Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Alienware M18

Stor, platt och suverän

Alienware M18 är stor och platt som en hälleflundra. Och en av de snabbaste datorerna vi har testat.

Av / 2023-08-14 - 08:00
Alienware M18
John Hvidlykke

Vi kan lika gärna säga det direkt: Den här datorn är gjord för ett fåtal.

För det första kostar den vansinnigt mycket. Du kan lätt få tre bra bärbara datorer för samma pengar. Och tillsammans tar de förmodligen mindre plats i väskan – och väger mindre.

För det andra måste du ha ett behov av datorkraft som är så extraordinärt att du är villig att spendera en absurd summa.

Du kan till exempel vara en seriös e-sportare. Alltså en gamer. Alienware M18 kan också vara intressant för grafiska formgivare och filmskapare som behöver bearbeta otroliga mängder data.

Största datorn från Alienware någonsin

Alienware M18 är inte bara en stor och häftig maskin. Den är den största och grymmaste som Alienware någonsin har tillverkat.

Det verkar som om Alienwares ingenjörer har fått fria händer att plocka fram all den bästa hårdvaran från den översta hyllan. Och för att få plats med alltihop har de monterat det i ett chassi med en stor 18-tumsskärm i 16:10-format. Det är den första bildskärmen från Alienware som är större än 17 tum.

Resultatet är en mycket stor och mycket platt dator som med sina rundade former påminner om amerikanska dollargrin från tiden när bensin fortfarande var billigare än vatten.

Alienware M18 är märkets största och häftigaste bärbara dator hittills. (Foto: Dell)

Finns som ännu häftigare

Även om listan över specifikationerna och prislappen är våldsam så är den testade versionen bara en ”lättviktsversion” av toppmodellen. Testmodellen var utrustad med 32 GB DDR5 RAM och 1 TB SSD på en NVMe M.2-enhet. Om det behövs kan man få 64 GB RAM och hela 9 terabyte lagringsutrymme, fördelat på fyra SSD-enheter. Men då blir det totala priset på datorn 50 procent högre!

Det kraftfullaste grafikkortet någonsin

Med så generös hårdvara är det en självklarhet att grafikkortet är Nvidia GeForce RTX 4090 med 16 GB video-RAM. Även om det är mobilversionen, som är mycket mindre muskulös än den stationära versionen, är det fortfarande det starkaste grafikkortet som någonsin har suttit i en laptop.

Läs också Kan ni höra mig därute? Om du vill ha något mer och bättre än att bara bli hörd på dina videomöten behöver du en ordentlig mikrofon. Vi har testat ett helt gäng.

Konfigurationen av Alienware M18 är därmed praktiskt taget identisk med Medion Erazer Beast X40, som vi testade i början av året. GeForce RTX 4090 är av naturliga orsaker det mest avancerade alternativet.

Om man kan nöja sig med mindre finns M18 med GeForce RTX 4080, 4070 eller 4060. Väljer man GeForce RTX 4060 blir datorn en tredjedel billigare!

Stor, platt och kvadratisk

Alienware M18 är som sagt en stor dator. Och på grund av sin storlek ser den tunnare ut än den egentligen är. I verkligheten är den nästan tre centimeter tjock. Skärmen är i 16:10-format och gångjärnet är placerat en bit från baksidan för att ge plats åt kylsystemet. Tillsammans gör detta maskinen så djup att den nästan är kvadratisk!

Det finns därför gott om plats för tangentbordet, där alla tangenter är i full bredd. Och en numerisk knappsats i full storlek bredvid. Naturligtvis har varje tangent individuellt RGB-ljus. Allt annat vore pinsamt på en gaming-dator i den här klassen.

Maskinen ser väldigt platt ut, men storleksförhållandet luras. (Foto: Dell)

Mekaniska tangenter

Vad som däremot inte är vardagsmat är tangenternas kontakter, som är äkta mekaniska Cherry MX-kontakter i lågprofilsversion. Det gör skrivande till en helt annan upplevelse än på bubbel-tangentborden som 99,9 procent av alla bärbara datorer får nöja sig med. Tangenterna har en acceptabelt lång slaglängd och bra återkoppling. Och det säger klick när man trycker ner tangenten hela vägen. Ett tyst men hörbart klick. Precis som det ska vara. Att grannarna kan höra tangenterna är ju halva nöjet.

