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Prestanda

Det finns inte mycket fysiskt utrymme inuti en Switch, och det är verkligen imponerande hur många nya spel som kan köras på den. Med den nya OLED-skärmen är spelen också betydligt snyggare än på den gamla, och om du kopplar in den på din TV hoppar upplösningen från 720 till 1 080 pixlar. Visserligen har många en 4K-TV, men jag klagar inte. Jag kunde inte hitta något att sätta fingret på med grafiken, varken på TV eller som handhållen. Levande färger och intensiv svärta. Precis som du vill ha en OLED-skärm.

Den nya skärmen gör det svårt att rekommendera den OLED-fria versionen, såvida inte din Switch sällan lämnar hemmet. Den nya skärmen tar framgångsrikt konsolen in i detta decennium. Speciellt på Nintendos egna spel känns konsolen kompromisslös. Batteriets livslängd är fortfarande som den ursprungliga modellen med upp till 9 timmar, så du kommer inte att förlora dyrbar batteritid med uppgraderingen. Laddningstiden är fortfarande 3 timmar.

Men bara för att ett spel kan spelas på konsolen betyder det inte att det körs på bästa möjliga nivå. Med spel som Borderlands 2 som kom ut 2012 körs det i stort sett som på en PlayStation 3. Det är ingen diss, jag gillade verkligen Borderlands 2 på PS3, och att kunna få den typen av kraft i en handhållen konsol är väldigt imponerande. Man lägger dock märke till svarstiden, som är lite seg. Själva bildskärmen klarar upp till 60 frames per second (FPS), vilket innebär att skärmen kan visa upp till 60 bilder per sekund. Det är tillräckligt för de flesta, och mer än bra nog för actionspel också. Högre FPS kräver mycket mer av konsolen, så många spel, inklusive Borderlands 2, måste nöja sig med 30 FPS.

Tyvärr gör sig svarstiden påmind i skjutspel som verkar vara konsolens kryptonit. Det tar lite för lång tid från att man rör styrspaken tills konsolen reagerar.

Med en bättre kontroller skulle det vara ett mycket mindre problem. De små knapparna är svåra att göra små snabba justeringar med, vilket bidrar till känslan av att inte kunna sikta exakt. Det blir stela och otillfredsställande små ryck närmare och närmare fienden. En PlayStation 3 har samma långsamma svarstid (och 30 FPS), men du glömmer snabbt bort det eftersom kontrollern gör det enkelt att göra förutsägbara, flytande rörelser.

I allmänhet bör man inte vara rädd för att maskinen inte kommer att klara jobbet. När allt kommer omkring säljer de inte spel som den inte kan hantera alls.  FPS-spel är definitivt den största utmaningen. Det är värt att läsa recensioner av de enskilda spelen innan man köper dem.

Nintendo Switch anmeldelse
Den lilla, platta konsolen passar överallt. Otroligt praktiskt om ditt skrivbord alltid är rörigt.  (Foto: Lasse Torp Hansen)

Slutsats

Nintendo Switch är fortfarande relevant, och den nya skärmen gör spelen snyggare än någonsin tidigare. Konsolen använder kreativitet och charm för att förvandla svagheterna med handhållna spel till styrkor, vilket är särskilt märkbart när man spelar Nintendos egna spel. Om huvudmålet är att spela snabba skjutspel på språng blir man besviken över svarstiden. Uppdateringshastigheten och inte minst kvaliteten på knapparna, är långt ifrån vad vi är vana vid att se på moderna konsoler. Det faktum att Switch alls är jämförbar med moderna konsoler vittnar om hur imponerande maskin vi pratar om. Det är en konsol som lätt kan rekommenderas till riktigt, riktigt många människor.

Karakter
Nintendo Switch OLED
Premium

Också i detta test:

Steam Deck (64 GB eMMC)

Den gör mig galen – men jag kan inte lägga ifrån mig den!

Steam Deck vill slå ett slag för seriöst handhållet spelande. Och det betyder massor av prestanda, frustrerande fel och onekligen stor potential.

Otroligt kraftfull. Konsolen kan ge den mest underbara och uppslukande spelupplevelse där världen runt dig försvinner. Människorna bakom och stora onlinegemenskaper arbetar aktivt för att göra Steam Deck bättre och bättre. Systemet är öppet och kan behandlas som en dator, vilket ger dig många alternativ för att anpassa den om du vill spendera tid på det.
Den är fortfarande ett work in progress, och bara ett fåtal spel fungerar helt smärtfritt. I värsta fall är det regelbundna oförklarliga krascher som kräver mycket efterforskning och testning för att undvika. Det är inte en konsol som sköter sig själv. Det krävs mycket jobb för att få ut det bästa av den.
Läs hela testet
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har bland annat publicerats i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler och Filmmagasinet Ekko. Lasse visade sig tyvärr vara en ganska usel akademiker, men å andra sidan väldigt bra på att formulera de universella sanningar som håller honom vaken om nätterna: som att elbilar ofta delar designfilosofi med gaming-utrustning och att filmen ”Erna i krig” har samma handling som ”Hitta Nemo”. Hans främsta besattheter är bilar, kaffe, teknik, design och film.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Stort gaming-ljud i fickan

Spektakulär spelskärm med QD-OLED

Den bästa handhållna speldatorn

Fantastisk spelskärm

Gaming du har råd med

Kungen av gaming-laptops

Vass som en rakkniv

Godis för tangentbordskrigare

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Ljud & Bild