Vi kan lika gärna säga det direkt: Den här datorn är gjord för ett fåtal.
För det första kostar den vansinnigt mycket. Du kan lätt få tre bra bärbara datorer för samma pengar. Och tillsammans tar de förmodligen mindre plats i väskan – och väger mindre.
För det andra måste du ha ett behov av datorkraft som är så extraordinärt att du är villig att spendera en absurd summa.
Du kan till exempel vara en seriös e-sportare. Alltså en gamer. Alienware M18 kan också vara intressant för grafiska formgivare och filmskapare som behöver bearbeta otroliga mängder data.
Största datorn från Alienware någonsin
Alienware M18 är inte bara en stor och häftig maskin. Den är den största och grymmaste som Alienware någonsin har tillverkat.
Det verkar som om Alienwares ingenjörer har fått fria händer att plocka fram all den bästa hårdvaran från den översta hyllan. Och för att få plats med alltihop har de monterat det i ett chassi med en stor 18-tumsskärm i 16:10-format. Det är den första bildskärmen från Alienware som är större än 17 tum.
Resultatet är en mycket stor och mycket platt dator som med sina rundade former påminner om amerikanska dollargrin från tiden när bensin fortfarande var billigare än vatten.
Finns som ännu häftigare
Även om listan över specifikationerna och prislappen är våldsam så är den testade versionen bara en ”lättviktsversion” av toppmodellen. Testmodellen var utrustad med 32 GB DDR5 RAM och 1 TB SSD på en NVMe M.2-enhet. Om det behövs kan man få 64 GB RAM och hela 9 terabyte lagringsutrymme, fördelat på fyra SSD-enheter. Men då blir det totala priset på datorn 50 procent högre!
Det kraftfullaste grafikkortet någonsin
Med så generös hårdvara är det en självklarhet att grafikkortet är Nvidia GeForce RTX 4090 med 16 GB video-RAM. Även om det är mobilversionen, som är mycket mindre muskulös än den stationära versionen, är det fortfarande det starkaste grafikkortet som någonsin har suttit i en laptop.
Konfigurationen av Alienware M18 är därmed praktiskt taget identisk med Medion Erazer Beast X40, som vi testade i början av året. GeForce RTX 4090 är av naturliga orsaker det mest avancerade alternativet.
Om man kan nöja sig med mindre finns M18 med GeForce RTX 4080, 4070 eller 4060. Väljer man GeForce RTX 4060 blir datorn en tredjedel billigare!
Stor, platt och kvadratisk
Alienware M18 är som sagt en stor dator. Och på grund av sin storlek ser den tunnare ut än den egentligen är. I verkligheten är den nästan tre centimeter tjock. Skärmen är i 16:10-format och gångjärnet är placerat en bit från baksidan för att ge plats åt kylsystemet. Tillsammans gör detta maskinen så djup att den nästan är kvadratisk!
Det finns därför gott om plats för tangentbordet, där alla tangenter är i full bredd. Och en numerisk knappsats i full storlek bredvid. Naturligtvis har varje tangent individuellt RGB-ljus. Allt annat vore pinsamt på en gaming-dator i den här klassen.
Mekaniska tangenter
Vad som däremot inte är vardagsmat är tangenternas kontakter, som är äkta mekaniska Cherry MX-kontakter i lågprofilsversion. Det gör skrivande till en helt annan upplevelse än på bubbel-tangentborden som 99,9 procent av alla bärbara datorer får nöja sig med. Tangenterna har en acceptabelt lång slaglängd och bra återkoppling. Och det säger klick när man trycker ner tangenten hela vägen. Ett tyst men hörbart klick. Precis som det ska vara. Att grannarna kan höra tangenterna är ju halva nöjet.
Skärmen är stor och skarp, men lite matt eftersom ytan är antireflexbehandlad. Färgåtergivningen är strålande, men utan det djup och den intensitet som vi har vant oss vid på OLED-skärmar. Men eftersom Alienware M18 är en speldator handlar allt om hastighet. Datorn går att köpa med antingen en QHD+-skärm (2560 x 1600 pixlar) med 165 Hz uppdateringsfrekvens eller FHD-upplösning (1920 x 1200 pixlar) med svindlande 480 Hz-uppdateringsfrekvens. Till de grafiska kreatörernas besvikelse är 4K-skärm inte ett alternativ.
Benchmarks
Ofta är resultaten av våra benchmark-mätningar ganska snarlika. För i en given prisklass hittar man i stort sett jämförbar hårdvara. En maskin som Alienware M18 sticker däremot ut från mängden.
I processortestet Geekbench 6 får Alienware M18 den högsta siffran vi någonsin har sett på en PC: 16 275 i multicore. Detta är en aning bättre än Medion Erazer Beast X40. Båda får dock se sig besegrade – och med eftertryck – av Apple Mac Studio M2 Ultra. Eftersom Macen kostar dubbelt så mycket som de två tillsammans sätter det prestanda i perspektiv.
Kontorsprogram-simuleringen PC Mark 10 ger ett testresultat på 8 010, vilket är fenomenalt – och identiskt med Medion.
Klarar alla spel på max
Det som en superkraftfull gaming-PC briljerar på är 3D-grafik. Och här levererar Alienware M18 en tour de force – så likvärdig med Medion på alla sätt att det krävs målfoto för att utse en vinnare. Resultaten 21 004 i 3DMark Time Spy och 34 045 i Fire Strike är så höga att det är svårt att hitta ett spel i dag som inte kan köras med maximala grafikinställningar och i högsta upplösning med en bildfrekvens som är högre än skärmens 165 Hz-gräns.
Alienware M18 slår Medion-konkurrenten överlägset på ett område: Cinebench R23-testet med en multicore-poäng på 28 314 är nästan dubbelt så bra som Medions. Och till och med reellt bättre än Mac M2 Ultras resultat på 27 147 i samma disciplin.
Som alltid med spelmaskiner utfördes batteritestet bara för fullständighetens skull. I simulering av kontorsprogram var batteritiden bara två och en halv timme. Lyckligtvis är laddaren relativt lätt för att vara en 330 W-laddare. Det är dock inte själva datorn. Och det är i allmänhet bäst att låta den stanna kvar hemma.
Slutsats
När jag spelar föredrar jag i normala fall att ha separat bildskärm och tangentbord. Alienware M18 är så stor och så överdimensionerad att det inte är absolut nödvändigt. Skärmen på 18 tum tar upp lika mycket av synfältet som en 27-tumsskärm på normalt arbetsavstånd. Och det mekaniska tangentbordet är nästan lika läckert och exakt som mitt lösa tangentbord. Och med (nästan) helt rätt Cherry-klick.
Vi har bara testat en enda dator i samma hastighetsklass, och det är Medion Erazer Beast X40 som vi hade på testbänken tidigare i år. Och på de flesta områden är den på samma nivå som Alienware M18. Priset också.
Bortsett från Alienwares läckrare design är den största skillnaden mellan de två maskinerna att Medion var utrustad med vattenkylning i en extern box. Alienware M18 hade inga problem med värmeavledning under testperioden, men de inbyggda fläktarna är väldigt högljudda när 300 watt värme ska ledas bort.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser