Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Razer Blade 16 (RZ09-0510)

Snabbare än de flesta – men inte alla

Razer Blade 16 är fullproppad med lyxig hårdvara. Men priset är därefter.

Av / 2024-03-28 - 11:14
Razer Blade 16 (RZ09-0510)
John Hvidlykke

Razer har en förträffligt enkel namngivning: Razer Blade 16 är en efterföljare till Razer Blade 16. För övrigt samma recept som Apple följer med sina MacBooks.

De olika modellerna har naturligtvis mer formella modellnummer, och i varje modellgeneration finns det otaliga varianter.

(Foto: Razer)

Den version av Razer Blade 16 som vi har fått in för test den här gången är en av toppmodellerna. Här har ingenjörerna fått städa ur den översta hyllan i komponentlagret och resultatet är en bärbar dator som är maxad på nästan alla områden. Nästan. Den testade Blade 16 har ”bara” 32 GB RAM-minne, men kan faktiskt levereras med ända upp till 96 GB!

Typiskt Razer

Razer Blade 16 är arketypisk Razer. Vilket ska betraktas som beröm på det nördiga sättet. Det utfrästa aluminiumskalet är kolsvart (finns även i silver) och utstrålar exklusivt hantverk och soliditet. Alla linjer är så knivskarpa att fansen inte behöver tvivla på vilket märke det är. Och så avrundade att man märker att man håller en lyxprodukt i handen.

Läs också Möss på krigsstigen Om du vill spela något mer avancerat än Solitaire och Tetris behöver du en mus som kan hänga med. Vi har testat ett gäng av de bästa gaming-mössen på marknaden just nu.

16-tumsskärmen i 16:10-format har en smal ram. Och upplösningen är förnuftiga QHD+ (2560 x  600 pixlar). Uppdateringsfrekvensen är 240 Hz, eftersom vi har att göra med en highend-spelmaskin. Den testade modellen har en OLED-skärm, men det finns också en lite billigare version med konventionell 240 Hz-skärm. För att hedra grafiska formgivare finns Blade 16 även i en version med en långsammare 4K-skärm.

På locket, som till skillnad från de flesta slimmade bärbara datorer känns fysiskt solitt och stabilt, hittar man naturligtvis Razers gröna, upplysta ormlogga. Det finns också RGB-ljus i tangentbordet (individuellt för varje tangent). Men annars är Blade 16 diskretionen personifierad.

Razer Blade 16 är svart och slimmad. Och diskret – bortsett från den självlysande, giftgröna ormloggan. (Foto: Razer)

Med tanke på priset hade vi nästan förväntat oss ett mekaniskt tangentbord – inte ett membrantangentbord. Även om det är föredömligt precist och stramt att skriva på. Det är lite förvånande att det inte har funnits plats för en numerisk knappsats i en så bred dator, men anledningen är förmodligen kylning.

Hårdvara och benchmarks

Hjärtat i Razer Blade 16 är en 14:e generationens Intel Core i9-14900HX-processor. Alltså den absoluta, kärnspäckade toppmodellen med åtta snabba prestandakärnor, 16 performance-kärnor och 32 efficiency-kärnor och 32 processtrådar. Maxhastigheten är 5,6 GHz.

Tangentbordet har naturligtvis RGB-ljus. Men det är inte mekaniskt. (Foto: Razer)

Grafikkortet är den mobila versionen av Nvidia GeForce RTX 4090, alltså ännu en toppmodell, och med 16 GB dedikerat grafikminne. Det finns 2 TB SSD-lagring.

Läs också Bäst Alienware hittills Alienware M18 är stor och platt som en hälleflundra. Och en av de snabbaste datorerna vi har testat.

Utbudet av portar är perfekt för gaming: Två USB-C-portar, varav en med Thunderbolt 4 för externa DisplayPort- eller HDMI-skärmar – eventuellt via en USB-docka som Corsair TBT-200. USB-A-portar finns det hela tre stycken av, vilket är logiskt eftersom många speltillbehör fortfarande använder den gamla porttypen.

Snabb – men inte galet snabb

Med en prislapp på nästan 60 000 kronor och all den senaste hårdvaran ombord räknar vi med att Razer Blade 16 ska vara blixtrande snabb. Men den spränger inte skalan helt.

