Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Porsche Design AOC Agon Pro PD49

Gnistrande bild med snygg design

AOC och Porsche Design blandar högteknologi och sportig design i en fantastisk gamingskärm.

Av / 2024-06-14 - 09:00
Porsche Design AOC Agon Pro PD49
Geir Gråbein Nordby

OLED-tekniken är äntligen på väg in i gamingskärmar med full fart, och även om det i dagsläget finns relativt få modeller på marknaden så har vi redan sett suverän bildkvalitet från märkena som var först ute med tekniken. Oavsett om skärmarna kommer från Asus, Philips, MSI eller Samsung så har de levererat på toppnivå och det är framför allt svärtan och färgåtergivningen som nästan får oss att trilla baklänges. Den rena ljusstyrkan är vanligtvis inte lika stark som från traditionella monitorpaneler, men skillnaden är att vitt står i så stark kontrast till den beckmörka svärtan och är helt befriat från ströljus från bakbelysningen, vilket LCD-skärmar lider av. Helt enkelt för att OLED inte har någon bakbelysning alls. Varje pixel är nämligen sin egen ljuskälla! Alltså verkar ljusstyrkan mycket mer bländande från OLED.

 

Porsche Design AOC Agon PD49 front angle
Foto: AOC / Porsche Design

49-tums superbred skärm

Porsche Design AOC Agon Pro PD49 är en skärm på hela 49 tum diagonalt, i formatet 32:9 som är det bredaste formatet på marknaden i dag. Det motsvarar två 27-tums 16:9-skärmar som klistrats ihop och bildar en enda bred, böjd skärm. Upplösningen är också därefter: 5120 x 1440 pixlar. För spel och underhållning är detta en fantastisk lösning! Du slipper skarven mellan två skärmar och får en sömlös upplevelse, från kant till kant. Och du kan få ett fantastiskt perspektiv om du spelar i helskärmsformat. Ett exempel är Red Dead Redemption 2 som utnyttjar hela skärmytan för att måla upp ett fängslande stort landskap runt huvudpersonen i mitten av bilden.

AOC_PD49_QDOLED-panel
Kvantprickar (Quantum Dots) som färgfilter ger spektakulära färger. Ill: AOC / Porsche Design

Kvantprickar

Skärmen har en så kallad QD-OLED-panel, en teknik som introducerats av Samsung, men som redan används av flera konkurrenter. Den använder kvantprickar (quantum dots) som ett färgfilter till de ursprungliga blå OLED-pixlarna, för att generera de andra två grundfärgerna rött och grönt. Fördelen med denna teknik mot vit OLED-teknik (WOLED, där pixlarna lyser vitt och färgfilter används för alla tre färger), är starkare ljusstyrka, att kvantprickarna inte degraderas över tid, som pigment gör, och dessutom att betraktningsvinkeln är helt otrolig.

Spelupplevelsen blir fantastisk när kontrasten är så oändlig och färgerna är så kraftfulla och dynamiska.

Bilduppdateringen på PD49 är hela 240 Hz, vilket gör att spel flyter silkeslent över den stora skärmen. Med en responstid på 0,03 millisekunder märker man inte heller någon fördröjning eller oskärpa i rörelser.

Porsche 911 S 2.4 Targa 1972
Porsche 911 S 2.4 Targa 1972 har varit en inspiration under utvecklingen av PD49-skärmen. Foto: Porsche

Porsche-design

Rent designmässigt har AOC och Porsche Design gjort ett tjusigt jobb. Skärmen påstås dela designelement med Porsche 911 S 2.4 Targa, även om jag inte riktigt kan säga att jag ser hur de liknar varandra. Men snygg är den, helt klart. Med en strömlinjeformad och dynamisk form, och kylflänsar som med lite god vilja kan påminna om lamellerna i luftintaget på en kraftfull sportbil.

Själva skärmen verkar nästan sväva, med en ramtjocklek på bara 5 millimeter som tunnast. Det finns också genomtänkta detaljer och kurvor, oavsett från vilken vinkel man tittar.

Det snygga stativet kan både vridas och lutas, samt justeras i höjdled.

Porsche Design AOC Agon PD49 swivel stand
Stativet har bra justeringsmöjligheter. Foto: AOC / Porsche Design

Välkalibrerad från fabrik

Skärmen levereras med ett intyg som visar att färgerna är individuellt kalibrerade i varje enhet. Och det är bra, för det är svårt att kalibrera den här själv, även om man skulle ha en kolorimeter från Datacolor eller Calibrite. Det finns ingen OLED-profilering i deras mjukvara, så man måste antingen förlita sig på kalibreringen gjord på fabriken eller försöka ställa in den manuellt. Lycka till.

