TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Corsair TBT200

Samla alla dina enheter

En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.

forfatter
Publicerad 2022-12-01 - 11:00
Karakter
Corsair TBT200
L&B tycker
Koppla in två högupplösta skärmar till den bärbara datorn och samla ihop alla dina USB-enheter. Enkelt och utan installation: Plug and play när det är som bäst.
Funktionerna finns redan i USB-C-utgången på din dator. Om du inte behöver ansluta många enheter samtidigt är detta en dyr lösning.
Specifikationer
  • Portar: USB-C: 1x Thunderbolt 4 host (40 Gb/s), 3 x Thunderbolt 4 (40 Gb/s), 1 x Superspeed (10 Gb/s) med 15 W-laddning, 1 x upstream, SD-kortläsare
  • USB-A: 3 x SuperSpeed (10 Gb/s) med 7,5 W-laddning
  • Ethernet: 2,5 Gbit/s
  • Ljudutgång: 3,5 mm (24-bit/192 kHz)
  • Video: Upp till 2 x 4K med 60 Hz på USB-C, DisplayPort eller HDMI
  • Laddning: Upptill 96 W för laptop via host-port
  • Färg: Titangrå
  • Kablar: USB-C (0,8 m), USB-C till HDMI (1 m), USB-C till DisplayPort (1 m), strömförsörjning 150 W (20 V, 7,5 A)
  • Webb: corsair.com
Riktpris: 3800Pr. 2022-12-01 Produktsida

På ett sätt skulle man kunna säga att den bara är en grendosa för USB-kablar. Men en dockningsstation som Corsair TBT200 innehåller så mycket användbar elektronik och praktiska bekvämligheter att det gör livet med datorn mycket bekvämare och förmodligen roligare också.

Nyckeln till det är Thunderbolt 4, som egentligen inte är Corsairs förtjänst. Thunderbolt är nämligen en standard som finns inbyggd i nyare versioner av USB-porten. Men dockan samlar så att säga ihop trådarna. Och det är där som det praktiska finns.

Thunderbolt gör det möjligt att ansluta inte bara gammaldags USB-enheter som skrivare, webbkameror och hårddiskar utan även bildskärmar till USB-C-porten. Både HDMI- och DisplayPort-standarderna finns integrerade i porten.

Det betyder också att du med största sannolikhet kan ansluta en extern bildskärm till din bärbara dator, även om den saknar fysisk utgång för HDMI eller DisplayPort. Det krävs bara att du har en passande kabel.

Corsair TBT200 är en platt, avlång låda av metall. (Foto: Corsair)

Allt på ett ställe

Men tillbaka till dockan. Corsair TBT200 är en ganska omfattande – och ganska dyr – unik historia. Som gör det möjligt att samla många funktioner på ett ställe.

Själva dockan är en platt och långsträckt aluminiumdosa med rundade kanter och en radda portar för alla möjliga ändamål på fram- och baksidan.

På baksidan hittar man först och främst tre USB-C-portar med Thunderbolt 4-stöd. Varje port kan överföra upp till 40 gigabit data per sekund. Portarna kan alltså användas för snabba enheter som PCI Express-enheter – och bildskärmar. Det finns även två snabba USB-A-portar till exempelvis externa hårddiskar. Samt en Ethernet-port för trådbundet nätverk. Den klarar upp till 2,5 gigabit per sekund. Om utgången på din router eller switch hänger med.

Både fram- och baksidan är täckta av portar. (Foto: Corsair)

Framsidan innehåller fler och mer varierande anslutningar. En USB-C- och en USB-A-port kommer sannolikt att användas för USB-minnen och för att ladda USB-enheter. Med 15-watts laddning via USB-C och 7,5-watts via USB-A går det inte supersnabbt, men vid arbetsdatorn har de flesta hela dagen på sig.

Det finns också en SD-kortläsare samt en kombinerad ljudutgång som även kan fungera som ingång.

Bekvämt!

Man kan fråga sig vad man ska ha ytterligare en ljudutgång till när alla bärbara datorer i hela världen redan har en 3,5 mm-minijackutgång? Det stämmer. Och Corsair TBT200 löser ett problem som för de flesta användare redan kan lösas av de inbyggda portarna i datorn. Men dockan utökar antalet enheter som kan anslutas samtidigt. Och framför allt gör den det enkelt.

Den mest magiska porten på TBT200 är den sista USB-C-porten som är märkt ”upstream”. Där kopplar man in datorn – och får med en enda kabel tillgång till allt som är anslutet till dockan. Eftersom dockan har en egen 150 W-strömförsörjning kan du även ladda datorn via samma kabel. En kort och kraftig USB-C-kabel ingår för just detta ändamål.

