TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Acer Predator Helios Neo 16 (PHN16-71-50JG)

Mycket spel för pengarna

Acer Predator Helios Neo 16 är en speldator för vanligt folk. Det kan låta tråkigt, men det är det inte.

Av / 2023-09-20 - 08:58
Acer Predator Helios Neo 16 (PHN16-71-50JG)

Home tycker

  • Snabb processor. Slimmad design. Helt rätt prislapp.
  • Gjord av plast. Grafikkortet är flaskhalsen.

Acers spelmärke Predator har successivt blivit en lika stor konkurrent till modellerna från gamla märken som Alienware, Razer och Asus. Och monstermaskiner som Predator Helios 700 är ihågkomna som några av de bästa i sin tid.

Men det är inte sådana datorer som de flesta har råd med. Predator Helios Neo 16 kostar däremot mindre än hälften av de flesta tungvikts-speldatorerna.

Siffran 16 i modellnamnet hänvisar till skärmstorleken på 16 tum. Det är en angenäm kompromiss. Skärmen är tillräckligt stor för att ge bra upplevelser, men hela datorn kan ändå bäras någorlunda bekvämt i en vanlig ryggsäck. Framför allt eftersom datorn är relativt tunn (tjockleken är knappt 3 cm och vikten strax under 3 kg).

PREDATOR HELIOS NEO 16 PHN16 71 07
Tangentbordet är RGB-belyst, men bara uppdelat i fyra färgzoner. (Foto: Acer)

Hastighet före upplösning

Även om skärmen är stor så är upplösningen samma Full HD-upplösning som har varit normen för speldatorer i mer än ett årtionde. Åtminstone nästan, eftersom skärmen är i 16:10 och därför hamnar på en upplösning på 1920 x 1200 pixlar i stället för 1920 x 1080. Å andra sidan är den förhållandevis snabb: en uppdateringsfrekvens på 165 Hz är lysande för de flesta spel. Och passar till grafikkortet som med all respekt inte är den snabbaste i kvarteret.

PREDATOR HELIOS NEO 16 PHN16 71 05
Acer Predator Helios Neo 16 är en gaming-PC med ganska rimlig hastighet till ett mycket rimligt pris. (Foto: Acer)

Tangentbordet är RGB-upplyst, men inte separat för varje tangent. Man kan definiera färger för fyra grupper av tangenter på tangentbordet. Och det går inte att ha animationer eller färgövergångar. Det är lite snålt – men en rimlig kompromiss med tanke på prislappen.

Annons

Detsamma kan sägas om kvaliteten på tangentbordet, som är tillräckligt för att skriva på men inte håller tävlingsnivå.

USB-A för spel

Acer Predator Helios Neo 16 har tre USB-A- och två USB-C-portar. Det kan verka gammaldags, men även om USB-C till stor del har tagit över på ultrabook-datorer så är USB-A fortfarande den vanligaste porten när det gäller spel. Det beror förstås på att möss, tangentbord och headsets fortfarande har en USB-A-anslutning i de flesta fall. De två USB-C-portarna sitter faktiskt på baksidan, eftersom USB-C i spelsammanhang mest används som skärmutgång tack vare Thunderbolt 4, som integrerar DisplayPort och HDMI i USB-C. Det finns dock även en separat HDMI-utgång.

Bra processor, slö GPU

Plastskalet och FHD-upplösningen har säkert sparat ett par hundralappar i produktionsbudgeten. Men det som gör den största skillnaden i pris är grafikkortet. En Nvidia GeForce RTX 4090- eller RTX 4080-grafikprocessor lägger till många tusenlappar på priset. Helios Neo 16 får nöja sig med GeForce RTX 4060 med 8 GB RAM.

Läs också Kan ni höra mig därute? Om du vill ha något mer och bättre än att bara bli hörd på dina videomöten behöver du en ordentlig mikrofon. Vi har testat ett helt gäng.

Som testare är det svårt att dölja bristen på förtjusning, men om man inte behöver köra flera skärmar samtidigt på de högsta grafikinställningarna i de tyngsta spelen är grafikkortet faktiskt helt tillräckligt.

Processorn är å andra sidan helt modern: en 13:e generationens Intel Core i7-13700H med 16 kärnor och 24 trådar.

Den testade PC:n levererades med 16 GB RAM och 512 GB SSD, men finns även i en 1 TB-version.

PREDATOR HELIOS NEO 16 PHN16 71 04
Skalet är slimmat och stilrent – och plastigt. (Foto: Acer)

Benchmarks

Eftersom Acer Predator Helios Neo 16 är en mellanbudgetmaskin är det inte upplagt för rekordfest i hastighetsmätningarna. Men helt illa är det faktiskt inte.

Processortestet Geekbench 6 slutar med ett resultat på 12 267 i multicore och 2 115 i singlecore. Det är inte dåligt på något sätt, speciellt singlecore-mätningen är faktiskt i klass med den dyra i9-processorn i Alienware M18.

Med 6 878 poäng är PCMark 10-testet inte fullt lika imponerande. Men PC:n är fortfarande mycket bättre för kontorsprogram än de flesta datorer som byggts speciellt för kontorsbruk.

Läs också Bäst Alienware hittills Alienware M18 är stor och platt som en hälleflundra. Och en av de snabbaste datorerna vi har testat.

Datorers gamingförmåga avslöjas bäst med 3D-program. Grafiktestet 3DMark Time Spy ger resultatet 10 589. Det är ungefär hälften av de bästa speldatorerna, som Alienware M18. Men å andra sidan är det lite bättre än den lyckade Lenovo Legion 5i, som på sin tid var en smula dyrare än Acer.

För en speldator är tre timmar i batteritestet jättebra. Men laddaren bör ändå finnas med i väskan. Och den är stor och tung.

PREDATOR HELIOS NEO 16 PHN16 71 Lifestyle 05
(Grafik: Acer)

Slutsats

Om pengar inte är något problem kan en maskin som Alienware M18 köra i stort sett alla spel på marknaden utan ansträngning. Acer Predator Helios Neo 16 är gjord för alla oss andra, som förutom den viktiga spelhårdvaran är tvungna att tänka på vardagliga trivialiteter som mat och hyra. För att få ner priset har det varit nödvändigt att kompromissa. Skalet är gjort av plast, skärmupplösningen är låg och grafikkortet är det långsammaste man kan motivera att sätta i en speldator i dag. Men delarna passar ihop och resultatet har blivit en maskin som täcker de flestas behov, till ett pris som är någorlunda acceptabelt. Om det finns mer utrymme i budgeten finns det dessutom varianter av Helios 16 som har både högre skärmupplösning och bättre grafikkort. Men majoriteten kommer inte att känna något behov av det.

Läs också Väl spelat, Köln! I morgon avslutas årets Gamescom-mässa. Vi har samlat en bunt bilder och intryck från världens största datorspelsmässa.
Karakter
Acer Predator Helios Neo 16 (PHN16-71-50JG)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Stort gaming-ljud i fickan

Spektakulär spelskärm med QD-OLED

Den bästa handhållna speldatorn

Fantastisk spelskärm

Gaming du har råd med

Kungen av gaming-laptops

Vass som en rakkniv

Godis för tangentbordskrigare

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Ljud & Bild