Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: 9 streaming-mikrofoner

Vi testar 9 streaming-mikrofoner

Om du vill ha något mer och bättre än att bara bli hörd på dina videomöten behöver du en ordentlig mikrofon. Vi har testat ett helt gäng.

Skrivet av / 2023-06-07 - 12:00
9 streaming-mikrofoner
John Hvidlykke

Produkter i detta test

När vi skriver om bra datorljud handlar det oftast om headsets eller högtalare. Med andra ord utrustning för att höra bra ljud.

Men ljudkvalitet kan gå åt båda hållen. I detta test tittar vi därför närmare på mikrofoner som kan hjälpa till att fånga upp ljud i bra kvalitet på datorn.

Varför då? Laptopens inbyggda mikrofon är kanske inte fantastisk. Men det sitter ju redan en mikrofon i headsetet och kanske även i den externa webbkameran?

Det gör det. Men i många situationer är de inte i närheten av tillräckligt bra.

Podcast: Din egen radiokanal

Intresset för poddar tycks vara omättligt. Det har gett många modet att börja vara programledare för sin egen ”radiokanal”. Om du har intresse för och kunskap om ett visst ämne – eller bara har något på hjärtat – finns det nästan garanterat många potentiella lyssnare där ute som skulle vilja höra dig berätta om det.

Det är enkelt och i stort sett gratis att börja som poddare, eftersom du naturligtvis redan har en dator och ett par hörlurar eller högtalare. Men en bra mikrofon är en oumbärlig investering. Så att din skarpa stämma kan nå ut tydligt till lyssnarna.

(Foto: Logitech)

Ditt eget TV-program

En annan grupp som behöver kunna bli hörda på bästa sätt är streamers, twitchers och youtubers, som kommenterar exempelvis spel. Till skillnad från en podcast har de bild också. Men de ljudmässiga kraven är i princip desamma. Förutom bra ljud behöver streamern program för att styra och eventuellt bearbeta ljudet från datorn och mikrofonen. Till vissa av testets mikrofoner ingår det omfattande mjukvarupaket.

(Foto: Sennheiser)

Gaming

Slutligen kan spelare ha anledning att uppgradera ljudet från headsetets mikrofon till något bättre. I lagspel online är samarbete skillnaden mellan seger och fiasko. Och då är det avgörande att alla förstår vad som sägs.

(Foto: Razer)

Kom igång enkelt

Mikrofonerna i testet varierar i både pris och ambitionsnivå (och kvalitet). Du kan komma igång för inte så mycket mer än 1 000 kronor. För de pengarna kan du hitta en mikrofon med all nödvändig elektronik inbyggd – och en RGB-ljusshow.

Ställ helt enkelt mikrofonen på bordet och koppla in den till datorns USB-port – så är du igång.

Utan förstärkare

Vissa av mikrofonerna i testet är dock mer krävande. För det första saknar de inbyggd förstärkare och USB-gränssnitt. Och eftersom ingången på datorns ljudkort inte har tillräcklig förstärkning för de svaga signalerna från en mikrofon behövs en speciell mikrofonförförstärkare för att få upp signalstyrkan till en duglig nivå.

Som tur är finns det mikrofonförstärkare med inbyggt ljudkort som klarar uppgiften. Men det gör både investeringen och jobbet större.

Elgato Wave XLR är både en mikrofonförstärkare och ett USB-ljudkort. (Foto: Elgato)

Mikrofonarm för proffsen

Samma sak gäller behovet av en mikrofonarm. Samma semiprofessionella mikrofoner som inte har inbyggd förstärkare levereras utan bordsstativ. Det kan finnas en bra anledning till detta, mikrofonen måste nämligen vara väldigt nära munnen för att ge bäst ljud. Och det klarar inte bordsstativen. En mikrofonarm som skruvas fast i bordet isolerar också bättre mot mekaniskt brus som kan höras som dunsar i inspelningen.

Här är det stor skillnad på bruskänsligheten hos de testade mikrofonerna. Med de sämst isolerade hörs varje beröring av bordet eller mikrofonkabeln tydligt. Med de bäst isolerade kan du knacka på själva bordsstativet utan att det påverkar inspelningen.

Ett par av de testade mikrofonerna har styrmjukvara som tillför nya funktioner (till exempel val av riktningskaraktäristik, basfilter eller equalizer). De mest extrema har till och med en hel arsenal av ljudeffekter och frekvenskurvor. I andra fall kan programvaran användas för att fånga upp och hantera allt ljud i din streamingstudio. Om planen är att livestreama kommentarer till exempelvis gaming, måste ju ljuden från både mikrofonen och spelet mixas ihop.

En mikrofonarm ger flexibilitet – och man slipper missljud. (Foto: EPOS)

Mikrofontyper

Det finns tre mikrofontekniker som är relevanta för datoranvändning: dynamisk, kondensator och elektret.

En dynamisk mikrofon är konstruerad på samma sätt som ett högtalarelement eller ett hörlurselement. En talspole är fäst vid ett rörligt membran och sitter i gapet på en magnet. När ljudet flyttar på membranet induceras spänning i talspolen.

Kondensatormikrofonen kan jämföras med den elektrostatiska högtalaren. Här är ett ultratunt membran spänt framför en elektriskt laddad metallplatta. När membranet rör sig produceras en svag elektrisk signal.

Elektretmikrofonen fungerar i princip på samma sätt. Men i stället för att ladda elektroden med en extern spänning hålls laddningen permanent i själva mikrofonmaterialet.

För streaming är en ljudmixer, som klarar både mikrofonsignaler och ljudet från datorn, svår att klara sig utan. (Foto: Razer)

Karaktäristik

De flesta mikrofoner fångar inte upp ljud lika bra från alla håll. Mikrofonernas riktningskaraktäristik kan delas in i fyra typer: Rundtagande (omnipolär), där mikrofonen är lika känslig för ljud från alla håll. Kardioid (njure), där mikrofonen är mest känslig för ljud framifrån och från sidorna. Åttakopplad (åtta), där mikrofonen fångar upp ljud framifrån och bakifrån, men inte från sidorna. Och stereo, som också är känsligt framifrån och bakifrån, men där de två sidorna plockas upp i separata kanaler.

Kardioidmikrofoner är bra för att tal och sång, där man vill spela in ljudet av en enda röst men undvika störande ljud från omgivningen.

Åtta- och stereomikrofoner passar däremot för dialoger med två deltagare.

Vissa av mikrofonerna i testet kan växla mellan flera egenskaper, medan andra bara stöder kardioidkaraktäristik. Om du planerar att ha gäster i ”studion”, men bara vill köpa en enda mikrofon, bör du välja en modell med som kan ställas in på olika karaktäristik.

Produkter i detta test

JBL Quantum Stream

Nybörjarmikrofon med ljus

JBL:s billiga bordsmikrofon räcker fint för spel, men passar inte för poddar och streaming.

Både kardioid- och omni-karaktäristik. Funktionell ljusshow.
Byggd av tunn, resonant plast. Ljudet är okej – men inte mer.
Läs hela testet

Razer Seiren V2 Pro

Lika varmt som på den gamla goda tiden

Razer spelar på retrosträngarna med Seiren V2 Pro, som är ett behagligt och varmt sällskap.

Klassisk Razer i klassisk retrodesign. Varmt och behagligt ljud. Programvaran kommer att täcka alla dina streamingbehov.
Programvaran är allt-eller-inget. Om du inte vill låta den styra allt ljud på datorn så ska du inte installera den. För Razer är bristen på RGB-belysning ovanlig.
Läs hela testet

Sennheiser Profile

Passar de flesta

Sennheisers USB-mikrofon ger dig bra ljud i möten och är perfekt för podcast-nybörjare.

Förtroendeingivande design. Behagligt ljud. Lågt pris.
Kan bara ställas i ett fåtal positioner. Ingen programvara. Alla reglage är tillgängliga – var och en med sin egen knapp.
Läs hela testet

Blue Yeti X

Bra mikrofon – med kul programvara

Blue Yeti X är en bra allroundmikrofon med ett mjukvarupaket som lägger till nyttiga – och onyttiga – funktioner.

Utmärkt ljud. Programvaran har användbara funktioner.
Om du ”bara” behöver en bra mikrofon får du mer för pengarna någon annanstans.
Läs hela testet

EPOS B20

Knivskarp design

EPOS B20 tar hem designpriset för snyggast formgivning. Den passar lika bra på kontoret som i streamingstudion.

Ovanligt stilren och estetisk design. Neutralt ljud. Fyra riktningskaraktäristiker. Funktionell programvara.
Designen har påverkat knapplaceringen mer än ergonomin. Man kan hitta bättre ljud för pengarna.
Läs hela testet

HyperX QuadCast S RGB

Funktionsbomb

HyperX QuadCast S RGB kan mycket mer än sin dubbelt så dyra storebror. Och den låter riktigt bra.

Bra ljud. Immun mot fysisk påverkan. Massor av funktioner. Riktigt rimligt pris.
Inte i samma klass som HyperX ProCast.
Läs hela testet

Elgato Wave DX

Ett klipp för pengarna

Elgato Wave DX är nästan lika bra som en analog kondensatormikrofon. Och kräver samma extrautrustning.

Stabil. Bra ljud för tal. Man får väldigt mycket mikrofon för mycket lite pengar.
Kräver mikrofonförstärkare och stativ.
Läs hela testet

Logitech Blue Sona

För professionella poddare

Logitech Blue Sona är ett seriöst verktyg som du kan prata i. Sådant kostar.

Utmärkt ljudkvalitet. Få men välvalda funktioner. Hög byggkvalitet.
Kostar en förmögenhet, och dessutom måste du köpa en mikrofonförstärkare och ett stativ.
Läs hela testet

HyperX ProCast

Semiprofessionell studiomikrofon

HyperX ProCast är inte en mikrofon som du bara ställer på skrivbordet och proppar in i USB-porten. Men det extra krånglet uppvägs av extra kvalitet.

Utmärkt ljud. Fullständigt immun mot stötar och vibrationer. Inbyggd stötdämpare och popfilter.
Kräver en del extrautrustning i form av mikrofonarm och mixerbord/ljudinterface. Kostsam.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Kan ni höra mig därute?

Rulla till toppen