En enda kabel hanterar alla anslutningar – och laddning. Inget mer krångel med kablar i alla portar och öppningar. (Foto: Corsair)

Alla kombinationer fungerar

I kartongen ligger även två USB-adapterkablar till HDMI respektive DisplayPort. Om man behöver kunna koppla in två skärmar med samma typ av kontakt kan man helt enkelt köpa en extra av den sort man behöver. Dockan (och genom den, datorn) bryr sig inte om huruvida HDMI eller DisplayPort används eftersom båda anslutningstyperna är integrerade i Thunderbolt 4-standarden.

Och det är här det blir riktigt magiskt. Jag har länge använt en 27-tums 4K-skärm på skrivbordet, tillsammans med den inbyggda skärmen i PC:n. Men förutom Word-fönstret med artikeln som jag arbetar med för tillfället, måste jag hålla koll på mejl i Outlook, interna meddelanden från kollegor, ett par webbläsarfönster med information samt Photoshop för bildredigering. Allt detta orsakar tillsammans ett skriande behov av skärmutrymme!

Man kan ansluta två externa 4K-skärmar via dockan. (Foto: Corsair)

Och det löses genom något så enkelt som att ställa ännu en skärm på skrivbordet och koppla in ytterligare en USB-kabel i dockan. Efter ett par sekunder, där de tre skärmarna släcks och tänds och där skärmbilderna vrider och vänder sig när grafikkortet försöker få ordning på alla skärmarna, är Windows-skrivbordets yta nästan fördubblad. Vilket man inte riktigt kan säga om platsen på det fysiska skrivbordet. Men man kan inte få allt här i världen …

Automatisk inställning

Det behövs inga drivrutiner och ingen installation krävs för att få flerskärmsinstallationen att fungera. Och Windows listar automatiskt ut vilken upplösning och uppdateringsfrekvens som bildskärmarna stöder. Och det brukar vara det bästa alternativet. Om skärmarna har väldigt olika upplösningar i förhållande till storleken kan det vara bra att justera förstoringen så att ikoner och text inte ändrar storlek när man drar ett fönster från en skärm till en annan.

Trots plug and play är passformen uppenbarligen inte ögonblicklig. De första dagarna fick skärmarna ibland ”hjälpas” igång om skärmen hade slocknat i standby-läge. Det löstes genom att stänga av och sätta på skärmen i fråga. Och problemet försvann helt efter en kort inkörningsperiod, under vilken Windows förmodligen måste ha uppdaterat bildskärmsdrivrutinerna.

En docka som Corsair TBT200 gör det enkelt att använda den bärbara datorn som en stationär arbetsdator. (Foto: Corsair)

De grundläggande funktionerna är som sagt inbyggda i Thunderbolt 4-standarden – och därmed i de flesta bärbara datorer (både PC och Mac) som har lanserats sedan 2020. Corsair TBT200 följer bara denna standard. Men inte alla dockor stöder alla skärmupplösningar och uppdateringsfrekvenser. Corsair-dockan gör att man kan ansluta upp till två bildskärmar med 4K-upplösning och 60 Hz uppdateringsfrekvens samtidigt. Thunderbolt 4-standarden stöder för övrigt inte mer än två skärmar via USB-C.

Obs: TBT200 går ännu så länge bara att köpa i Corsairs egen webbutik, men ska finnas i andra butiker längre fram.

Slutsats

En produkt som Corsair TBT200 är lika oundviklig som oumbärlig – när man väl får den på skrivbordet. Den löser – i princip – inga problem som inte kunde lösas av den ”nakna” bärbara PC:n tillsammans med rätt kablar och adaptrar. Men den gör växlingen mellan att använda datorn som en superbärbar ultrabook och en stationär kontorsmaskin mycket, mycket enklare. För i stället för att krångla med kablar i alla öppningar på datorn behöver man nu bara koppla in eller koppla ur en USB-C-kabel.

Om du bara vill samla ihop ett par USB-enheter är TBT200 galet överdriven. Men möjligheten att ansluta flera skärmar till den bärbara datorn och ansluta allting – inklusive ljud – till datorn med en enda kabel är helt enkelt fantastiskt bekvämt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Spännande 'böcker' från Samsung Samsung Galaxy Book3 kommer i fem versioner, och hårdvaran är helt uppdaterad.
Bättre videokonferenser billigt Logitech Brio 300 är en överkomlig webbkamera som erbjuder bättre kvalitet på Zoom och Teams än datorns inbyggda kamera.
Nya MacBooks och Mac minis med nya, kraftfullare M2-processorer Det blixtsnabba M2-chipet från Apple får två ännu snabbare uppdateringar som hittar in i både Mac mini och MacBook Pro.
lbpluss
En tvättäkta lättviktare Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är den lättaste bärbara datorn vi någonsin testat. Tyvärr medför den smala formfaktorn ett par obehagliga kompromisser.
Följ Ljud & Bild