Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 5 gaming-laptops

Fem speldatorer som inte kraschar budgeten

Det behövs kraftfull hårdvara för de senaste spelen. Men bra bärbara speldatorer har blivit billigare. Titta här hur mycket du får för pengarna.

Skrivet av / 2023-12-21 - 09:00
5 gaming-laptops
John Hvidlykke

Produkter i detta test

Vi testar en hel del gaming-datorer på L&B Home. Oftast toppmodellerna från de olika tillverkarna. Främst för att de representerar gränsen för vad som är möjligt med dagens teknik. Men också för att de är rätt kul …

Tyvärr är de också så dyra att bara de mest fanatiska spelarna – eller de som vunnit på Lotto – kan äga dem.

(Foto: MSI)

Men den här gången har vi bett tillverkarna att skicka de bästa speldatorerna med överkomliga prislappar. De är fortfarande inte billiga, men för drygt 20 000 kronor är de inte helt omöjliga heller.

Vi har valt den här prisklassen eftersom datorerna är precis tillräckligt starka för att kunna köra de flesta nya spel utan att kompromissa alltför mycket med kvaliteten. Med andra ord datorer som är tillräckligt snabba för att återge landskapet i fotorealistisk kvalitet, utan att bilden hackar när det hettar till i spelet.

Nvidia dominerar

Den viktigaste komponenten i en bra speldator är grafikprocessorn. Och här är GeForce-serien från Nvidia praktiskt taget helt dominerande. AMD:s Radeon-grafikprocessorer finns fortfarande som rival, men alla datorer i detta test är utrustade med GeForce RTX-grafik. I den här prisklassen är GeForce RTX 4070 normen, en enda PC hade den mindre GeForce RTX 4060.

Snabb och skarp

Bärbara gaming-datorer för 3D-spel har fram tills nu varit utrustade med skärmar i den ganska gryniga Full HD-upplösningen (1920 x 1080 pixlar). Det har varit en nödvändig kompromiss mellan pris och hastighet. Både för grafikkortet och själva skärmen.

Läs också Möss på krigsstigen Om du vill spela något mer avancerat än Solitaire och Tetris behöver du en mus som kan hänga med. Vi har testat ett gäng av de bästa gaming-mössen på marknaden just nu.

Den begränsningen har äntligen övervunnits och alla datorer i detta test har QHD-upplösning (2560 x 1440 pixlar). Och en uppdateringsfrekvens på minst 165 Hz. Detta innebär att man kan spela i något som liknar filmkvalitet.

Processor och RAM

De senaste åren har det skett en tyst revolution inom processorer. De har i princip samma beteckningar. Men det är en enorm skillnad en åttonde generationens Core i7-processor och en trettonde generationens Core i7 som kostar lika mycket i dag. Skillnaden ligger i antalet processorkärnor, som har mer än fördubblats. Senast vi gjorde ett grupptest av bärbara speldatorer i den här prisklassen var 6 kärnor och 12 trådar max. I detta test hittar vi upp till 24 kärnor och 32 trådar!

Mängden RAM har å andra sidan stagnerat. 16 gigabyte är fortfarande normen i prisklassen. Det är samma som för fem år sedan! Minnet har däremot blivit snabbare och grafikkortet är i praktiken en självständig dator med eget RAM.

(Foto: MSI)

Lagring

Eftersom spel kräver mycket plats var speldatorer länge den sista bastionen för gammalmodiga, fysiska hårddiskar. Men nu tillhör sådant det förflutna. SSD-diskar har sjunkit i pris och alla maskiner i testet är helt SSD-baserade, de flesta med en kapacitet på förnuftiga 1 terabyte.

Inga klara förlorare – men alla är inte lika starka

Konkurrensen på PC-marknaden – och framför allt gaming-marknaden – är stenhård. Och eftersom leverantörerna har ansträngt sig för att leverera den bästa maskinen inom testets ramar är priserna snarlika. Detsamma gäller prestanda. Men ändå. Den tyngsta posten i budgeten är grafikkortet och här har nästan samtliga fått plats med ett Nvdia GeForce RTX 4070-kort, medan en enda får nöja sig med GeForce RTX 4060. Det ger en väldigt liten spridning i startfältet.

Moderna grafikkort är lite som trolldrycken i Asterix-serien: när alla har druckit det och fått superkrafter är alla exakt lika starka efteråt!

Den goda nyheten är att det är väldigt svårt att välja fel. Ingen av testdeltagarna är på något sätt dålig. Du kan tryggt välja den som passar dig bäst när det gäller storlek och stil. Eller satsat på det bästa erbjudandet. Om du inte behöver de sista procenten grafikprestanda som GeForce RTX-kortet ger så kommer du förmodligen att kunna hitta flera av datorerna här till ännu bättre priser de kommande månaderna.

(Foto: MSI)

Produkter i detta test

Acer Nitro 17 AN17-41

Lite mer PC för pengarna

Acer Nitro 17 är inte bara stor, den är bra också.

Stor 17,3-tums skärm ger den mest uppslukande upplevelsen. Alla datorer är snabba – men den här är lite snabbare där det räknas. USB 4.0-port. Bra ergonomi.
För stor och tung för vardagsbruk. Skärmen har bara 165 Hz uppdateringsfrekvens.
Läs hela testet

HP Omen 16 wf0xxx

Mest för pengarna

HP Omen 16 är lika bra som konkurrenterna på de flesta områdena. Den kostar bara mindre.

Priset är riktigt bra. Samma 3D-prestanda som de dyrare konkurrenterna – i vissa fall till och med något bättre.
512 gigabyte lagringsutrymme är för lite. Byggkvaliteten är verkligen inte övertygande. Bara tre zoner med RGB-ljus, som inte är särskilt synligt.
Läs hela testet

Lenovo Legion 5 Pro 16 IRX8 (82WK00ELMX)

Starkaste processorn

Lenovo Legion 5 är en stark maskin i en tunn kropp.

Stark Intel Core i9-processor. Snabb och högupplöst skärm. Tillräckligt lätt och kompakt för användning till vardags.
Den stora matematiska beräkningskraften påverkar tyvärr inte 3D-grafiken nämnvärt.
Läs hela testet

MSI Katana 15 B13VGK

Färgsprakande

MSI Katana 15 är smäcker som ett samurajsvärd och har inbyggd ljusshow.

Intel Core i9-processor. Kompakt nog för vardagsbruk.
Skärmen har bara 165 Hz i uppdateringsfrekvens.
Läs hela testet

Erazer Deputy P50 MD62519

Svart vicesheriff

På papperet är Erazer Deputy P50 den svagaste i testet, men det märks inte på resultatet.

Lite billigare än de flesta i testet. Snabb skärm.
Bara GeForce RTX 4060-grafikkort – men i praktiken är hastighetsskillnaden liten.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Du kommer att hata den ena och älska den andra

Bästa skärmen för högupplöst gaming?

Så snabb är den första PC:n med GeForce RTX 4090

Ljud & Bild
Rulla till toppen