Med ett specad färgrymdsstöd på över 100 % för både sRGB och DCI-P3 passar skärmen i princip också bra för bildbehandling. Då rekommenderar jag gammaprofilen Gamma 2, som ligger närmast det 2,2-värde vi vill ha för sådant. Om du vill göra justeringar själv måste du använda standardbildläget (Eco Mode). Vilket är det jag skulle använda även om jag inte ville göra några inställningar.

Porsche Design AOC Agon PD49 rear
Foto: AOC / Porsche Design

Fantastisk spelupplevelse

Spelkänslan är helt enkelt magisk. Jag har kastat mig in i allt från lugna strategispel som Civilization VI till frenetiska förstapersons skjutaspel som Destiny 2 och Red Dead Redemption 2. Särskilt det senare blomstrar verkligen i det ultrabreda formatet där man ser mycket mer av omgivningen på båda sidor. En riktigt filmisk upplevelse som gör att det är tråkigt att gå tillbaka till 16:9 eller till och med 21:9.

Den svarta kontrasten och färgerna gör att detaljerna kommer fram även i mörka områden och tack vare den blixtsnabba svarstiden och bilduppdateringen flyter allt silkeslent. Dessutom kan du vara säker på att om du blir skjuten och dödad så är det din egen reaktionstid det är fel på – inte skärmens!

Med HDR aktiverat är det ännu mer tryck i specialeffekter och explosioner på skärmen. Fast jag måste erkänna att jag är ambivalent till hela HDR-grejen på PC, eftersom det är så stor skillnad från app till app hur bilden ser ut i HDR-läge.

Porsche Design AOC Agon PD49 CONNECTIONS
Porsche Design AOC Agon Pro PD49 har en mängd anslutningsmöjligheter, inklusive en 90-watts USB-C-port. Foto: Geir Gråbein Nordby

Stor arsenal av kontakter

När det gäller anslutningar har PD49 det mesta man behöver: en DisplayPort 1.4, två HDMI 2.1, fyra USB 3.2 och en USB-C-kontakt som även kan ladda en ansluten bärbar dator med hela 90 watt. Det gör att man kan ha en enda kabel till laptopen och styra alla in- och utsignaler från skärmen. Dessutom får man ett hörlursuttag och en mikrofoningång.

Inte en kontorsmonitor

PD49 har dock en svaghet, och det har med QD-OLED-tekniken att göra. Subpixelstrukturen har nämligen ett mönster som gör att framförallt vit text på svart bakgrund ser mer pixlig ut än vanligt och dessutom går det att skymta både grönt och magenta i det vita. Små bokstäver får därför en otydlig, nästan regnbågsfärgad kontur som kan upplevas som tröttsam att läsa med tiden.

Porsche Design AOC Agon PD49 white fonts on black
Vit text på svart bakgrund ser inte fantastiskt ut. Foto: Geir Gråbein Nordby

Anledningen är att färgpixlarna i panelen inte är rätt ordnade i förhållande till den vita text som ska visas. Problemet är värre i Windows än på Mac, eftersom Windows kompenserar för den normala RGB-pixelstrukturen och blir därmed extra dålig på annorlunda pixelstrukturer. Macen har ingen kompensation alls, så subpixlarna syns oavsett struktur. Men i mindre utsträckning.

Vad jag försöker säga är att om du ska använda en QD-OLED-skärm för ordbehandling och surfning på nätet, så gör det med en Mac. Jag skulle däremot ändå föredra en LCD-skärm, till exempel med en IPS-panel, för sådant. Låt QD-OLED-skärmen vara en ren spel- och videomonitor i stället.

Porsche-Design-AOC-Agon-PD49-SPREAD.jpg
Foto: AOC / Porsche Design

Porsche Design AOC Agon Pro PD49: Slutsats

Porsche Design AOC Agon Pro PD49 är en fantastisk spelskärm som verkligen visar kraften i QD-OLED-tekniken med ett skärmformat på 32:9. Designen är snygg, prestanda är i toppklass och funktionaliteten ger dig allt du behöver för att maximera spelupplevelsen.

Priset är en aning styvt jämfört med till exempel Samsung Odyssey OLED G9 G93SC, som ger ungefär samma bildkvalitet till ett lägre pris. Fast då får du inte ett lika genomtänkt utseende. Om du är villig att betala för lite extra extravagans är PD49 ett lysande val för gaming och annan underhållning. Räkna bara inte med att den passar lika bra för kontorsarbete.

Karakter
Porsche Design AOC Agon Pro PD49
High End

Home tycker

QD-OLED-panelen har kolsvart svärta och spektakulära färger. 240 Hz skärmfrekvens ger mjuka rörelser. Knivskarp och blixtrande stark bild i HDR! Strömlinjeformad design. Inbyggd USB-hubb. Passar mindre bra för kontorsarbete eftersom den lite udda pixelstrukturen gör att liten text ser suddig ut och har tydliga magenta- och grönstick runt vita pixlar. Relativt kostsam.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Rulla till toppen