Alienware M18 har ett äkta mekaniskt tangentbord med Cherry MX-kontakter. (Foto: Dell)

Skärmen är stor och skarp, men lite matt eftersom ytan är antireflexbehandlad. Färgåtergivningen är strålande, men utan det djup och den intensitet som vi har vant oss vid på OLED-skärmar. Men eftersom Alienware M18 är en speldator handlar allt om hastighet. Datorn går att köpa med antingen en QHD+-skärm (2560 x 1600 pixlar) med 165 Hz uppdateringsfrekvens eller FHD-upplösning (1920 x 1200 pixlar) med svindlande 480 Hz-uppdateringsfrekvens. Till de grafiska kreatörernas besvikelse är 4K-skärm inte ett alternativ.

Benchmarks

Ofta är resultaten av våra benchmark-mätningar ganska snarlika. För i en given prisklass hittar man i stort sett jämförbar hårdvara. En maskin som Alienware M18 sticker däremot ut från mängden.

I processortestet Geekbench 6 får Alienware M18 den högsta siffran vi någonsin har sett på en PC: 16 275 i multicore. Detta är en aning bättre än Medion Erazer Beast X40. Båda får dock se sig besegrade – och med eftertryck – av Apple Mac Studio M2 Ultra. Eftersom Macen kostar dubbelt så mycket som de två tillsammans sätter det prestanda i perspektiv.

Läs också Så snabb är den första PC:n med GeForce RTX 4090 Erazer Beast X40 från tyska Medion är den snabbaste datorn vi har testat. Men det kostar att ligga på topp.

Kontorsprogram-simuleringen PC Mark 10 ger ett testresultat på 8 010, vilket är fenomenalt – och identiskt med Medion.

Klarar alla spel på max

Det som en superkraftfull gaming-PC briljerar på är 3D-grafik. Och här levererar Alienware M18 en tour de force – så likvärdig med Medion på alla sätt att det krävs målfoto för att utse en vinnare. Resultaten 21 004 i 3DMark Time Spy och 34 045 i Fire Strike är så höga att det är svårt att hitta ett spel i dag som inte kan köras med maximala grafikinställningar och i högsta upplösning med en bildfrekvens som är högre än skärmens 165 Hz-gräns.

Alienware M18 slår Medion-konkurrenten överlägset på ett område: Cinebench R23-testet med en multicore-poäng på 28 314 är nästan dubbelt så bra som Medions. Och till och med reellt bättre än Mac M2 Ultras resultat på 27 147 i samma disciplin.

Som alltid med spelmaskiner utfördes batteritestet bara för fullständighetens skull. I simulering av kontorsprogram var batteritiden bara två och en halv timme. Lyckligtvis är laddaren relativt lätt för att vara en 330 W-laddare. Det är dock inte själva datorn. Och det är i allmänhet bäst att låta den stanna kvar hemma.

Eftersom 16:10-skärmen har flyttats framåt för att göra plats för kylsystemet är det stora chassit nästan fyrkantigt. (Foto: Dell)

Slutsats

När jag spelar föredrar jag i normala fall att ha separat bildskärm och tangentbord.  Alienware M18 är så stor och så överdimensionerad att det inte är absolut nödvändigt. Skärmen på 18 tum tar upp lika mycket av synfältet som en 27-tumsskärm på normalt arbetsavstånd. Och det mekaniska tangentbordet är nästan lika läckert och exakt som mitt lösa tangentbord. Och med (nästan) helt rätt Cherry-klick.

Vi har bara testat en enda dator i samma hastighetsklass, och det är Medion Erazer Beast X40 som vi hade på testbänken tidigare i år. Och på de flesta områden är den på samma nivå som Alienware M18. Priset också.

Bortsett från Alienwares läckrare design är den största skillnaden mellan de två maskinerna att Medion var utrustad med vattenkylning i en extern box. Alienware M18 hade inga problem med värmeavledning under testperioden, men de inbyggda fläktarna är väldigt högljudda när 300 watt värme ska ledas bort.

 

Karakter
Alienware M18
High End

Home tycker

En riktig lyxmaskin. Vansinnigt snabb för vad som helst. Så lätt och elegant som en 18-tums gamingdator i tungviktsklassen kan vara. Mekaniskt tangentbord. Priset är lika överväldigande som prestanda. Och det är inte ens toppmodellen. Finns inte tillgänglig i 4K.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Rulla till toppen