Läs också Så mycket gaming får du för pengarna Det behövs kraftfull hårdvara för de senaste spelen. Men bra bärbara speldatorer har blivit billigare. Titta här hur mycket du får för pengarna.

Faktum är att resultaten i våra benchmark-mätningar i stort sett är identiska med dem vi såg när vi testade Alienware M18 i slutet av förra sommaren! Det är egentligen inte så konstigt eftersom de två datorerna har samma grafikprocessor med samma mängd RAM, alltså Nvidia GeForce RTX 4090. Båda har också den snabbaste versionen av Intels Core i9-processor. Men Alienware-maskinen (som vi för övrigt utsågs till Årets highend-speldator) hade en 13:e generationens processor, medan Razer Blade 16 har en helt ny 14:e generationens dito.

Elaka tungor (och teknikmediet The Verge) hävdar att den största skillnaden mellan 13:e och 14:e generationens processorer från Intel är siffran. Under alla omständigheter är det svårt att upptäcka något som liknar en reell förbättring.

Geekbench-processortestet slutar med 16 674 poäng i multicore och 2 825 i singlecore.

Läs också Pytteliten tungviktare från Razer Med kraften hos en gaming-PC i fullstorlek är Razer Blade 14 den häftigaste bärbara 14-tumsdatorn du kan hitta just nu!

Men gaming handlar först och främst om blixtsnabb 3D-grafik och där levererar Razer varorna. 3D-grafik-testet 3DMark Time Spy ger resultatet 19 521, medan det äldre Fire Strike-testet slutar på 31 592. Det är tillräckligt för att köra vilket spel som helst i dag med en fullt tillräcklig framerate.

Även ray tracing-testet Port Royal går fint: 13 696.

För att sätta siffrorna i perspektiv är Razer Blade 16 ungefär dubbelt så snabb som Razer Blade 14, som utsågs till Årets highend-speldator 2021. Men inte snabbare än förra årets bästa gamingdator. I alla de ovan nämnda testerna är Alienware M18 precis en obetydlig bråkdel snabbare än Razer Blade 16.

Saknar Vulcan-grafik

På en punkt skilde sig testexemplaret av Blade 16 från majoriteten. Flera av benchmark-testerna, nämligen alla som är baserade på Vulcan, vägrade att köra. Vulcan är en öppen standard för 3D-grafik på olika maskinplattformar.

(Foto: Razer)

I normala fall är det inga problem för moderna processorer att köra Vulcan-grafik. Och jag har sett samma tester köras på liknande maskiner massor av gånger utan problem. Men varken timmar av fintrimning av inställningar i drivrutiner och BIOS, timmar med Razers supportpersonal eller en fullständig ominstallation hjälpte.

Sannolikheten för att samma problem gäller för alla exemplar är minimal, och den testade maskinen uppförde sig precis som förväntat på alla andra områden.

Batteritestet är aldrig ett stolt ögonblick för en slimmad gamingdator. Razer Blade 16 drog sin sista suck efter knappt två timmars intensiv belastning. Det är varken sämre eller bättre än liknande maskiner. Så glöm inte att ta med laddaren. Den är lyckligtvis lätt.

Slutsats

Razer Blade 16 är en av de snabbaste bärbara speldatorerna på marknaden i dag, och om du behöver allra högsta prestanda är det den här klassen du ska titta på. Men Blade 16 är också en av de dyraste speldatorerna du kan köpa. Och att en splitter ny toppmodell inte klarar sig bättre än en dator från förra året – som dessutom är betydligt billigare i sin 2024-motsvarighet – är inte något som belönas med toppbetyg.

Men när vi jämför specifika maskiner så ingående som vi gör här ska det dock nämnas att rivalen Alienware bara har en uppdateringsfrekvens på 165 Hz på sin 18-tumsskärm, medan Razer klarar 240 Hz på en 16-tumsskärm.

(Foto: Razer)
Karakter
Razer Blade 16 (RZ09-0510)
High End

Home tycker

Överdådig hårdvara på alla områden. Processorn är blixtsnabb, grafikkortet också. 240 Hz OLED-skärm. Överträffar inte förra årets toppmodeller. Priset är mycket, mycket högt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Ljud & Bild
Rulla till toppen